h1

ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

22/06/2012

.

.

της ΧΡΥΣΑ ΝΑΝΟΥ

.

Την κοσμοπολίτικη Άνω Μακεδονία., που διατηρούσε επαφές με την υπόλοιπη Ελλάδα και συνέχισε να ακμάζει ακόμη και μετά το τέλος των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναδεικνύουν τα πρόσφατα πλούσια ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην περιοχή της Εορδαίας του νομού Κοζάνης. Ανάμεσά τους χρυσά σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και αλυσίδες, πολύτιμα αγγεία αλλά και νομίσματα της Βοιωτίας και της Λοκρίδας που βρέθηκαν στο εσωτερικό τάφων του 4ου αι. π.Χ.

«Η Άνω Μακεδονία δεν ήταν μία απομονωμένη περιοχή, όπως πιστεύουν πολλοί. Ορεινή, γεμάτη οροπέδια, με ευλογημένο κλίμα, διέθετε πλήθος πλουτοπαραγωγικών πηγών κατά την αρχαιότητα και έχει να επιδείξει μία καταπληκτική διαδρομή στο χρόνο που ξεκινάει ήδη από τη νεολιθική εποχή απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα», τονίζει μιλώντας στον «Α» η αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη.

Η κ. Μεντεσίδη θα παρουσιάσει τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας στην περιοχή, σε εισήγησή της στην ΚΒ συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη (2 – 4 Απριλίου, παλαιό κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ).

.

.

Η συνέχεια του κειμένου ΕΔΩ

.

.

.

Σχολιάστε