h1

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΒΥΖΑΝΤΙΟ

14/09/2010

668.—Κώνστας Β΄ , 37, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, δολοφονείται στις Συρακούσες της Σικελίας (τον διαδέχεται ο γιος του Κωνσταντίνος Δ’ ο Πωγωνάτος -αν και πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί ονομάζουν έτσι τον πατέρα του Κώνσταντα Β΄). Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Κώνστας Β’, αναφερόμενος και ως Πωγωνάτος (δηλαδή γενειοφόρος) [1], κάθισε στο θρόνο από το 641 μέχρι το θάνατό του το 668.

Ήδη από τα χρόνια του παππού του Ηρακλείου, ο ισχυρότερος εχθρός της Αυτοκρατορίας ήταν οι Σαρακηνοί (οι Μουσουλμάνοι Άραβες), οι οποίοι προχώρησαν δυτικά στα βορειοαφρικανικά παράλια, καταλαμβάνοντας την Αλεξάνδρεια. Το 647, συνέτριψαν το στρατό του Εξάρχου της Ραβέννας Γρηγορίου, ενώ το 650 ο στρατός του χαλίφη Μουαΐγια κατέστρεψε την Κύπρο και το 654 τη Ρόδο και την Κώ. Ο Κώνστας δεν πραγματοποίησε μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες. Ασχολήθηκε πάντως με λεπτά θεολογικά ζητήματα, προσπαθώντας να εξουδετερώσει τις διάφορες αιρέσεις. Το 648, σε ηλικία μόλις 17 ετών, δημοσίευσε τον Τύπο, ένα έδικτο (edictum) που καθιστούσε ανενεργό το δόγμα του μονοθελητισμού. Το έδικτο καταδίκασε ο πάπας Μαρτίνος Α, με συνέπεια να συλληφθεί από τα αυτοκρατορικά αποσπάσματα και να οδηγηθεί στην Πόλη. Εκεί διαπομπεύθηκε και φυλακίστηκε.

Χωρίς να είναι εξέχον πρόσωπο, ο Κώνστας κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την αυτοκρατορία στα χρόνια του, δείχνοντας ικανότητα και θέληση. Τόσο η διαπόμπευση του πάπα, όσο και η δολοφονία του αδελφού του για την εξασφάλιση της εξουσίας, φανερώνει πάντως ιδιαίτερη σκληρότητα στο χαρακτήρα του. [πηγή: Βικιπαίδεια]

Ο Κώνστας Β' και ο γιός του

Σχολιάστε