h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 ΙΟΥΝΙΟΥ

12/06/2013

.

sansimera.

12 Ἰουνίου

,

323 π.Χ.—[ή στις 9 Ιουνίου] Οι συγκεντρωμένοι στην Βαβυλώνα Έλληνες στρατιώτες ανήσυχοι θέλουν να δουν τον Αλέξανδρο για τελευταία φορά. Σε έναν δραματικό αποχαιρετισμό οι στρατιώτες περνούν εμπρός του σε μια ατελείωτη γραμμή. Εκείνος δεν μπορεί να τους μιλήσει. Τους χαιρετά μόνο, ανασηκώνοντας το κεφάλι του με πολλή δυσκολία και τους γνέφει με τα μάτια.

1042.—Η αυτοκράτειρα Ζωή ανακαλεί από την εξορία και παντρεύεται τον Κωνσταντίνο Μονομάχο, ο οποίος αναγορεύεται αυτοκράτωρ. Ο Κωνσταντίνος Θ΄ ο Μονομάχος, νέος και τρίτος κατά σειρά σύζυγος της Ζωής, θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι το θάνατό του, στις 11 Ιανουαρίου τού 1055.

1470.—Οι τούρκοι καταλαμβάνουν τήν υπό τών Ενετών κατεχομένην Χαλκίδα καί προβαίνουν εις αγρίας σφαγάς τών Χριστιανών. Πλείστοι Έλληνες απωλέσθησαν κατ’ αυτάς.

1492.—Οι τούρκοι σφάζουν τον νεομάρτυρα Ιωάννη από την Τραπεζούντα στην Λευκόπολη Μολδαβίας.

1798.—(π. ημερ.) Δολοφονείται ο Ρήγας Φεραίος. Ο Ρήγας Φεραίος, ο επονομαζόμενος Βελεστινλής, θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος τής Ελληνικής Επαναστάσεως τού 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνιος Ζαγοραιός, ο ίδιος υπέγραφε ως Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας ο Θεσσαλός και ουδέποτε Φεραίος, που πιθανόν να είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων. Γεννήθηκε στο Βελεστίνο, τις αρχαίες Φερές, το 1757, από εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος Κυριαζής ενώ η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία και φέρεται πως είχε μία αδελφή την Ασήμω. Ο Pouqeville αναφέρει πως είχε και ένα αδελφό, τον Κωστή, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην επανάσταση του 1821. Η οικογένεια του υπήρξε από τα θύματα της τουρκικής μανίας. Από αυτούς η μητέρα του με τον αδερφό του μόνο διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Βλαχία, όπου συντηρούνταν από το Ρήγα. Αι τελευταίαι του λέξεις ήσαν «ικανόν έσπειρα σπόρον θέλει βλαστήσει και το γένος μου θέλει συλλέξει γλυκύν καρπόν».

1821.—Ισχυρά δύναμις Μανιατών καί άλλων Πελοποννησίων υπό τούς Ηλίαν καί Κυριακούλην Μαυρομιχάλην, Ηλίαν Τσαλαφατίνον, Σταυριανόν Καπετανάκην, Χατζή Βασιλείου καί Νικηταράν, εν συνεργασία μετά τού Οδυσσέως Ανδρούτσου, επιχειρεί νυκτερινήν επίθεσιν προς απελευθέρωσιν τής Λειβαδιάς. Η επίθεσις, όμως απέτυχε, λόγω σφάλματος τού Γκούρα, ο οποίος ήνοιξε σφοδρόν πύρ κατά τής πρός την πόλιν κινουμένης εμπροσθοφυλακής, νομίσας ότι επρόκειτο περί τούρκων.

1822.—Ήττα τών Ελλήνων επαναστατών τής Κρήτης, στην θέση Τσικαλαριά στην Μαλάξα.

1823.—600 Ψαριανοί υπό τον Γεώργιο Σκανδάλη δια τών πλοίων των ελεηλάτησαν τα παράλια τής Μικράς Ασίας (Τσανταρλή απέναντι από την Λέσβο) και εκυρίευσαν και 5 πλοιάρια.

.—Ο λόρδος Μπάιρον φτάνει στο Αργοστόλι.

1824.—Η άφιξη τών εκπροσώπων τού νομοτελεστικού σώματος στο Ναύπλιο σηματοδοτεί την παύση τού εμφύλιου πολέμου.

1825.—Ο Ιμπραήμ κυριεύει την Τριπολιτσά και προελαύνει ως το Ναύπλιο.

1903.—Γάλλος πρώην λοχίας ιππικού, ζητά με επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό να διορισθεί ως δήμιος καταδικασμένων σε θάνατο. Το έργο αυτό δεν αναλάμβανε κανείς Έλληνας….

1913.—Ο Ναύαρχος Π. Κουντουριώτης «εν ονόματι τού Βασιλέως τών Ελλήνων» απελευθερώνει την Αλεξανδρούπολη.

1915.—Ημερομηνία γεννήσεως τού ηθοποιού Ντίνου Ηλιόπουλου.

1916.—Η κατοχή τής χώρας από τους «Συμμάχους» χαλαρώνει τον αποκλεισμό της. Συζητήσεις για παροχή δανείων.

1917.—Ο Κωνσταντίνος Α θα παραιτηθεί υπέρ τού υιού του Αλεξάνδρου.

1919.—Στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιοχήν του.

.—Τουρκικές σφαγές και διωγμοί κατά των Ελλήνων σημειώνονται στη Θράκη και στη Μικρά Ασία.

1920.—Οι Ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας εκκαθαρίζουν δια μάχης την περιοχήν Σόμα- Αξάριον.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν κατόπιν σφοδρής μάχης τις θέσεις τις οποίας είχον χάσει την προηγουμένην εις Νικομήδειαν και καταδιώκουν τις τουρκικές δυνάμεις.

1922.—Στη Μ. Ασία η Ελληνική στρατιά δρα με περιπόλους ανιχνεύει εχθρικές θέσεις.

1941.—Υπεγράφη εν Λονδίνω υπό τών αντιπροσώπων τών ελευθέρων κρατών, εν οις καί η Ελλάς, κοινή δήλωσις διά μίαν αρμονικήν συμβίωσιν μεταξύ τών λαών.

1942.—Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώνουν την απόφασή τους να αποσταλούν 18.000 τόνοι τροφίμων στην Ελλάδα.

1945.—Το ΚΚΕ ανακοινώνει την καταδίκη του Άρη Βελουχιώτη.  

1953.—Τερματίζεται η πανεργατική απεργία, που είχε ξεσπάσει στις 4/6 με αφορμή τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ύστερα από υπόσχεση του Υπουργού Εργασίας για αυξήσεις στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους κατά 7-12%.

1955.—Απομακρύνονται από τη γραμμή Ακαδημίας – Καλλιθέας τα τραμ και αντικαθίστανται με τρόλεϊ.

1958.—Οι Τούρκοι σφάζουν 8 Έλληνες στο Κιόνελι Λευκωσίας. «Το φρικιαστικότερο κακούργημα που διέπραξε η αγγλο-τουρκική συμμαχία εναντίον των Ελλήνων Κυπρίων, ήταν η ομαδική σφαγή των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι, ημέρα Πέμπτη, 12η Ιουνίου 1958. Την διέπραξαν, οργανωμένοι προς τούτο, ενεδρεύοντες στο αμιγώς τουρκικό χωριό Κιόνελι, 200 περίπου αιμοβόροι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι, πυροβόλησαν, κατέσφαξαν, κατακρεούργησαν, αποκεφάλισαν, οκτώ άοπλους Έλληνες, από ένα σύνολο 35 Κοντεμενιωτών που ο αγγλικός στρατός συνέλαβε νωρίτερα στο χωριό Σκυλλούρα και τους μετέφερε προς σφαγή, στους αναμένοντες τα ανυπεράσπιστα θύματά τους, Τούρκους Κιονελίτες».

1975.—Η Ελλάδα υποβάλλει την επίσημη αίτησή της για ένταξη στην ΕΟΚ, δια μέσω του πρωθυπουργού της χώρας Κ. Καραμανλή.

1980.—Η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου παίρνει για πρώτη φορά στην ιστορία της μέρος στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγονται στην Ιταλία.

1981.—Προσέρχονται στο 8ο ανακριτικό της Αθήνας με το συνήγορό τους οι αδελφές Τσαγκαράκη για να απολογηθούν ως ενεχόμενες στην υπόθεση των εμπρησμών των πολυκαταστημάτων «Κλαουδάτος» και «Ατενέ».

1994.—Στις εκλογές που διεξάγονται για την ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους και επωφελούνται από αυτό τα μικρότερα κόμματα, ΚΚΕ, Πολιτική Άνοιξη και Συνασπισμός. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 1993 πτώση 9 ποσοστιαίων μονάδων με 37,60% και η ΝΔ 7μονάδων με 32,63%.

.—Φτάνει στην Αθήνα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τη σύζυγό του, μετά από πρόσκληση του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση….

1996.—Η φέτα, το κασέρι, πολλά είδη γραβιέρας, ορισμένα λάδια και μερικά φρούτα και λαχανικά, αναγνωρίζονται από την Ε.Ε. ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

1998.—Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται ανάμεσα στα ΜΑΤ και σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς έξω από τα εξεταστικά κέντρα κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

 .

.

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

 .

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: