h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 ΙΟΥΝΙΟΥ

11/06/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

11 Ἰουνίου

,

322 π.Χ.—Μάχη στην Κραννώνα Θεσσαλίας μεταξύ Μακεδόνων (40.000 πεζοί, 3.000 τοξότες και 5.000 ιππείς, υπό τον Αντίπατρο) και Αθηναίων (25.000 πεζοί και 3.500 ιππείς, υπό τον Αντίφιλο). Στην ιππομαχία νικούν οι Αθηναίοι, αλλά η Μακεδονική φάλαγγα πετυχαίνει αδιαμφισβήτητη νίκη. Απώλειες: 500 Αθηναίοι, ανάμεσά τους και ο ολυμπιονίκης Χείλων, και 130 Μακεδόνες.

941.Η Ρωμανία (Βυζάντιο) δέχεται σφοδρή Ρωσική επίθεση. Οι Ρώσοι με 10.000 πλοία, αποβιβάσθηκαν στα Ασιατικά παράλια τού Βοσπόρου και τα λεηλάτησαν. Τελικά ο Βυζαντινός στόλος τους καταναυμάχησε.

980.—Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ο Aρχάγγελος Γαβριήλ φανερώθηκε την ημέρα αυτή στο Πρωτάτο Καρυών ως μοναχός μπροστά στην περίφημη εικόνα τής Παναγίας «Άξιον Εστί», έψαλε και χάραξε σε λίθινη πλάκα τον ομώνυμο ύμνο προς την Θεοτόκο.

1821.—Στις επαρχίες Χανίων, Σελίνου και στο Θέρισσο, οι τούρκοι προβαίνουν σε άγριες σφαγές, λεηλασίες και καταστροφές, με αφορμή την νέα Κρητική Επανάσταση.

.—(10/6 με 11/6 Οι τούρκοι παραδίδουν το Αγρίνιο (Βραχώρι) στους Έλληνες πολιορκητές. Η δύναμη τών 1.800 ανδρών που είχε στείλει ο Χουρσίτ με τον Ισμαήλ Πλιάσα, προς ενίσχυση των τούρκων δεν κατόρθωσε να περάσει το Μακρυνόρος, γιατί τους έφραξε τον δρόμο ο Ανδρέας Ίσκος.   Οι πολιορκημένοι τούρκοι που δεν περίμεναν πλέον καμμία βοήθεια, μη έχοντας άλλη διέξοδο ήρθαν σε συμφωνία με τους Έλληνες να παραδοθούν, υπό τον όρο να γίνει σεβαστή η ζωή και η τιμή τους. Η συμφωνία τηρήθηκε: οι έγκλειστοι στο Βραχώρι τούρκοι, με τον Δερβέν αγά Ταχήρ Παπούλια, υπογράψανε συμφωνία με τον Γ.Βαρνακιώτη, που υποχρέωνε τους Τούρκους να παραδώσουν τα όπλα και να πάνε όπου θέλουν. Έτσι, έπεσε το Βραχώρι (Αγρίνιο), που ήταν το προπύργιο των τούρκων στη Δυτική Ελλάδα

1822.—Εις τα Τσοκαλάρια Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι τούρκοι.

1823.—Οι τούρκοι έκαυσαν τα καλύβια και το Καστρί Καρυστίας.

.—Εις το χωρίον Χρυσό Παρνασσίδος έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων.

1832.—Ημερομηνία γεννήσεως για τον μετέπειτα πρωθυπουργό, Χαρίλαο Τρικούπη.

1835.—Πεθαίνει ο Ανδρέας Μιαούλης (Υδρα 20/5/1769 – 11/6/1835 Πειραιάς), ήρωας και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, γόνος  αρχοντικής Υδραίικης οικογένειας, η οποία προερχόταν από τα Φύλλα της Χαλκίδας και ήταν εγκαταστημένη στην Ύδρα από το 1668. Υπήρξε ο γενάρχης της οικογένειας των Μιαούληδων και γιος του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αθανάσιος Μιαούλης. Απεβίωσε, λόγω της φυματίωσης που τον ταλαιπωρούσε μέρες, το απόγευμα της Κυριακής της 11ης Ιουνίου του 1835 στην οδό Αιόλου 9, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στον Πειραιά. Λίγες μέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ο Όθωνας τον είχε επισκεφθεί δύο φορές και μάλιστα την πρώτη του είχε επιδώσει τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος.

1837.—Ο Καλλιφρονάς Δημήτριος είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί πως έλαβε το χρήσμα μετά τον Άγγελο Γέροντα ο οποίος ήταν δήμαρχος μόνο για 4,5 μήνες, ενώ η δική του θητεία έληξε μόλις στις 5 Ιουλίου, ούτε έναν μήνα μετά.

1878.—Οι Κρήτες επαναστάται τής επαρχίας Aποκορώνου αποκρούουν τούς τούρκους, (έπειτα από σκληράν μάχην, που είχεν αρχίσει από τής προηγουμένης καί διήρκεσε επί 30ωρον),  οίτινες είχον επιτεθή κατά τών χωρίων Aρμένοι και Τσιβαρά και προκαλούν εις αυτούς μεγάλας απωλείας. Αποτέλεσμα τών αγώνων είναι η υπογραφή τής Σύμβασης της Χαλέπας, τον Οκτώβριο τού 1878, που αποτελεί το Νέο Οργανισμό τής Κρήτης. Με τη σύμβαση αυτή δημιουργείται καθεστώς ημιαυτόνομης επαρχίας. Ο γενικός Διοικητής τής Κρήτης μπορεί να είναι και Χριστιανός. Η πλειοψηφία τής Βουλής αποτελείται από Κρητικούς. Ιδρύεται η χωροφυλακή, με αναλογική συμμετοχή και τών δύο μερών. Χορηγείται γενική αμνηστία και θεσπίζεται μία προσωρινή φοροαπαλλαγή. Όμως τα νέα αυτά προνόμια καταπατούνται ύστερα από την αποτυχημένη επανάσταση του 1889, που έχει και πάλι αίτημα την Ένωση με την Ελλάδα.

1904.—Χιλιάδες ρακένδυτοι και πεινασμένοι Έλληνες, καταδιωκόμενοι από βουργάρικες συμμορίες συγκεντρώνονται στην πόλη της Καστοριάς.

1906.—Επίθεση κατά της βουλγαρικής καλύβας Αλή Μπέη Λάκα, στην λίμνη των Γιαννιτσών, από τα ανταρτικά σώματα του Ανθυπασπιστή Αναγνωστάκου και του Λοχία Παπατζανετέα. Κατά την συμπλοκή εφονεύθησαν 6 κομιτατζήδες.

1914.—Ανθελληνικοί διωγμοί εις την Φώκαιαν (Μ.Ασία) και την γύρω περιοχήν. Οι τούρκοι, ενεργούντες επί τη βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου, έσφαξαν πολλούς εκ τών κατοίκων τής πόλεως, ελεηλάτησαν οικίας καί εσύλησαν ναούς. Οι διωγμοί συνεχίσθησαν επί πολλάς ημέρας. Περί τις 120.000 Ελλήνων τής Μικράς Ασίας εγκατέλειψαν τότε τας, εστίας των και κατέφυγαν εις Πειραιάν και Θεσσαλονίκην.

1917.—Οι «συμμαχικές» δυνάμεις, καταλαμβάνουν την Λαμία και το Λιανοκλάδι.

1919.—Στο μέτωπο στην Μ.Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

1920.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής στρατιάς τής Μικράς Ασίας συνάπτουν μάχες σκληρές εφ’ ολοκλήρου τού μετώπου. Ούτω εις τον τομέα τής Φιλαδελφείας εκδιώκουν τους τούρκους και καταλαμβάνουν την Φιλαδέλφειαν και το Ντερέκιοϊ. Επί των άλλων τομέων καταλαμβάνεται το Σόμα και εγκαθίστανται δυνάμεις στα φυλάκια Μαλκάς-Δερέ.

.—Ο Ελληνικός στρατός περνάει τον Έβρο ποταμό και προελαύνει στην Ανατολική Θράκη. Οι βούργαροι ακόμα τρέχουν.

1921.—Οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον τών Ελληνικών στην Νικομήδειαν. Υπό τού Ελληνικού στρατού κατελήφθη το Κιρκ-Αγάτς.

1922.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1925.—Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Κονδύλη λόγω κοπώσεως,  συμπαρασύρει σε παραίτηση ολόκληρη την κυβέρνηση.

1929.—Οι ελληνικοί συνεταιρισμοί αποφασίζουν να ενισχύσουν τις λαϊκές αγορές, οι οποίες επεκτείνονται στον Πειραιά.

1931.—Ιδρύεται η «Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών» με χρήματα, που κληροδοτεί ο ευεργέτης Αλέξανδρος Πάντος.

1933.—Οι συλληφθέντες για την απόπειρα δολοφονίας κατά τού Ελευθέριου Βενιζέλου αρνούνται την ενοχή τους.

1940.—Περιοριστικά μέτρα παίρνονται στην Ελλάδα κατά τη διάθεση και τη μεταφορά διαφόρων τροφίμων από νομό σε νομό, καθώς και στη διανομή τους κατ’ οίκον.

.— Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά τής Γαλλίας και τής Μεγ. Βρεταννίας.

1945.—Το ΚΚΕ αποκηρύσσει δημόσια τη δράση τού Άρη Βελουχιώτη. Λίγες μέρες αργότερα (στις 16 Ιουνίου στη Μεσούντα, κοντά στον Αχελώο) ο Βελουχιώτης αυτοκτονεί(;), για να αποφύγει τη σύλληψή του από παραστρατιωτικές ομάδες συντρόφων που τον καταδιώκουν απηνώς.

1958.—Οι τούρκοι δολοφονούν στην Κύπρο τον Αντώνιο Ιωάννου και πυρπολούν τον ναό του Αγ. Λουκά.

1963.—Μετά από ρίξη με τα ανάκτορα, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται της θέσης του. [ Στην διάρκεια της μεταπολιτεύσεως,  συγχρόνως με την απώλεια της Κύπρου, η κυβέρνηση Καραμανλή ανέχθηκε την ολοκλήρωση του ξεριζωμού των Ελλήνων της Πόλης και της Ίμβρου, με συνέπεια να ανατραπεί οριστικά η ισορροπία δυνάμεων και να καθίστανται χωρίς αντίβαρο οι μελλοντικές τουρκικές επιδιώξεις στην Θράκη.]

1971.—Άνθρωποι, φυσικό περιβάλλον και αρχαιότητες απειλούνται από τη μόλυνση της Αθήνας, σύμφωνα με την επισήμανση Ελλήνων ακαδημαϊκών.

1975.—Η Βουλή ψηφίζει το νέο μας Σύνταγμα.

1980.—Η Ελλάδα παίζει για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νάπολι της Ιταλίας και χάνει από την Ολλανδία με 1-0.

.—Πνίγει για άλλη μια φορά το νέφος την Αθήνα, με πλήθος κατοίκων να αισθάνεται δύσπνοιες, λιποθυμίες και τσούξιμο στα μάτια.

1985.—Πεθαίνει η μεγάλη ηθοποιός, Σαπφώ Νοταρά.

1989.—Επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με κυριότερα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, πέντε ημέρες πριν τις εκλογές.

1991.—Στην Αλβανία, τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν στο σχηματισμό τής πρώτης, εδώ και 40 χρόνια, μη κομμουνιστικής κυβέρνησης τής χώρας….

1992.—Η ολομέλεια τού κοινοβουλευτικού σώματος τής ΕΟΚ υποστηρίζει με ψήφισμά της τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την ονομασία τής δημοκρατίας τών σκοπίων.

1993.—Σε κάθειρξη δέκα ετών καταδικάζεται ο επιχειρηματίας Αργύρης Σαλιαρέλης, ο οποίος κηρύσσεται ένοχος για τη φυγάδευση τού Γιώργου Κοσκωτά το 1988.

.—Σύμφωνα με μελέτη τής ΕΟΚ, η ατμοσφαιρική ρύπανση τής Ρώμης είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Αθήνας.

1994.—Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία, μία μέρα πριν τη διεξαγωγή τών ελληνικών ευρωεκλογών.

1997.—Εν μέσω διαδηλώσεων μελών θρησκευτικών οργανώσεων και όχι μόνον, κυρώνεται στην ελληνική Βουλή η συνθήκη τού Σένγκεν τού κυρίου Σημίτη

2003.—Σκάνδαλο στο ΔΙΚΑΤΣΑ. Τουλάχιστον 32 γραπτά έχει παραποιήσει οργανωμένο κύκλωμα, που δρούσε μέσα στο ΔΙΚΑΤΣΑ, έναντι αδράς αμοιβής. Το κύκλωμα παρενέβαινε στις εξετάσεις για την ισοτίμηση τών πτυχίων Ιατρικής από χώρες τού εξωτερικού. Υπουργός Α παιδείας ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου.Το θέμα πυροδότησε έντονη πολιτική διαμάχη μεταξύ τού Πέτρου και της αντιπολιτεύσεως… Η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

 .

.

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

 .

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: