h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 09 ΙΟΥΝΙΟΥ

09/06/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

09 Ἰουνίου

,

307 π.Χ..—Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής μπαίνει στο λιμάνι τού Πειραιά διακηρύσσοντας ότι έρχεται ως ελευθερωτής για να αποκαταστήσει το πολίτευμα. Οι Αθηναίοι προς τιμήν του αύξησαν τις αττικές φυλές από 10 σε 12 και ονόμασαν την 11η «Αντιγονίδα» και την 12η «Δημητριάδα». Μετονόμασαν δε τη γιορτή Διονύσια σε «Δημήτρια».

1821.—Οι Αθηναίοι ανετίναξαν υπόνομον, κατασκευασθέντα  εκ τού προχείρου, παρά τον Σερπετζέν (θέατρον Ηρώδου τού Αττικού), διά να στερήσουν τούς εντός τής Ακροπόλεως εγκλείστους τούρκους ποσίμου ύδατος. Αλλ’ η ανατίναξις δεν έφερε το προσδοκώμενον αποτέλεσμα.

.— Ο Ομέρ Βρυώνης εισέρχεται στην πόλη τής Λιβαδειάς. Οι κάτοικοι έχουν οχυρωθεί στις οικίες τους, από όπου αποκρούουν τις επιθέσεις τών πολιορκητών.

.— Στο χωρίον Λάλα Ηλείας έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και τουρκαλβανών. Λόγω κακού συντονισμού, επιτέθηκε μόνο το σώμα υπό τον Γιωργάκη Πλαπούτα. Οι Λαλαίοι εξαπέλυσαν σφοδρή αντεπίθεση και ανάγκασαν  όσους βρίσκονταν στη θέση Μπαστήρα να υποχωρήσουν, ενώ λόγω τής σύγχυσης που δημιουργήθηκε και εξαιτίας τού καύσωνα, ο Γιωργάκης Πλαπούτας πέθανε από εγκεφαλική συμφόρηση. Επειδή όμως η απώλεια τού Γιωργάκη Πλαπούτα είχε ως συνέπεια να εγκαταλείψουν οι περισσότεροι άνδρες του τη μάχη, ο Κανέλλος Δεληγιάννης με τον Κολοκοτρώνη έστειλαν ως αντικαταστάτη τον αδελφό του Δημήτρη Πλαπούτα. Αυτός είχε σημαντικές στρατιωτικές και ηγετικές ικανότητες και κατάφερε να αναπτερώσει το ηθικό των ανδρών του. 

.—Οι τούρκοι τού Αγρινίου παραδίδονται εις τον οπλαρχηγόν Γεώργ. Βαρνακιώτην.

1822.—Οι τούρκοι της Ακροπόλεως παρέδωσαν το φρούριον στους Έλληνες.

1823.—Αλλεπάλληλες νίκες τού Γιουσούφ πασά Περκόφτσαλη στην ευρύτερη περιοχή τής Λιβαδειάς.

1824.—2.900 τούρκοι, υπό τον Ταχήρ Αμπάζη, επιτίθενται εναντίον 700 Ελλήνων, υπό τον Τσόγκα, στο Ξοδάκτυλο Άρτας. Οι τούρκοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας πάνω από 100 νεκρούς στο πεδίο τής μάχης.

1825.—Ο Σκώτος φιλέλλην Χάμιλτον, ηγούμενος μοίρας τού βρεττανικού στόλου, καταπλέει εις τα ύδατα τού Ναυπλίου όπου ενεψύχωσε τούς Έλληνας εις τον αγώνα των κατά τού Ιμβραήμ.

.—Ο Ιμβραήμ φθάνει στα Βέρβαινα τα οποία και καταστρέφει.

1865.—Γεννιέται ο Δανός συνθέτης και φιλέλληνας Καρλ Νίλσεν.

1902.—Οι βούργαροι που πριν λίγες ημέρες εντοπίσθησαν στην Θεσσαλία να αγοράζουν όπλα, έχουν εξουδετερωθεί. Οι τελευταίοι πνίγηκαν στον Πηνειό, ενώ άλλοι είχαν αιχμαλωτιστεί στα Τρίκαλα.

1905.—Μετά την δολοφονία τού Πρωθυπουργού Δηλιγιάννη, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αναθέτει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στον Δ.Ράλλη.

1916.—Οι νέες εκλογές ανέδειξαν ως νικητή τον Αλέξανδρο Ζαΐμη. Η κυβέρνηση Ζαΐμη θα παραμείνει εως την 3η Σεπτεμβρίου τής ίδιας χρονιάς.

1919.—Οι Ελληνικές δυνάμεις δι’ επιθέσεών των στο Αχμετλή Μ. Ασίας εξοντώνουν τουρκικές δυνάμεις.

1920.—Την έναρξη τών επιθέσεων τού Ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία κηρύσσει ο αρχιστράτηγος Παρασκευόπουλος.

.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Μ.Ασίας μάχονται σκληρώς εναντίον τών τούρκων στον Τομέα τού Σαλιχλί.

1921.—Η ΧΙ ελληνική μεραρχία τού Γ’ Σώματος στρατού δέχεται σφοδρή επίθεση τών τούρκων στη Νικομήδεια.

.—Οι Σύμμαχοι αποστέλλουν διακοίνωση προς την Ελλάδα για το αν δέχεται τη μεσολάβηση και τους όρους τους, οπότε θα επέβαλαν και στον Κεμάλ την αποδοχή τών συμβιβαστικών λύσεων.

1922.—Η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας μάχεται μάχες περιπόλων.

.—Μέγα συλλαλητήριο τών Ελλήνων στο Σικάγο, εξ αιτίας των θηριωδιών τών τούρκων κατά ομογενών στην Μικρά Ασία.

1930.—Συνωστισμός σημειώνεται στην οδό Ερμού τής Αθήνας και διακοπή τής συγκοινωνίας από το πλήθος, που συγκεντρώνεται για να θαυμάσει τη Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου.

1931.—Η Κυβέρνηση τού Ελευθερίου Βενιζέλου καταθέτει στην Βουλή τον περί Τύπου Νόμο 5060, που στοχεύει στον περιορισμό τής σκανδαλοθηρικής δημοσιογραφίας κατά τού πολιτικού κόσμου.

1935.—Οι εκλογές στην χώρα γίνονται με αποχή όλων τών βενιζελικών κομμάτων. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός Τσαλδάρη-Κονδύλη. Λίγο αργότερα ο Κονδύλης ουσιαστικά θα ανατρέψει τον Τσαλδάρη και θα διεξάγει νόθο -ως προς τον αριθμό τών ψήφων-δημοψήφισμα με σκοπό την παλινόρθωση τής βασιλείας.

1952.—Αρχίζει η κατάρτιση νομοσχεδίου για την επαναφορά τού πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα.

1971.—Κοινό σοβιετοκυπριακό ανακοινωθέν εκδίδεται μετά τις επαφές τού Μακαρίου με την ηγεσία τής ΕΣΣΔ, κατά την επίσκεψη τού πρώτου στη Μόσχα.

1975.—Πανηγυρική συνεδρίαση τής Βουλής. Το Σύνταγμα υπογράφεται στην Αίθουσα Τροπαίων από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μιχαήλ Στασινόπουλο, τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον Πρόεδρο τής Βουλής, Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου.

1979.—Ο Πανιώνιος κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας στον τελικό την ΑΕΚ τών Στεργιούδα, Νικολάου, Αρδίζογλου, Νικολούδη, Δομάζου, Μπάγιεβιτς και Μαύρου με 3-1 (Αναστόπουλος, Λίμα, Παθιακάκης – Τάσος) στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Στην ημιτελική φάση είχε προκριθεί επί τού Ολυμπιακού με 2-1 (16/5) και 2-3 (30/5).

1991.—Πενήντα Βορειοηπειρώτες φυγάδες βαπτίζονται χριστιανοί στα νερά του ποταμού Σακουλέβα, στη Φλώρινα.

.—Η τουρκία απορρίπτει Ελληνοκυπριακό σχέδιο για τη διευθέτηση τού Κυπριακού, στο πλαίσιο διάσκεψης με τη συμμετοχή τών πέντε μονίμων μελών τού Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

1997.—Κατάσχονται έξι τόνοι χασίς, από τις μεγαλύτερες σε ποσότητα που κατασχέθηκαν ποτέ στη χώρα μας.

 .

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο

 ,

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: