h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 05 ΙΟΥΝΙΟΥ

05/06/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

..

05 Ἰουνίου

.

535.—Πεθαίνει ο Επιφάνιος, πατριάρχης τής Κωνσταντινουπόλεως. Εξελέγη Πατριάρχης στις 25 Φεβρουαρίου τού 520, μετά από πρόταση τού Αυτοκράτορα Ιουστίνου, με τη σύμφωνη γνώμη επισκόπων, μοναχών και τού λαού. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 520 ως το 535, ανακηρύχθηκε άγιος και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 25 Αυγούστου.

1191.—Η Κύπρος στενάζει υπό την εξουσία του σφετεριστού της εξουσίας και στασιαστού της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Ισαακίου Κομνηνού. Η Γ’Σταυροφορία βρίσκεται σε εξέλιξη και στο νησί αποβιβάζεται ο  Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.  Σύμφωνα με τούς Άγγλους χρονικογράφους, συνάντησε την σκληρή αντίστασι των πιστών τού Ίσαακίου., όμως, ό Νεόφυτος ό Έγκλειστος περιγράφει τα πράγματα διαφορετικά: Ο λαός, εξαιρετικά δυσαρεστημένος από τον «κατεπάνω», δεν υποστήριξε τον οχυρωμένο στην Λεμεσό Ίσαάκιο.  

1688.—Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Γεράκης .Ο διαβόητος τυχοδιώκτης Κωνσταντίνος Γεράκης ή Κοστάντζο Φαλκόνε ήταν Ελληνικής καταγωγής, δοτός «πρωθυπουργός» του Σιάμ την περίοδο 1683 – 1688. Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1647 .

1715.—Ο Βενετός διοικητής τής Τήνου Βερνάρδος Βάλης, προδίδει παραδίδοντάς την στον τούρκικο στόλο τού Τζανούμ Χότζα. Ο καπουδάν πασάς Τζανούμ Χότζα υπέταξε σε μία μέρα την Τήνο, τερματίζοντας μία περίοδο τριών αιώνων βενετικής κυριαρχίας στο νησί και συνέχισε την πορεία του προς την Πελοπόννησο. Την ίδια ώρα, χερσαίες δυνάμεις εκατό χιλιάδων ανδρών υπό την αρχηγία του μεγάλου βεζίρη Αλή Κιουμουρτζή, κινήθηκαν από την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα και πέρασαν ανεμπόδιστα από τον Ισθμό της Κορίνθου.

1792.—Ο στολίσκος του Κατσώνη υφίσταται πανωλεθρία από 27 τουρκικά πολεμικά πλοία.

1801.—Ο νεομάρτυρας Μάρκος από την Σμύρνη αποκεφαλίζεται στην Χίο από τους τούρκους.

1821.—Στο χωρίον της Τριπόλεως Θάνα έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Βρεσθένην Θεοδώρητον, Κυρ. Μαυρομιχάλη και τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες.

1822.—Ο Δράμαλης, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση τού Πηλίου, φτάνει στην Κόρινθο.

1825.—Δολοφονείται δια στραγγαλισμού στην Ακρόπολη τών Αθηνών ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, από τους Γκούρα,  Μαμούρη, Παπακώστα ,Τριανταφυλλίνα. . Οι συνωμότες ρίχνουν ύστερα το πτώμα του ήρωος προς το μέρος του ναού της Απτέρου Νίκης, για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εσκοτώθη καθώς προσπαθούσε να δραπετεύσει. Ο νεκρός ετάφη χωρίς τιμές στον Άγ. Δημήτριο, δυτικά της Ακροπόλεως. Το αποτρόπαιο έγκλημα ήταν αποτέλεσμα πολιτικών διενέξεων (κυρίως με τον Κωλέττη) και σκευωριών

1826.—Κατόπιν διαταγής τού σουλτάνου Μαχμούτ διαλύεται το σώμα των Γενίτσαρων.

1827.—Ο Θ. Κολοκοτρώνης διατάσσει επιστράτευση στις περιοχές Μυστρά, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λεονταρίου, Καρύταινας και Φαναρίου, με σκοπό την παρεμπόδιση επικοινωνίας τού Ιμπραήμ μεταξύ τής Τριπόλεως και των Μεσσηνιακών φρουρίων.

1828.—Ο Κάρολος ο 10ος της Γαλλίας αποστέλλει 500.000 φράγκα στον κυβερνήτη Καποδίστρια ως στήριξη στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

1833.—Ο Όθων, επιβαίνων τής αγγλικής φρεγάτας «Μαδαγασκάρη» φθάνει απροόπτως εις Σμύρνην, όπου η εμφάνισίς του προεκάλεσε απερίγραπτον ενθουσιασμόν μεταξύ τών ομογενών. Εορταί ωργανώθησαν πρός τιμήν του, ο δε Μητροπολίτης Σεραφείμ, μεθ’ ολοκλήρου τού κλήρου, ετέλεσε κατανυκτικήν δοξολογίαν εις τον ναόν τής Αγίας Φωτεινής. Ο Όθων παρέμεινε εις την Σμύρνην μέχρι τής 14ης Ιουνίου. Μετά την αναχωρησίν του, η Πύλη εξώρισε τον Μητροπολίτην καί προέβη εις παντοειδείς καταπιέσεις εις βάρος τού ελληνικού στοιχείου.

1894.—Διοργανώνονται στον Πειραιά, στο λιμάνι της Ζέας, ημέρα Κυριακή, διεθνείς λεμβοδρομίες υπέρ τού Γηροκομείου, με πρόεδρο τής ελλανόδικης επιτροπής τον πρίγκιπα Γεώργιο και με τιμή «δι έκαστον κάθισμα επί τής πλακοστρώτου παραλίας δραχμές 2».

1896.—Ο Μακεδόνας οπλαρχηγός Αθανάσιος Μπρούφας αποβιβάζεται με 86 άνδρες στην Σκάλα Ελευθεροχωρίου. Το σώμα αυτό ήταν το κυριώτερο από όσα στάλθηκαν από την Εθνική Εταιρεία και διατήρησε για καιρό την Επανάσταση στην Μακεδονία εναντίον τών τούρκων.

1900.—Ο εξωμότης αρχιμανδρίτης και ανηψιός του Δυρραχίου Γρηγόριος, ασπάζεται τον καθολικισμό και συμπαρασύρει μαζί του 20 οικογένειες.

1901.—Δημιουργείται ‘’Γεωργική Τράπεζα’’ στη Θεσσαλία.

1904.—Τραγωδία στα ανοικτά της Τύνιδας. Το εμπορικό ατμόπλοιο «Κορινθία» με φορτίο σίτου και ξυλείας βυθίζεται. Αγνοούνται οι 8 από τους 16 άνδρες τού πληρώματος.

Αγαπηνός -Τέλος Άγρας- τραυματίας κ φανερά καταπονημένος στο προξενείο της Θεσσαλονίκης....1907.—Πεθαίνει  ηρωικά κατόπιν προδοσίας ο μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας, κατά κόσμον Αριστοτέλης Αγαπηνός. Μαρτύρησε κυριολεκτικά. Τον γύριζαν οι βούργαροι κομιτατζήδες ξυπόλυτο στα χωριά. Τον έφτυναν και τον χτυπούσαν. Τα πέλματά του είχαν μαυρίσει. Και τον κρέμασαν μαζί με τον Ναουσαῒο Μίγκα σε μιά καρυδιά κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βλαντόβου πού φέρνει σήμερα το όνομά του. Ο Άγρας ήταν ανώτερος άνθρωπος, λαμπρός χριστιανός και ηρωϊκός εθνομάρτυρας.

1912.—Οι Δωδεκανήσιοι που από τις 4 τού μήνα οργάνωσαν συνέδριο στην Πάτμο, ανακήρυξαν τα Δωδεκάνησα Αυτόνομη Πολιτεία Αιγαίου για να προλειανθεί η οδός προς την ένωση με την Ελλάδα. Η Ιταλία δεν αντέδρασε, αλλά άρχισε τις υπεκφυγές. Τα Δωδεκάνησα ελευθερώθηκαν με ιταλικά όπλα διακήρυσσαν. Ούτε η κυβέρνηση του Βενιζέλου έδειξε ενδιαφέρον […]

1913.—Συνεχίζουν οι βίαιες διώξεις του Ελληνικού στοιχείου στα κατεχόμενα από τους βούργαρους Μακεδονικά εδάφη.

.—Συλλαλητήριο στην Κορυτσά μπροστά στα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής, μετά την απόφαση της 17ης 5ου 1913 για να συμπεριληφεί η Βόρεια Ήπειρος εντός των συνόρων της αλβανίας.

1916.—Οι φερόμενοι ως Σύμμαχοι της χώρας ζητούν τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών […]

1917.—Τμήματα του Γαλλικού στρατού τών «συμμαχικών» δυνάμεων«, καταλαμβάνουν τις σπουδαιότερες πόλεις τής Θεσσαλίας.

1919.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής στρατιάς Μικράς Ασίας συνεχίζουν τις μάχες εναντίον των τούρκων στα υψώματα της Περγάμου και τους τρέπουν σε φυγή.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός μάχεται με μάχες περιπόλων.

1921.—Κατόπιν διαταγής τού ελληνικού στρατηγείου η στρατιά στη Μ. Ασία είναι έτοιμη για νέες προελάσεις.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους και αποσπάσματα εναντίον τού εχθρού.

1923.—Πραγματοποιείται νέα συνάντηση τού Ελευθέριου Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού για τη διευθέτηση των διαφωνιών, που είχαν προκύψει κυρίως στο ζήτημα τής αμνηστίας.

1924.—Σε 120.000 υπολογίζονται οι Έλληνες και οι οθωμανοί που θα ανταλλαγούν στα πλαίσια της κοινής συμφωνίας. Στην συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνονται οι Έλληνες τής Πόλεως.

1925.—Ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

.—Αργά την νύκτα, οι περίφημοι αδελφοί Γιαγά ή Γιαγιά, γνωστοί ως “Γιαγιάδες”,  ξεκινούν την γνωστή επανάσταση στην Σάμο. Την τάξη απεκατέστησε ο στόλος, αλλά ο Θεμ.Σοφούλης, τοπικός αντίπαλος τών «Γιαγιάδων», συνέστησε στην κυβέρνηση να παύση την δίωξή τους.

1927.—Κομμουνιστές βουλευτές τής Θεσσαλονίκης, υποκινούν τον λαό σε στάση. Ευτυχώς ο κίνδυνος αποσοβήθηκε με την σύλληψή τους.

1929.—Σε κοινή συνεδρίαση τής Βουλής και της Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1932.—Μετά την παραίτηση Παπαναστασίου, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις 26 Μαΐου, την κυβέρνηση αναλαμβάνει η παράταξη τού Ελευθέριου Βενιζέλου (μέχρι τις 4 Νοεμβρίου της αυτής χρονιάς).

1941.—Οι γερμανοί φονεύουν τον αρχιμανδρίτη Φώτιο Θεοδοσάκη και δύο άλλους Κρήτες στο Σκαλάνι μπροστά στους κατοίκους τού χωριού.

1942.—Ο πρώτος τυφεκισμός στο σκοπευτήριο Καισαριανής από τους Γερμανούς. Εκτελούνται οι  Υποπλοίαρχοι του Λ.Σ., ΗΛΙΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ.

1944.—Ελληνικός στολίσκος συμμετέχει στις αποβατικές επιχειρήσεις τών συμμάχων στην Νορμανδία. (Η ημέρα που έμεινε στην Ιστορία ως «D Day» ..»Ημέρα με Η κεφαλαίο»).

.—Το Ολοκαύτωμα των Αγίων Αναργύρων Λακωνίας. Ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, τις προμεσημβρινές ώρες, Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, επιστρέφοντας από εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Πάρνωνα, πέρασαν μέσα από την Ζούπαινα  και στην έξοδό τους δέχθηκαν ένα πυροβολισμό εκ τού οποίου τραυματίσθηκε ένας εκ των Ναζιστών. Η ύπουλη αυτή πράξη, τους προκάλεσε μανία εκδίκησης και μην βρίσκοντας άλλον πιο εύκολο τρόπο εκτόνωσης επέστρεψαν στο χωριό και ρίχτηκαν με «λύσσα» σε ένα όργιο εγκληματικών ενεργειών. Φωτιά και μαχαίρι χωρίς έλεος γέμισε το χωριό πτώματα και σκόρπισε την οδύνη, παντού όπου μαθεύτηκε. Ανεξακρίβωτος αριθμός θυμάτων, άλλοι λένε 24 άλλοι 27. Καταγραφή καμία, ακόμη ούτε ληξιαρχική γιατί το αρχείο του χωριού κάηκε και αυτό τότε, και κανείς μετέπειτα δεν νοιάστηκε να συντάξει κάποιο έγγραφο που να το αναφέρει. Άλλους έκαψαν μέσα στα σπίτια, άλλους ξεκοίλιασαν, άλλους τουφέκισαν. Αυτή την στιγμή, και ύστερα από 57 χρόνια θα τολμήσω να αναφέρω τα 21 σίγουρα μαρτυρικά ονόματα σε έρευνα του ιδίου, (Δημ. Π. Κουτσοβίτη) όπως αναφέρονται στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.

Αλεξανδρή Σοφία.

Βλάχου Παναγιώτα Λυμ.

Γεωργίτσος Κώστα Ν.

Γεωργίτσου Άwα Γε.

Γεωργίτσου Όλγα Δ.

Γεωργίτσου Αντωνία Δ.

Γεωργίτσου Σταμάτα Ν.

Γεωργίτσου Κατήγκω Ιω.

Γερασίμου Ματούλα Γ.

Γερασίμου Σοφία Γ.

Γερασίμου Σταμάτα Ιω.

Κωστιάνη Κασσιανή Αθαν.

Κωστιάνη Γιαwούλα Αθαν.

Κωστιάνη Kαwέλα Πετρ.

Κουτσοβίτη Διαμάντω Γε.

Κουμουτζή Αντωνία Δημ.

Λάσκαρη Αντωνία Ιω.

Πολίτη Μεταξία.

Πλαγάκη Σοφία.

Μπενέκος Ιωάwης Πάνος.

Μπενέκου Γαρουφαλιά Ιω.

Διαδόθηκε στο χωριό τότε, χωρίς ποτέ να εξακριβωθεί, πως τον (αίτιο τού κακού) πυροβολισµό, έριξε η ανταρτική οµάδα τού Περπενίτη Αργύρη Γερότζου (Γούνη) που την προηγούµενη µέρα πέρασε από το χωριό. Η διάδοση περιλάµβανε και εκµυστήρευση του οµαδάρχη Γούνη προς την Γιαννούλα Αθ. Κωστιάνη: Λεγόταν πως της είπε να φύγει από το χωριό γιατί τη επόµενη µέρα οι Γερµανοί θα το έκαιγαν. Αυτή δεν τον πίστεψε και παρέµεινε. Δεν έζησε όµως να το επιβεβαιώσει γιατί σφαγιάστηκε και αυτή όπως η µικρή κορούλα της Κασσιανή από τους θηριώδεις Ναζιστές.

1947.—Αναγγέλλεται το σχέδιο Μάρσαλ, που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας μας μετά το τέλος του εμφυλίου.

1951.—Ο Μέγας Αυλάρχης Λεβίδης υποβάλλει στο βασιλιά την παραίτηση ολόκληρης τής αυλής. Οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές.

1956.—Ο βασιλεύς Παύλος μετά τής βασιλίσσης Φρειδερίκης φθάνουν εις Παρισίους εις επίσημον επίσκεψιν. Εις το παρατεθέν υπό τού Προέδρου τής Γαλλικής Δημοκρατίας γεύμα, ό βασιλεύς Παύλος ωμίλησε διά την ελληνικότητα τής Κύπρου καί τα απαράγραπτα δίκαια τού ελληνικού πληθυσμού τής νήσου.

1959.—Νέοι ακαδημαϊκοί εκλέγονται οι Κανελλόπουλος και Αργυρός.

1972.—Αρχίζει στη Στοκχόλμη η 1η Παγκόσμια Σύνοδος για το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Την ίδια μέρα, Ελλάδα και Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

1985.—Ο Ανδρέας Παπανδρέου σχηματίζει νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές τής 2ας Ιουνίου 1985.

1994.—Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προτείνει συνθήκη μη επίθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αφοπλισμό τής Κύπρου, καθώς επίσης διάλογο για την αλλαγή των όρων τής Συνθήκης Εγγύησης τού 1960. Απειλεί με αντίμετρα εάν προχωρήσει η εφαρμογή τού ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου.

.

.

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: