h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 04 ΙΟΥΝΙΟΥ

04/06/2013

,

sansimera,

,

04 Ἰουνίου

,

470 π.Χ.—Την 6ην τού μηνός Θαργηλιώνος γεννιέται ο μεγάλος Σωκράτης, φιλόσοφος που σημάδεψε όλην την ανθρωπότητα.

713.—Ο Αναστάσιος Β’ Αρτέμιος ανέρχεται στον θρόνο τής Αυτοκρατορίας μας στην θέση τού Φιλιππικού Βαρδάνη.  Ο νέος αυτοκράτορας καταργεί αμέσως τα υπέρ τού μονοθελητισμού διατάγματα τού προκατόχου του.

1821.—Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις τρομερές σφαγές στην πόλιν τής Σμύρνης.

.—Το Καρπενήσι επαναστατεί και μπαίνει στον Αγώνα με επικεφαλής τους αδελφούς Γιολδάση.

1823.—Οι Έλληνες τής επαρχίας Σελίνου Κρήτης επιτίθενται σφοδρά εναντίον τών Τούρκων και νικούν αυτούς. Σκοτώνεται ο οπλαρχηγός Γ.Ζερβουδάκης από τα Σφακιά.

1827.—Ο Κωνσταντίνος Κανάρης αποπειράται να πυρπολήση εις τον λιμένα τής Αλεξανδρείας την προφυλακίδα τού αιγυπτιακού στόλου. Ενώ ο Κανάρης με το πυρπολικό του βρίσκεται ήδη ανάμεσα στο εχθρικό περιβάλλον, η κακοτυχία τού αντιθέτου ανέμου και κάποια λανθασμένη κίνηση τών ελληνικών πληρωμάτων ματαιώνουν την απόπειρα και αναγκάζουν τον τολμηρό μπουρλοτιέρη σε άκαρπη απομάκρυνση.

1878.—(ν. ημερολ.) Η Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφουν συνθήκη για την παραχώρηση τής Κύπρου στη δεύτερη. Υπογράφεται επίσης αγγλοτουρκική αμυντική συμμαχία.

1897.—Υπογράφεται μεταξύ Ελλάδος και τουρκίας οριστική ανακωχή, η οποία σήμανε την λήξη του ατυχούς Ελληνοτουρκικού Πολέμου.Ο Σουλτάνος Abdul Hamit II, προβλέποντας την ανακωχή, είχε δώσει εντολή στο αρχιστράτηγο Ετέμ Πασά να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη νότια των παλαιών συνόρων του 1831, τα οποία βρισκόταν επί της Όθρυος. Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν και η παραμεθόρια πόλη της Λαμίας, όπου πριν το 1881 λειτουργούσε Προξενείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1908.—Φασαρίες, συλλήψεις και καθεστώς τρομοκρατίας στην Σάμο. Ο αντίπαλος τού Θ.Σοφούλη φιλότουρκος ηγεμόνας Ανδρέας Κοπάσης, συμπεριφέρεται τυραννικά. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν η εξορία και η θανατική καταδίκη του Σοφούλη από το ηγεμονικό καθεστώς. Τέσσερα χρόνια μετά στις 9/3/1912, ο φιλότουρκος Κοπάσης θα εκτελεστή από μαχητές του Μακεδονικού Κομιτάτου, μετά από επαφές που είχε ο Θ.Σοφούλης.

1912.—Μεγάλη πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη καταστρέφει 1.000 περίπου σπίτια.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ.—Οι αντιπρόσωποι τής Δωδεκανήσου, οργανώνουν το Συνέδριο τής Πάτμου, και κηρύσσουν την ανεξαρτησία των νησιών. Πραγματοποιήθηκε στο «Ιερόν Σπήλαιον της Αποκαλύψεως», στο κείμενο δε του ψηφίσματος διακηρύσσεται ο προαιώνιος πόθος των Δωδεκανησίων για Ένωση. Το ψήφισμα τού Συνεδρίου και οι διαμαρτυρίες για τη μη τήρηση των υποσχεμένων από τους Ιταλούς, έφτασαν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πήραν πλατειά δημοσιότητα και αφύπνισαν συνειδήσεις. Το «Δωδεκανησιακό» είχε ήδη γίνει διεθνές ζήτημα. Οι κατοχικές ιταλικές αρχές αρνήθηκαν την παραλαβή του ψηφίσματος.

1916.—Εξ αιτίας του αποκλεισμού από τους Συμμάχους κατακτητές, έλλειψη ψωμιού και άλλων τροφών ενσκήπτει σε Αθήνα και Πειραιά. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις επαρχίες. Αντίστοιχα στην Μακεδονία οι Έλληνες της Δράμας και της Καβάλας στενάζουν υπό τον βουργαρικό ζυγό. Η πείνα ήταν γενική, η χώρα δεχόταν ελάχιστα τρόφιμα και χιλιάδες άτομα πέθαναν από την πείνα. 1.800 άτομα, μέσα σε διάστημα 40 ημερών, πέθαναν στην Καβάλα από την πείνα. Στη Δράμα, για τον ίδιο λόγο, ημερησίως πεθαίνουν περίπου τριάντα άτομα και το ίδιο συμβαίνει σ’ όλα τα κατεχόμενα κέντρα. 

1919.—Οι Ελληνικές δυνάμεις της Μικράς Ασίας στην περιοχήν της Μαινεμένης συνάπτουν σκληρές μάχες εναντίον των τούρκων.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους.

1921.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία παίρνει επίκαιρες θέσεις για νέες εξορμήσεις εναντίον των τούρκων.

1922.—Η Ελληνική στρατιά δρα με περιπόλους εναντίον των τούρκων.

1929.—Γεννιέται στα Ιωάννινα της Ηπείρου ο πολιτικός και μετέπειτα Πρόεδρος δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

1932.—Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς.

1941.—Γίνονται εις Αθήνας αι πρώται εκτελέσεις Ελλήνων υπό τών Γερμανών.

.—Αρχίζει νέος γύρος εκτελέσεων εθνικοφρόνων από συμμορίτας αντάρτες στην ευρύτερη περιοχή του Φενεού. Μεταξύ των θυμάτων και ο τραυματίας ήρως του Μικρασιατικού Αγώνα, Συν/ρχης Σπ. Τριάμπελας.

1949.—Εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο Ιωαννίνων Σπυρίδων.

1952.—Πεθαίνει η πρώτη σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, Εύα Πάλμερ – Σικελιανού, ενώ παρακολουθεί τις Δελφικές Γιορτές.

1957.—Εγκαινιάζονται τα πρώτα γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην οδό Όθωνος.

1992.—Υπόμνημα, με το οποίο ο ελληνισμός της Βαυαρίας ζητά την προσωπική παρέμβαση του τοπικού πρωθυπουργού προς τον Γερμανό καγκελάριο για την αποτροπή της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επιδίδει στο Μόναχο Έλληνες ομογενείς.

1993.—Ο Σκοπιανός Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών με την επονομασία «Δημοκρατία της Σλαβομακεδονίας».

.—Σε 2,6 δισ. δολάρια υπολογίζει η χώρα μας τις ζημιές, που υπέστη από το εμπάργκο της ΕΟΚ κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

1994.—Ο πρωθυπουργός του Αττίλα Μπουλέντ Ετζεβίτ προτείνει την εγκαθίδρυση καθεστώτος αυτονομίας στην Κατεχόμενη Κύπρο, μια μεταβατική φόρμουλα, όπως την χαρακτήρισε ο Ντενκτάς.

.—Δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, στην διάρκεια προεκλογικής συγκεντρώσεως στην Θεσσαλονίκη.

1996.—Οι Τούρκοι, μέσω ανώτερου αξιωματικού τους, αμφισβητούν την ελληνικότητα της Γαύδου. Θα περάσουν και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

1997.—Τιμούνται με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

2001.—Πεθαίνει, σε ηλικία 86 ετών, ο δημοφιλής ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

2007.—Πεθαίνει ο δημοφιλής ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας. Γεννήθηκε στις 12-6-1940, υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Ετάφη με την Ελληνική Σημαία κατόπιν δικής του επιθυμίας.

.

.

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: