h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 02 ΙΟΥΝΙΟΥ

02/06/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

.

02 Ἰουνίου

,

829.— Πεθαίνει εξόριστος στη Μονή του Αγίου Θεοδώρου ο Νικηφόρος Α’,  πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως , επειδή δεν δέχθηκε να αναγνωρίσει ως όρο την υφιστάμενη εκκλησιαστική τάξη και να μην κινήσει το θέμα της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων. Η μεγάλη συμβολή του Αγίου Νικηφόρου στην υπερίσχυση και επικράτηση των Ορθοδόξων απόψεων έγκειται στην υπ’ αυτού συστηματική ανασκευή και αναίρεση των εικονοκλαστικών θέσεων και μάλιστα και των αναφερομένων στο Χριστολογικό δόγμα.

1657.—Σφαγή από τους τούρκους του νεομάρτυρα Δημητρίου από την Φιλαδέλφεια Μικράς Ασίας.

1819.—Απαγχονισμός από τους τούρκους στην Κωνσταντινούπολη του Αγιορείτη νεομάρτυρα Κωνσταντίνου από την Λέσβο.

1821.—Οι τούρκοι σφάζουν τους χριστιανούς στα Μοσχονήσια και στην Κυδωνία.

1822.—Κήρυξ τούρκος, εμφανισθείς επί τών επάλξεων τής Ακροπόλεως, προτείνει εις τούς Αθηναίους την έναρξιν διαπραγματεύσεων διά την παράδοσίν της, υπό την εγγύησιν τών προξένων τών ξένων χωρών.

1823.—Κατόπιν της σθεναράς πολιορκίας του φρουρίου Κανδάνου Κρήτης υπό των Ελλήνων πολιορκητών, οι πολιορκούμενοι Τούρκοι παραδίδονται εις τον Εμ. Τομπάζην. H μάχη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 800 τούρκων.

.—Το Εκτελεστικό (Κυβέρνηση) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων. Η επιτροπή καθυστέρησε να αναχωρήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα έξοδα του ταξιδιού, τα οποία κάλυψε με δάνειο ο Λόρδος Βύρων. Επί Βαυαροκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Σπανιολάκης κατηγόρησε τους δύο διαπραγματευτές ότι ιδιοποιήθηκαν χρήματα από τις αγοροπωλησίες μετοχών των δανείων και επιπλέον τον Ορλάνδο ότι παρακράτησε ποσό 5.900 λιρών από τα δύο δάνεια. Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων. 

1825.—Έξω της Σούδας Κρήτης ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη εναυμάχησε με τον τουρκικόν και έκαυσε μια τουρκικήν κορβέταν.

1829.—Τμήματα υπό τους Κριεζώτη, Δυοβουνιώτη, Ράγκο και Λάζο νικούν στην θέση Ανηφορίτη Θηβών 2.500 τουρκαλβανούς υπό τον Ομέρ Πασά της Ευβοίας και τους αναγκάζουν σε άτακτη υποχώρηση. H Θήβα απελευθερώθηκε οριστικώς μετά την μάχη της Πέτρας.

1905.—Mετά την δολοφονία του πρωθυπουργού, ο Δημήτριος Ράλλης αναλαμβάνει την αρχηγία του δηλιγιαννικού κόμματος και σχηματίζει ξανά κυβέρνηση, που διατηρείται στην εξουσία έξι μήνες.

1907.—Ηρωικοί Μακεδονομάχοι καταφέρνουν να εξοντώσουν ρουμάνικη συμμορία που δρούσε στο έδαφος της Μακεδονίας.

1911.—Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα του 1911.

1914.—τούρκοι βασιβουζούκοι , προβαίνουν σε ωμότητες εναντίων ομοεθνών μας της Μικράς Ασίας.

1915.—Η Βρετανία αρχίζει τον αποκλεισμό των ακτών της Μ. Ασίας.

1917.— Αφού ισχυροποιήθησαν και κατέλαβαν την εξουσία οι δυνάμεις του πραξικοπήματος Θεσσαλονίκης, οι «Σύμμαχοι» ανακοινώνουν την άρση του αποκλεισμού που επέβαλαν στην Πατρίδα μας.. Λίγα χρόνια αργότερα θά ατένιζαν αδιάφορα τά πτώματα παιδιών καί γυναικών στόν κόλπο της Σμύρνης. Ο ύπατος αρμοστής των Συμμάχων Ζοννάρ (Jonnart) διένειμε όλα  τά αποθέματα σταριού ενώ εγγυήθηκε γιά τήν ασφάλεια όλων των πολιτών, ανεξαιρέτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Κατ’ εξαίρεση, προσωπικότητες της εποχής πού χαρακτηρίζονταν ως γερμανόφιλοι εξορίστηκαν στό Αιάκειο της Κορσικής, όπου δύο αιώνες πρίν είχαν καταφύγει σάν πρόσφυγες χιλιάδες οικόγενειες Μανιατών, γιά νά γλυτώσουν από τήν οθωμανική λαίλαπα. Ανάμεσα στούς εξόριστους αντιβενιζελικούς ήταν ο Ίων Δραγούμης, Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Βίκτωρ Δούσμανης.

1919.—Οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ελληνικών στην Πέργαμον και κατόπιν της εντόνου πιέσεως οι Έλληνες υποχωρούν εις Μαινεμένην. Τέσσερις ημέρες μετά, οι τούρκοι εκδιώχθησαν κλωτσιδόν.

1920.—Στο Μικρασιατικό μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

1921.—Στη Μ. Ασία η ελληνική στρατιά δρα με πυροβολικό.

.—Ενθαρρυντικούς λόγους προς τους κατοίκους του Αϊδινίου και της Σμύρνης απευθύνει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης.

1922.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται δράσεις αναγνωρίσεως των θέσεων του εχθρού.

1925.—Κατόπιν σοβαρών και εντόνων διαφωνιών, διακόπτονται οι ελληνοσερβικές διαπραγματεύσεις. Θα συνεχίσουν αργότερα με διπλωματικούς αντιπροσώπους.

1929.—Ο Παύλος Κουντουριώτης και πάλι πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1933.—Αναχωρεί για το Λονδίνο η ελληνική αποστολή, προκειμένου να προβεί στον οριστικό διακανονισμό του εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας.

1935.—Γεννιέται ο Δημήτρης Κιτσίκης, Έλληνας τουρκολόγος. «Ἦταν στενὸς φίλος καὶ σύμβουλος τοῦ Κωνσταντίνου Καραμανλῆ τοῦ πρεσβυτέρου καὶ τοῦ πρώην Τούρκου Προέδρου Τουργκοὺτ Ὀζάλ. Καθ’ ὅλην τὴν σταδιοδρομία του ἠργάσθη ἀδιαλείπτως γιὰ νὰ συμφιλιώσῃ Ἕλληνες καὶ Τούρκους ὥστε νὰ τοὺς ἑνώσῃ σὲ μία συνομοσπονδία ἀναβιώνοντας ἔτσι, ύπὸ σύγχρονη μορφή, τὴν Ὀθωμανική Αὐτοκρατορία»

1937.—Ηλεκτροκινείται ο σιδηρόδρομος Πειραιά – Κηφισιάς.

1940.—Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Β΄, τέως βασιλιάς της Ελλάδας. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας Πριγκίπισσα Διαδόχου Φρειδερίκη. Υπήρξε Βασιλιάς των Ελλήνων από το 1964 έως το 1967 (τυπικά έως το 1973 οπότε διενεργήθηκε το δημοψήφισμα της δικτατορίας) ενώ εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του το 1974 με το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος στην Ελλάδα στο οποίο ο Ελληνικός λαός επέλεξε με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία, ως μορφή πολιτεύματος. Παντρεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 1964 στην Αθήνα τη μικρότερη κόρη του Βασιλιά Φρειδερίκου της Δανίας, Πριγκίπισσα Άννα- Μαρία και απέκτησαν πέντε παιδιά.

1941.—Σφαγές από τους Γερμανούς στο Κοντομαρί της Κρήτης. H πρώτη µαζική εκτέλεση αµάχων στην κατεχόµενη Ευρώπη. 

.—Νέα κυβέρνηση, υπό του Εμμ. Τσουδερού, έδρα της οποίας μέχρι τις 29 Ιουνίου είναι το θωρηκτό «Αβέρωφ», που ναυλοχεί στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

1943.—Το Αντιτορπιλλικό «Β. ΟΛΓΑ», σε συνεργασία με το Αγγλικό Αντιτορπιλλικό «SERVIS», βυθίζει Ιταλική νηοπομπή, που αποτελείται από τέσσερα (4) εμπορικά και δύο (2) συνοδό πολεμικά πλοία, πλησίον της Παντελλάριας.

24-4 ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΠΥΡΓΩΝ1944.—Οι γερμανοί καίνε το Δοξάτο Δράμας και φονεύουν 233 Έλληνες, μαζί και τον ιερέα Σωτ. Ζήση και 12 γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει στην οικία του. Το  μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που γνώρισε τέσσερεις φορές το  ολοκαύτωμα μέσα σε τριάντα χρόνια, από τους βουλγάρους (3) και γερμανούς. Η πρώτη το 1913,  τέσσερα χρόνια μετά, το 1917, η δεύτερη, το 1941 η τρίτη και η τέταρτη το 1944.

1954.—Ο Τίτο της Γιουγκοσλαβίας επισκέπτεται την Αθήνα. «Η Γιουγκοσλαβική ιστοριογραφία παρουσιάζει αρχικά τον ελληνικό εμφύλιο σαν την «ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1945-49» στην οποία ο πόλεμος δεν γίνονταν μεταξύ των Ελλήνων, αλλά μεταξύ Ελλήνων και «Μακεδόνων» Παρουσιάζεται σαν όργιο σφαγών επί των «Μακεδόνων». Ένα όργιο, που ανάγκασε 28.000 παιδάκια, από 3 μηνών έως 12 ετών να ζητήσουν από μόνα τους (!) καταφύγιο στην αγκαλιά της ελεύθερης μάνας Λ.Δ. Μακεδονίας!

1971.—Άγιαξ- ΠΑΟ 2-0 στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Wembley (5′ Van Dick, 83′ Καψής-αυτ.). Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ο ΠΑΟ έχει στις τάξεις του τον Μίμη Δομάζο, τον Αριστείδη Καμάρα, τον Τάκη Οικονομόπουλο και τον Αντώνη Αντωνιάδη, που ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ.

1979.—Πεθαίνει ο σκηνοθέτης του θεάτρου Σωκράτης Καραντινός. Ήταν ανέλαβε γενικός διευθυντής του νεοϊδρυμένου Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, όπου παρέμεινε ως το 1967 προσφέροντας ανεκτίμητο έργο.

1985.—Εκλογές στην χώρα. Το ΠαΣοΚ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 45,25%. Η ΝΔ λαμβάνει 40,85 %, το ΚΚΕ 9,89% και το ΚΚΕ εσ. 1,89%. Ο Ανδρέας Παπανδρέου σχηματίζει κυβέρνηση (παραίτηση στις 2 Ιουλίου του 1989).

1992.—Την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ε.Ε να ονομαστεί η Δημοκρατία των Σκοπίων «Άνω» ή «Κάτω Μακεδονία» απορρίπτει η Ελλάδα.

1995.—Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.

2003.—Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινά το μεγάλο της ταξίδι, στον κόσμο, που θα διαρκέσει 36 μέρες. Για πρώτη φορά θα φωτίσει 33 πόλεις, σε 27 χώρες και στις πέντε ηπείρους, πριν καταλήξει στις 13 Αυγούστου 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

2005.—Αθήνα, έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας στην οδό Πειραιώς. Την ευθύνη ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας.

.

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: