h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 01 ΙΟΥΝΙΟΥ

01/06/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

.

01 Ἰουνίου

.

1787.—Γεννιέται στο Βυθικούκι (Μοσχόπολης Κορυτσάς) ο Κωνσταντίνος Τάττης, φιλικός.  Η επανάσταση του 1821 τον βρήκε στις Σέρρες, όπου και συνελήφθη, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε από τους τούρκους. Πέθανε στις 24 Ιουλίου του 1864.

1815.—Γεννιέται ο Όθων Όττο φον Βίττελσμπαχ Α’,πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας.  Απέθανε στις 14 Ιουλίου του 1867 στη Βαμβέργη και ο ίδιος θέλησε να θαφτεί με την παραδοσιακή ενδυμασία της Ελλάδας, τη φουστανέλα.

1821.—Στο χωρίον Γούμερο Ηλείας έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και τουρκαλβανών Λαλαίων.

.—Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Ν. Αποστόλην φθάνει στα Μοσχονήσια.

.—Ο Εμμανουήλ Παπάς, οργανωτής της Επαναστάσεως στην Χαλκιδική, απελευθερώνει την Ιερισσό.

1822.—Εις τας Αλικάς Κρήτης έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. Εις αυτήν ενίκησαν οι Έλληνες.

1835.—Με την άνοδο του Όθωνα στο θρόνο, καθώς έχει πλέον ενηλικιωθεί, δίνεται χάρη στους Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα και αποφυλακίζονται.

1854.—Τερματίζεται η Επανάσταση στην Χαλκιδική.

1911.—Η Β΄ Διπλή Αναθεωρητική Βουλή, που συνήλθε στις 8 Ιανουαρίου, ψηφίζει το νέο Σύνταγμα.

1912.—Ελλάς και Μαυροβούνιο κινητοποιούν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

1917.—Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος παραιτηθείς κατόπιν αξιώσεως τής Αντάντ, αναχωρεί μετά τών μελών τής βασιλικής οικογενείας έξ Ελλάδος.

1919.—Με μετατάξεις Αξιωματικών και Βαθμοφόρων του Π.Ν. ενεργοποιείται το Λιμενικό Σώμα, με πρώτο Αρχηγό τον Αρχιφροντιστή Κ. Μπούκα.

.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες περιπόλων.

1920.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση πυροβολικού.

.—Συλλαλητήριο οργανώνουν οι βενιζελικοί στην Αθήνα, υπέρ των «Συμμάχων».

1921.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

1930.—Οπαδοί του Ολυμπιακού πριν τον αγώνα της ομάδας τους με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα 1929-30, ανεβάζουν από τον Πειραιά στο γήπεδο της Αλεξάνδρας ένα φέρετρο. Σε αυτό θα κηδεύανε τον ΠΑΟ μετά τη λήξη του αγώνα. Ο αγώνας όμως λήγει με συντριπτική νίκη του ΠΑΟ με 8-2, το φέρετρο διαλύεται και τα κομμάτια του χρησιμεύουν για τα επεισόδια που ακολουθούν. Ο ΠΑΟ θα ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ελλάδος αφού θα νικήσει και στη ρεβάνς με 2-1, αλλά θα κάνει 20 χρόνια να ξαναδεί τίτλο.

1933.—Τίθεται σε ισχύ ελληνοτουρκική εμπορική συμφωνία, που αποβλέπει στην εξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών… Η ελληνική, ηγετική, πολιτική φυσιογνωμία των αρχών του 20ου αιώνα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ανέβαλε τη δύσκολη αποστολή τής αποκατάστασης (;) των σχέσεων της Ελλάδος με τα όμορα κράτη. Πιο σημαντική όλων, ήταν η προσπάθεια προσέγγισης με την τουρκία. Οι όροι του Συμφώνου Φιλίας ήταν σαφώς πολύ ευνοϊκοί για την τουρκία… με τη συμφωνία αυτή οι δύο χώρες διακήρυσσαν ότι ουσιαστικά δεν έχουν πλέον τίποτα να χωρίσουν [!] Η συνέχεια δεν έμελλε να δικαιώσει τις αισιόδοξες προσδοκίες των εμπνευστών της.

1939.—Σοβαρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στην περιοχή των Καλαβρύτων.

1941.—Οι Γερμανοί επέτυχον την υποδούλωσιν της Κρήτης και προέβησαν εις συλλήψεις Κρητών τους οποίους μετέφερον εις Γερμανίαν.

.—Οι βρετανικές, αυστραλιανές και νεοζηλανδικές δυνάμεις αποσύρονται από την Κρήτη με βαριές απώλειες. Περίπου 3.000 Αυστραλοί χάνουν την ζωή τους κατά την εκκένωση του νησιού. Λήξη της μεγάλης Μάχης της Κρήτης.

1943.—Οι Έλληνες αντάρται ανετίναξαν τήν σήραγγα τού Κουρνόβου, κατά τήν διέλευσιν αμαξοστοιχίας, μεταφερούσης Ιταλούς στρατιώτας καί πολεμεφόδια. Οι φονευθέντες υπερέβησαν τούς 100. Οι Ιταλοί εις αντίποινα, ετυφέκισαν 108 Έλληνας κρατουμένους.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ  http://www.hellasarmy.gr/hn_unit.php?id=D15-GREY

.—Το Ελληνικόν αντιτορπιλλικόν «Βασίλισσα Όλγα» με κυβερνήτη τον Γεώργιο Μπλέσσα, μετά τού αγγλικού αντιτορπιλλικού «Τζέρβις» βυθίζουν παρά τό ακρωτήριον Σπαρτιβέντο (Καλαβρία) Ιταλικήν νηοπομπήν, αποτελουμένην από 2 μεγάλα μεταγωγικά, 1 αντιτορπιλλικόν καί 1 μεγάλον τορπιλλοβόλον. Ήταν το μοναδικό ελληνικό πλοίο που συμμετείχε το Σεπτέμβριο του 1943, στην παράδοση του ιταλικού στόλου, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Η συμμετοχή του «Β. ΟΛΓΑ», ήταν ιδιαίτερα τιμητική τόσο για το θρυλικό αντιτορπιλικό μας όσο και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

1944 .—Κομμουνιστοσυμμορίτες, μετά από πολύμηνη κράτηση και βασανισμούς, δολοφονούν με ρόπαλα τον ιερέα Νικόλαο Καράπα.

1947.—Οι Αμερικανοί αντικαθιστούν τους Βρετανούς στην οργάνωση και τον εξοπλισμό του ελληνικού στρατού.

1952.—Ο Μιχαήλ Βέντρις αποκρυπτογραφεί την Γραμμική Γραφή Β’ των Μυκηναίων.

1953.—Ημερομηνία ιδρύσεως της Κρατικής Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος.

1961.—Ο Θούριος και το Σύνταγμα του Ρήγα Βελεστινλή-Φεραίου τίθενται υπό απαγόρευση στο στράτευμα.

1962.—Θεμελιώνεται το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

1964.—Καθιερώνεται με νόμο η υποχρεωτική συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων (πλην στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας) μετά τη συμπλήρωση 35ετίας.

1965.—Το πόρισμα του στρατηγού Σίμου για την οργάνωση «Ασπίδα» επιβεβαιώνει την ύπαρξή της αλλά με πολύ μικρότερη εμβέλεια και σκοπό εντελώς διαφορετικό από αυτόν που της απέδιδαν.

1973.—Η δικτατορία των συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας.

1975.—Ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου είναι νέος Δήμαρχος Αθηνών. Την θέση του παρέδωσε στις 31 Δεκεμβρίου του 1978 στον Δημήτρη Μπέη, τον πρώτο κομματικό (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) Δήμαρχο της Αθήνας.

1982.—Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά την ένταξή της στην ΕΟΚ αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο την προεδρία της Κοινότητας.

1991.—Από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρεται ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση και πλαστογραφία.

1995.—Εν ψυχρώ εκτελούν δύο ληστές τον ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας Δημήτρη Μαντούβαλο μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και του αποσπούν δύο τσάντες με 146 εκατ. δρχ., που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

1997.—Κυκλοφορεί ανασχεδιασμένο το χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών. Η έκδοση αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία για να αποφευχθούν τα πολλά και συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα παραχάραξης του παλαιότερου χαλκογραφικού χαρτονομίσματος.

.—Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών από καρκίνο ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου, Γεώργιος Λιβανός.

.

.

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

,

Καλὸν μῆνα !

 
Πηγῆ ὀπτικοακουστικοῦ : http://www.youtube.com/user/etirnavosgr
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: