h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 ΜΑΪΟΥ

27/05/2013

.

sansimera

27 Μαῒου

.

366.—Ο σφετεριστής τού θρόνου Προκόπιος δολοφονείται και έτσι σταματά η στάση.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ1821.—Ο Ψαριανός Δημήτριος Παπανικολής, ανατινάσσει διά τού πυρπολικού του εις τον όρμον τής Ερεσσού (Λέσβος) την τουρκικήν φρεγάταν «Κινούμενον Όρος», τού οποίου το πλήρωμα ήταν 1100 άνδρες. Ο Παπανικολής σέ ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών, κατά τή διάρκεια μίας τρικυμίας, είχε καταφέρει μόνος του ανάμεσα στούς υπόλοιπους ναύτες, νά ανέβει στό πιό ψηλό κατάρτι καί νά δέσει τό πανί πού είχε λυθεί σώζοντας τό καράβι τού πατέρα του από πιθανό ναυάγιο. Σέ ηλικία δεκαεννέα ετών ήταν ήδη πλοίαρχος, ενώ υπάρχουν πολλές μαρτυρίες τής εποχής γιά τήν παλληκαριά καί τό θάρρος του.

.—Οι Έλληνες τής Μονής Νοτσέτου (Παραδουνάβιες περιοχές) αποκρούουν επίθεση τού τουρκικού στρατού.

.—Ο Γιαννάκης Κολοκοτρώνης με τους υπ’ αυτόν Έλληνας μάχεται εναντίον των τούρκων.

1824.—Η εν Ναυπλίω κυβέρνησις διακηρύσσει ότι θα δημεύη πάσαν τουρκικήν περιουσίαν επί ουδετέρου πλοίου καί ότι θα βυθίζη παν πλοίον μεταφέρον τούρκους στρατιώτας ή πολεμοφόδια, προοριζόμενα διά την τουρκίαν.

.—Συνεχίζεται ο ανηλέητος βομβαρδισμός τής Κάσου από τον στόλο του Ισμαήλ Γιβραλτράρ. Τα 45 πλέον πλοία και οι συνεχείς προσπάθειες αποβιβάσεως στρατού με 18 καΐκια και βάρκες στην απόκρημνη ακτή, απέτυχαν οικτρά χάρις στη μεγάλη αυτοθυσία τών υπερασπιστών, που διέθεταν 30 πυροβόλα κατάλληλα τοποθετημένα και 1.200 γενναίους πολεμιστές εκ των οποίων οι 500 ήσαν Κρήτες.  Προ του ανέλπιστου «φιάσκου» που εξελισσόταν επί μέρες η όλη επιχείρηση, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο εξευρέσεως με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο της καταλλήλου τοποθεσίας, για ασφαλή αποβίβαση των στρατευμάτων τους, πράγμα το οποίο θα κατορθωθή με προδοσία στις 7/6.

.—Δύο μήνες μετά την καταδίκη του μετά από συκοφαντία του Μαυροκορδάτου και ψευδομαρτυρία των Σούτζιου και Βουλπιώτη (βλ. 1 Απριλίου), ο Καραϊσκάκης ζητά συγχώρηση. Δεν τού δόθηκε καμμία απάντηση…

1829.—Εις το Μενίδι Αττικής έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. Οι Έλληνες ενίκησαν τους τούρκους.

1835.—Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφυλακίζεται με εντολή τού βασιλέα Όθωνος. 

1903.—Μεγάλη εξέγερση στην Ηλεία από σταφιδοπαραγωγούς. Μεταξύ των εξεγερμένων υπάρχουν και ένοπλοι ενώ ο στρατός καλείται για την αποκατάσταση της τάξεως. Το σύνθημα που ακουγόταν τότε από τους σταφιδοπαραγωγούς ήταν: «Κάτω οι παλάντζες!», « Θέλουμε μονοπώλιο!».

1907.—Οι εκλογές στην Κρήτη, αναδεικνύουν 75 βουλευτές,  εκ των οποίων  36 ανήκουν στην παράταξη Μιχελιδάκη , 29 στην παράταξη του Βενιζέλου και 10 σε διάφορα μικρότερα κόμματα.

1911.—Μεγάλο ένοπλο συλλαλητήριο στα Χανιά, με αφορμή την αποστολή τούρκων ιεροδικαστών (καδήδων) στην Κρήτη.

.—Η Ιταλία δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1914.—Οι τουρκικές αρχές διατάζουν το χριστιανικό πληθυσμό της Περγάμου να εγκαταλείψουν τη πόλη μέσα σε δύο ώρες. Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι καταφεύγουν στη Μυτιλήνη.

1917.—Οι Ιταλοί, αφού πρώτα ανακήρυξαν την αλβανία ως Ιταλικό προτεκτοράτο, προέβησαν  στην κατάληψη της Ηγουμενίτσας. Την προέλαση του Ιταλικού στρατού προς την Πρέβεζα, ανακόπτει ένα Ελληνικό σύνταγμα. Οι τσάμηδες οπλισθέντες απετέλεσαν τμήματα του Ιταλικού Στρατού. Στην Πέρδικα ύψωσαν την Αλβανική σημαία και έδιωξαν από τα χωριά τις Ελληνικές αρχές. Καθώς ήταν δόλιοι και πανούργοι εκ φύσεως, μετά την αποχώρηση των Ιταλών από τα Ελληνικά εδάφη, έρριξαν τους ανθελληνικούς τόνους, χωρίς να εγκαταλείψουν την συνωμοτική τους τακτική. Ο Θ.Πάγκαλος δεν συμπεριέλαβε τους τσάμηδες στον ανταλλάξιμο πληθυσμό – καθ’υπόδειξη των ιταλών – με αποτέλεσμα να γίνουν όργανα της ιταλικής πολιτικής και του συστηματικά καλλιεργούμενου αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.  

1919.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια πυροβόλων.

1920.—Εφ’ ολοκλήρου του μετώπου στη Μ. Ασίαν επικρατεί ηρεμία.

1921.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν οχυρώνει τις θέσεις τους.

1922.—Στη Μ. Ασίαν οι αντιμαχόμενοι διερευνούν τις θέσεις των αντιπάλων.

1924.—Καταρτίζεται νομοσχέδιο με την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη.

1941.—Οι Γερμανοί αγωνίζονται να δαμάσουν τον Κρητικόν λαόν, ο οποίος αγωνίζεται σκληρά δια την ελευθερία του, και καταλαμβάνουν τα Χανιά. Αποβιβάζεται στη Σούδα το απόσπασμα των καταδρομών του συνταγματάρχη Λεϋμόκ από 750 άνδρες που έπαιζε το ρόλο οπισθοφυλακής των βρετανικών δυνάμεων στα Χανιά. Από τον αρχιστράτηγο της Μέσης ανατολής στέλνεται στο διοικητή των Δυνάμεων Κρήτης η διαταγή για την εκκένωση και καταλαμβάνεται η πόλη των Χανίων.

1944.—(ἤ 19/5) Ολοκληρώνονται στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας οι εργασίες του συμβουλίου, που επικυρώνει την εξουσία της ΠΕΕΑ ( Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης). Γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας εκλέχθηκε ο Πέτρος Κόκκαλης, πατέρας του ιδρυτή της INTRACOM .

1960.—Στην τουρκία στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει την κυβένηση του Αντνάν Μεντερές τον οποίο απαγχονίζουν, και σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον στρατηγό Γκιουρσέλ. Ο Μεντερές είχε συναντηθεί με τον Καραμανλή στην Ζυρίχη στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για μία τελική συμφωνία στο Κυπριακό. Η συμφωνία της Ζυρίχης ήταν μια πρωτοφανής διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας.  Ο  Καραμανλής σε λόγο του στο κοινοβούλιο το 1958, είχε επισημάνει πως το Κυπριακό είχε μεταβληθεί σε μια εθνική γάγγραινα, ότι τούτο είναι μια Εθνική περιπέτεια και ότι η «Ελλάς σύρεται σε αυτή την περιπέτεια«. Άρα η μόνη λύση που απομένει είναι «μια απ΄ ευθείας συνεννόηση με τους Τούρκους». Βλέπε Ζυρίχη […]

1962.—Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, χαρίζεται το 40% όλων των οφειλών των σεισμοπλήκτων, ενώ το υπόλοιπο θα εξοφλούνταν σε μια 20ετία.

1963.—Πεθαίνει ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος μία εβδομάδα νωρίτερα είχε τραυματιστεί από τους Εμμανουηλίδη και Κοτζαμάνη. Ο Λαμπράκης γεννήθηκε το 1918, ήταν γιατρός και βαλκανιονίκης, κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο μήκος με 7.37 για 22 χρόνια από το 1938 έως το 1959, όταν το κατέρριψε ο Μαγκλάρας με 7.51. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου πήρε την 11η θέση. Ο ΣΕΓΑΣ τιμώντας τον αθλητή που επιχείρησε την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης διοργανώνει τον «Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο» με το όνομά του. Σχετικώς με την δολοφονία του υπάρχει και μία άλλη εκδοχή.  Ο Μανώλης Χατζηαποστόλου ή Τίγρης, ήτανε αυτός που πήδηξε στο τρίκυκλο και ουσιαστικά έπιασε αυτούς που χτύπησαν τον Λαμπράκη. Προς το τέλος της ζωής του δίνει μια εντυπωσιακή συνέντευξη στην ΕΤ-3. Εκεί για πρώτη φορά λέει κάτι συνταρακτικό:  «Τον Λαμπράκη τον σκότωσαν οι κομμουνιστές». 

1996.—Στις γενικές εκλογές της Κύπρου, ο ΔΗΣΥ λαμβάνει 34,47%, το ΑΚΕΛ 33% και το ΔΗΚΟ 16,43%.

.

 .

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: