h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 ΜΑΪΟΥ

23/05/2013

.

??????..

.

Στὴν Κάρπαθο στὸν οὐρανὸ, μάχεται Δροσουλίτης, ὁ Ἡλιάκης ὁ Κωστῆς, ὁ ἴκαρος τσὶ Κρήτης

.

23 Μαῒου 

.

641.—Θάνατος τού Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Γ’. Στον θρόνο τον διαδέχεται ο 15χρονος αδελφός του Ηρακλεωνάς, υπό την επιτροπεία τής μητέρας του, Μαρτίνας. Σύντομα θα κατηγορηθούν για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γ’ καὶ θα τιμωρηθούν με ακρωτηριασμό και εξορία.

1067.—Μετά το θάνατο τού συζύγου της, Κωνσταντίνου Ι΄, η αυτοκράτειρα Ευδοκία η Μακρεμβολίτισσα αναλαμβάνει την εξουσία.

1453.—Ο Μωάμεθ Β’, διά τού εμίρη τής Σινώπης Ισμαήλ Χάμζα Ισφεντάρογλου, προτείνει εις τον Κωνσταντίνον ΙΑ’ να εγκαταλείψη την Κωνσταντινούπολιν με όλην την αυλήν, τον στρατόν καί τούς θησαυρούς του, προσφέροντάς του παράλληλα την ηγεμονίαν τής Πελοποννήσου υπό τήν υψηλήν κυριαρχίαν των οθωμανών. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ απήντησε: «Δεν έχω το δικαίωμα, ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος εδώ να παραδώσωμεν αυτήν την πόλιν. Είμεθα έτοιμοι ν’ αποθάνωμεν καί θα αφήσωμεν την ζωήν χωρίς λύπην». “Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι οὔτ’ ἐμόν ἐστι οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καί οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶνΟ Ελληνισμός, στην κρισιμότερη στιγμή τής χιλιετίας, μνήμων τών αξιών και τών παραδόσεών του, είναι έτοιμος να γράψει την συγκλονιστικότερη σελίδα τής Ιστορίας με το αίμα του.

1707.—Στις 23 Μαΐου του 1707 και πενήντα επτά χρόνια μετά την έκρηξη τού 1650, μια καινούργια γεωλογική αναστάτωση σημειώθηκε στην καλδέρα τής Θήρας. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε η νησίδα Νέα Καμένη. Οι κάτοικοι τού νησιού είδαν να βγαίνει από την θάλασσα ένα καινούργιο νησί, ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Καμένη, κάπου τριάντα μίλια από την Σαντορίνη.

1822.—Ο πρόεδρος τού Νομοτελεστικού Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, φτάνει στο Μεσολόγγι ως επικεφαλής στρατευμάτων.

1825.—Ο Ιμπραήμ πασάς, μετά την μάχη στο Μανιάκι, επιστρέφει στο Νεόκαστρο και την Μεθώνη. Ύστερα από λίγες ημέρες καταλαμβάνει χωρίς αντίσταση την Καλαμάτα και άλλες κωμοπόλεις της Μεσσηνίας και τις πυρπολεί.

1864.— Μετά την παράδοση στον Ζαΐμη, (βλ.21/5), ο άγγλος αρμοστής Στορξ πέρασε στο Κατάκωλο και πρόσφερε τη σημαία τής Επτανησιακής Πολιτείας στον βασιλιά Γεώργιο Α’.

1868.—Απεβίωσε από ανίατη ασθένεια ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης. Ήταν παντρεμένος με την Φωτεινή Τζαβέλα από το Σούλι και απέκτησε μαζί της δύο γιους τον Θεόδωρο, γνωστό με το ψευδώνυμο Φαλέζ και τον Κωνσταντίνο καθώς και πέντε θυγατέρες.

1878.—Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία έναντι 92.687 λιρών στερλινών ετησίως.

1893.—Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, το δεύτερο σημαντικότερο αθηναϊκό αθλητικό σωματείο, από 12 μέλη τού Πανελληνίου Γ.Σ. που διαφωνούν με την πολιτική τού προέδρου Ιωάννη Φωκιανού. Ήδη από τον Φεβρουάριο τού ιδίου έτους έχει διαγραφεί ο Ν.Α. Κοτσελόπουλος, ενώ η διάσταση των απόψεων έχει αιτία το γεγονός ότι ο σύλλογος διοργανώνει αγώνες δαπανηρούς για λίγους εκλεκτούς θεατές, ενώ θα έπρεπε να απευθύνεται στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

1902.—Ο δικηγόρος το επάγγελμα Πλατσής, τραυματίζει σοβαρά τον υπολοχαγό Γ. Κορωναίο, διότι «επείραζε τα κορίτσια του κόσμου» [!!!!!]

1905.—Στην περιοχή τής Γευγελής σημειώνονται συγκρούσεις αγωνιστών μας με τον τουρκικό στρατό. Μεταξύ τών νεκρών μας και τρείς αξιωματικοί.

1910.—Χαλάζι μεγέθους καρυδιού και βάρους εξήντα δραμιών πέφτει στο Δομοκό, καταστρέφει τις στέγες σπιτιών, σκοτώνει πολλά ζώα και προξενεί ζημιές, που υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο δραχμές.

1911.—Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα τής Ελλάδος.

1919.—Ο Ελληνικός στρατός 5ου Συντάγματος Πεζικού κυριεύει το Αξάριον (Θυάτειρα). Μετ’ ολίγον θα αναγκαστθεί να εκκενώσει την περιοχήν.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν αντιμετωπίζει δράσιν τουρκικών αποσπασμάτων.

1921.—Σε ολόκληρον το μέτωπον στη Μ. Ασίαν σημειώνεται δράσις πυροβολικού και περιπόλων

1922.—Η στρατιά στη Μ. Ασίαν δρα δια περιπόλων και πυροβολικού.

1929.—Εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς η λέπρα στην Αθήνα.

1931.—Υπογράφεται νέα Ελληνογαλλική εμπορική συμφωνία και ρυθμίζεται το θέμα εισαγωγής ελληνικών κρασιών στη Γαλλία.

1941.—Οι Γερμανοί γενόμενοι κύριοι τού αεροδρομίου Μάλεμε αποβιβάζουν αεραγήματα και συνάπτουν σφοδράς μάχας με τους ηρωικούς αγωνιζομένους Κρητοβρεττανούς.

.—Το αντιτορπιλικό «Ντικόϊ» παίρνει από την Αγία Ρούμελη τον βασιλιά και την ακολουθία του, ενώ οι γερμανοί στην Κρήτη κινούνται προς την Κάντανο.

.—Η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων  στα Πλακάλωνα Κισάμου την 23-5-1941. Εκτελέσθηκαν τέσσερις άμαχοι και μάλιστα πριν ολοκληρωθεί η κατάληψη της Κρήτης.

1949.—Οι Αμερικανοί αποφασίζουν την συνέχιση τής αποστολής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και μετά το 1952, οπότε έληγε η προθεσμία.

1951.—Η Γιουγκοσλαβία αποδίδει 214 Ελληνόπαιδαις, οίτινες είχον απαχθή υπό τών συμμοριτών.

1955.—Δημιουργείται το υπουργείο Βορείου Ελλάδος με πρώτο υπουργό τον στρατηγό Κοσμά.

1961.—Αρχίζει στη Θεσσαλονίκη η δίκη 10 ατόμων, που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Βουλγαρίας.

1973.—Αποτυχημένο κίνημα τού πολεμικού ναυτικού με στόχο την ανατροπή τής δικτατορίας Παπαδόπουλου.

1976.—Ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο νικώντας στην τελευταία αγωνιστική τον Εθνικό εκτός έδρας με 0-4.

1984.—Ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, δύο μεγάλοι αντίπαλοι τού Εμφυλίου, δίνουν τα χέρια και δηλώνουν πως συμφιλιώνονται.

1986.—Η ΚΥΠ μετονομάζεται σε ΕΥΠ και «μετεξελίσσεται» σε πολιτική οργάνωση.

1988.—Αθήνα, έκρηξη βόμβας σε Ι.Χ. τούρκου διπλωμάτη στο Παγκράτι από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1995.—Την διαβεβαίωση ότι, ο ΟΗΕ θα προσφέρει βοήθεια ύψους 456 εκατ. δολαρίων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, δίνει ο γ.γ. Μπούτρος Γκάλι στον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συναντάται στη Νέα Υόρκη.

1997.—Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα τών απόψεων τού Γιώργου Παπανδρέου για τον …διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών!!!

2006.—«Στὴν Κάρπαθο στὸν οὐρανὸ, μάχεται Δροσουλίτης, ὁ Ἡλιάκης ὁ Κωστῆς, ὁ ἴκαρος τσὶ Κρήτης».Έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροσκάφος του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα συντρίμμια τού αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν. Από την στιγμή που μαθεύτηκε το γεγονός εκφράστηκαν υποψίες για την κατάρριψη τού αεροσκάφους τού Κωνσταντίνου Ηλιάκη από τούρκο πιλότο. Στο γεγονός αυτό συνετέλεσαν πολλά γεγονότα, με αποτέλεσμα η άποψη αυτή να μοιάζει ως η πραγματική αιτία  θανάτου τού Σμηναγού. Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 5 χρονών αντίστοιχα και η καταγωγή του ήταν από το Κάστελλο Ρεθύμνης τής Κρήτης. «Μετά το φυσικό κτύπημα και την θυσία του, ο σμηναγός δέχθηκε αρκετά ανήθικα κτυπήματα (παράδοση αυτού που τον κτύπησε, ιταμό τουρκικό διάβημα, σιωπή αυτών που γνωρίζουν, δεν μίλησαν στην ερήμην δίκη του τούρκου πιλότου με άνωθεν εντολή επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφαλείας , κλοπή της προτομής του κ.α.) .»

.

.

.

 Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: