h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 ΜΑΪΟΥ

22/05/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

.

22 Μαῒου 

.

334 π.Χ.—Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τον Δαρείο στή μάχη τού Γρανικού. Στην μάχη κινδύνευσε σοβαρά να σκοτωθεί ο Αλέξανδρος. Ο Σπιθριδάτης, σατράπης τής Λυδίας και τής Ιωνίας, βρέθηκε πίσω από τον Αλέξανδρο, αλλά την κρίσιμη στιγμή που πήγαινε να τον κτυπήσει στο κεφάλι, ο Κλείτος, πιστός φίλος τού Αλεξάνδρου, πρόλαβε να τού κόψει το χέρι, σώζοντας έτσι τη ζωή τού νεαρού Βασιλέως. Ο Αλέξανδρος, μετά την νίκη, αποστέλλει στην Αθήνα 300 περσικές πανοπλίες, ως ανάθημα στην θεά Αθηνά, με την επιγραφή «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων, από τών βαρβάρων τών την Ασίαν κατοικούντων». Η νίκη αυτή εξασφάλισε την απελευθέρωση ολόκληρης σχεδόν τής Μικράς Ασίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την πλήρη επιτυχία τής εκστρατείας.

337.—(ή στις 21/5) Πεθαίνει στην Νικομήδεια ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος. Ο Flavius Valerius Constantinus ή Μέγας Κωνσταντίνος ή Άγιος και Ισαπόστολος Κωνσταντίνος στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπήρξε ρωμαίος αυτοκράτορας από το 274 μ. Χ. έως τον θάνατό του το 337 μ. Χ., αυτοκράτορας της Δύσεως από το 312 μ. Χ. έως το 324 μ. Χ. και μονοκράτορας από το 324 μ. Χ. ως το 337 μ. Χ. Γεννήθηκε στη Ναϊσό στις 27/2 του 272 και γονείς του ήταν ο Ρωμαίος Καίσαρας Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός (Aurelius Valerius Constantius) και η Ελένη (μετέπειτα αγία Ελένη η Ισαπόστολος).

853.—Ελληνικός Στόλος επιτίθεται κατά της Δαμιέτης κοντά στο Δέλτα του Νείλου και αναγκάζει τους Άραβες να εγκαταλείψουν την πόλη.

1794.—Ο νεομάρτυρας Μήτρος Πελοποννήσιος αποκεφαλίζεται από τους τούρκους στην Τρίπολη.

1802.—Ο νεομάρτυρας Ζαχαρίας αποκεφαλίζεται από τους τούρκους.

1807.—Περιφανής νίκη Ελληνικών και ρωσικών πλοίων κατά του τουρκικού στόλου πλησίον της Νήσου Τενέδου.

1818.— Οι τούρκοι τής Τριπολιτσάς αποκεφαλίζουν τον Νεομάρτυρα Παύλο από τον Σοπωτό Καλαβρύτων. Ο Παύλος μαζί με τον Νεομάρτυρα Δημήτριο (+28 Μαΐου) τιμώνται ως πολιούχοι της Τριπόλεως.

1822.—Λήξη Γενικής Συνελεύσεως Κρητών στους Αρμένους Αποκορώνα Κρήτης. Ο Αφεντούλης κατάφερε να συγκεντρώσει τους αρχηγούς της Επαναστάσεως οι οποίοι, κατά τα πρώτυπα της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, εξέδωσαν το ‘’Προσωρινόν Πολίτευμα Κρήτης’’ καθώς και το ‘’Σχέδιον Προσωρινής Διοικήσεως της νήσου Κρήτης’’. Η έναρξη της Συνέλευσης αυτής, έγινε στις 11 του ίδιου μήνα.

1823.—1.200 άνδρες, υπό τον αρμοστή της Κρήτης Μανώλη Τομπάζη και τον Βρετανό φιλέλληνα Άστιγξ, αποβιβάζονται στο Δραπανιά Χανίων, κοντά στο πολιορκούμενο Καστέλλι, και αναζωπυρώνουν την Επανάσταση στο νησί.

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΡΩΣΙΚΗ ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΑ 1825.—Η Μπουμπουλίνα (11/5 1771 – 22/5 1825) ευρίσκει τον θάνατον εις συμπλοκήν εξ αφορμής απαγωγής μιάς νεαράς Σπετσιωτοπούλας υπό τού εκ τού πρώτου συζύγου υιού της Γ. Γιάννοζα. Ο Φιλήμων την αποκαλεί «ανδρώδη καί υπερμαζώσαν». Ήτο κόρη τού Υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότση καί σύζυγος εκ δευτέρου γάμου τού Σπετσιώτου πλοιάρχου Δημητρίου Μπούμπουλη, φονευθέντος το 1811 εις σύγκρουσιν προς Αλγερινούς πειρατάς. Κατά την Επανάστασιν, έλαβε μέρος εις πολλάς ναυμαχίας με τα τρία πλοία της καί με στρατόν συντηρούμενον εξ ιδίων. Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα γεννήθηκε στις φυλακές τής Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου 1771, όταν η μητέρα της, Παρασκευώ (Σκεύω), επισκέφθηκε τον σύζυγό της και πατέρα τής Λασκαρίνας, Σταυριανό Πινότση, ο οποίος είχε φυλακιστεί εκεί από τους τούρκους επειδή είχε συμμετάσχει στην επανάσταση τής Πελοποννήσου το 1769-1770, τα γνωστά Ορλωφικά. Οι Ρώσοι μετά τον άδοξο θάνατό της το 1825, τής απένειμαν τον τίτλο τής «Ναυάρχου», έναν τίτλο με παγκόσμια μοναδικότητα για γυναικεία μορφή.

1881.—Προσάρτησις τής Θεσσαλίας καί τού νοτίου τμήματος τής Ηπείρου (Άρτα ). Η προσαρτηθείσα περιοχή είχεν έκτασιν 12.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων καί πληθυσμόν 285.000 ψυχών. Η προσάρτηση πραγματοποιήθηκε σταδιακά και ο ελληνικός στρατός μπήκε στην πόλη του Βόλου στις 2 Νοεμβρίου 1881. Οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση στην Ελλάδα θεσσαλικών και ηπειρωτικών εδαφών άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου 1879 (Διάσκεψη της Πρέβεζας) και δεν ήταν καθόλου εύκολες. Τελικά, μετά από μακρόχρονες συζητήσεις, υπογράφτηκε, στις 20 Ιουνίου 1881, ελληνοτουρκική συνθήκη. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα αποκτούσε τη Θεσσαλία, εκτός από την περιοχή της Ελασσόνας, καθώς και την επαρχία της Άρτας. Η υπόλοιπη Ήπειρος παρέμεινε στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

1900.—Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Σωφρόνιος, σε ηλικία 73 ετών. Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1826 στο χωριό Πρόδρομος. Στις 28 Οκτωβρίου 1865 διεδέχθη στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο τον Μακάριο Α’, ο οποίος προερχόταν επίσης από την Τροοδίτισσα και, το 1871, υπήρξε υποψήφιος για τον θρόνο τον Οικουμενικού Πατριαρχείου.

1904.—Εἰς τὰ γραφεῖα τοῦ «Ἐμπρὸς» συνεστήθη τὸ Μακεδονικὸν Κομιτάτον, τοῦ ὁποίου ὁ Καλαποθάκης γίνεται πρόεδρος, ὡς μέλος δὲ τῆς Ὁργανωτικῆς Ἐπιτροπῆς μετεῖχε μεταξὺ τῶν ἄλλων καὶ ὁ Π. Κανελλίδης. O Δημήτριος Καλαποθάκης γεννήθηκε το 1862 στην Αρεόπολη. Συνέλαβε την ιδέαν τής συστάσεως του Μακεδονικού Κομιτάτου. Τούτο ουσιαστικώς ήτο έργον δικόν του και ως σύλληψις ιδέας εις την αρχήν και ως προώθησις και αξιοποίησις προς δράσιν αργότερον. Ήτο προσφορά την οποίαν όλοι του ανεγνώρισαν.

1907.—Ο κάϊζερ τής Γερμανίας αγοράζει το Αχίλλειο τής Κέρκυρας.

1917.—(π. ημερ.) Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτείται, μετά την κατάληψη του Πειραιά από δυνάμεις τής Αντάντ.

.—Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας τού Μικρού Ήρωα.»Tο θρυλικό Παιδί-Φάντασμα – ο Mικρός Ήρωας Γιώργος Θαλάσσης – και οι βασικοί σύντροφοί του στις περιπέτειες, η γλυκιά Kατερίνα και ο διαρκώς αβυσσαλέα πεινασμένος Σπίθας. Ένα τρίπτυχο-φωτιά που γαλούχησε γενιές και γενιές, δρώντας μέσα από τις σελίδες του μακροβιότερου ελληνικού παιδικού περιοδικού. Xρόνος δράσης, η γερμανική Kατοχή. Kυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση, σε δύο εκδόσεις. H μία κανονική και η άλλη εικονογραφημένη. H πρώτη ήταν και η πιο επιτυχημένη και μακροβιότερη. Tα επεισόδια δεν ήταν αυτοτελή, η δράση κορυφωνόταν προς το τέλος, και καθώς μέσα σ’ ένα κρεσέντο αγωνίας κάποιος θανάσιμος κίνδυνος απειλούσε τους ήρωες, συνεχιζόταν στο επόμενο τεύχος.»

.—Δύο Γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το θωρηκτό “Ύδρα” στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης , με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ναυτών.  «Τον Ιανουάριο του 1913 το γέρικο θωρηκτό «ΥΔΡΑ» είχε διαλύσει το τούρκικο θωρηκτό «Μεσσουδιέ» (9.000 τόννων, με δύο πυροβόλα τών 9,2 ιντσών) συμμετέχοντας μαζί με το «ΑΒΕΡΩΦ» στην ναυμαχία ανοιχτά των στενών τού Ελλησπόντου. Ο τουρκικός στόλος δεν βγήκε από τα στενά τού Ελλησπόντου για πολλά χρόνια και η τουρκία αναγκάστηκε να υπογράψη ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης με την Ελλάδα.»

.—Στο μεταξύ ο τορπιλισμός Ελληνικών επιβατικών πλοίων από Γερμανικά υποβρύχια συνεχίζεται.

1919.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν εκκαθαρίζει την περιοχήν του από Τούρκους άτακτους.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός δρα δια περιπόλων στη Μ. Ασίαν.

1921.—Μετά τις πετυχημένες επιχειρήσεις του Ελληνικού στρατού στη Μ. Ασίαν γίνεται δράσις περιπόλων.

1922.—Σε ολόκληρον το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράσις πυροβολικού και περιπόλων.

1930.—Στην Αθήνα αρχίζει η κατασκευή σημαντικών έργων, με τη φιλοδοξία να γίνει η πρωτεύουσα ευρωπαϊκή πόλη.

1941.—Οι κάτοικοι τής Κανδάνου (Κρήτη ) αντιτάσσουν ηρωϊκήν άμυναν κατά τών Γερμανών καί φονεύουν πολλούς έξ αυτών. Εις την Κρήτην γράφεται η μεγαλυτέρα εποποιῒα τής συγχρόνου Ελληνικής Ιστορίας. Οι Γερμανοί δια σφοδρού βομβαρδισμού και δια ρίψεως αλεξιπτωτιστών κατέλαβον το αεροδρόμιον του Μάλεμε. Εις τους επιτιθεμένους και πολυαρίθμους εχθρούς, επιτίθενται οι Κρήτες αγωνισταί. Εις την μάχην συμμετέχουν ανδρείως και αι γυναίκες οι οποίες συναγωνίζονται εις ανδρείαν και αυταπάρνησιν τους άνδρες. Πολλές από αυτές συλληφθείσαι αιχμάλωτοι απεστάλησαν στη Γερμανίαν. Βρετανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου Μάλεμε, αποτυγχάνει. Την νύχτα μοίρα του βρετανικού στόλου βυθίζει νηοπομπή με γερμανικά στρατεύματα, που κατευθυνόταν από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη. Η γερμανική αεροπορία βυθίζει στα ύδατα της Κρήτης δύο αγγλικά καταδρομικά και ένα αντιτορπιλικό.

1947.—Τίθεται σε ισχύ το Δόγμα Τρούμαν. Επρόκειτο για μια προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού. Σύμφωνα με το Δόγμα Τρούμαν 400 εκατομμύρια δολάρια χορηγούνταν στην Ελλάδα και στην Τουρκία ως οικονομική βοήθεια.

1949.—Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κερδίζει το πρώτο της μετάλλιο (χάλκινο) στο 6ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται στο Κάϊρο, στη μοναδική φορά που η διοργάνωση φιλοξενείται εκτός Ευρώπης. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 15/5 και η Ελληνική ομάδα με αρχηγό τον Φαίδωνα Ματθαίου του Άρη Θεσσαλονίκης νίκησε διαδοχικά την Ολλανδία, τον Λίβανο, την Τουρκία και την Συρία, ενώ έχασε από τη Γαλλία και την ισχυρή Αίγυπτο, η οποία πήρε τον τίτλο αήττητη.

1955.—Ο Χαρίλαος Ξενοφώντας, μέλος της ΕΟΚΑ,  τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη Αρμιτέιτζ στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας αλλά η απόπειρα αποτυγχάνει.

.—Εγκαινιάζεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός Λάδωνος (παρά τήν αρχαίαν Ολυμπίαν), ισχύος 30.000 κιλοβάτ καί ετησίας παραγωγής 320 εκατομμυρίων κιλοβατωρών.

1963.—Δολοφονική επίθεση στην Θεσσαλονίκη εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει πέντε μέρες αργότερα.

1967.—Σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται το πτώμα του καταζητούμενου από τις αρχές ασφαλείας του δικτατορικού καθεστώτος Νικηφόρου Μανδηλαρά, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση «Ασπίδα».

1981.—Κατακυρώνεται στην κρατική εταιρία πετρελαίων της Ιταλίας «AGIP» το δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής του Πρίνου.

1997.—Τελεσίδικη ποινή κάθειρξης 25 ετών επιβάλει το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας στον Γιώργο Κοσκωτά.

 .

.

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

.

.

 Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: