h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 ΜΑΪΟΥ

21/05/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

.

21 Μαῒου 

.

Τὰ Ἑπτάνησα ἔχουν ἐπέτειο Ἕνωσης μὲ τὴν Μητέρα Ἑλλάδα.

 .

428 π.X..—Η σημερινή ημέρα φέρεται ως η ημερομηνία γέννησης τού μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνος.

337.—(ή στις 22/5) Πεθαίνει στην Νικομήδεια ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος. Ο Flavius Valerius Constantinus ή Μέγας Κωνσταντίνος ή Άγιος και Ισαπόστολος Κωνσταντίνος στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπήρξε ρωμαίος αυτοκράτορας από το 274 μ. Χ. έως τον θάνατό του το 337 μ. Χ., αυτοκράτορας της Δύσεως από το 312 μ. Χ. έως το 324 μ. Χ. και μονοκράτορας από το 324 μ. Χ. ως το 337 μ. Χ. Γεννήθηκε στη Ναϊσό στις 27/2 του 272 και γονείς του ήταν ο Ρωμαίος Καίσαρας Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός (Aurelius Valerius Constantius) και η Ελένη (μετέπειτα αγία Ελένη η Ισαπόστολος).

878.—Οι Άραβες έπειτα από δίμηνη πολιορκία κυριεύουν τις Συρακούσες. Οι εσωτερικὲς διαμάχες είχαν αποδυναμώσει την αυτοκρατορία με αποτέλεσμα οι Άραβες να εισβάλλουν στην Σικελία και Κρήτη.  

1295.—Ο Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος, αναγορεύεται συναυτοκράτορας τού πατέρα του, Ανδρόνικου Β’Παλαιολόγου και θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τού 1320. Η απόφαση τού Ανδρόνικου Β’για περικοπή τών στρατιωτικών δαπανών, είχε το ολέθριο αποτέλεσμα τής διαλύσεως τού Βυζαντινού Ναυτικού.

1453.—Κατά την ημέραν αυτήν, ο Μωάμεθ ο Β’ έθεσεν εις εφαρμογήν το τελευταίον από τα σχέδιά του διά την εκπόρθησιν τής Κωνσταντινουπόλεως. Σανιδωτή οδός, κατακευασθείσα εις μίαν μόνην νύκτα, ετοποθετήθη επί των ύπερθεν τού Διπλοκιονίου, Γαλατά καί Πέραν υψωμάτων. Διά τής οδού ταύτης, ήτις ηλείφθη με λιπαράς ουσίας, 70 τουρκικά πλοία μετεφέρθησαν από τού Βοσπόρου εις τον Κεράτιον κόλπον, ούτω δε η Κωνσταντινούπολις απεκλείσθη καί από θαλάσσης.

1821.—Η νήσος Σέριφος υψώνει την σημαίαν τής Επαναστάσεως.

.—Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την Ζαράκοβα Αρκαδίας, την οποία κάνει κέντρο εφοδιασμού τής επαρχίας. Ο Δημήτριος Πλαπούτας οδηγεί τα σώματα τού Χρυσοβιτσίου και τής Πιάνας στα Τρίκορφα Αρκαδίας.

.—Ο Δημήτριος Μακρής υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως στο Αιτωλικό. Στίς 21 Μαΐου, οι Τούρκοι τού Ανατολικού (Αιτωλικού) παρέδωσαν τά όπλα τους στόν Μακρή, εγκατέλειψαν τήν πόλη τους καί κατέφυγαν επίσης στό Βραχώρι. Η εύκολη κατάληψη τού Μεσολογγίου καί τού Αιτωλικού έπεισε καί τόν διστακτικό Βαρνακιώτη νά σηκώσει τή σημαία τής ελευθερίας. Ο Γεώργιος Βαρνακιώτης ήταν ο σημαντικώτερος οπλαρχηγός τής Δυτικής Ρούμελης καί η απόφασή του ήταν τό σύνθημα γιά τόν γενικό ξεσηκωμό τών Ρωμιών τής περιοχής.

.—Τέσσαρα Ψαριανά πλοία, μέ κυβερνήτας τον Ανδρέαν Γιαννίτσην, Αποστόλην Γ.Αποστόλην, Κ. Χατζηαγγελήν καί Δ.Κουτσούκον εισήλθον εις τον υπό τών Τούρκων κατεχόμενον κόλπον τού Ξηρού (Μέλανα κόλπον ) καί, έπειτα από σκληρόν αγώνα, εκυρίευσαν τα επί τού εκεί επακτίου πυροβολείου καί τής εις μικράν απόστασιν ωχυρωμένης νησίδος 20 πυροβόλα μετά τών πυρομαχικών των.

.—Ο Ελληνικός στόλος υπό τους Μιαούλη, Μπόταση κανονιοβολεί το φρούριον τού Ρίου και στη συνέχεια ναυμαχεί χωρίς σοβαρές επιτυχίες με τον τουρκικό.

.—Δεύτερη σύσκεψη κρητικών οπλαρχηγών και προκρίτων στα Γλυκά Νερά Σφακίων για τον Αγώνα. Συγκροτείται η «Καγκελαρία». Συνήλθον στο Λουτρό όλοι οι πρόκριτοι τών Σφακιών και εξέλεξαν εκ τών πλέον ευκατάστατων και συνετών έξι άνδρες ,τους Πρωτοπαπά Γεώργιον, Χατζηπώλιον, Παπαδάκη Σήφη, Βουρδουμπά Στρατή, Κριαρά Ανδρέα και Ψαρουδάκη Αντώνη ίνα ούτοι διευθύνουσι πολιτικώς και οικονομικώς τον Αγώνα και ονόμασαν την επιτροπή “Καγκελαρία Σφακιών” και γραμματέας ορίσθη ο πρόσφυγας Φλαμπουριάρης Δημήτρης εξ Ηράκλειου, ως σφραγίδα δε εχρησιμοποίουν μία εικόνα τής Πανάγιας του Λουτρού  οι πλείστοι τούτοι ήσαν εμποροπλοίαρχοι γνωστοί σε όλας τας εμπορικάς πόλεις της Μεσσογείου και Ευξείνου Πόντου.

1823.—Αρχίζει η πολιορκία τής Κισσάμου Κρήτης από τους επαναστατήσαντες Έλληνες τής νήσου. Ο Αρμοστής Τομπάζης ήλθε στην Κρήτη με πέντε πολεμικά και τρία φορτηγά πλοία καθώς και 600 άνδρες οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ηπειρώτες και βοήθησαν στην πολιορκία της Κίσσαμου. Οι Τούρκοι με έντιμη συνθήκη που τους πρότεινε ο Αρμοστής δέχθηκαν να αναχωρήσουν με τα όπλα τους για τα Χανιά στις 25 Μαΐου 1823.

1825.—Οι Τούρκοι κανονιοβολούν το Μεσολόγγιο και καταστρέφουν τον Προμαχώνα Μπότσαρη.

.—Ο Ιμβραήμ πασάς εκυρίευσε τη Κυπαρισσία και κατέστρεψε αυτή.

1829.—Επικεφαλής σώματος 3.000 ανδρών ο Δημήτριος Υψηλάντης, επιτίθεται εναντίον των τούρκων στο Πυρί Βοιωτίας. Μετά από δίωρη μάχη οι Έλληνες ανατρέπουν τον εχθρό και καταλαμβάνουν την ερειπωμένη Θήβα.

.—Μεταξύ Θηβών Πυρίου έγινε μάχη  Ελλήνων υπό τον Μαυροβουνιώτην και τούρκων. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.

1830.—Ο Λεοπόλδος τού Σαξ Κόμπουργκ παραιτείται από τον ελληνικό θρόνο.

1864.—Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης, ως επίτροπος τού Βασιλέως τής Ελλάδος Γεωργίου τού Α, παραλαμβάνει τας υπό τής Αγγλίας παραχωρηθείσας Ιονίους νήσους. Ένωσις τών Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα. Ο Άγγλος αρμοστής Ερρίκος Στόρης παραδίδει την σημαία τού Ιονίου Κράτους στον Βασιλέα Γεώργιο Α’.

1865.—Νικητής των εκλογών αναδεικνύεται ο Α. Κουμουνδούρος.

1867.—Ήττα των Κρητών επαναστατών στο Λασίθι.

1901.—Εγκαίνια του ‘’Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου’’ στον Πύργο.

1911.—Τερματίζονται στην ελληνική Βουλή οι εργασίες για την αναθεώρηση τού Συντάγματος, το οποίο ψηφίζεται στο σύνολό του.

21 Μαϊου 1916. Γαλλικά στρατεύματα υπό τον Σαράιγ καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη.1916.—Τις πρωϊνές ακόμα ώρες ο στρατηγός Ν. Σαράϊβ των φερόμενων συμμαχικών δυνάμεων, κυρήσσει στρατιωτικό νόμο στην Θεσσαλονίκη. Οι Γάλλοι στρατιώτες συμπεριφέρονται ως απεχθείς κατακτητές.

1919.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν συνεχίζει την προέλασίν του προς την περιοχή Οδεμισιού.

.—Η Ακαδημία των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών τού Παρισιού εκλέγει ως μέλος της τον Έλληνα πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

1920.—Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας γίνεται δράσις περιπόλων.

1921.—Η Ελληνική στρατιά δρα διά περιπόλων.

1922.—Ο αντιπρόσωπος τής Aρμενίας Xαρονιάν συγκεκριμενοποίησε τους όρους τής ποντο-αρμενικής συνεννόησης «υπέδειξεν ανάγκην όπως Έλληνες Πόντου ενώσωσι ενεργείας των μετ’ Aρμενίων προς διατήρησιν ορίων Συνθήκης Σεβρών με οιουσδήποτε όρους εν προσεχεί μέλλοντι αποχής αυτών από Aρμενικού Kράτους και εγγυήσεις αυτονομίας κατά το διάμεσο διάστημα».

.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1930.—Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται πάνω στην αναμόρφωση τού δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

1932.—Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών, που δεν είναι πάντα σε θέση να ελέγχει ο Πρωθυπουργός.

1938.—«Εδώ Αθήναι», με τον τίτλο αυτό βγήκε στον αέρα η πρώτη επίσημη εκπομπή τής τότε ΥΡΕ (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τους ραδιοθαλάμους Ζαππείου στην Αθήνα.

1939.—Γίνονται στην Κέρκυρα τα αποκαλυπτήρια τών προτομών τού Σολωμού και τού Μάντζαρου, παρουσία αρχών και πολιτών.

1941.—Στο αεροδρόμιο Ρεθύμνου οι συμμαχικές δυνάμεις εκκαθαρίζουν τους γερμανούς αλεξιπτωτιστές που το απειλούσαν. Στο Ρέθυμνο το Τάγμα Χωροφυλακής αποκρούει γερμανική επίθεση και ενεργεί αντεπίθεση. Το Ηράκλειο βομβαρδίζεται σφοδρότατα. Οι γερμανοί μπαίνουν στην πόλη, αλλά μετά από αντεπίθεση, στην οποία συμμετέχουν και ένοπλοι πολίτες, απωθούνται. Οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές, αφού ενισχύθηκαν, καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε και, παρά τα πυκνά πυρά πυροβολικού της 2ης νεοζηλανδικής μεραρχίας, κατορθώνουν να μεταφέρουν με κανονική προσγείωση, ένα ακόμη τάγμα.

.—Η μοίρα του αγγλικού στρατού χτυπά γερμανική νηοπομπή 18 μίλια έξω από τα Χανιά. Βυθίζονται 15 διάφορων ειδών σκάφη και πνίγονται 4.000 Γερμανοί.

1954.—Ελλάδα και Βουλγαρία αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί από τον Απρίλιο του 1941.

1956.—Οι δύο πρώτες γυναίκες ειρηνοδίκες, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, αναλαμβάνουν υπηρεσία.

1971.—Η Τσέλσι κατακτά στο Καραϊσκάκη το Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης νικώντας στον επαναληπτικό τελικό τη Ρεάλ με 2-1. Στα προκριματικά η Τσέλσι είχε αποκλείσει τον Άρη με 1-1 και 5-1.

1981.—Εμπρηστές χτυπούν σε τέσσερα σημαία και καίνε τον μισό Υμηττό.

1990.—Η Ελλάδα αναγνωρίζει διπλωματικά το κράτος του Ισραήλ και αναβαθμίζει τις σχέσεις της με τους Παλαιστίνιους.

1995.—Πραγματοποιείται στην Ελλάδα η πρώτη κατεδάφιση με δυναμίτη στο 15ώροφο και επί 30 χρόνια… ημιτελές κτήριο του Ερυθρού Σταυρού, στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Σλίμαν.

1999.—Πεθαίνει ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής, Φρέντυ Γερμανός.

.

.

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: