h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 ΜΑΪΟΥ

17/05/2013

.

sansimera.

.

17 Μαῒου

.
433.—Πυρκαϊά, διαρκέσασα υπέρ τας τρείς ημέρας, απετέφρωσε μέγα μέρος τής Κωνσταντινουπόλεως. Τα θύματα εθρηνήθησαν κατά εκατοντάδας.

751.—Συναυτοκράτορας τού Βυζαντίου  γίνεται ο γιος τού Κωνσταντίνου Ε΄, Λέων ο Δ΄, ο οποίος είναι γνωστός ως Λέων ο Χάζαρος.

893.—Πεθαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Στέφανος.

1617.—Οι τούρκοι πυρπολούν τον νεομάρτυρα Νικόλαο. Ο Νεομάρτυς Νικόλαος μαρτύρησε επί της πυράς την 17ην Μαΐου 1617 στην κεντρική αγορά των Τρικάλων για την Ορθοδοξία και το Γένος. Η κάρα του, ευωδιάζουσα και θαυματουργούσα, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων.

1727.—Πεθαίνει η Αικατερίνη Α’, σύζυγος του Πέτρου αυτοκράτειρα της Ρωσίας.

1790.—Ο Λάμπρος Κατσώνης με τον στολίσκο του δέχεται ισχυρή τουρκική επίθεση κοντά στην Άνδρο. Κατά την διάρκεια της νύκτας, ο τουρκικός στόλος ενισχύεται από αλγερινά πλοία.

1821.—Την νύκτα της 17ης  Μαΐου, εξέρχονται από το φρούριον της Μονεμβασίας 172 Τούρκοι δια να επιτεθούν κρυφίως εναντίον των Ελλήνων αλλ’ ανακαλύπτονται και εξολοθρεύονται άπαντες.

.—Ο Εμμανουήλ Παππάς κηρύσσει στις Καρυές του Αγίου Όρους την έναρξη της Επαναστάσεως στην Μακεδονία.

.—Επαναστάτες εξοντώνουν τη φρουρά του Πολυγύρου.

.—ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος  Αθανασόπουλος, ο Νικηταράς , ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και ο Γενναίος Θ. Κολοκοτρώνης φορτώνουν σε 122 μουλάρια ένα μέρος του μολύβδου από το Μεντρεσέ (ΑΡΓΟΣ )  και με ένοπλη συνοδεία το πηγαίνουν και το παραδίδουν  στον Θ. Κολοκοτρώνη και στους άλλους οπλαρχηγούς στο στρατηγείο που είχαν στήσει στα Βέρβαινα.

.—Ταυτοχρόνως στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας εισέρχεται η Κασσάνδρα Χαλκιδικής με αρχηγούς τους μεγάλους Ι. Χατζηχριστοδούλου και καπετάν Στάμο (Σταμάτη) Χάψα.

1827.—Ο Ιμβραήμ πασάς έκαυσε την Ανδρίτσαιναν της Ολυμπίας.

1895.—Στις 2 μ.μ. τίθεται σε λειτουργία η προέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Πειραιώς. Η προέκταση, μήκους 1.465 μέτρων, από τα οποία τα 660 μ. αποτελούν θολωτή σήραγγα, άρχισε να κατασκευάζεται το 1889. Έτσι προστέθηκαν δύο ακόμη σταθμοί στο δίκτυο, του Μοναστηρακίου και της Ομόνοιας.

1902.—Ο Έλληνας αρχαιολόγος Σπυρίδων Στάης ανακαλύπτει τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πρόκειται για ένα θαύμα του αρχαίου κόσμου, μια τέλεια υπολογιστική μηχανή.

1905.—Ο αρχηγός του σώματος Ελλήνων στην περιοχή Μοριχόβου (Βορειοδυτική Μακεδονία) Σπύρος Σπυρομήλιος, αποκρούει και διασκορπίζει τούρκους που του επιτέθησαν.

1910.—Ο Ελεθέριος Βενιζέλος που πλειοψήφισε στις εκλογές δύο μήνες ενωρίτερα, σχηματίζει την νέα του κυβέρνηση.

1912.—Η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπογράφουν αμυντική συνθήκη συμμαχίας.

1913.—Συνθήκη τού Λονδίνου, διά τής οποίας ετερματίσθη ο πρώτος βαλκανικός πόλεμος. Διά ταύτης η Ελλάς έλαβε τήν Ήπειρον, την Μακεδονίαν, τάς νήσους τού Αιγαίου καί τήν Κρήτην.

1914.—(ν. ημερ.) Πρωτόκολλο της Κερκύρας. Ο ηρωικός ένοπλος Αγών των Βορειοηπειρωτών, υπό τον Χρηστάκη Ζωγράφου, δικαιώνεται με την επίσημη αναγνώριση της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα ολόκληρη σπαράσσεται από τον εθνικό διχασμό. Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι εν συνεχεία, εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση, καταλαμβάνουν τις περιοχές της Βόρειας Ηπείρου, επιβάλλοντας των εξαλβανισμό του πληθυσμού της. Οι Ελληνικές δυνάμεις, μέσα στην δίνη του διχασμού, συγκρούονται μεταξύ τους, αδιαφορώντας και καταδικάζοντας την μαρτυρική Βόρεια Ήπειρο, για άλλη μια φορά στην σκλαβιά.

1917.—Το 2ον τάγμα τού συντάγματος Σερρών, έπειτα από 10ωρον σκληρόν αγώνα (56 νεκροί, 234 τραυματίαι ) επανακαταλαμβάνει το οχυρόν ύψωμα Ραβινέ, όπερ κατείχετο υπό τών Γερμανοβουλγάρων (Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος).

1918.—Μάχη τού Σκρά. Τμήματα τών μεραρχιών Αρχιπελάγους, Κρήτης καί Σερρών, ανήκοντα εις το Σώμα Στρατού Εθνικής Αμύνης, έπειτα από προπαρασκευήν πυροβολικού, ήτις είχεν αρχίσει από τής προηγουμένης, θραύουν την ισχυροτάτην βουλγαρικήν αντίστασιν καί κυριεύουν διά τής ξιφολόγχης τήν οχυράν θέσιν Σκρά. Οι Βούλγαροι επεχείρησαν λυσσώδεις αντεπιθέσεις, αίτινες, όμως, απέτυχον άπασαι. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στη νικηφόρα αυτή έκβαση του Ελληνικού Στρατού ήταν: η πίστη στη νίκη, το υψηλό φρόνημα, το αξιόμαχο των τμημάτων, η καλή εκπαίδευση, η απαράμιλλη ορμητικότητα, η αυταπάρνηση ο ηρωισμός και η αυτοθυσία αξιωματικών και οπλιτών. Κατόρθωσαν οι Ελληνικές μεραρχίες αυτό που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν οι γαλλικές που είχαν επιτεθεί πρωτύτερα στην ίδια περιοχή.

1919.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία (ΙΙ/38 Τάγμα Ευζώνων) εκκαθαρίζει το έδαφος διοικήσεως (Θείρα Αϊδινίου) από Τούρκους ατάκτους.

1920.—(ν. ημερ.) Το αμερικανικόν Κογκρέσσον αναγνωρίζει διά διακηρύξεώς του τά δικαιώματα τής Ελλάδος επί τής Βορείου Ηπείρου.

.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις του 1ου  σώματος στρατού επιτίθεται κατά μέτωπον εναντίον των τούρκων, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις Ακ Μπουρνάρ – Κοβαλίστης. Παρ’ όλην την οχύρωσιν των θέσεων δια συρματοπλεγμάτων, οι Έλληνες εκδιώκουν τους τούρκους από μιαν προς μιαν των θέσεών των.

1922.—Η Ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.

1930.—Ιδρύονται γεωργικά σχολεία στην Ελλάδα, σε αντικατάσταση των καταργηθέντων ημιγυμνασίων.

1931.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει από το Βόλο ότι, δεν πρόκειται να καταργήσει τις «ελευθερίες του Τύπου, αλλά την ασυδοσία».

1936.—Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο Παναγής Τσαλδάρης, πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γεννήθηκε στο Καμάρι Κορινθίας το 1868, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Γκαίτινγκεν, στο Βερολίνο, στη Λειψία και στο Παρίσι. Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής Κορινθίας στην αναθεωρητική Βουλή του 1910 και στην απλή του 1912. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς, με εξαίρεση τις εκλογές του 1923, στις οποίες αρνήθηκε να μετάσχει. Χρημάτισε υπουργός Δικαιοσύνης το 1915 στην κυβέρνηση Γούναρη, εσωτερικών και Συγκοινωνιών το 1920 και το 1926 στις κυβερνήσεις Καλογερόπουλου, Γούναρη και Ζαΐμη. Αρχικά υπήρξε ηγετικό στέλεχος στο Κόμμα των Εθνικοφρόνων. Το 1919 συμμετείχε ως εκπρόσωπός του στην ίδρυση της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης με έμβλημα ένα κλαδί ελιάς. Το 1922 ανέλαβε την αρχηγία του Λαϊκού κόμματος μετά τον τουφεκισμό του Γούναρη.

1943.—Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος ραδιοφωνικός κανονισμός.

1944.—Συνέδριον τού Λιβάνου, εις το οποίον έλαβον μέρος αντιπρόσωποι όλων τών εν Ελλάδι πολιτικών κομμάτων καί ανταρτικών οργανώσεων. «Κόλασις είναι σήμερον η κατάστασις τής πατρίδος, ετόνισε κατ’ αυτό ο πρόεδρος τής κυβερνήσεως τής ελευθέρας Ελλάδος Γ. Παπανδρέου. Τί θ’ απομείνη από τήν ατυχή αυτήν χώραν;». Καί κατέληξε μέ τήν αποστροφήν: «Ο Ελληνικός Λαός δέν κάμνει επιλογήν τυράννων. Αρνείται τήν τυραννίαν ». Το συνέδριον, μετά τριημέρους συζητήσεις, ενέκρινε το υποβληθέν από τόν Έλληνα πρωθυπουργόν πρόγραμμα, το οποίον απέβλεπεν εις τήν ανασύνταξιν τών ενόπλων δυνάμεων τής Μέσης Ανατολής, τήν τιμωρίαν τών δοσιλόγων, τόν τερματισμόν τής τρομοκρατίας τήν ενοποίησιν τού ανταρτικού αγώνος καί τήν αποκλειστικήν εξάρτησίν του από τήν ελληνικήν κυβέρνησιν και την κατοχύρωσιν των πολιτικών ελευθεριών τού Ελληνικού λαού, διά νά δυνηθή νά εκλέξη το πολίτευμα τής αρεσκείας του.

.—Η μάχη του Νικολιτσίου. Την 17η Μαΐου του 1944 (ἤ 24-25/5) στο χωριό Νικολίτσι της Λάκας Σουλίου έγινε μάχη μεταξύ των ανταρτών του ΕΔΕΣ και των Γερμανών. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί Γερμανοί. Μετά τη μάχη η γερμανική αεροπορία  βομβάρδισε το χωριό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν  πολλοί και να καταστραφούν ολοσχερώς  το σχολείο και τα καλύτερα σπίτια του χωριού.

.—Καταδρομή 31 Ιερολοχιτών στη νήσο Σάμο με αποστολή την καταστροφή εχθρικών στόχων.

1947.—Το αρματαγωγό Αχελώος ΙΙΙ υψώνει την Ελληνική Σημαία στην Σκωτία.

1954.—Σεισμοί εις την Πελοπόννησον.

1958.—Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 1961.

1960.—Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο πανεπιστημιακός και χρυσός ολυμπιονίκης στους πρώτους αγώνες της Αθήνας, στο άθλημα της σπάθης, Γεωργιάδης Ιωάννης. Ο Γεωργιάδης Ιωάννης είχε γεννηθεί  στα 1874.

.—Ανακαλύπτονται πλούσια λιγνιτοφόρα κοιτάσματα στην Πελοπόννησο.

1966. Μεταφέρονται τα οστά του Εμμανουήλ Παππά στις Σέρρες και τοποθετούνται στην βάση του αδριάντα του ήρωα, στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας.

1978.—Η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από τον Εθνικό με 3-6.

1994.—Εγκαινιάζεται στην Βουλή, η Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου με την έκθεση 150 Χρόνια Κοινοβουλευτικού Βίου.

.—Σημαντικό ναυάγιο βυζαντινού πλοίου του 11ου αιώνα μ.Χ. βρίσκεται ασύλητο κοντά στην Αλόννησο σε βάθος 30-50 μέτρων, μαζί με ολόκληρο το φορτίο του από 5.000 αμφορείς.

.—Στην νότια Αγγλία, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν το παλαιότερο (λένε) ανθρώπινο οστό, ηλικίας τουλάχιστον 500 χιλιάδων ετών. Φυσικά, αυτοί το λένε. Όμως, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα ευρύματα του σπηλαίου των Πετραλώνων Χαλκιδικής (12. εκ. έτη) και του χωριού Περδίκα στην Δυτική Μακεδονία (1,2 με 2.3 εκ. έτη).

.

.

 πιτρέπεται ναπαραγωγ μερομηνιν, μὲ τὴν προϋπόθεση ν ναφέρεται ς πηγ  τ «λληνικ μερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: