h1

ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ-Ιερ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ. ΖΩΗΣ

16/05/2013

.

ΙΕΡΕΙΣ.

.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ AΡΤΗΣ

Ιερ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ. ΖΩΗΣ

.

.

Το χωρίο Κεντρικό Άρτης είναι κοντά στον Άραχθο ποταμό. Το αποτελούν έξι αραιοκατοικημένοι συνοικισμοί, που απέχουν ο ένας από τον άλλο τρία ως έξι χιλιόμετρα. Οι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους χίλιους κι είναι φτωχοί γεωργοί. Στο Κεντρικό —άλλοτε Νησίστα —γεννήθηκε ο π. Γεώργιος Ζώης από γονείς φτωχούς αγρότες το 1882. Αγαπούσε την Εκκλησία κι ήθελε να προσφέρη τον εαυτό του στη διακονία της. Τελείωσε την Ιερατική Σχολή Άρτης το 1910, νυμφεύθηκε και το 11 χειροτονήθηκε κι ανέλαβε την εφημερία του χωρίου του.

.

Ο π. Γεώργιος ανεδείχθηκε άξιος ιερεύς. Εκτελούσε ευσυνείδητα τα ιερατικά του καθήκοντα. Κι ήταν βοηθός πολύτιμος των ενοριτών του στην οικοδόμησι χριστιανικής ζωής. Τους παρώτρυνε σε ανελλιπή κι ευλαβή εκκλησιασμό. Δεν παρέλειπε ποτέ να κηρύττη το λόγο του Θεού. Μουσικός καλός και καλλίφωνος συντελούσε στο να δημιουργήται ευχάριστη ατμόσφαιρα στην εκκλησία. Είχε πλούσια βιβλιοθήκη για τον πνευματικό του ανεφοδιασμό. Μα και στις υλικές ανάγκες των ενοριτών του ερχόταν πρόθυμος αρωγός. Έτσι δίκαια αμείβοντάς τον ο Μητροπολίτης τον έκαμε το ‘40 πνευματικό, λειτούργημα πού ήσκησε με φόβο Θεού.

.

Μα και οικογενειάρχης άριστος παρουσιάσθηκεν ο π. Γεώργιος. Απέκτησε έξι παιδιά που τα μεγάλωσε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Τα εμόρφωσε και τα έδωσε χρήσιμα μέλη στην κοινωνία και στο Έθνος.

. 

‘Όταν ήρθε ο κομμουνισμός, δεν άργησε να χαρακτηρίση τον π. Γεώργιο ως τον υπ’ αρ. 1 εχθρό του. Αμέσως τον προέγραφαν και ζητούσαν την ευκαιρία. Τον έπιασαν το Μάιο του ‘43. Με ζωηρή επέμβασί τους τα παιδιά του κατώρθωσαν να τον απελευθερώσουν. Αλλ’ ο π. Γεώργιος δεν εδέχθηκε ν’ απομακρυνθή από την ενορία του, όπως τον συμβούλευαν. Έτσι στις 6 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους οι κομμουνισταί τον έπιασαν πάλι. Τον έφεραν δεμένο στους Ναζαίους. Εκεί κατ’ απαίτησι των κατοίκων, λειτούργησε για τελευταία φορά. Μετά το Ευαγγέλιο μίλησε στο εκκλησίασμα που γέμιζε ασφυκτικά το Ναό. Διεσώθηκαν μερικοί από τούς τελευταίους λόγους του π. Γεωργίου.

—«Παρακαλώ όλους σας, είπε ανάμεσα σε άλλα, να προσέξετε τους λόγους μου πού ίσως είναι οι τελευταίοι. Να βαδίζετε πάντα το δρόμο τον οποίον ήνοιξε ο Χριστός. Προσέχετε. Θα έλθη καιρός που θα παρουσιασθούν ανάμεσά σας λύκοι άγριοι με ένδυμα προβάτου για να σας παραπλανήσουν και να σας παρακινούν στο κακό».

Τέλος, ατενίζοντας την εικόνα του Χριστού, είπε με δάκρυα: «Σε ικετεύω, Κύριε, τελευταία φορά απευθύνων τας δεήσεις μου από το ιερό τούτο μέρος, να συγχωρήσης τα αμαρτήματά μου».

Μετά τη λειτουργία οι συνοδοί του αντάρτες δεν τον άφησαν νάρθη σ’ επαφή με κανένα. Τον έφεραν στη Χόσεψι, όπου ήταν το εκτελεστικό απόσπασμα του ΕΛΑΣ. Άρχισαν τα μαρτύρια και οι εξευτελισμοί. Η πέννα δεν μπορεί να τα περιγράψη. Από το ξύλο και τις κακώσεις οι σάρκες του έγιναν πληγές. Εσάπισαν κι έπεφταν στο χώμα. Κι αυτοί να συνεχίζουν. . .

Μήνας κράτησε το μαρτύριό του. Ως τις 18 Μαρτίου του ‘44. Τότε τον μετέφεραν τάχα στο Καρπενήσι για να τον δικάσουν. Στο δρόμο ο αντάρτης που τον συνώδευε τον έσπρωξε σε μιά χαράδρα. Αυτή ήταν η δίκη του. Μ’ αυτό τον τρόπο πέθανε ο π. Γεώργιος Ζώης, σε μιά ερημιά κοντά στο Μοναστήρι Σπηνιάς. Τα νερά του ποταμού πού έρρεαν στο βάθος, παρέσυραν πιο πέρα το τίμιο σκήνος του ιερέως. Το έμαθαν οι δικοί του κι ήρθαν και το έθαψαν κρυφά σ’ ένα παλιό νερόμυλο.

Στις 14 Σ/βρίου του ‘47 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του στη Φτέρη Κεντρικού Άρτης. Κλήρος και λαός έκαμαν συγκινητική υποδοχή στα ιερά λείψανά του. Τον έθαψαν με πολλές τιμές σε μνημείο πού είχαν κάμει τα παιδιά του πίσω από το Άγιο Βήμα στο Ναό της Αγ. Παρασκευής, κοντά στην πλατεία.

M

M

Στην περίπτωση αναδημοσιεύσεως, να αναφέρετε την πηγή

μ

μ

[ shortlink :  http://wp.me/p12k4g-2Kj ]

,

,

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: