h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 ΜΑΪΟΥ

15/05/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

.

15 Μαῒου

,

326 π. Χ..—Διάβασις τού Υδάσπου ποταμού και μεγαλειώδης νίκη τού Μεγάλου Αλεξάνδρου επί τού βασιλέως Πώρου τών Ινδιών.

908.—Ο Κωνσταντίνος στέφεται από τον πατέρα του, Λέοντα, συναυτοκράτορας.

912.—Ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος και επίτροπος τού ανηλίκου Κωνσταντίνου Ζ΄ επαναφέρει στον πατριαρχικό θρόνο τον Νικόλαο Μυστικό.

925.—Πεθαίνει ο πατριάρχης Νικόλαος Μυστικός, ηγετική μορφή που χαρακτηρίζεται από πολιτική ευαισθησία, ευελιξία και ευθυκρισία, διπλωματικές ικανότητες, πίστη στην οικουμενικότητα και τα ιδεώδη τής αυτοκρατορίας.

1786.—Γεννιέται στο χωριό Παλούμπα Αρκαδίας ο Δημήτρης Πλαπούτας (1786 – 1864), αγωνιστής τής Ελληνικής Επανάστασης. Ο Δημήτρης Πλαπούτας  το 1818 μυήθηκε στή Φιλική Εταιρεία, συγκρότησε δικό του στρατό και πρωταγωνίστησε στη μάχη τού Βαλτετσίου και στη πολιορκία τής Τριπόλεως. Μετά την απελευθέρωση ασχολήθηκε με την πολιτική, εκλέχθηκε πληρεξούσιος και βουλευτής ενώ διετέλεσε γερουσιαστής και επίτιμος υπασπιστής τού Όθωνα. Απεβίωσε στην Αθήνα στα 1864.

1821.—Ο Αιγύπτιος ναύαρχος Ισμαήλ Γιβραλτάρ καταπλέει με 4 φρεγάτες, 6 κορβέτες καί 10 πάρωνες εις την Κάσον καί αρχίζει βομβαρδισμόν τών παραλίων της, συνεχισθέντα επί δεκαήμερον.

.—Επίθεση τού Ελληνικού Στόλου στην Ερεσσό Λέσβου.

.—Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κηρύσσει την Επανάσταση στο μοναστήρι τού Αγίου Γεωργίου Βουλγαρελίου Άρτας.

.—Ο Λιακόπουλος επαναστατεί στην Κασάνδραν.

.—Ο τουρκικός στρατός εισέρχεται εις το Βουκουρέστιον.

1822.—Μετά την υπό τού Χουρσίτ πασσά κατάληψιν τού Σουλίου, οι Σουλιώτες υπό τούς Δαγκλήν καί Δράκον αντιμετωπίζουν χιλιάδες τουρκαλβανών παρά την μονήν τού Δονάτου καί φονεύουν 800 εξ αυτών. Εκ τών Σουλιωτών έπεσαν μόνον 11.

1825.—Οι Έλληνες υπό τον Γ. Καραϊσκάκην επιτίθενται εναντίον των τούρκων εις το Μαυρολιθάρι Παρνασσίδος και νικούν αυτούς.

1826.—Οι διασωθέντες από τη φρουρά τού Μεσολογγίου φτάνουν στο Ναύπλιο.

1832.—Ο μεγάλος δάσκαλος τού Γένους, Ηπειρώτης στην καταγωγή, Γεώργιος Γεννάδιος διορίζεται διευθυντής τής ανεξάρτητης από το μουσείο πιά, Βιβλιοθήκης τού Ναυπλίου. Ήταν ο ίδιος που συνέβαλε και μόχθησε για το ορφανοτροφείο στην Αίγινα και για τον σχηματισμό δημόσιας βιβλιοθήκης. Χρημάτισε ως καθηγητής Πανεπιστημίου και Γυμνασιάρχης.

1835.—Ο πρόεδρος τής Αντιβασιλείας κόμις Άρμανσμπεργκ απέστειλεν εις το υπουργικόν συμβούλιον πρός υπογραφήν νομοσχέδιον δεσμευτικόν τού Τύπου. Ο πρωθυπουργός Ι. Κωλέτης το επέστρεψεν αμέσως, λέγων εις τον υπάλληλον τής Αντιβασιλείας, όστις το είχε μεταφέρει «Πήγαινε να ειπής εις τον κύριον κόμιτα ότι ο Βασιλέας μάς διώρισε διά να προστατεύσωμεν τήν ελευθερίαν τού Έθνους καί όχι διά να τήν χαλούμεν».

1866.—Αναφορά τών Κρητών επαναστατών προς την Πύλη και τις εγγυήτριες Δυνάμεις (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία), με την οποία ζητούν περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα αποστέλλουν μυστικό υπόμνημα προς τις τρείς Μεγάλες Δυνάμεις, το οποίο αποτελεί έκκληση για ένωση με την Ελλάδα.

1901.—Ένας απίστευτος αριθμός ακρίδων καταστρέφει φυτείες στον Θεσσαλικό κάμπο, ενώ, εμποδίζει ακόμη και την μετακίνηση τών αμαξοστοιχιών.

1911.—Παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό «Αβέρωφ».

1913.— Συνάπτεται δεύτερη Ελληνο – Σερβική Συμμαχία.

1916.—Οι γερμανοβούργαροι καταλαμβάνουν και πάλι το οχυρό Ρούπελ.

.—Απαγορεύεται στην Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο που σκοπό του είχε τα Εθνικά θέματα. Το συλλαλητήριο απαγόρευσαν οι συμμαχικές δυνάμεις κατοχής […].

1919.—Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη τής Μικράς Ασίας.

.—Ο Ελληνικός στρατός στη Σμύρνη εκδιώκει ληστές τούρκους.

.—Ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στις Κυδωνιές τής Μ. Ασίας.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός (3/40 Σύνταγμα Ευζώνων) καταλαμβάνει το Καραγάτς (δυτική Θράκη).

Στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1921.—Συνεχίζεται η γιγαντομαχία των Ελληνικών δυνάμεων στη Μ. Ασία εναντίον των τούρκων.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία ενεργεί επιχειρήσεις προφυλακών και περιπόλων.

1923.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει στη Λοζάνη μακρά συνεργασία με τον τούρκο αντιπρόσωπο Ισμέτ Ινονού, όπου συζητήθηκαν οι Ελληνοτουρκικές διαφορές.

1924.—Αλλάζει το όνομά του ο Παναθηναϊκός από Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών σε ΠΑΟ σε γενική συνέλευση με πρωτοβουλία τού γενικού αρχηγού Γεωργίου Καλαφάτη. Από το 1908 (όταν ιδρύεται η ομάδα από 40 αθλητές τού Πανελληνίου) έως το 1924, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει τον πρώτο επίσημο τίτλο στο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ το 1910, αλλά έχει αλλάξει δύο φορές όνομα, σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος και σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος. Το 1918 καθιερώνεται το τριφύλλι ως επίσημο έμβλημα τής ομάδας και αλλάζει το χρώμα από ερυθρόλευκο (!) σε πράσινο και λευκό.

1931.—Αρχίζει η αναδιοργάνωση τού λιμανιού τού Πειραιά και η ρύθμιση διαφόρων εργατικών ζητημάτων.

1941.—Βυθίζεται από Γερμανική αεροπορική επιδρομή το Αντιτορπιλικό ‘’Λέων’’ στον όρμο τής Σούδας. Το Β.Π. Α/Τ Λέων D-50 εντάχθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από το 1912 και παρέμεινε σε υπηρεσία έως το 1941. Το πλοίο ήταν μια παραγγελία τής Ελληνικής Κυβέρνησης προς τα ναυπηγεία ‘Camell Laird τού Liverpool’. Το πλοίο, μαζί με τα ομότυπα (αδελφά πλοία) Αετός Ι, Πάνθηρ και Ιέραξ, αποτέλεσαν τα λεγόμενα εκ τού ονόματος που έφεραν, θηρία τού Πολεμικού Ναυτικού και αγοράστηκαν από την Ελλάδα στην τιμή τών 148.000 λιρών έκαστο.

 .—Οι ιταλοί ολοκληρώνουν την κατάληψη τών Κυκλάδων, εκτός από τις νήσους Σέριφο, Κέα και Μήλο, τις οποίες κατέλαβαν οι γερμανοί.

1944.—Ισχυρές βουργαρικές δυνάμεις, μετά από επιτυχή αντίσταση Ελλήνων ανταρτών τής ΕΣΕΑ, αναγκάζονται να διακόψουν τις επιχειρήσεις που είχαν αρχίσει από τις 6 Μαΐου, βόρεια τής γέφυρας Παπαδών Δράμας, εγκαταλείποντας πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

1945.—Φτάνει στη Ρόδο το θρυλικό καταδρομικό «Αβέρωφ» και μαζί του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός, με την ιδιότητα τού Αντιβασιλέως  πρώτος Έλληνας αρχηγός που επισκέπτεται τα ελεύθερα πια Δωδεκάνησα.

1952.—Ιδρύεται η Οδοντιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τις αντιρρήσεις τών καθηγητών τής Ιατρικής.

1959.—Κωδικοποιείται η διοικητική νομοθεσία και ιδρύεται υπηρεσία έρευνας παραπόνων, ώστε να διευκολύνονται οι υποθέσεις του Ελληνικού λαού.

1983.—Η Ελλάδα κερδίζει με 3-2 τη μεγάλη Ουγγαρία στο Νεπ Στάντιον τής Βουδαπέστης με γκολ τών Αναστόπουλου, Κωστίκου και Παπαϊωάννου. Η Εθνική, αυτή την εποχή, με προπονητή τον Χρήστο Αρχοντίδη, έχει αρκετές διεθνείς επιτυχίες όπως η ισοπαλία με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ και η νίκη με 1-0 στη Δανία.

1985.—Οι άτυχοι: Αρχιφύλακας Βασίλειος Μπούρας, Αρχιφύλακας Γεώργιος Γεωργίου, Ανθυπαστυνόμος Γεώργιος Δουγένης, χάνουν την ζωή τους στην οδό Αμφίκλειας 18 στου Γκύζη, κατά την διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με μέλη τής οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη».

1989.—Ο Νικόλαος Γιατράκος για τους επόμενους 7,5 μήνες θα είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Την 1 Ιανουαρίου τού 1990, θα τον διαδεχθεί ο Αντώνης Τρίτσης.

1990.—Ένταση σημειώνεται στις σχέσεις Αθηνών-Βελιγραδίου, καθώς η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση επαναφέρει το μακεδονικό ζήτημα και δημιουργεί δυσχέρειες στην κίνηση των φορτηγών από τις εθνικές οδούς της προς την κεντρική Ευρώπη.

.—Εκάλη, βόμβα σε οικοδομή, εμπρησμοί σε οικόπεδα από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1996.—Την άρση τής ταξιδιωτικής προειδοποίησης για το αεροδρόμιο τού Ελληνικού, ανακοινώνει το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών….

2000.—Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έπειτα από αίτημα τού υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου, αποφαίνεται εναντίον τής αναγραφής τού θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Η απόφαση τής κυβέρνησης να αφαιρέσει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες, προκαλεί την αντίδραση τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, η οποία απαντά με λαοσυνάξεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και με τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Η «Δημοκρατία» το απέτρεψε…

.

.

πιτρέπεται ναπαραγωγ μερομηνιν, μὲ τὴν προϋπόθεση ν ναφέρεται ς πηγ  τ «λληνικ μερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: