h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 ΜΑΪΟΥ

14/05/2013

.

sansimera.

.

14 Μαῒου

.

1643.—Αποκεφαλισμός στην Σμύρνη τού νεομάρτυρα Μάρκου από την Κρήτη.

1748.—Καταστρεπτικοί σεισμοί εις το Αίγιον.

1802.—Μετά από συκοφαντία, οι Αγαρηνοί, ξεσκίζουν με σίδερα το σώμα του Νεομάρτυρα Ιωάννη του χρυσοχόου και κατόπιν τον αποκεφαλίζουν.

1823.—Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους Καρατάσον, Τάτσον κλπ. επιτίθενται εναντίον των Τούρκων παρά την θέσιν Παναγιά Τρικκέρου (Μαγνησία) και τρέπουν αυτούς σε φυγή.

1824.—Αιγυπτιακή μοίρα υπό τον Χουρσίτ εμφανίζεται έξω από την Κάσο και την κανονιοβολεί. Οι Κάσιοι, ενισχυμένοι με 600 Κρήτες, απαντούν στον εχθρικό κανονιοβολισμό. Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Αφρική» προσκρούει σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία φεύγουν για την Σούδα της Κρήτης.

1854.—Οι Άγγλοι και Γάλλοι αποβιβάζονται εις Πειραιά δια να τιμήσουν την Ελληνική κυβέρνησιν επειδή εβοήθησε την επανάστασιν της Ηπείρου. Από τα πληρώματα τών ξένων πλοίων μεταδίδεται επιδημία χολέρας.

1865.—Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα που διαρκούν έως την 17ην Μαΐου. Η παράταξη τού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου εξήλθε νικήτρια.

1866.—Η Γενική Συνέλευση Κρητών στέλνει υπόμνημα στον Σουλτάνο και τις Μεγάλες Δυνάμεις, όπου τονίζει ως «ομόθυμο και διαρκή πόθο» όλων των Κρητών την Ένωσή τους με την Ελλάδα.

1878 ή 79.—Πεθαίνει ο Έλληνας πολιτικός Επαμεινώνδας Δεληγιώργης. Επανειλημμένως υπουργός καί πρωθυπουργός. Διεκρίνετο διά την ρητορικήν του δεινότητα, υπήρξε δε εκ τών πρωτεργατών τής Μεταπολιτεύσεως τού1862.

1893.—Καταστρεπτικοί σεισμοί εις Θήβας.

1900.—Στο Παρίσι ξεκινούν οι 2οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και έχουν παταγώδη αποτυχία.

1903.—Υποβάλλεται στην Ελληνική Βουλή η σύμβαση για το μονοπώλιο τής σταφίδας.

1904.—Έναρξη τών 3ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σεν Λούις τών ΗΠΑ, τών πρώτων, που γίνονται στις ΗΠΑ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις τής Διεθνούς Έκθεσης. Η ημερομηνία ελέγχεται διότι κατά άλλους οι αγώνες άρχισαν 1 Ιουλίου και τελείωσαν 29 Οκτωβρίου. Και εδώ, όπως και στο Παρίσι το 1900, οι αγώνες έχουν παταγώδη αποτυχία. Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν είναι αντίθετος με την τέλεση αγώνων στην Αμερική και δεν παρίσταται, όπως και πολλοί Ευρωπαίοι αθλητές (50 μόνο παρόντες) με αποτέλεσμα η πλειονότητα να είναι Αμερικανοί. Λαμβάνουν τελικά μέρος 687 αθλητές από 18 χώρες. Αξιοσημείωτη είναι η χρυσή νίκη του Έλληνα Περικλή Κακούση τού Πανελληνίου ΓΣ στην Άρση Βαρών ο οποίος σήκωσε 111,67 κιλά.

.— Νέα συνάντησις Πέτρου και Φερδινάνδου για το σχέδιο Κοινής δράσεως στην Ελληνική Χερσόνησο.

1905.— Μοναστήρι. Επειδή ο Πέτρος Σουγκαράκης κατόρθωσε να αποφύγει την δολοφονική ενέδρα τών βουργάρων, έκαναν έφοδο στο σπίτι του, βασάνισαν κατά τον πιό απάνθρωπο τρόπο την μητέρα κι αδερφή του κι αφού τις εξώρυξαν τους οφθαλμούς, τυφλές και αιμόφυρτες τις έθαψαν ζωντανές στους αγρούς.

1909.—Ρουμάνοι κατάσκοποι και συμμορίτες συλλαμβάνουν τον γιό τού Έλληνα προκρίτου Βασίλειο Χρήστου, ζητώντας ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του να προσέλθουν στις τάξεις τών ρουμανοφρόνων 200 Ελληνοβλαχικές οικογένειες τής Βέροιας.

1911.—Η Μαρίκα Κοτοπούλη αρχίζει τις παραστάσεις της στο νέο θέατρο «Αττικόν».

1918.—Μάχη τού Ραβινέ στο Μακεδονικό μέτωπο και νίκη τού Ελληνικού Στρατού με απώλειες 56 νεκρούς και 234 τραυματίες.

.—Η ταχυδρομική υπηρεσία τής βουργαρίας χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες όλες τις επιστολές τής χώρας της που απευθύνονται σε πρόσωπα τών οποίων τα επώνυμα τελειώνουν σε –ος, –ίδης, –όπουλος και –άκης.

1919.—Ο Ελληνικός Στρατός (4ο ΣΠ) απελευθερώνει το Αϊδίνιο τής Μ. Ασίας.

.—Βρίσκεται στο χωριό Βουζνά, όπου διακονούσε ο Γρηγόριος Ε’, η σημαία τού Πατριάρχη. Την είχε κρύψει ο ιερέας τού χωριού στην Αγία Τράπεζα  η σημαία έφερε την επιγραφή «Ζήτω το έθνος», «Ζήτω η πατρίς».

1920.—Η Δυτική Θράκη με την συνθήκη τού Σὰν Ρέμο, παραχωρήθηκε ολόκληρη στην Ελλάδα και στις 14 Μαΐου τού 1920, άρχισε η «κατάληψίς» της απὸ τον Ελληνικὸ Στρατὸ. Τη χαραυγὴ τής ιστορικής εκείνης ημέρας, η υπὸ τον Στρατηγὸν, Παμίκο Ζυμπρακάκη Μεραρχία Σερρών, πέρασε την γραμμὴ Σώστη-Μεσούνης, στην οποία είχε προωθηθή απὸ την προηγουμένη και στις 9 το πρωί εισέρχεται στην Κομοτηνὴ.

.—Την ίδια ημέρα αποβιβάζεται στην Αλεξανδρούπολη το 15ο ΣΠ (Μεραρχίας Ξάνθης). Τις πόλεις κατείχε προσωρινώς ο γαλλικός στρατός.

.—Ματαιώνεται παράσταση στο θέατρο Κοτοπούλη. Με την εμφάνιση τής ηθοποιού στην σκηνή ορισμένα άτομα άρχισαν να την αποκαλούν βουργάρα, επήλθαν συμπλοκές ενώ ακούστηκαν μέχρι και πυροβολισμοί.

1921.—Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην Αίγυπτο, όταν γηγενείς επιτίθενται εναντίον τών Ελληνο-αιγυπτίων. Οι νεκροί είναι πάνω από 50 και οι τραυματίες πολύ περισσότεροι.

.—Οι ελληνικές δυνάμεις τού 3ου Σώματος Στρατού στη Μ.Ασία με την συμμετοχή όλων τών δυνάμεών των, συνάπτουν σφοδροτάτην μάχην εναντίον τών τούρκων.

1922.—Η στρατιά των Ελλήνων στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό εναντίον των τούρκων.

1924.—Πεθαίνει ο πολιτικός και αντιπρόεδρος τής κυβερνήσεως Εμ. Ρέπουλης.

1928.—Δυνάμει τού πρωτοκόλλου τής Γενεύης (15-9-1927) καί συμβάσεως μεταξύ τού Ελληνικού Δημοσίου καί τής Εθνικής Τραπέζης ιδρύεται η Εκδοτική Τράπεζα (Τράπεζα Ελλάδος). Πρώτος διοικητής ταύτης εγένετο ο Αλ. Διομήδης καί υποδιοικητής ο Εμ. Τσουδερός.

1941.—Η γερμανική αεροπορία αρχίζει σφοδρούς βομβαρδισμούς, με κύριους στόχους τα αεροδρόμια τής Κρήτης και τους λιμένες Ηρακλείου και Σούδας. Από την δράση της παρεμποδίζεται η άφιξη από την Μέση Ανατολή τού μεγαλύτερου μέρους τού πολεμικού υλικού, που προοριζόταν για την άμυνα τής Κρήτης.

.—Εφαρμογή τής πολιτικής τών γερμανών όπου οι Ἐλληνες με νέα δελτία ψωμιού προμηθεύονται το πολύτιμο αγαθό. Ταυτοχρόνως, οι ναζί «απέκτησαν» το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό.

1944.—Ο Ιερός Λόχος, μαζί με Βρετανούς καταδρομείς, επιτίθεται αιφνιδιαστικά, εξουδετερώνει την γερμανική φρουρά τού αεροδρομίου τής Πάρου και συλλαμβάνει τον διοικητή της.

.—Αρχίζει στο χωριό Κορυσχάδες τής Ευρυτανίας η σύνοδος  «Βουλής τής Εθνικής Αντίστασης» τών κομμουνιστών.

1946.—Ο Ιωάννης Θεοτόκης εκλέγεται Πρόεδρος Βουλής. Αρχίζουν οι εργασίες συντήρησης τού κτιρίου και γίνονται αλλαγές στη χρήση τών χώρων του, καθώς και επεμβάσεις διαρρύθμισης.

1952.—Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κόρινθο.

1959.—Καταστροφικός σεισµός με επίκεντρο την Πιτσίδια Ηρακλείου μεγέθους 6,3 βαθμών που έπληξε την Κεντρική Κρήτη και κυρίως την περιοχή Μεσσαράς  50 µέτρα από την παραλία τών Ματάλων παρατηρήθηκαν δυο ρωγµατώσεις µήκους 150 και 200 µέτρων και ανοίγµατος 2.5 εκατ. Κοντά στο χωριό Πιτσίδια, στη θέση Κόµος παρατηρήθηκε µια άλλη ρωγµάτωση µήκους 200 µέτρων και ανοίγµατος 2.5 εκατ. Αναφέρθηκαν πολλές καταπτώσεις βράχων στις περιοχές τών χωριών Πιτσίδια, Πόµπια, Καµηλάρι και Ακούµια. Η παροχή τών πηγών αυξήθηκε καθώς και η στάθµη τών πηγαδιών στις περιοχές Αντισκάριαν και Λήσταρος. 8 άτοµα τραυµατίστηκαν, ενώ από 18.933 κτίρια τής περιοχής Ηρακλείου, 17 κατέρρευσαν, 290 καταστράφηκαν, 902 υπέστησαν σοβαρές βλάβες και 2.767 ελαφρές βλάβες. Επίσης στην περιοχή Ρεθύµνου αναφέρθηκαν 139 ολικές ή µερικές καταστροφές κτιρίων, 169 κτίρια µε σοβαρές βλάβες και 85 µε ελαφρές βλάβες.

1962.—Η πριγκίπισσα Σοφία τής Ελλάδας παντρεύεται στην Αθήνα το διάδοχο τού ισπανικού θρόνου Δον Χουάν Κάρλος. Το μυστήριο τού γάμου τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στην συνέχεια στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

1970.—Εγκαινιάζεται στην Αθήνα η Εθνική Πινακοθήκη.

1978.—Καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

1979.—Γίνονται συλλήψεις αριστεριστών μετά από έκρηξη βόμβας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

1989.—Η ΕΟΚ κατηγόρησε την Ελλάδα για την υπόθεση τού γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, που αφορούσε την πώληση από την κρατική εταιρία ITCO σε κοινοτική χώρα καλαμπόκι από τη Γιουγκοσλαβία, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως ελληνικό, προκειμένου να εισπραχτούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Η ζημιά για την ΕΟΚ ήταν 407 εκατομμύρια δρχ., ποσό τού οποίου η Ένωση ζητούσε την επιστροφή συν τους τόκους.

1993.—Ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης λαμβάνει, μεταξύ άλλων, το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί.

.—Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν αναγορεύεται διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

1994.—Το τελευταίο φύλλο της εκδίδει η εφημερίδα «Μεσημβρινή», η διεύθυνση της οποίας ανακοινώνει την αναστολή έκδοσής της.

1995.—Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται οι νομοί Κοζάνης και Γρεβενών, μετά τον καταστροφικό σεισμό τών 6,6 Ρίχτερ.

2003.—Αποκαλυπτήρια τού ορειχάλκινου γλυπτού Μάνα, του Χρήστου Καπράλου, στον ανατολικό περίβολο του κτιρίου τής Βουλής.

.—Μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύεται με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat. Ο δορυφόρος, εισάγει την Ελλάδα στις χώρες που έχουν παρουσία στο Διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

.

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγῆ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: