h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 ΜΑΪΟΥ

13/05/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

.

13 Μαῒου 

.

1347.—Ο Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός στέφεται συναυτοκράτωρ τού Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου.

1821.— Ο Μουσταφάμπεης, κεχαγιάμπεης τού Χουρσίτ πασά, στις 12 Μαΐου επιχείρησε μια πρώτη απόπειρα διάσπασης τής πολιορκίας τής Τριπόλεως και επιτέθηκε με ισχυρές δυνάμεις εναντίον τών πολιορκητών, στο Βαλτέτσι από βορά και νότο. Τη θέση υπερασπίσθηκαν λυσσαλέα, στρατιωτικά σώματα τών Μαυρομιχαλαίων (Κυριακούλης, Ηλίας και Γιάννης), τού Κολοκοτρώνη, τών Πλαπουταίων και άλλων καπεταναίων. Οι τουρκικές δυνάμεις τρέπονται σε άτακτον φυγή, αφήνοντας στο πεδίο τής μάχης 500 νεκρούς και 4.000 όπλα. Εκ τών Ελλήνων εφονεύθησαν ελάχιστοι. Μιά Μανιάτισα ονόματι Σταυριάνα, προκάλεσε με την ανδρεία της τον θαυμασμόν όλων. Στο Βαλτέτσι οι Έλληνες πέτυχαν την πρώτη μεγάλη νίκη εναντίον τών τούρκων.

1822.—Οι Κρήτες επαναστάτες υπό τους Σήφακα, Δαμιανό, Χαλή και Λερά επιτίθενται εναντίον τών τούρκων έξω από τα Χανιά και τους τρέπουν σε φυγή. Η προσφορά τής Κρήτης στην εδραίωση τής Ελληνικής επανάστασης είναι μεγάλη καθώς για 3 χρόνια κρατάει απασχολημένο το στρατό τού Μωχάμετ Άλη στο νησί, ενώ πολλοί είναι επίσης οι Κρητικοί που συμμετέχουν στην εξέγερση, στην ηπειρωτική Ελλάδα.

1828.—Ο Μουσταφάς στέλνει επιστολή στους Σφακιανούς Κρήτες αγωνιστές και τους ζητά να μείνουν  ουδέτεροι από την Επανάσταση για το καλό τους. Στην διαδρομή από Ασκύφου – Καψοδάσος έχασε ένα ιππέα ενώ οι Καλλικρατιανοί σκότωσαν  24 πεζούς και αιχμαλώτισαν ένα αξιωματικό. Ο κλεφτοπόλεμος, οι νυχτερινές ενέδρες και το ταμπούρωμα στα βουνά είναι η κύρια στρατηγική τών εξεγερμένων.

1883.—Γεννιέται στην Κύμη τής Εύβοιας ο Γεώργιος Παπανικολάου, ιατρός βιολόγος και ερευνητής. Πέθανε στις 19/2/1962.

1898.—Το ολοκαύτωμα τής Κουτσούφλιανης.

1906.— Νέα Ελληνικά σώματα, υπό παλαιούς καί δοκιμασμένους οπλαρχηγούς, διέβησαν τα Ελληνοτουρκικά σύνορα με προορισμόν τήν Δυτικήν Μακεδονίαν. Το μεγαλύτερον εξ αυτών, δυνάμεως τεσσαράκοντα επτά ανδρών, υπό τήν αρχηγίαν τού δραπετεύσαντος εκ τών φυλακών Μοναστηρίου Γεωργίου Βολάνη,προωρίζετο διά τήν περιοχήν τού Μοριχόβου.Τό σώμα Παύλου Γύπαρη, δυνάμεως δέκα πέντε ανδρών,προωρίζετο διά τήν περιοχήν τών Κορεστίων.

1908.—Ανταρτικά σώματα τών Γ.Δικώνυμου – Μακρή και Λ.Παπαλουκά (Καπετάν Ρουμελιώτη)  προσβάλλουν το χωριό Ιεροπηγή τών Κορεστίων, (Καστοριά) ισχυρό κέντρο τών βουλγαρικών δυνάμεων. Κατά την μάχη πυρπολούνται 27 σπίτια και φονεύονται 30 κομιτατζήδες. Έπειτα λόγω τουρκικής καταδίωξης ο Παπαλουκάς κινήθηκε προς τα Καστανοχώρια, ενώ ο Μακρής εισήλθε στα Κωρέστια.

1912.—Ο Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο τύπου «Φάρμαν» στην Ελλάδα.

1913.—Συνεχίζουν τα κύματα τών διωκομένων από τους βουργάρους ομοεθνών μας , να περνούν τα σύνορα και να εισέρχονται στην χώρα.

.—Γεννιέται ο μεγάλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Λάμπρος Κωνσταντάρας.  

1915.—Οι γερμανοβούργαροι καταλαμβάνουν το οχυρό Ρούπελ. Οι υπερασπιστές τού οχυρού, κτύπησαν και απώθησαν πανεύκολα τους 26.000 εισβολείς όμως, αργότερα, μετά από σειρά αλληλοσυγκρουόμενων διαταγών τών πολιτικών αρχών […] υποχρεώθηκαν να το παραδώσουν.

1916.—Το οχυρόν Ρούπελ καταλαμβάνεται από τους γερμανούς, οίτινες το παρέδωσαν ακολούθως εις τούς βουλγάρους.

1919.—Η τάξη στην Περιοχή Σμύρνης εμπεδώνεται με θυσίες τών Ελλήνων.

.—Το Βαϊνδήριον τής Μ. Ασίας απελευθερώνεται από το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων.

1920.—Σ’ ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τού 3ου Σώματος στρατού εις τη Μ. Ασία συνάπτουν σφοδράν μάχη εναντίον τών τούρκων.

1922.—Η Ελληνική στρατιά τής Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού.

1941.—Η Σαμοθράκη και η Θάσος παραδίδονται από τους γερμανούς στους βούλγαρους.

.—Λίγο μετά τη γερμανική εισβολή, οι Αθηναίοι αρχίζουν να προμηθεύονται το ψωμί με δελτίο, ενώ οι Ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό.

1946.—Συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση η Δ΄ Αναθεωρητική Βουλή.

1956.—Το Δημοτικόν Συμβούλιον τού Δήμου Αθηναίων αποφασίζει να μετονομάση τας οδούς Υψηλάντη και Λουκιανού εις Μιχαήλ Καραολή καί Αν. Δημητρίου, εις απότισιν φόρου τιμής πρός τούς δύο ηρωϊκούς Κυπρίους αγωνιστάς, τούς οποίους απηγχόνισαν οι Άγγλοι.

1982.—Πεθαίνει η Κυρά τής Ρω στο νοσοκομείο τής Ρόδου στα 92 της χρόνια, έχοντας παλέψει επί τρεις μήνες με το χάρο, για να υποκύψει τελικά σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Η Ελληνίδα κάτοικος τής Ρω Δωδεκανήσου, που επί 40 χρόνια ύψωνε την Ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα, ηΔέσποινα Αχλαδιώτη, όπως ήταν το όνομά της, γεννήθηκε το 1898. Στην ακριτική νησίδα τής Ρω είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924.

1995.—Ένας σεισμός 6,6 βαθμών Ρίχτερ στην περιοχή Κοζάνη-Γρεβενά αναστατώνει τους κατοίκους. Αφήνει υλικές και μόνον ζημιές.

2005.—Αεροσκάφος F-16C τής Π.Α. (Πολεμική Αεροπορία) προσγειώνεται με σβησμένο κινητήρα. O χειριστής τού μαχητικού Υποσμηναγός Ρίκος, ύστερα από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών, κατάφερε  να προσεγγίσει και να προσγειώσει το αεροσκάφος του στο αεροδρόμιο τής Λήμνου, χωρίς καύσιμα.  Στη διαδρομή, διαπιστώνει ότι το αεροσκάφος του παρουσιάζει μεγάλη διαρροή καυσίμου. Δέκα μίλια πριν από τη Λήμνο, ο κινητήρας του  έσβησε,  με αποτέλεσμα να χαθούν τα υδραυλικά και όλα τα όργανα ναυτιλίας. Ψύχραιμα και με την καθοδήγηση του Σμηναγού Κολοφιώτη, ο χειριστής Υποσμηναγός Ρίκος , πέταξε το αεροσκάφος του ανεμοπορώντας και το προσγείωσε χωρίς κανένα πρόβλημα. Σημειωτέον ότι ο χειριστής είχε μόλις 160 ώρες στα F-16C!

.

.

πιτρέπεται ναπαραγωγ μερομηνιν, μὲ τὴν προϋπόθεση ν ναφέρεται ς πηγ  τ «λληνικ μερολόγιο»

 .

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: