h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 09 ΜΑΪΟΥ

09/05/2013

.

sansimera.

.

09 Μαῒου

.

328.—(ἥ 326) O Μέγας Αθανάσιος εκλέγεται επίσκοπος Αλεξανδρείας.

1821.—Γίνεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τους Νικηταρά, Κ. Μαυρομιχάλη, Ι. Κολοκοτρώνη και Τούρκων έξω από το Άργος. Οι Έλληνες νικούν.

.—Οι οπλαρχηγοί Μεταξάδες και Φωκάς μετά 350 Κεφαλλήνων φθάνουν εις Πελοπόννησον (Γλαρέτζα Ηλείας). Το κυρίως κεφαλλονίτικο εκστρατευτικό σώμα από 360 άνδρες αποβιβάστηκε στη Γλαρέντζα στις 9 Μαΐου, υπό τους κόμητες Κωνσταντίνο και Ανδρέα Μεταξά, με δύο ορειχάλκινα θαλασσινά κανόνια που μεταφέρονταν με μουλάρια. Το επτανησιακό εκστρατευτικό σώμα στην Ηλεία δεν λειτούργησε απλά στην ενίσχυση• λειτούργησε και ως εμψυχωτικό πρότυπο του ρόλου που έπαιξε το επτανησιακό σώμα, ουσιαστικά και ψυχολογικά, στα γεγονότα του Λάλα.

 .—Οι ηρωϊκοί επαναστάτες της Θετταλομαγνησίας υπό τον Μπασδέκην επιτίθενται εναντίον των Λεχωνίων, (ισχυρού φρουρίου των Τούρκων). Κατά την σφοδράν επίθεσίν των φθάνουν μέχρι των τειχών αλλ’ ατυχώς τραυματίζεται ο αρχηγός των Μπασδέκης και έτσι δεν κατορθώνουν να καταλάβουν το φρούριον. Στις εννιά Μαΐου , όλα τα επαναστατικά σώματα του Πηλίου έχουν συγκεντρωθεί στο Βόλο και επιτίθενται αμέσως στο κάστρο του , όπου οι Τούρκοι είχαν κλειστεί θορυβημένοι . Η πολιορκία δεν πετυχαίνει , ο Μπασδέκης τραυματίζεται και αναλαμβάνει το παλικάρι του ο Κοντονίκος . Ο επαναστατικός στρατός μεταφέρεται στην περιοχή του Βελεστίνου , για να ανακόψουν την επικοινωνία Βόλου – Βελεστίνου – Αλμυρού .

1822.—Ο Θ. Κολοκοτρώνης νικά τούς Τούρκους παρά τάς Πάτρας. Κατά τήν μάχην ταύτην ηνδραγάθησεν ο υιός του Γενναίος, όστις ήτο τότε μόλις 18 ετών.

1825.—Ο Ι. Γκούρας διασκορπίζει παρά τό Δίστομον τούς Τουρκαλβανούς τού Ιμβραήμ καί προξενεί είς αυτούς μεγάλην φθοράν.

ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ 17941854.—(9-10/5)Ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος καί ο Ν. Λεωτσάκος αφού αντιμετώπισαν ολόκληρον τήν ημέραν τάς επιθέσεις τών Τούρκων υπό τον Σελήμ πασά, παρά τά Τρίκαλα, επιπίπτουν την νύχτα κατά τού στρατοπέδου των καί τούς τρέπουν είς άτακτον φυγήν, αφού εφόνευσαν πολλούς έξ αυτών. Είς χείρας τών νικητών περιήλθον πέντε πυροβόλα, μεγάλος αριθμός όπλων, εκατοντάδες ζώων καί σημαντικαί ποσότητες παλεμεφοδίων. Συνελήφθησαν επίσης πολλοί αιχμάλωτοι. Οι απώλειες των τούρκων ήταν 500 νεκροί, ενώ των Ελλήνων 19 νεκροί και 20 τραυματίες.

1886.—Έναρξη μεθοριακών συμπλοκών στην Θεσσαλία, μεταξύ Ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, που έλαβαν μορφή ακήρυκτου πολέμου.

1905.—Η βουλή των Κρητών, εκ νέου, ψηφίζει και κηρύσσει την Ένωση της νήσου με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα κάνει έκκληση για κατάθεση των όπλων.

1907.—Ο Μίνως Κυπριάδης αναλαμβάνει να ανελκύσει τα απομεινάρια του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στον Κόλπο του Ναβαρίνου. Έπειτα από δύο χρόνια εγκαταλείπει το εγχείρημα διότι το θεωρεί υπερβολικά δαπανηρό.

1908.—Φρικιαστικό έγκλημα στον Πειραιά. Η Μ. Παπαδάκη, αφού πρώτα τεμάχισε το ημερών βρέφος της κόρης της, το έβρασε και κατόπιν το πέταξε ως απόρριμμα.

1910.—Η Εθνική Συνέλευση της Κρήτης αποφασίζει παμψηφεί την Ένωση με την Ελλάδα. Η Συνέλευση αποφασίζει να μην δεχθεί τους μουσουλμάνους πληρεξουσίους του νησιού εάν δεν δώσουν τον νενομισμένο όρκο τον οποίο στο μεταξύ οι Μεγάλες Δυνάμεις θεωρούν άκυρο (βλ.29/04).

1919.—Στην Σμύρνη συνεχίζεται υπό του ελληνικού στρατού (5ο ΣΠ) η εκκαθάρισης της περιοχής από άτακτους Τούρκους.

.—Ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στο Νυμφαίο και την Μαινεμένη της Μικράς Ασίας.

1920.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράσις περιπόλων.

1921.—Ο ελληνικός στρατός προβαίνει σε μάχη προφυλακών.

1922.—Η ελληνική στρατιά δρα δια περιπόλων.

.—Μετά την παραίτηση του Νικολάου Στράτου, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης. Η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη, στην διάρκεια της οποίας θα καταρρεύσει το μικρασιατικό μέτωπο, θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 28 Αυγούστου.

1927.—Πραγματοποιούνται οι πρώτες Δελφικές Γιορτές, με πρωτοβουλία του ποιητού Άγγελου Σικελιανού. «Οι εορτές αυτές οργανώθηκαν το 1927 και το 1930 στους Δελφούς με πρωτοβουλία  του ποιητή μας Άγγελου Σικελιανού και της αμερικανίδας συζύγου του Εύας Πάλμερ. Αποσκοπούσαν στην πραγματοποίηση του οραματισμού του ποιητή περί Δελφικής Ιδέας (ένας συγκερασμός της αρχαίας τραγωδίας, της βυζαντινής μουσικής και της λαϊκής τέχνης) με την ίδρυση  μιας νέας αμφικτιονίας, στην οποία θα εκαλούντο εκπρόσωποι της διεθνούς πνευματικής ζωής και θα συνεργαζόταν για την προαγωγή της φιλίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.»

1931.—Απόπειρα κινήματος των παγκαλικών εξουδετερώνεται στη γένεσή του.

1936.—Η Χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. 12 νεκροί και 32 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων.

.—Ο Πετράκης Ανάργυρος είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών.

1944.—Απαγχονισμός 10 Ελλήνων στα Ψηλά Αλώνια Πατρών.

1945.—Αγγλικές δυνάμεις με τμήματα ινδικών ταγμάτων και άνδρες του Ιερού Λόχου αποβιβάζονται στην Ρόδο. Ο λαός της πόλης και των χωριών, κρατώντας ελληνικές σημαίες, τους επιφυλάσσει αποθεωτική υποδοχή. Γίνεται αμέσως η εγκατάσταση των νέων αρχών. Αρχίζει η περίοδος της αγγλοκρατίας στα Δωδεκάνησα.

1956.—Μαχητικό συλλαλητήριο υπέρ της Κύπρου εις την Αθήνα καταλήγει σε αιματηρές συγκρούσεις με τις αρχές. Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν εις την πλατεία Ομονοίας μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη εκτέλεση των ηρώων Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητίου,  δια να καταδικάσουν την σκληρότητα του Άγγλου κατακτητού. Την ημέρα εκείνη έχασαν την ζωή τους τρεις διαδηλωτές καθώς και ένας αστυφύλακας. Οι Έλληνες ζητούσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1960.—Εγκαινιάζεται το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, δύναμης 450 κλινών.

1979.—Η Ιερά Σύνοδος απευθύνει έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς για συμπαράσταση στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

1980.—Ο Γεώργιος Ράλλης αναλαμβάνει την πρωθυπουργεία της χώρας.

2002.—Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φθάνουν στη Λάρνακα της Κύπρου οι 13 Παλαιστίνιοι, που είχαν κλειστεί στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, οι οποίοι θεωρούνται »επικίνδυνοι τρομοκράτες» από το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν με ένα βρετανικό C-130 στην Κύπρο, όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι οι 15 ΥΠΕΞ της Ε.Ε θα αποφασίσουν σε ποια χώρα- μέλος της θα απελαθούν, με πιθανότερες τις Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα.

2009.—Πεθαίνει ο μεγάλος καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών, Ευγένιος Σπαθάρης.

.

.

πιτρέπεται ναπαραγωγ μερομηνιν, μὲ τὴν προϋπόθεση ν ναφέρεται ς πηγ  τ «λληνικ μερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: