h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 05 ΜΑΪΟΥ

05/05/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

.

05 Μαῒου 

.

553.—Επί αυτοκράτορος Ιουνστινιανού  αρχίζει τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη η 5η Οικουμενική Σύνοδος, με θέμα της την αίρεση του μονοφυσιτισμού.

614.—Τα Περσικά στρατεύματα, υπό τον βασιλιά Χοσρόη Β, νικούν τον Στρατό μας στα Ιεροσόλυμα, τα οποία λεηλατούν, και μεταφέρουν τον Τίμιο Σταυρό στην πρωτεύουσά τους Κτησιφών, (πόλη που ιδρύθηκε την Ελληνιστική περίοδο και αργότερα έγινε πρωτεύουσα του Παρθικού βασιλείου και της Περσικής αυτοκρατορίας των Σασσανιδών).

1426.—Οι απάνθρωποι τούρκοι, αφού βασάνισαν σκληρά τον Όσιο Εφραίμ από την Αττική, τον σκότωσαν διαπερνώντας τον με πυρακτωμένο ξύλο.

1808.—Στο Καστράκι, έξω από την Καλαμπάκα κοντά στα Μετέωρα, δόθηκε αποφασιστική μάχη ανάμεσα στους αλβανούς τού Μουχτάρ Πασά και τους εξεγερμένους Έλληνες, επικεφαλής των οποίων ήταν ο αδελφός τού παπα-Θύμιου, Θεοδωράκης Βλαχάβας. Οι Βλαχαβαίοι  υποχωρούν, ενώ ο Μουχτάρ μπαίνει στην Καλαμπάκα και οχυρώνεται. Μαρτυρικός ο θάνατος του Θύμιου Βλαχάβα.

1809.—Ιδρύεται στο Παρίσι η πρώτη επώνυμη μυστική οργάνωση τών Ελλήνων της Διασποράς, «Το Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο» . Μέλος της υπήρξε ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ένας απ’ τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, ο οποίος ήταν φοιτητής τότε στο Παρίσι.

1821.— (4ἤ5/5)Εφτά Υδραίϊκα και Τρικεριώτικα πλοία , με επικεφαλής τον καπετάνιο Αναστάσιο Τσαμαδό – ο οποίος έπεσε ηρωικά στην μάχη τής Σφακτηρίας το 1825 – μπαίνουν στον Παγασητικό κόλπο και ο κόσμος που τα βλέπει ενθουσιάζεται , ξεσηκώνεται .Η αποστολή τους ήταν , σύμφωνα με το σχέδιο τών φιλικών και τού Γαζή, να μεταφέρουν πολεμοφόδια στους αγωνιστές , που σε λίγο θα ξεκινούσαν την πολιορκία τού κάστρου τού Βόλου.

.—Ο «Νηρεύς», μέ πλοίαρχον τον Αντ.Κριεζήν, μονομαχεί εντός τού Μαλιακού κόλπου μέ τουρκικήν φρεγάταν και έπειτα από πεισματώδη επτάωρο αγώνα, τήν ανατινάσσει.

.—Ο πλοίαρχος Ευάγγελος Ματζαράκης σηκώνει το λάβαρο τής επαναστάσεως στην νήσο Σαντορίνη.

1823.—Ο Ν. Κριεζώτης, έπειτα από σκληράν μάχην παρά την Κάρυστον, τρέπει εις φυγήν τας επιτεθείσας εναντίον του υπερτέρας τουρκικάς δυνάμεις.

1826.—Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων ( υπό τους Πετμεζά και Σολιώτη )  και τούρκων παρά το Καστράκι Καλαβρύτων. Την μάχη εκέρδισαν οι τούρκοι.

1827.—Λήγουν στην Τροιζήνα οι εργασίες της Γ’ Εθνικής Συνελεύσεως, με την οποία έγινε η εκλογή του Ι. Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος και ψηφίστηκε το «Πολιτικό Σύνταγμα της Χώρας».

.—Ο Σισίνης παραδίδει δια συνθήκης το Κάστρο Χλουμουτσίου Ηλείας εις τον Ιμβραήμ ο οποίος και το επολιόρκει.

1833.—(ν. ημερ.) Η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη λήψη μέτρων οργάνωσης της πυρασφάλειας της χώρας μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της, ανατέθηκε στους Νομάρχες. Δημιουργία πυροσβεστικής Αρχής.

1840.—Απέθανε εν Αθήναις ο Ανδρέας Ζαΐμης, εκ τών πρωτεργατών τής Επαναστάσεως. Είχε διατελέσει πρόεδρος τής Γ’ εν Επιδαύρω Εθνικής Συνελεύσεως, πρόεδρος τού Εκτελεστικού καί σύμβουλος τής Επικρατείας. Διεκρίνετο δια τήν σωφροσύνη  καί τήν μετριοπάθειάν του. Ο Θ. Κολοκοτρώνης, προσελθών κατά τήν κηδείαν, επλησίασε δακρύων το φέρετρον καί ανεφώνησε: «Τί μας κάλεσες εδώ, κυρ Αντρέα να κάμωμε, καμμιά εθνική συνέλευσι ή να πολεμήσωμε τον Αράπη (εν. τον Ιμβραήμ)».

1867.—Σε μάχη των Κρητών με τους τούρκους στην Ανάπωλη, φονεύεται ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Βλάχος.

1897.—(ν. ημερολ.) Μάχη Δομοκού. Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, επιτίθενται με σφοδρότητα κατά των Ι και ΙΙ Μεραρχιών στον Δομοκό και τις αναγκάζουν να υποχωρήσουν προς την Όθρυ (Δερβέν—Φούρκα). Εις την μάχην αυτήν έλαβε μέρος η Λεγεών τών Φιλελλήνων, εξ 150 ανδρών, κατά το πλείστον Γερμανών καί Πολωνών, υπό τήν διοίκησιν τού Έλληνος λοχαγού τού πυροβολικού Βαρατάση, όστις καί εφονεύθη. Έπεσαν επίσης πολλοί φιλέλληνες. Εις την ίδιαν μάχην μετέσχε καί ιταλική Φάλαγξ Γαριβαλδινών, υπό τόν Κυπριάνι, όστις τραυματίσθη.

1905.—Τα αντάρτικα σώματα του Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Μαζαράκη και του Οπλαρχηγού Εμμανουήλ Κατσίγαρη, Κρήτες και οι δύο, δέχονται επίθεση από τουρκικό τάγμα στα Καλύβια Πέλλας, αλλά κατορθώνουν μετά από σκληρή ολοήμερη μάχη να απαγκιστρωθούν και να διαφύγουν.

1912.—Ο κατοχικός τουρκικός στρατός της Ρόδου, υποχωρεί  στο χωριό Ψίνθος και η Ιταλική σημαία των νέων κατακτητών, υψώνεται σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια.

.—Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

1913.—Αψιμαχίες του στρατού μας, με τους βούργαρους ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

1919.—Άτακτοι Τούρκοι στην Μ. Ασία επιτίθενται εναντίον του ελληνικού στρατού.

.—Γεννιέται ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός και δικτάτορας.

1920.—Επί του όρους της Μ. Ασίας Κουτσάκ Ντάγ γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Τούρκοι ετράπησαν σε φυγή.

1921.—Σε ολόκληρον το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1922.—Η ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.

1923.—Η Κοινωνία των Εθνών εγκρίνει αρχικά τη χορήγηση στην Ελλάδα προσφυγικού δανείου, ύψους 10.000.000 λιρών στερλινών.

1941.—Οι ιταλοί καταλαμβάνουν την Ιθάκη.

1944.—Ο καταρτισθείς εις Μέσην Ανατολήν Ιερός Λόχος υπό τον συνταγματάρχην Χ. Τσιγάντεν επιχειρεί επιτυχή επιδρομήν εις την κατεχομένην υπό τών Γερμανών Χίον καί καταστρέφει σημαντικάς εγκαταστάσεις τού εχθρού.

1949.—Καθιερώνεται κοινός τύπος των Δηλώσεων Μετάνοιας των Ελλήνων κομμουνιστών.

1960.—Ο Σοφοκλής Βενιζέλος ζητά νομιμοποίηση του ΚΚΕ και εκλογές με αναλογική.

1961.—Κατατίθεται στην ελληνική Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος: Ενισχυμένη αναλογική με ποσοστό 17%.

1970.—Εγκαινιάζεται ο δορυφορικός σταθμός εδάφους του ΟΤΕ στις Θερμοπύλες.

1980.—Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Τσάτσο στην Προεδρία της χώρας.

1995.—Στο 9,9% φτάνει ο ελληνικός πληθωρισμός και είναι η πρώτη φορά έπειτα από 22 χρόνια, που γίνεται μονοψήφιος.

.—Συγκλονιστικές αποκαλύψεις κάνει ο ελληνικός Τύπος σχετικά με τα παιδιά, που φιλοξενούνταν στο βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης και υιοθετήθηκαν την εποχή του Εμφυλίου.

2001.—Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το σχίσμα.

2002.—O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τρίτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στην Μπολόνια της Ιταλίας επικράτησε της Κίντερ Μπολόνια με 89-83.

2004.—Ανησυχία στο διεθνή Τύπο προκαλεί μπαράζ εκρήξεων, μικρής ισχύος, στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, 100 μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για ενέργεια της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας.

.

πιτρέπεται ναπαραγωγ μερομηνιν, μὲ τὴν προϋπόθεση ν ναφέρεται ς πηγ  τ «λληνικ μερολόγιο»

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: