h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 04 ΜΑΪΟΥ

04/05/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

04 Μαῒου 

.

1821.—Εις Κωνσταντινούπολιν κατόπιν διαταγής τού Σουλτάνου απεγχονίσθησαν οι αρχιερείς Δέρκων Γρηγόριος, Ανδριανουπόλεως Δωρόθεος, Τυρνάβου Ιωαννίκιος, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, ο Αρχιδιάκονος του Πατριάρχου Γρηγορίου Νικηφόρος και ο πρώην μέγας διερμηνεύς Καλλιμάχης.

.—Οι Έλληνες στο Τρίκκερι τής Μαγνησίας λαμβάνουν τα όπλα και επαναστατούν «Αλέξανδρος Δ. Κριεζής – Γκιορνάλε διά την ανεξαρτησίαν τού Έθνους : «Ήρχισε νά αλλάζη ο καιρός μπάτης καί εις τας 3 Μαῒου εφθάσαμεν εις Σκίαθον, εις τας 4 εις Τρίκερι αγκυροβολήσαμε. Ήλθον οι προύχοντες τού τόπου με τούς εμποροπλοιάρχους καί με υποδέχθησαν με εσυντρόφευσαν εις τήν Κατζελαρίαν τους,… τούς ωμίλησα πολλά δια την ανεξαρτησίαν»

1824.— [Κρήτη] Οι κατέχοντες πολλά, προσέφεραν στον αγώνα, εξέχον δε τούτων το μέλος τής Καγγελαρίας Ανδρέας Κριαράς, πέραν τής φιλοξενίας (ύπνον και τροφήν) στα πλοία του αλλά και στας οικίας του στην Ανώπολην, διέθεσεν ολόκληρο το φορτίο τού πλοίου του, αποτελούμενον από σίτο, όρυζα και κουκιά για τους πρόσφυγας, χωρίς να λάβει οβολόν αλλά στις 4 Μαΐου 1824 μετάβη εις Ύδραν και παρήγγειλε 10 πλοία, κατέβαλε δε εξ ιδίην 66.000 γρόσια μόνο ως προκαταβολήν για την σωτηρίαν τής πατρίδος.

1825.—Οι τούρκοι κυριεύουν τα Σάλωνα και κατασφάζουν Χριστιανούς. 3.000 τούρκοι, υπό τον Κιουταχή πασά, νικούν στα Πεντεόρια Φωκίδος τους Πανουργιά, Γκούρα και Σκαλτσοδήμο και εισέρχονται στα Σάλωνα (Άμφισσα), όπου προβαίνουν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές, ενώ παίρνουν ως σκλάβους 300 νέους και νέες.

1826.—Ο Ιμπραήμ Πασάς επιτίθεται σφοδρώς εναντίον των καλογήρων της Ιεράς μονής Αγίας Λαύρας και αποκρούεται.

1827.—Με ψήφισμα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης ορίζεται πρωτεύουσα του κράτους το Ναύπλιο.

1833.—Η Συνθήκη της Κιουτάχειας (τουρκία-αίγυπτος), σύμφωνα με την οποία η Κρήτη παραχωρείται από τον Σουλτάνο στον αντιβασιλέα της αιγύπτου στην τιμή των 21 εκατομμυρίων γροσίων.

1854.—(ἤ 8/5)Τα εισελθόντα εις Θεσσαλίαν ανταρτικά σώματα υπό τούς Τσικουράκον, Δ. Πετροπουλάκην καί Πλαπούταν, πολιορκούν το Φανάρι καί αναγκάζουν τούς τούρκους να κλεισθούν εις το φρούριον τών Τρικάλων, ενώ ο Χατζηπέτρος με τον Ν. Λεωτσάκον, έπειτα από σκληράν μάχην, καθ’ ην επετέλεσαν και οι δύο θαύματα ηρωϊσμού καί ανδρείας, εισέρχονται εις Καλαμπάκαν. Τα δημοτικά τραγούδια του τόπου αντηχούν για τους δυο αυτούς ήρωες μέχρι σήμερα στην περιοχή:

«Τι έχεις μαύρε κόρακα και σκούζεις και φωνάζεις;

Μήνα για αίματα διψάς, μήνα διψάς για λέσια;

Έβγα ψηλά στον Κόζιακα, ψηλά στην Καλαμπάκα.

Να ιδείς κρέατα Τούρκικα, κορμιά χωρίς κεφάλια…

Βάστα, ρε Χατζηπέτρο μου, το λιάπικο ντουφέκι!

Βάστα Πέτρο, πουλάκι μου, να κλείσουμε τους δρόμους…»

.—Κατά τήν ιδίαν ημέραν, ο εν Αθήναις Άγγλος πρεσβευτής, εις βιαίαν συνομιλίαν του με τον Όθωνα, διατυπώνει την απειλήν τής εκθρονίσεώς του, εις περίπτωσιν καθ’ ην δεν απεκήρυσσε τούς εν Θεσσαλία αντάρτας [!!!……].

1863.—Πεθαίνει σε ηλικία 90 περίπου ετών, ο στρατιωτικός και συγγραφέας της Επαναστάσεως Χριστόφορος Περραιβός (Χρυσάφης Χατζηβασιλείου ). Γεννήθηκε το 1773 στην Περραιβία, κοντά στον Όλυμπο και συγκεκριμένα στους Παλαιούς Πόρους (Πούρλες) Πιερίας.

1882.—Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.

1896.—Οι Κρήτες δίνουν πολυήμερη μάχη με τους τούρκους στον Βάμο και τους Αρμένους του Αποκορώνα.

1897.—Στην Θεσσαλία συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και Τούρκων.

1900.—Το ατμόπλοιο «Κωνσταντίνος» της ατμοπλοΐας «Χατζή-Δαούτ Φαρκούχ» εγκαινιάζει τακτική επικοινωνία με την Αίγυπτο.

1904.—Σύμφωνα με πηγές, 1.500 οργανωμένοι βούργαροι συμμορίτες είχαν συγκεντρωθεί στην μονή Ρίλα και ήταν έτοιμοι να περάσουν στην Μακεδονία με σκοπό δολιοφθορές.

1905.—Ηλεκτροφωτίζεται η οδός Αθηνάς.

1908.—Πάνδημο μνημόσυνο υπέρ των 617 Κρητικών πεσόντων του Μακεδονικού αγώνος , στην Αθήνα.

1910.—Γεννιέται στην Κύπρο ο τεράστιος αθλητής παγκοσμίου επιπέδου (δρομέας ημιαντοχής και αντοχής) Στέλιος Κυριακίδης.

1912.—Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία.

1918.—Ο πρωθυπουργός Βενιζέλος, προβαίνει σε λογοκρισία κατά συγκεκριμένης μερίδος εφημερίδων της χώρας.

1919.—Άτακτοι Τούρκοι επιτίθενται κατά του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Σμύρνη.

.—Σε απάντηση της απόβασης του Ελληνικού στρατού στο λιμάνι της Σμύρνης, οι τούρκοι προβαίνουν σε βιαιοπραγίες κατά των ομογενών μας σε όλη την Ανατολία.

.—Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τα Βουρλά της Μικράς Ασίας.

1920.—Σε ολόκληρον το μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράση προφυλακών.

1921.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

1924.—Έναρξη των 8ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι της Γαλλίας.

1931.—Η τουρκική Εθνοσυνέλευση επανεκλέγει Πρόεδρο τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

1941.—Ο Χίτλερ, εις εκφωνηθέντα λόγον του διά την εν γένει πολεμικήν κατάστασιν, αναλύων τα συμπεράσματα εκ τών νικών τού γερμανικού στρατού, εξήρε την ανδρείαν τού Έλληνος στρατιώτου. «Η ιστορική δικαιοσύνη, ετόνισεν, επιβάλλει τήν υποχρέωσιν νά διαπιστωθή ότι από όλους τους αντιπάλους τούς οποίους αντιμετωπίσαμεν, ο ελληνικός στρατός ιδίως επολέμησε μέ ύψιστον ηρωϊσμόν καί αυτοθυσίαν».

.—Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταλαμβάνουν την νήσο Χίο.

1944.—Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρια του Ρεθύμνου και φυλακίζουν όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών και τους οδηγούν στον Άγιο Κύριλλο στη θέση ενός απότομου γκρεμού όπου είχαν στήσει τα πολυβόλα. Η εκτέλεση δεν πραγματοποιείται και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις φυλακές της Φορτέντζας στο Ρέθυμνο. Κατά διαστήματα αφήνουν ορισμένους ελεύθερους. Στις 16-5-1944 εκτελούν 16 από τους φυλακισθέντες.

Τα γυναικόπαιδα οδηγούνται στην εξορία στην περιοχή  ‘Αδελε- Κόρνια του Νομού. Λίγο μετά την απομάκρυνση των γυναικόπαιδων κατέστρεψαν το χωριό.  

.—Εκτελέσεις από τους Ναζί στο Μαγαρικάρι Ηρακλείου Κρήτης. Ο αρχηγός και εμψυχωτής της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή της Μεσσαράς και στον Ψηλορείτη Πετρακογιώργης είχε την καταγωγή του από το Μαργαρικάρι. Αυτό ήταν η αιτία που στις 4 Μαΐου 1944 οι Γερμανοί βοηθούμενοι στο έργο τους από τους Ελληνικής καταγωγής προδότες έκαψαν εξ ολοκλήρου το χωριό εκτός από την εκκλησία και την φάμπρικα Πετράκη. Εφτά (7) άτομα από εκείνα που συνέλαβαν εκτέλεσαν στο χωριό Σκούρβουλα με άλλους 40 και 13 άτομα μαζί με άλλα πολλά επιβίβασαν σε καράβια και στην συνέχεια τα βούλιαξαν.

.—Στις 4 Μαΐου 1944, βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το χωριό Καμάρες (Ηράκλειο Κρήτης) και πυρπολήθηκε. Όσοι από τους κατοίκους δεν πρόλαβαν να διαφύγουν εκτελέστηκαν επί τόπου. Ο αριθμός των εκτελεσθέντων ανδρών και γυναικών ανέρχεται στους 28.

1951.—Αποφασίζεται οριστικά η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου.

1954.—Ο Νίκος Καζαντζάκης διώκεται για θρησκευτικούς λόγους. Η Εκκλησία της Ελλάδος είχε εισηγηθεί στην πολιτεία, να απαγορευθεί η κυκλοφορία των βιβλίων του, με βάση αποσπάσματα από τον «Kαπετάν Mιχάλη» και τού συνόλου τού περιεχομένου τού «Τελευταίου Πειρασμού».

1963.—Η Ένωση Κέντρου καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

1967.—Αρχίζουν νέοι εκτοπισμοί στην νήσο Γυάρο.

1980.—Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο ανθέλληνας Γιουγκοσλάβος ηγέτης, Γιόζιπ Μπρος Τίτο.

1990.—Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για δεύτερη φορά πρόεδρος της Δημοκρατίας – διαδέχεται τον Χρήστο Σαρτζετάκη.

1992.—Στην Ελούντα της Κρήτης βρίσκεται ο Γάλλος Ζαν Μαρί Λεπέν, για να συμμετάσχει σε ακροδεξιό ευρωπαϊκό συνέδριο.

1993.—Με κυβερνητική απόφαση, χαρακτηρίζεται ως ιστορικός τόπος, ο χώρος θυσίας στα Καλάβρυτα, όπου το 1943 τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν 800 περίπου κατοίκους.

1994.—Ο πρώτος «μετροπόντικας» αρχίζει τη διάνοιξη της σήραγγας του υπόγειου σιδηροδρόμου στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης.

1995.—Στην Αθήνα γίνεται η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την οποία επιβεβαιώνεται ότι, το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.{…}  (Το 1988 (30/1) είχε γίνει η περιβόητη συμφωνία με τον Οζάλ, όπου συμφωνήθηκε να μπει το Κυπριακό στο ράφι και να ρυθμιστούν τα θέματα στο Αιγαίο, ο περιβόητος «μη πόλεμος»,  με το «mea culpa», καθάρισε..)

1997.—Αντιδράσεις στη ΝΔ προκαλούν αποκαλύψεις, που περιέχονται στα αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι, στα τέλη του 1975 ο τέως βασιλιάς οργάνωνε πραξικόπημα, το οποίο τελικά απετράπη.

2001.—Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέπτεται την Ελλάδα, ικανοποιώντας την επιθυμία του να προσκυνήσει στην Πνύκα, τον τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανικό λόγο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054. Η επίσκεψή του έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Στεφανόπουλου και με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας….

 .

.

πιτρέπεται ναπαραγωγ μερομηνιν, μὲ τὴν προϋπόθεση ν ναφέρεται ς πηγ  τ «λληνικ μερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: