h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 03 ΜΑΪΟΥ

03/05/2013

.

sansimera

.

03 Μαῒου 

.

612.—Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Γ’, ο οποίος στέφθηκε Αυτοκράτορας του Βυζαντίου το έτος 641. Έγινε διάδοχος τού αυτοκράτορα Ηρακλείου , ενώ ήταν γιος του από την πρώτη του γυναίκα Ευδοκία. Ο Κωνσταντίνος Γ’ έμεινε στο βυζαντινό θρόνο για 3 μήνες, μέχρι το θάνατό του το 641 σε ηλικία 29 ετών.

1481 ή ’82.—Πεθαίνει ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, ο Οθωμανός σουλτάνος που κατέλαβε και κατέσφαξε την Κωνσταντινούπολη. Ο Μωάμεθ γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1432 στην Αδριανούπολη, πρωτεύουσα τότε του Οθωμανικού κράτους. Ήταν τρίτος γιος του Σουλτάνου Μουράτ Β΄ και μιας χριστιανής σκλάβας. Σύμφωνα όμως με την τουρκική παράδοση η μητέρα του ήταν Τουρκάλα και ονομαζόταν Χούμα Χατίν, παράδοση που δεν την αναφέρει κανένας από τους συγχρόνους του ιστορικούς.

1770.—Ο Χατζή Οσμάν πασσάς εισβάλλει μέ στρατόν 16.000 ανδρών καί πυροβολικόν εις τήν Ανατολικήν Μάνην. Διά ν’ αναχαιτίσουν τήν προέλασίν του εις τα ενδότερα, οι πέντε αδελφοί Καλκανδήδες ( Καλκαντήδες) με 75 συγγενείς των κλείονται (από την 01 Μαῒου) εις τον οχυρόν πύργον των (Παλιόπυργος σήμερα..)   παρά το Σκουτάρι καί επί μίαν εβδομάδα καθηλώνουν τούς εχθρούς. Οι Τούρκοι κατεσκεύασαν τέλος υπόνομον καί ανετίναξαν εις τον αέρα ( στὶς 7 με 8 Μαῒου ) τόν πύργον με τούς ηρωϊκούς υπερασπιστάς του. Ο Χατζή Οσμάν επρότεινε ακολούθως ειρήνην, οι δε Μανιάται απέστειλαν τρείς γέροντας, εκ τών οποίων οι δύο ήσαν ιερείς, διά να διαπραγματευθούν τούς όρους. Επειδή, όμως, οι αντιπρόσωποι τών Μανιατών ηρνήθησαν να δεχθούν συζήτησιν επί τής αξιώσεως τού Οσμάν όπως τού παραδοθούν τα όπλα, ούτος διέταξε να τούς τεμαχίσουν καί να καρφώσουν τα μέλη των εις υψηλούς πασσάλους, διά νά είναι ορατά εις μεγάλην απόστασιν.

1810.—Ο λόρδος Βύρων διαπλέει τον Ελλήσποντο σε 1 ώρα και 10 λεπτά. (είναι η δεύτερή του προσπάθεια).

1821.—Με το πρόσχημα τού διαταχθέντος υπό τού σουλτάνου Μαχμούτ γενικού αφοπλισμού τών χριστιανικών πληθυσμών, πού υπήγοντο εις τήν Υψηλήν Πύλην, πρός περιστολήν τής επεκτάσεως τής Επαναστάσεως καί εις άλλας περιοχάς, 4.000 Τούρκοι στρατιώται, αποβιβασθέντες εις Κύπρον,  λεηλατούν τάς οικίας καί τα καταστήματα τών Ελλήνων τής Λευκωσίας καί άλλων πόλεων καί προβαίνουν εις παντός είδους βαιοπραγίας. Μεταξύ άλλων, αποκεφαλίζουν τον 100νταετή επίσκοπον Μυριουπόλεως.

1826.—Το αποτελούμενο από  4.000 οθωμανούς στράτευμα τού Κιουταχή,  πολιορκεί την Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας. Ο αριθμός τών υπερασπιστών τής I. Μονής ήταν μόνο 150 παλληκάρια, που πρόφτασε κι έστειλε ο Καραϊσκάκης, και 20 – 25 Μοναχοί. Επί 23 ημέρες οι τούρκοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να το καταλάβουν, όμως, η Χάρις τής Παναγίας δεν τούς άφηνε να κατακτήσουν το Μοναστήρι Της.

1829.—Ο τούρκος φρούραρχος παραδίδει με συνθήκη το φρούριο της Ναυπάκτου στον Αυγουστίνο Καποδίστρια.

1837.—Γίνεται μετά πάσης επισημότητος η έναρξις τών μαθημάτων («καθιέρωσις», όπως απεκλήθη) τού Πανεπιστημίου εις τήν παρά τήν Πλάκαν οικίαν Κλεάνθη. Ο βασιλεύς Όθων μετέβη έφιππος καί συνοδευόμενος από λαμπράν ακολουθίαν, κατά δε τήν προσφώνησιν τού πρυτάνεως Κ. Σχινά εδάκρυσε επανειλημμένως από την συγκίνησίν του. Σχολάρχαι (κοσμήτορες) τών τεσσάρων σχολών ωρίσθησαν οι: Ν. Βάμβας τής Φιλοσοφικής, Μ. Αποστολίδης τής Θεολογικής, Γ. Ράλλης τής Νομικής καί Λευκίας τής Ιατρικής. Οι πρώτοι διορισθέντες καθηγηταί, εκτός τών ανωτέρω, ήσαν οι ακόλουθοι: Κ. Κοντογόνης, Γ. Γεννάδιος, Δ. Μαυροκορδάτος, Ι. Βούρος, Κ. Νέγρης, Ερ. Ούλριχ, Αιμ. Χέρτσογ, Γ. Φέδερ, Δ. Φράας, Λ. Ρός, Ι. Σούτσος. Οι εγγραφέντες φοιτηταί ήσαν μόνον 52. Τά μαθήματα παρηκολούθουν καί 75 ακροαταί.

1887.—Σαν σήμερα γεννήθηκε η κορυφαία για την εποχή της ηθοποιός, Μαρίκα Κοτοπούλη. 

1890.—Πεθαίνει στις φυλακές Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών Ρόκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος. Ο Χοϊδάς είχε καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ραμπαγάς» και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. << Ο «αδελφός» Ρόκκος Χοϊδάς το 1881 ήταν πρόεδρος τού παραρτήματος Πατρών τού τεκτονογενούς σωματείου “Ρήγας Φεραίος” και όταν ιδρύθηκε η Στοά Πυθαγόρας φέρεται ότι αποτέλεσε μέλος της. Εικάζεται ότι θα πρέπει να είχε μυηθεί στη Στοά Αρχιμήδης η οποία λειτουργούσε στην Πάτρα. Ο “αδελφός” Χοϊδάς ήταν οπαδός τών θεωριών του Σαιν Σιμόν, σαινσιμονιστής όπως αποκαλούνταν. >>

1892.—Το αποτέλεσμα των εκλογών στην χώρα καταδεικνύει τον Τρικούπη    Πρωθυπουργό. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: από τις 207 έδρες ο Τρικούπης λαμβάνει 160 και η αντιπολίτευση των Δεληγιάννη, Ράλλη, Κωνσταντόπουλο 47.

1897.—Ισχυρές δυνάμεις τουρκικού στρατού επιτίθενται σφοδρώς εναντίον τών ελληνικών παρά το Γρίμποβον και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν.

.—Στην Θεσσαλία συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και Τούρκων.

1899.— (2ἤ3/5) Με πρωτοβουλία του Δημήτριου Βικέλα ιδρύεται ο «Σύλλογος προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων».

1905.—Ταραχές στα Χανιά της Κρήτης. Πλήθος λαού επιτίθεται σε βουλευτές τής νήσου.  

1912.—Ο Ιταλικός στόλος, έχει ήδη καταλάβει τις νήσους Λέρο, Πάτμο, Κάλυμνο και επιχειρεί την κατάληψη της Χίου και Ικαρίας.

1919.—Οι Τούρκοι πυροβολούν τα αποβιβασμένα Ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη και τα οποία δια συντόνου δράσεως επιβάλουν την τάξι.

1920.—Ο ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις Τούρκων τακτικών και ατάκτων.

1921.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράσις περιπόλων.

1922.—Η ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού.

.—Οι εκλογές στην χώρα δείνουν το χρήσμα στην παράταξη του Νικολάου Στράτου, η οποία όμως υπέβαλε παραίτηση στις 9 του ίδιου μήνα.

1927.—Νέο ζήτημα στην Βουλή,  μετά το αίτημα του προέδρου τής Δημοκρατίας Π. Κουντουριώτη να παραιτηθεί από την θέση του.

1941.—Τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών, ενώ γερμανικά αεροπλάνα πετούν για 3 ώρες πάνω από την πόλη. Η Αθήνα παρουσιάζει κατά το διάστημα της παρελάσεως εικόνα νεκρής πόλεως, με έρημους δρόμους και κλειστά τα παράθυρα σπιτιών. Στο δημαρχείο τής πόλεως κρατούνται από το γερμανικό φρουραρχείο 12 επιφανείς Αθηναίοι πολίτες, ως όμηροι για την πρόληψη τυχόν αποδοκιμασιών.

1943.—Ο π. Χρίστος Θεοχάρης που βρισκόταν στο χωριό Βουλγαρέλι [Ήπειρος], στο Γενικό Αρχηγείο του ΕΔΕΣ, χάνει την ζωή του από βόμβα των Γερμανών πού βομβάρδιζαν την περιοχή.

1944.—Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, εκτελούν 50 Έλληνες στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

.—(3 και 4 Μαΐου) Το Ολοκαύτωμα του χωριού Λοχριά του Ρεθύμνου.  Αφορμή για το κάψιμο του χωριού ήταν η απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε  από τους Άγγλους και τις αντιστασιακές ομάδες. 3 Μαΐου 1944 περικύκλωσαν το χωριό τα Γερμανικά στρατεύματα. Μάζεψαν τους  άνδρες και  τους πήγαν στις Μοίρες. Σκότωσαν δυο εντός του χωριού και εννιά κράτησαν ομήρους και τους βούλιαξαν στη θάλασσα. Την επομένη μέρα 4 Μαΐου μάζεψαν τα γυναικόπαιδα και τους επέτρεψαν να φύγουν προς τα δυτικά χωριά της Επαρχίας Αμαρίου – Άρδακτος  Πλάτανος. «Τα γυναικόπαιδα έκλαιγαν και τα ζώα εφώναζαν που τέτοια σκηνή φρίκης δεν εσυνάντησα ποτέ (Απομνημονεύματα οπλαρχηγού Σκουτελογιώργη, σελ. 242). Ο φόρος αίματος του μικρού και φτωχού χωριού Λοχριάς ήταν βαρύς. Είκοσι δυο (22) νεκροί. Με δυναμίτες και φωτιά ισοπέδωσαν το χωριό.  

.—Την ίδια ημέρα 60 Έλληνες πατριώτες εκτελούνται από τους γερμανούς στην Καισαριανή.

1945.—Η τελευταία καταδρομική ενέργεια του θρυλικού Ιερού Λόχου, στην νήσο Μήλο. Ο Ιερός Λόχος, εκτός από τις επί μέρους επιχειρήσεις του, πρόσφερε στην Πατρίδα υψίστης εθνικής σημασίας υπηρεσίες με τους υπέροχους αγώνες του και με τις θυσίες των αξιωματικών και των οπλιτών του, συντέλεσε μαζί με την εξαίρετη δράση του Πολεμικού μας Ναυτικού, στην απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την επιστροφή και ενσωμάτωσή της στη μητέρα Ελλάδα. Οι απώλειες του Ιερού Λόχου,  από την εποχή της συγκρότησής του μέχρι το τέλος των επιχειρήσεών του στη Δωδεκάνησο, ανήλθαν σε 25 νεκρούς (16 Αξιωματικούς – 9 οπλίτες), 56 τραυματισθέντες(28 Αξιωματικούς-28 οπλίτες), 3 εξαφανισθέντες και 29 αιχμαλώτους. Για τις μέχρις αυτοθυσίας συνεχείς προσπάθειες στα πεδία των μαχών, αρχικά της ερήμου της Βόρειας Αφρικής και μετέπειτα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, οι γενναίοι άντρες του Ιερού Λόχου τιμήθηκαν με πλήθος ελληνικών και συμμαχικών ηθικών αμοιβών (προαγωγές επ’  ανδραγαθία, πολεμικά μετάλλια και παράσημα). Με την αξιέπαινη πολεμική δράση του, κατά τα έτη 1942-45, ο ένδοξος Ιερός Λόχος πρόσθεσε, αμέσως μετά την ηρωική εποποιία των Ελλήνων στην Αλβανία, τα οχυρά της Μακεδονίας και Θράκης και την ανεπανάληπτη “Μάχη της Κρήτης”, μια ακόμα λαμπρή σελίδα στη νεότερη Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και του Στρατού. Σε αναγνώριση αυτής της σημαντικής συμβολής στον υπέρ πάντων αγώνα της υπόδουλης αλλά και υπερήφανης πατρίδας, και της θυσίας των Ιερολοχιτών στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Τυνησία και στο Αιγαίο Πέλαγος, του απονεμήθηκε στις 22 Ιουνίου 1945, η Πολεμική Σημαία. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, σε μία απέριττη τελετή στο Πεδίο του Άρεως, αυτή η Σημαία παρασημοφορήθηκε από τον τότε Αντιβασιλέα-Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως. Ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής του Ιερού Λόχου, ο οποίος από τότε διαλύθηκε, αλλά αργότερα αποτέλεσε τον πρόδρομο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Λίγο καιρό μετά, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Ιερό Λόχο με το Χρυσούν Μετάλλιό της για τις πολύτιμες υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην αγωνιζόμενη πατρίδα κατά την περίοδο 1942 – 1945.

1982.—Πεθαίνει ο παιδαγωγός, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ευάγγελος Παπανούτσος. Η καταγωγή του ήταν από το Σοπωτό της Αχαΐας, αλλά γεννήθηκε στον Πειραιά στις 27 Ιουλίου 1900.

1990.—Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 153 ψήφους.

2011.—Έφυγε σε ηλικία 84 ετών ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου Θανάσης Βέγγος. Κατέληξε λίγο μετά τις 7 το πρωί στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας στον Ερυθρό Σταυρό.

 .

.

πιτρέπεται ναπαραγωγ μερομηνιν, μὲ τὴν προϋπόθεση ν ναφέρεται ς πηγ  τ «λληνικ μερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή:www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: