h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 02 ΜΑΪΟΥ

02/05/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

02 Μαῒου 

.

373.—Πεθαίνει ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Αθανάσιος. Πρόκειται για τον Άγιο Μέγα Αθανάσιο της Ορθοδοξίας μας.

1729.—Γεννιέται η Αικατερίνη η Μεγάλη, αυτοκράτειρα της Ρωσίας.

1821.—Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την πόλη Γαλάτσιο της Μολδοβλαχίας και κατακαίουν αυτήν, σφάζοντας τους χριστιανούς κατοίκους.

.—Εις το χωριό Λαντζόι Ηλείας γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Κατά την μάχην επικρατούν οι Τούρκοι και φονεύεται ο Έλλην οπλαρχηγός Σαρινίτης.

.—Οι Ψαριανοί ήρπασαν 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στο νησί τους.

1824.—Το φέρετρον εντός του οποίου είχε τοποθετηθή ο νεκρός τού λόρδου Βύρωνος, μετά τού κιβωτιδίου τού περιέχοντος τήν καρδίαν καί τον εγκέφαλόν του, μεταφέρονται εις Ζάκυνθον. Εκείθεν, διεκομίσθησαν διά τού αγγλικού βρικίου «Φλωρίς» εις την γενέτειραν τού ποιητού, πρός ταφήν. Διά τού ιδίου βρικίου, όπερ είχε φθάσει εις Ζάκυνθον, δύο ημέρας μετά τόν θάνατον τού Βύρωνος, είχε μεταφερθή η πρώτη δόσις τού συναφθέντος διά τών ενεργειών τού ευγενούς Αγγλου δανείου.

1829.—4.000 Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Αρχιστράτηγο Αυγουστίνο Καποδίστρια, πολιορκούν τους τούρκους του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού και τους αναγκάζουν να παραδοθούν.

1893.—Ο Πλάτων Δρακούλης διοργανώνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των Ελλήνων σοσιαλιστών. Ο «αδελφός» Πλάτων Δρακούλης μυήθηκε στη Στοά Πυθαγόρας στις 10.12.1883. Ήταν συχνός ομιλητής στη Στοά και δημοσιεύτηκαν και μεταφράσεις του τεκτονικών κειμένων στο περιοδικό Πυθαγόρας, το οποίο ίδρυσε η Στοά, στον τόμο του 1884. Είχε στενή σχέση με τη ‘Σοσιαλιστική Αναρχική Επαναστατική Προπαγάνδα’ που λειτουργούσε στο Λονδίνο. Στην Αγγλία πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του ως καθηγητής ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

1897.—Οι Ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον τών Τούρκων υπό τον Οσμάν πασά, στον τομέα Ηπείρου δια την κατάληψιν του Γριμπόβου Άρτας. Κατόπιν υπερανθρώπων προσπαθειών οι Έλληνες καταλαμβάνουν το Γρίμποβον αλλ’ έχουν 7 αξιωματικούς νεκρούς και 52 άνδρες εκτός μάχης.

.—Στη Θεσσαλία συνεχίζεται η άμυνα των Ελλήνων.

Βικέλας Δημήτριος Ἱδρυτὴς καὶ πρῶτος Πρόεδρος τοῦ Συλλόγου ΣΩΒ Ἔργο Γ. Ροϊλοῦ1899.—(ἤ 3/5) Με πρωτοβουλία του Δημήτριου Βικέλα ιδρύεται ο «Σύλλογος προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων».

1902.—Τουρκικά στρατεύματα καταφθάνουν στην νήσο της Θάσου για αποκατάσταση της τάξης.

1919.—Συνιστάται Ελληνική Υπάτη Αρμοστία εν Σμύρνη με εντολή των συμμάχων της Αντάτ (Ιταλία-Αγγλία-Γαλλία). Ύπατος Αρμοστής διωρίσθη ο Αριστείδης Στεργιάδης.

.—Η Ι Μεραρχία μεταφέρεται εσπευσμένα από την περιοχή Ελευθερών Καβάλας και αποβιβάζεται στην Σμύρνη, με συμμαχική εντολή που εξασφαλίστηκε ύστερα από μακρές και μεθοδικές προσπάθειες του Ελ. Βενιζέλου. Παρά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφυλάχθηκε από τους Έλληνες, η απόβαση συνοδεύτηκε και με αιματηρά επεισόδια, ύστερα από προσχεδιασμένη τουρκική προβοκάτσια.

.—Ο σφαγέας Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει αμέσως να σχεδιάζει και να οργανώνει τους διωγμούς εναντίον των Ποντίων.

1920.—Στο μέτωπο της Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται μάχες προφυλακών.

.—Εκμεταλλευόμενος την προσωπική του φιλία με τον Βενιζέλο ο Αρμοστής στην Σμύρνη Αρ. Στεργιάδης , δημιουργεί συνεχώς έκτροπα. Στην προσπάθειά του να φανεί δίκαιος προς τους σφαγείς τούρκους και αυστηρός προς τους Έλληνες , φθάνει σε σημεία να διαπληκτισθεί με οποιοδήποτε πολίτη ή στρατιωτικό και χειροδικεί ακόμη και κατά διοικητικών υπαλλήλων. Χιλιάδες είναι οι επιστολές διαμαρτυρίας των ομογενών που καταφθάνουν στο γραφείο του Βενιζέλου οι οποίες όμως αγνοούνται από τον ίδιο επιδεικτικά.

1921.—Η στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται μάχες προφυλακών.

1925.—Μετά την απόφαση των Άγγλων να καταστήσουν αποικία την Κύπρο, στο νέο συμβούλιο του νησιού θα μετέχουν 12 Έλληνες και 3 τούρκοι.

1941.—Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κεφαλληνία.

.—Αυτοκτονεί η Πηνελόπη Δέλτα, μη αντέχοντας να βλέπει την γερμανική κατοχή. Είχε γεννηθεί το 1874. Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH.

1945.—Δύναμη 220 Ιερολοχιτών απελευθερώνει το νησί της Ρόδου και προξενεί σοβαρές ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 31 γερμανοί και 23 ιταλοί αιχμάλωτοι.

.—Σε αποστολή μεταφοράς αξιωματικών υπαλλήλων και άλλων προσώπων και ενώ έπλεε 5 ναυτικά μίλια βόρεια της Άκρας Ζούρβας της Ύδρας, το μετασκευασμένο ναρκαλιευτικό Σπερχιός στις 08.30 μ.μ. (20.30), λόγω υπερφόρτωσης ανατράπηκε και βυθίστηκε, γεμάτο επιβάτες, παρασύροντας στο βυθό περισσότερα από 50 άτομα (επιβάτες και μέλη πληρώματος). Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Πειραιά με προορισμό Σύρο, Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο έφεδρος ανθυποπλοίαρχος Δ. Βογιατζής. Στο ναυάγιο αυτό πνίγηκε και ο Πλοίαρχος του Β.Ν. Ι. Βλαχόπουλος που επέβαινε ως επιβάτης.

1968.—Ο εφημέριος Κλήρος εντάσσεται στην μισθολογική κλίμακα των Δημοσίων Υπαλλήλων.

1977.—Ο Γιάννης Ρίτσος παραλαμβάνει το Βραβείο Λένιν.

1979.—Επεισόδια αναρχικών σημειώνονται κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στο χώρο του Πολυτεχνείου.

1984.—Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου ανακοινώνει την πρόθεσή της να καταστρέψει τους φακέλους κοινωνικών φρονημάτων.

1990.—Στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη η Ιντερπόλ ψάχνει τις αρχαιότητες, που εκλάπησαν από το μουσείο της Κορίνθου.

1991.—Άγιοι Ανάργυροι: ρουκέτα εναντίον των γραφείων της ΔΕΗ από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1992.—Την αλληλεγγύη της προς τις ελληνικές θέσεις στο Μακεδονικό, εκφράζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΟΚ οι οποίοι ανακοινώνουν ότι θα αναγνωρίσουν τη δημοκρατία των Σκοπίων μόνο με μία ονομασία που θα είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

1993.—Με επιτυχία στέφεται η Διάσκεψη των Αθηνών για τη Βοσνία, με την υπογραφή του ειρηνευτικού σχεδίου Βανς-Οουεν.

1995.—Στο Βατικανό, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, σε επιστολή του προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι το σχίσμα είναι λάθος και καλεί τους πιστούς σε συναδέλφωση [….Λατινική συναδέλφωση!! ].

2001.—Πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, ο Μανώλης Εμμανουηλίδης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.

 .

.

πιτρέπεται ναπαραγωγ μερομηνιν, μὲ τὴν προϋπόθεση ν ναφέρεται ς πηγ  τ «λληνικ μερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: