h1

ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

02/05/2013

.

ΙΕΡΕΙΣ

.

.

 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ AΡΤΗΣ

.

Ιερ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

.

.

Ο μεγάλος αυτός εθνικός και κοινωνικός εργάτης γεννήθηκε στο Κεντρικό Άρτης. Επτά χρόνων τον πήρε υπό την προστασίαν του ο θείος του ιερομόναχος Βικέντιος. Τον βοήθησε να σπουδάση στην Ιερατική Σχολή Άρτης που ανθούσε τότε. Την τελείωσε αριστούχος το 1922. Υπηρέτησε τρία χρόνια ως δάσκαλος (1913-1916). Τότε στρατεύθηκε και παρασημοφορήθηκε «επ’ ανδραγαθία». Γύρισε στο χωριό του μετά την καταστροφή του ‘22 και συνέχισε το έργο του δασκάλου.

Ήλθε σ’ ηλικία και στις 12 Δεκεμβρίου 1925 πραγματοποιήθηκε ο παιδικός του πόθος. Χειροτονήθηκε και τοποθετήθηκε εφημέριος στην Αγ. Παρασκευή Ράμιας. Η κοινότης αυτή των χιλίων κατοίκων, που απλώνεται σε μεγάλη ορεινή περιοχή πάνω στα Τζουμέρκα, έδωσε ευρύ πεδίο στον π. Χρίστο για να δράση. Ο καλός ιερεύς δεν άφησε την ευκαιρία.

Η ιερατική του ζωή ήταν μία συνεχής προσπάθεια εντατικής καλλιεργείας θρησκευτικού φρονήματος στους ενορίτας του. Είχε κατάρτισι και πίστι βαθειά. Αναζωογονούσε πάντα το χάρισμα της ιερωσύνης με την προσευχή και τη μελέτη του λόγου του Θεού. Ζούσε έντονα τη μυστηριακή ζωή κι ακτινοβολούσε αγάπη και καλωσύνη. Όλα αυτά τον βοηθούσαν για να ενισχύση την πνευματική πρόοδο των χριστιανών του. Συμβιβαστικός και συμβουλευτικός αλλά και ελεγκτικός κατά την περίστασι. Σκοπός του να τους προαγάγη στην αρετή. Ωργάνωνε συχνά «εξελάσεις» προς ενίσχυσι φτωχών, αρρώστων, θλιμμένων.

Πολλά κοινωφελή έργα στο χωριό του είναι δικά του. Συχνά άρπαζε στα χέρια το φτυάρι και τη σκαπάνη, δουλεύοντας ως κοινός εργάτης, για την ύδρευσι, μιά γέφυρα και ό,τι άλλο. Μα και στην οικονομική του συνδρομή δεν ήταν φειδωλός. Το Δημ. Σχολείο έγινε κυρίως από την εκποίησι ενός μέρους από την κτηματική του περιουσία.

Και ως οικογενειάρχης ο π. Χρίστος έδωσε αξιομίμητο παράδειγμα. Φιλόξενος και ελεητικός. Δραστήριος και αισιόδοξος πάντα. Ήταν καλός αρχηγός στην πολυμελή οικογένειά του «τέκνα έχων πιστά. . . μετά πάσης σεμνότητος». Από τα παιδιά πού του άφησε ο Θεός ένας είναι ιερεύς και δύο έγιναν θεολόγοι.

Ανεκτίμητες ήσαν οι υπηρεσίες του κατά τις κρίσιμες στιγμές του Έθνους της τελευταίας περιόδου. Στην επιστράτευσι για το Αλβανικό ο π. Χρίστος συγκεντρώνει όλους που ήταν να φύγουν, τους μιλά μ’ ενθουσιασμό, κάμει ολονυκτία γι’ αυτούς, τους προπέμπει με στοργή κι αγάπη. Κι όταν αυτοί πολεμούσαν, ο π. Χρίστος φρόντιζε για τις οικογένειές τους.

.

Στην Κατοχή πάλι ο π. Χρίστος έχει να πολεμήση με την πείνα για να σώση τους ενορίτας του. Νέες φροντίδες κι ανησυχίες του δημιουργούν οι κομμουνισταί. Τους θεωρεί καταστροφείς των εθνικοθρησκευτικών μας παραδόσεων. Τους κηρύσσει θαρρετά τον αγώνα.

Ο περιβόητος καπετάν Τζαβέλλας ήρθε κάποτε στην Κοινότητα και ζήτησε από τον π. Χρίστο να γίνη μέλος του ΕΑΜ. —«Εγώ μόνο υπέρ των σκοπών της Εκκλησίας εργάζομαι και είμαι πρόθυμος και τη ζωή μου ακόμα να θυσιάσω. Οι δικοί σας σκοποί είναι αντίθετοι προς τους σκοπούς της Εκκλησίας και γι’ αυτό αρνούμαι να συνεργασθώ μαζί σας». Αυτή ήταν η παλληκαρίσια απάντησις του Έλληνος κληρικού.

.

Ο ίδιος ήλθε σ’ επαφή με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα και κατά σύστασί του  ωργάνωσε εσωτερική ασφάλεια της κοινότητος. Φρόντιζε να σώση τούς ενορίτας του από τις παγίδες του ΕΑΜ. Η προσπάθειά του αυτή του κόστισε το φόβο δύο αποπειρών δολοφονίας.

Τους Εαμίτας τους πρόλαβαν οι Γερμανοί. Στις 3 Μαΐου του ‘43 ο π. Χρίστος ήταν στο χωριό Βουλγαρέλι, στο Γενικό Αρχηγείο του ΕΔΕΣ. Μιά βόμβα των Γερμανών που βομβάρδιζαν την περιοχή τον έκαμε κομμάτια.

Η ενορία της Ράμιας θρήνησε το θάνατο του πνευματικού της πατέρα. Ο π. Χρίστος ήταν ο πρωτομάρτυρας του Νομού Άρτης.

.

.

.

Συντομευμένος σύνδεσμος :  http://wp.me/p12k4g-2zy

,

,

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

,

,

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: