h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

30/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

.

30 Ἀπριλίου

.

313.—Ο αυτοκράτορας Λικίνιος νικά τον Μαξιμίνο Β‘ στην μάχη του Tzirallum και ενοποιεί ολόκληρη την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπό την κυριαρχία του.

1725.—Κατά την ανακομιδή τών λειψάνων τής Αγίας Αργυρής ( η οποία είχε πεθάνει στις 5/4/1721 μετά από διετή εγκλεισμό της στις τουρκικές φυλακές) , όλοι έμειναν έκθαμβοι, διότι το ακέραιο σώμα της σκόρπιζε γύρω μία ευχάριστη ευωδία. Ἐκτοτε ορίσθηκε την 30η Απριλίου να εορτάζεται επισήμως ως Αγία.

1799.—Η συμφωνία του ρώσου ναυάρχου Ουσάκωφ και του τούρκου Καδήρ μπέη προβλέπει ανεξαρτητοποίηση των Ιονίων νήσων που θα διοικούνται από εκλεγμένη 14μελή τοπική Γερουσία.

1821.—Με την άδεια του τσάρου σουλτανικά στρατεύματα εισέρχονται στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για να καταστείλουν την Επανάσταση.

.—Εις το Γαλάτσιον της Μολδοβλαχίας γίνεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Αθ. Καρπενησιώτην και τούρκων. Οι τούρκοι έχοντες αριθμητική υπεροχήν διασκορπίζουν τους Έλληνες.

.—Το Συνέδριο των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Λάϊμπαχ (σημερινή Λιουμπλιάνα) αποδοκιμάζει την Ελληνική Επανάσταση.

1822.—Στην Υπάτη γίνεται μάχη και φονεύονται οι φιλέλληνες Κανελένος και Εϋνέμαστος.

1824.—Σφαγές αμάχων στην Κρήτη.   

1825.—Ο Μιαούλης  εξαπολύει οκτώ πυρπολικά, τα οποία, διολισθήσαντα μεταξύ του ευρισκομένου εις την Μεθώνην τουρκοαιγυπτιακού στόλου, επυρπόλησαν 8 πλοία (μια φρεγάτα, δυο καταδρομικά, 4 φορτηγά) και ανετίναξαν μίαν πυριτιδαποθήκην εις την ξηράν.

.—Το παλαιόν Ναυαρίνο τής Πύλου παραδίδεται στον Ιμπραήμ.

.—Οι τούρκοι συνεχίζουν τον τριήμερον κανονιοβολισμόν του Μεσολογγίου.

1841.—Η νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.

1878.—Λήγει η επανάσταση τών Μακεδόνων στην Πουλιάνα και στην Κοκκινομηλού.

1897.—Μάχη τού Γριμπόβου, διαρκέσασα μέχρι τής 2ας Μαΐου υπό συνεχή βροχήν. Αι Ελληνικαί δυνάμεις, έπειτα από σκληρούς αγώνας, κατώρθωσαν ν’ απωθήσουν τούς τούρκους από τήν αμυντικήν των γραμμήν, ηναγκάσθησαν, όμως, να υποχωρήσουν κατόπιν, λόγω τής γενικής εξελίξεως τών επιχειρήσεων.Μεταξύ των Ελλήνων Μαχητών διέπρεψε ο Δημήτριος Μπαϊρακτάρης με ένα σύνταγμα Αστυφυλάκων.

1907.—Ο αγωνιστής Προκόπιος Κομπόκης φονεύεται στο χωριό του, στην Καλλιθέα Δράμας, σε συμπλοκή με τριακονταμελή συμμορία Κομιτατζήδων.

1909.—Αρχίζει η κυκλοφορία τού ηλεκτροκίνητου τροχιοδρόμου (τραμ) στις γραμμές τού Φαλήρου.

.—Εγκαίνια του υπερωκεανίου «Αθήναι», χωρητικότητος 2.000 επιβατών. Το «Αθήναι» κατασκευάστηκε στην Αγγλία.

1913.—Οι βούργαροι στήνουν ενέδρα εναντίων Ελλήνων αγγελιαφόρων κοντά στον Στρυμόνα.

1915.—Η κυβέρνηση Γούναρη τονίζει ότι εφόσον η ΑΝΤΑΝΤ δεν εγγυάται την ακεραιότητα τής Ελλάδος, αυτή παραμένει ουδέτερη.

1916.—Γερμανικά υποβρύχια έχουν διασπαρεί σε όλο το Αιγαίο.

.—Η σερβική κυβέρνηση που έχει μετεγκατασταθεί στην Κέρκυρα, σκοπεύει την μετακίνησή της στην Θεσσαλονίκη μόλις ο στρατός της μεταβεί στην Μακεδονία.

1917.—Οι γερμανοβούλγαροι εις Σκρά τής Μακεδονίας συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον τών συμμαχικών θέσεων και ιδίως τών Ελληνικών. Οι Ελληνικές δυνάμεις κρατούν σθεναρώς τις θέσεις των.

1919.—Μετά από απόφαση στην Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι και εικοσιπέντε ημέρες μετά το θωρηκτό “Αβέρωφ”, καταπλέει στο λιμάνι τής Σμύρνης και το Θωρηκτό “Λήμνος”. Ο ενθουσιασμός των ομογενών είναι άνευ προηγουμένου.

1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων.

1921.—Κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου ο Κεμάλ Ατατούρκ επισκέπτεται το μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ, προκειμένου να ενισχύσει το ηθικό του τουρκικού στρατού.

.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται περιορισμένη δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

1923.—Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του πρώτου προσφυγικού συνοικισμού στην Αθήνα, στο τέρμα Παγκρατίου.

1925.—Ο Ολυμπιακός, ενάμισι μήνα μετά την ίδρυσή του, δίνει τον πρώτο του αγώνα στο Ποδηλατοδρόμιο, μετέπειτα Στάδιο Καραϊσκάκη, κερδίζοντας την ομάδα του γαλλικού πλοίου «Jeanne d’Arc» με σκορ 5-0.

1926.—Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά ηλικίας 6 ως 14 ετών.

1927.—Η κυβέρνηση για να καλύψει έλλειμμα στον προϋπολογισμό τής χώρας,  προβαίνει σε περικοπές μισθών υπαλλήλων και αξιωματικών.

1930.—Το Ελληνικό κράτος κάνει αποδεκτή τη δωρεά τών κληρονόμων του Εμμανουήλ Μπενάκη για την ίδρυση του εν λόγω μουσείου στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Κουμπάρη.

1933.—Αρχίζουν οι Ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τη ρύθμιση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

1941.—Αρχίζουν οι επιχειρήσεις των γερμανών κατά τής Κρήτης. Οι γερμανοί διέθεσαν 315 βομβαρδιστικά αεροπλάνα, 60 δικινητήρια καταδιωκτικά, 240 στούκας, 270 μονοκινητήρια καταδιωκτικά καί υπέρ τά 104 μεταγωγικά αεροπλάνα.

.—Οι γερμανοί προελαύνουν προς Καλαμάτα.

1942.—Η υπηρεσία επισιτισμού ανακοινώνει ότι η διανομή ψωμιού θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Κάθε κάτοχος δελτίου δικαιούται 80 δράμια ψωμιού τη φορά.

1943.—Το καταληφθέν από τους γερμανούς αντιτορπιλικό Βασιλεύς Γεώργιος Α’, μετά από συμμαχική αεροπορική επιδρομή υπέστη σοβαρές βλάβες και προσάραξε κοντά στο ακρωτήρι Μπον της Τυνησίας. Μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους συμμάχους, η επισκευή του πλοίου κρίθηκε ασύμφορη και το πλοίο εγκαταλείφθηκε.

1947.—Στην Θεσσαλονίκη, μια αιφνιδιαστική επίθεση από ομάδα στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης ΟΠΛΑ με πιστόλια και χειροβομβίδες,  έβαλε κατά του λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας στη στάση Μισραχή (σημερινή Φλέμιγκ) στη λεωφόρο Β. Όλγας.  Σκοτώνονται 3 υποσμηναγοί, 1 σμηνίτης  και ο οδηγός του λεωφορείου. Τραυματίζονται 8. Την καθοδήγηση της οργάνωσης (ΟΠΛΑ) είχαν δύο στελέχη του ΚΚΕ ο Τάκης Παπαγεωργίου και ο Αλβανός Ακίνδυνος  που οργάνωσε την «επιχείρηση». Την πρώτη χειροβομβίδα είχε ρίξει ο Ιορδάνης Σαπουντζόγλου και την δεύτερη ο Κοσμάς Εξιτζίδης.

1949.—Με αναγκαστικό νόμο δημιουργούνται δύο νέοι νομοί: της Κορινθίας και της Πιερίας.

1954.—Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το χωριό Σοφάδες στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.

1958.—Η Εθνική Τράπεζα, ήτις είχε συγχωνευθή μετά τής Τραπέζης Αθηνών (18-2-1953), αναλαμβάνει τόν παλαιόν τίτλον της.

1982.—Αναγνωρίζεται επίσημα με νόμο η Εθνική Αντίσταση.

1990.—Άκαρπη αποβαίνει η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι υποψήφιοι είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΝΔ), ο Γιάννης Αλευράς (ΠΑΣΟΚ) και ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος (Συνασπισμός).

1994.—Η αλβανική Κυβέρνηση απαγορεύει την περιφορά του Επιταφίου στους ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας.

1995.—Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κατηγορώντας εν μέρει την ελληνική Κυβέρνηση.

.—Πεθαίνει στο γήπεδο, από έλλειψη ιατρικής βοήθειας, ο ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου Mukandi Tsimaya σε ηλικία 28 ετών.

1996.—Το πάγωμα της καταβολής της δεύτερης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης προς την Ολυμπιακή Αεροπορία αποφασίζει η Ε.Ε., επειδή δεν τηρήθηκαν όροι του προγράμματος εξυγίανσής της.

1997.—Σε ηλικία 86 ετών πεθαίνει ο Γεώργιος Πλυτάς, που είχε διατελέσει βουλευτής ΕΡΕ και ΝΔ, καθώς και πρώην δήμαρχος Αθηναίων.

1999.—Ημέρα μνήμης η σημερινή για τους αδικοχαμένους πυροσβέστες, που έπεσαν στο καθήκον στον περιφερειακό δρόμο των Καμένων Βούρλων. Παραμονή Πρωτομαγιάς, οι άνδρες της τροχαίας σταματούν, στον περιφερειακό τότε δρόμο των Καμένων Βούρλων, για έλεγχο ένα βυτιοφόρο που μεταφέρει προπάνιο.Λίγα λεπτά μετά ένα μικρό φορτηγάκι τύπου βαν πέφτει στο πίσω μέρος του βυτιοφόρου και παίρνει φωτιά. Από την Π.Υ. Λαμίας φεύγει αμέσως το πρώτο όχημα και μετά από 20 λεπτά περίπου φτάνουν στο τόπο του συμβάντος οι 3 αδικοχαμένοι πυροσβέστες. Ο αρχιπυροσβέστης Στάθης Ριζόπουλος, ο πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος και ο πυροσβέστης Νίκος Νικολάου. Πριν προλάβουν να πιάσουν τις μάνικες γίνεται το μοιραίο. Μια τρομακτική έκρηξη συγκλονίζει την περιοχή και σκορπά τον θάνατο. Νεκροί είναι οι 3 πυροσβέστες, ο 39χρονος οδηγός του βυτιοφόρου Ανδρέας Παπακωνσταντίνου και ο οδηγός του βαν Κωνσταντίνος Μανανάς. Από την ισχυρή έκρηξη τραυματίστηκαν 14 ακόμη άτομα και ευτυχώς από τις φωνές και τα παρακάλια του οδηγού που φώναζε ότι θα εκραγεί το προπάνιο οι αστυνομικοί απομάκρυναν τον κόσμο, αλλιώς θα θρηνούσαμε δεκάδες θύματα.

2002.—Πεθαίνει η αξέχαστη ηθοποιός  Νίτσα Τσαγανέα.

2007.—Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει επίθεση με 30 σφαίρες από όπλο MPS και χειροβομβίδα Μ-75, στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας.

.

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ » Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο «.

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: