h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

29/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

29 Ἀπριλίου

.

1091.—Ο βυζαντινός στρατός εξολοθρεύει τούς Πετσενέγους  εις φονικωτάτην μάχην παρά τό Λεσβούνιον. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός, «προμετώπιος ίστατο, δριμύ μένος πνέων», με αυτήν την νίκη του, εξαφανίζει τους Πετσενέγους από την Ιστορία.

1821.—Ο ελληνικός στόλος, υπό τήν αρχηγίαν τού Ιακώβου Τομπάζη, εμφανίζεται εις το Αιγαίον. Αποτελείται από 21 πλοία (7 σπετσιώτικα, 11 υδραϊκά καί 3 ψαριανά). Κατά τον πλούν του πρός τήν Χίον καταβυθίζει τέσσαρα τουρκικά πλοία.

1822.—Οι Κρήτες επαναστάτες συνάπτουν μάχην εναντίον των Τούρκων έξω του φρουρίου των Κυδωνιών Κρήτης. Κατ’ αυτήν φονεύεται ο πλοίαρχος τών Κασίων Θ. Καταρτζής.

1825.—Οι Τούρκοι συνεχίζουν τον κανονιοβολισμόν των Ελλήνων υπερασπιστών του Μεσολογγίου.

1827.—Σε μάχη στον Αετό τής Μεσσηνίας, οι Έλληνες συντρίβουν τον στρατό τού Ιμπραήμ.

1854.—Η Γαλλία καί η Αγγλία αξιούν διά τελεσιγράφου από την ελληνικήν κυβέρνησιν ν’ αποκηρύξη τα επαναστατικά κινήματα εις την Θεσσαλίαν καί Ηπειρον.

1863.—Ο Μπενιζέλος Ρούφος είναι ο νέος κυβερνήτης τής χώρας. Τα κόμματα ‘’Ορεινοί’’, Μπενιζέλος Ρούφος και ‘’Πεδινοί’’, Δημήτριος Βούλγαρης, βρίσκονται σε κυριολεκτικά εμπόλεμη κατάσταση.

.—(ν. ημερ.) Ημερομηνία γεννήσεως του ποιητού Κωνσταντίνου Καβάφη, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

1871.—Η λάρναξ η φέρουσα το σεπτόν σκήνωμα τού απαγχονισθέντος υπό τών Τούρκων (10 Απρλίου 1821) Πατριάρχου Γρηγορίου τού Ε’ μεταφέρεται εξ Οδησσού, όπου είχεν ενταφιασθή (17 Ιουνίου 1821), εις Αθήνας καί τοποθετείται εις ειδικώς κατασκευασθέντα περικαλλή τάφον εντός τού μητροπολιτικού ναού. Ο σουλτάνος Αβδούλ Αζίζ, διά να μη θιγή το τουρκικόν γόητρον, είχε εναντιωθή εις αυτήν την μεταφοράν καί εζήτησε να γίνη ο ενταφιασμός εις Κωνσταντινούπολιν, επιθυμών, όπως εδήλωσε, «να διορθώση την αδικίαν την διαπραχθείσαν υπό τού προκατόχου του Μαχμούτ Β’».

1880.—Ψηφίζεται υπό της Βουλής το εισαχθέν υπό τής κυβερνήσεως Χ.Τρικούπη νομοσχέδιον, διά τού οποίου η στρατιωτική θητεία καθίσταται υποχρεωτική, απαγορευομένης ρητώς τής αντικαταστάσεως, όπως εγένετο πρότερον.

1897.—Συνεχίζεται ο πόλεμος Ελλήνων και Τούρκων στην Θεσσαλία.

1900.—Στον ναό του Αμαλίειου Ορφανοτροφείου, ανακαλύπτεται  αργυρό δοχείο που περιέχει την καρδιά τού Δημητρίου Υψηλάντη.

1903.Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων από βούλγαρους πράκτορες στην Θεσσαλονίκη και αλλού. Τράπεζες και Δημόσια κτήρια είναι κυρίως στόχοι και οι νεκροί ανέρχονται στους 115.

1905.—Εκτελείται στην Καστοριά ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Παπαϊωάννου (Αρκάς).

1910.—Η Πύλη διαμαρτύρεται προς τις Μεγάλες Δυνάμεις ζητώντας να ακυρωθεί ο όρκος των πληρεξουσίων τής Κρήτης «στο όνομα τού Βασιλέως Γεωργίου» ως άκυρος.

1914.—Οι Βορειοηπειρωτικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν την Κολώνια.

1917.—Οι Γερμανοβούλγαροι εις Σκρά τής Μακεδονίας συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον τών συμμαχικών θέσεων και ιδίως τών Ελληνικών.  

1919.—Η Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι επικυρώνει απόφαση με την οποία αναθέτει στην Ελλάδα την αποστολή στρατού για να επιβάλει την τάξη και να προστατέψει τον Χριστιανικό πληθυσμό στην περιοχή της Σμύρνης.

1920.—Με νέα προκήρυξή της προς το λαό, η αντιπολίτευση κατακρίνει ως ανεπαρκή τα ληφθέντα μέτρα από την Κυβέρνηση Βενιζέλου, την οποία θεωρούσε ότι, κατείχε την εξουσία παράνομα, ζητώντας τη διενέργεια εκλογών.

 .—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1921.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

.—Συλλήψεις υπόπτων για την συνωμοσία τών Ιωαννίνων με την κατηγορία ότι ενεργούσαν κατά τής ασφάλειας τής χώρας.

1922.—Ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην Κυβέρνηση με μία ψήφο.

.—Η στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων.

1926.—Αρχίζουν στην πρωτεύουσα ελληνοτουρκικές συνομιλίες, για διευθέτηση τών διαφορών μεταξύ τών δύο χωρών.

1929.—Αναβάλλονται για τον Οκτώβριο οι ελληνικές δημοτικές εκλογές.

1930.—Αυτοκτονεί σε ηλικία 28 ετών η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη. Ήταν από την Καλαμάτα και ήταν γνωστή από τον δεσμό της με τον επίσης ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

1933.—Ακριβώς την ημέρα τών γεννεθλίων του, πεθαίνει ο μεγάλος ποιητής από την Αλεξάνδρεια, Κωνσταντίνος Καβάφης.

1936.—Στις 29 Απριλίου οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης κατέρχονται σε απεργία, η οποία στις 9 Μαΐου μεταβάλλεται σε πανεργατική. Η κυβέρνηση την καταστέλλει με βία.

1941.—Διαβάζουμε το ημερολόγιο του Αρχιεπίσκοπου Χρύσανθου: 29/4/1941 «Πληροφορούμαι ότι ο στρατηγός Τσολάκογλου αφού σύνηψε την επονείδιστον συμφωνία με τους Γερμανούς επάνω στο μέτωπο, κατελθών εις Αθήνας πρόκειται εντολή των Γερμανών να σχηματίσει Κυβέρνησιν. Τούτο με στεναχωρεί πολύ διότι θα περιπέσωμεν εις δεινά, …. Προτιμότερον μόνοι οι Γερμανοί να έχουν την ευθύνη της διοικήσεως οπότε θα είναι προσεκτικότεροι». Ήταν ο ίδιος που όταν του ζήτησαν να ορκίσει την κυβέρνηση Κοριζή, απάντησε: « Δεν μπορώ να ορκίσω Κυβέρνηση προβληθείσα από τον εχθρό, εμείς γνωρίζουμε ότι τις Κυβερνήσεις τις ορίζει ο λαός ή ο Βασιλεύς. Εδώ τώρα ούτε ο λαός εψήφισε την Κυβέρνηση, ούτε ο Βασιλεύς την όρισε. Πως ζητάτε να ορκίσω Κυβέρνηση υποδειχθείσα υπό του εχθρού; Δια να είναι όργανό των;» Τελικώς, στις 11πμ ορκίστηκε η πρώτη κατοχική κυβέρνηση από τον διάκονο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Καρύτση …. Φυσικά ούτε ο Τσολάκογλου ούτε οι Γερμανοί λησμόνησαν αυτή τη συμπεριφορά του Χρύσανθου, στις 2/6/1941 επαύθει με Συντακτική Πράξη της ψευδοκυβέρνησης Τσολάκογλου, για να τοποθετηθεί κάποιο πιο βολικό άτομο στη θέση του Αρχιεπισκόπου.

.—Οι γερμανοί συνεχίζουν την προέλασί των προς Τρίπολη, την οποία εβομβάρδισε η αεροπορία τους.

.—Ορκίζεται η πρώτη ελληνική Κυβέρνηση κατοχής, με πρωθυπουργό τον στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου.

.—Οι ιταλοί καταλαμβάνουν την Κεφαλλονιά.

.—Έρχεται στην Κρήτη με το επιτελείο του ο Στρατηγός Φράϋμπεργκ , διοικητής της Νεοζηλανδικής Μεραρχίας , ο οποίος την άλλη μέρα αναλαμβάνει την διοίκηση των ελληνοβρετανικών δυνάμεων της Νήσου.

1953.—Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο Βασίλης Αργυρόπουλος, εκλεκτός καλλιτέχνης του θεάτρου.

1961.—Πεθαίνει ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος.

1977.—Καταργείται το ‘’ρυθμιστικό’’. Εφημερίες σε όλα τα νοσοκομεία.

1992.—Στην ελληνοκυπριακή πλευρά ρίχνει το βάρος της ευθύνης για πρόοδο στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, στις ΗΠΑ.

1993.—Σε κάθειρξη 15 χρόνων, με ελαφρυντικό τον πρότερο έντιμο βίο, καταδικάζεται ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ για τον φόνο του Αθανάσιου Διαμαντόπουλου τον Σεπτέμβριο του 1984.

.—Στην Κύπρο, νέο κόμμα ιδρύει ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου με το όνομα «Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών».

1996.—Η Μαρία Γουρουφίδου, αθλήτρια του Tae Kwon Do, σκοτώνεται, όταν το πούλμαν, που μεταφέρει την ελληνική αποστολή ανατρέπεται καθώς επιστρέφει από το Βέλγιο, όπου διεξήχθη το 17ο ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Tae Kwon Do.

1999.—Ο Στέφανος Μάνος ανακοινώνει την ίδρυση κόμματος με την επωνυμία «οι Φιλελεύθεροι».

2004.—Έντονη ανησυχία για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων τον Αύγουστο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας,  Νίκος Γκαργκάνας, απευθύνοντας συστάσεις προς την Κυβέρνηση για »σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό τάσσεται κατά των «γενναιόδωρων αυξήσεων» στο δημόσιο τομέα. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ εκφράζουν τη δυσφορία τους και φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Γκαργκάνα.

.

.

 πιτρέπεται ναπαραγωγ μερομηνιν, μὲ τὴν προϋπόθεση ν ναφέρεται ς πηγ  τ «λληνικ μερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: