h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

28/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

.

28 Ἀπριλίου

.

357.—Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’ επισκέπτεται για πρώτη και μοναδική φορά τη Ρώμη, για να γιορτάσει τα 20 χρόνια τής βασιλείας του.

1299.—Λήγει η εξέγερση της Κρητικής αριστοκρατίας κατά των Βενετών («Επανάσταση Αλέξη Καλλιέργη», 1282-1299), με την παραχώρηση προνομίων.  

1819.—Οι Άγγλοι πωλούν και παραδίδουν στον Αλή Πασά την Πάργα την οποία και εποικίζει με αλβανικές οικογένειες. 4000 Παργινοί εξαναγκάζονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους και να καταφύγουν στα Επτάνησα. (Στις 15/4 είχαν ανασκάψει τους προγονικούς τάφους και συναθροίζοντας τα οστά, τα έκαψαν στη πλατεία της αγοράς για να μη βεβηλωθούν από τους αλβανούς οι οποίοι εγκαταστάθηκαν ως έποικοι από τον Αλή Πασά).

Σαχτούρης Γεῶργιος1821.—Ο Σαχτούρης  και ο Πινότσης συλλαμβάνουν παρά τας ακτάς τής Μικράς Ασίας δύο τουρκικά πλοία με προσκυνητάς μεταβαίνοντας εις Μέκκαν. Το πλοίο επίσης ήτο πλήρες δώρων τού σουλτάνου προς τον σουλτάνον τής Αιγύπτου (αξίας 6 εκατομ. γροσίων).

.—Ο Κολοκοτρώνης ανακηρύσσεται Αρχιστράτηγος τής Καρύταινας Πελοποννήσου, για να αναλάβει τον συντονισμό τών πολεμικών ενεργειών κατά τής Τριπόλεως.

1822.—Οι Κρήτες επιτίθενται σφοδρώς εναντίον τών Τούρκων και εκδιώκουν αυτούς από τας επαρχίας Αυλοποτάμου και Αμαρίου.  

.—Ο υπό τον Ανδρέαν Μιαούλη ελληνικός στόλος αδυνατεί να σταματήσει τις σφαγές στη Χίο.

1825.—Οι Τούρκοι κανονιοβολούν τους Έλληνες υπερασπιστάς του Μεσολογγίου.

.—Νίκη των Ελλήνων του Μιαούλη επί των αιγυπτίων σε ναυμαχία έξω από την Μεθώνη.

Ο ΗΝΙΟΧΟΣ1896.—Κατά την διάρκεια ανασκαφών στους Δελφούς ανακαλύπτεται το περίφημο κομψοτέχνημα του χάλκινου αγάλματος του Ηνιόχου.

1897.—Συνεχίζεται ο πόλεμος Ελλήνων και Τούρκων στην Θεσσαλίαν.

.—Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχεται την ανάκληση του Ελληνικού Στρατού από την Κρήτη και την αυτονομία της νήσου υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.

1903.—Στα πλαίσια της εξέγερσης του Ίλιντεν, βούλγαρος πράκτορας τοποθετεί βόμβα σε γαλλικό πλοίο το οποίο βυθίστηκε. Συνελήφθη την επομένη ημέρα στα Σκόπια ( Uskub )… Το ίδιο βράδυ στις 09:00, άλλη βόμβα ρίπτεται μπροστά στην μηχανή τρένου που έρχονταν από Κωνσταντινούπολη.

1906.—Ο αρχηγός ανταρτικού σώματος Ανθλγός Πραντούνας Χρ. (Καψάλης) φονεύεται από βουλγαρική ενέδρα στην λίμνη των Γιαννιτσών.

1908.—Σε ατμόσφαιρα πένθους γίνεται η μεταφορά των οστών του Εθνικού ευεργέτη Γ. Αβέρωφ από την Αλεξάνδρεια στην Αθήνα.

1912.— Η νήσος Αστυπάλαια του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων καταλαμβάνεται από τους Ιταλούς.

1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καταδιώκει άτακτα και τακτικά τουρκικά στοιχεία.

1921.—Αι ελληνικαί δυνάμεις, αι κατέχουσαι τον τομέα Εσκή Σεχήρ – Πολατλή, αποκρούουν σφοδράν τουρκικήν επίθεσιν και προξενούν τεραστίας απωλείας εις τον εχθρόν.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.

1929.—Οι Δωδεκανήσιοι διαμαρτύρονται για το θέμα τού αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Δωδεκανήσου.

1941.—Εις τας Καλάμας συνάπτονται σκληραί οδομαχίαι μεταξύ τών εισελθόντων Γερμανών και τών υποχωρούντων Άγγλων, υποστηριζομένων υπό τού πληθυσμού.

.—Σύσκεψη στα Χανιά , υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού Εμμανουήλ Τσουδερού για την Στρατιωτική κατάσταση της νήσου. Επίσης πήραν μέρος Έλληνες και Βρετανοί αξιωματικοί.  

.—Οι ιταλοί καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.

.—Οι γερμανοί συνεχίζουν την προέλασή τους και καταλαμβάνουν το Ναύπλιον.

.—Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε την Πάτρα.

.—Το Καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Α3, βυθίζεται μετά από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές του Ρίου.

1947.—Ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στο Αρματαγωγό Αξιός ΙΙ στην Σκωτία.

1959.—Νέο 5ετές πρόγραμμα με προτεραιότητα στη γεωργία και τη βιομηχανία εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1961.—Σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπολύει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, απειλώντας με διχοτόμηση.

1963.—Το Δ΄ Πανσπουδαστικό Συνέδριο αποφασίζει τη δημιουργία φοιτητικής ένωσης με την επωνυμία ΕΦΕΕ. Πρώτος πρόεδρός της εκλέγεται ο Γ. Τζανετάκος.

1971.—Ο Αντώνης Αντωνιάδης σημειώνει δυο γκολ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στη Λεωφόρο και ο ΠΑΟ προκρίνεται στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Με 10 γκολ θα χριστεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ ο ΠΑΟ νικώντας με 3-0 θα καταφέρει να ανατρέψει το βαρύ 4-1 του πρώτου αγώνα.

1974.—Η Εθνική Ελλάδος παίρνει λευκή ισοπαλία από τη Βραζιλία στο Μαρακανά.

1983.—Η αμερικανική Γερουσία αποφασίζει τη διατήρηση της αναλογίας επτά προς δέκα στη βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία.

1990.—Αρχίζει το ξήλωμα της αμερικανικής βάσης στη Νέα Μάκρη.

1997.—Στο Παραλίμνι τής Κύπρου, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ως εκπρόσωπος τής ελληνικής (;) κυβέρνησης –, (…) βαπτίζει την κόρη του Κύπριου αγωνιστή  και θύμα τής αγριότητας των Γκρίζων Λύκων, Τάσου Ισαάκ.

1998.—Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος -μετά το θάνατο του Σεραφείμ στις 10 Απριλίου- εκλέγει στη χηρεύουσα θέση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Χριστόδουλο.

.

πιτρέπεται ναπαραγωγ μερομηνιν, μὲ τὴν προϋπόθεση ν ναφέρεται ς πηγ  τ «λληνικ μερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: