h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

27/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

.

27 Ἀπριλίου

.

1748.—Γεννιέται ο Αδαμάντιος Κοραής, Έλληνας ποιητής & λόγιος.

1805.—Δυνάμεις Αμερικανών Πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον, επικουρούμενες από Έλληνες, Άραβες και Τούρκους μισθοφόρους, καταλαμβάνουν την πόλη Ντέρνα, στη βόρειο Αφρική, επιχειρώντας να διαλύσουν εστίες πειρατών που μαίνονται την Μεσόγειο και το βόρειο Ατλαντικό. Είναι η πρώτη επέμβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό στην Ιστορία.

1821.—Ο πάρων «Νηρεύς», ναυπηγηθείς εν Βενετία, εκτοπίσματος 380 τόννων, με οπλισμόν 12 πυροβόλων, εξέρχεται τού λιμένος τής Ύδρας, υπό κυβερνήτην τόν Αλέξανδρον Δ. Κριεζήν. Εις την χορηγηθείσαν εις αυτό «πατένταν» αναγράφεται: «Το ιερόν όνομα τής Ελευθερίας αντηχεί εις όλα τα μέρη τής Ελλάδος καί πάσα ελληνική καρδία αναφλέγεται από την επιθυμίαν τού να επαναλάβη το πολύτιμον τούτο δώρον τού Θεού ή ν’ απολεσθή εις τόν περί τούτου αγώνα».

1826.—Γεννιέται στο χωριό Πρόδρομος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Σωφρόνιος Γ΄. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, στο Β’ Γυμνάσιο Αθηνών, στη Ριζάρειο Ιερατική Σχολή και στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου. Επί πενταετία (1861-1865), διηύθυνε το Σχολαρχείο Λευκωσίας. Στις 28 Οκτωβρίου 1865 διεδέχθη στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο τον Μακάριο Α’, ο οποίος προερχόταν επίσης από την Τροοδίτισσα. Το 1871 υπήρξε υποψήφιος για τον θρόνο τον Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πέθανε στις 22 Μαΐου του 1900 σε ηλικία 73 ετών.

1832.—Κατόπιν αποφάσεως τών Προστάτιδων δυνάμεων, η Ακαρνανία προσαρτάται εις το Ελληνικόν κράτος.

1864.—Πεθαίνει ο ήρωας της Εθνεγερσίας στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης.

1875.—Για πρώτη φορά ο Χαρίλαος Τρικούπης αναλαμβάνει τα ηνία τής χώρας.

1897.—Συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και Τούρκων στην Θεσσαλία.

1898.—Οι υπεύθυνοι για την απόπειρα δολοφονίας τού βασιλέως Γεωργίου καταδικάζονται εις θάνατον και, εκτελούνται στο Παλαμήδι τού Ναυπλίου.

1902.—Κακοποιοί σε συνεργασία με χωροφύλακες, λεηλατούν τα ανάκτορα του Τατοῒου.

1908.—Έναρξη τών 4ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιούνται στο Λονδίνο.

1909.—Η Τριπλή Συμμαχία αποδέχεται την αυτονομία της Βουλγαρίας.

.—Ο σουλτάνος τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αμπντούλ Χαμίντ ο Β’, ανατρέπεται από τους Νεότουρκους.

1915.—Λήγει η μεγάλη απεργία των τροχιοδρομικών υπαλλήλων.

1917.—Εις Σκρά Μακεδονίας γίνεται σφοδροτάτη μάχη μεταξύ Ελληνικού στρατού και Γερμανοβουλγάρων. Οι ελληνικές δυνάμεις προχωρούν και καταλαμβάνουν τις υπό τού γενικού συμμαχικού στρατηγείου ωρισθείσες θέσεις.

1920.—Ο ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις Τούρκων ατάκτων.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο τής Μ. Ασίας σημειώνεται δράση περιπόλων.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία συνάπτει μάχες με άτακτα και τακτικά τουρκικά αποσπάσματα.

1925.—Υπογράφεται το διάταγμα για την ίδρυση Επαγγελματικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο.

1931.—Ψηφίζεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την οργάνωση της ελληνικής αεροπορίας και άμυνας.

1941.—Τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα.

.—Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος (Φιλιππίδης)  ήρθε πρωί στην Αρχιεπισκοπή « Δεν θα λειτουργήσω σήμερα για να είμαι έτοιμος για ό,τι προκύψει» και έστειλε τον Αρχιδιάκονο Νικόδημο (μετέπειτα Μητροπολίτη Πατρών) να τελέσει την λειτουργία λέγοντάς του «Πρόσεχε παιδί μου έχε το νου σου μη και σε ειδοποιήσω». Κυριακή του Θωμά λοιπόν κήρυξε απ’ άμβωνος ο Αρχιδιάκονος και κάποια στιγμή είδε μαντατοφόρο να του κάνει νόημα, «γρήγορα στον Αρχιεπίσκοπο». Τελείωσε την λειτουργία και πήγε στο γραφείο του, τον βρήκε να κλαίει βλέποντας την σημαία τών Ναζί να κυματίζει στον Παρθενώνα…

1942.—Το Υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» βυθίζει έξω από τη Ρόδο Ιταλικό φορτηγό 8.000 τόνων.

1943.—Το ολοκαύτωμα τής Νέας Αγχιάλου.  Στις 27 Απριλίου δόθηκε από τον Διοικητή (Κομαντάντ) του Βόλου η διαταγή για την πυρπόληση του χωριού Nέα Aγχίαλος Βόλου. Οι Ιταλοί, για να πραγματοποιήσουν το σχέδιο τους, χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε κι από μια συνοικία. Ήταν μεθυσμένοι κι ό,τι έβλεπαν μπροστά τους το κατέστρεφαν. Αυτή η μαρτυρία διασώθηκε από τις πληροφορίες που έδωσε η ηλικιωμένη Ελένη Χρυσού Στάθη, η οποία ήταν κατάκοιτη και τυφλή, γι’ αυτό και την μετέφεραν στο διπλανό σπίτι του Γιάννη Κων/νου Αιμωνιώτη. Στη συνέχεια πήραν ό,τι βρήκαν μέσα στο σπίτι και στο τέλος το έκαψαν. Από τα 700 πέτρινα σπίτια τα 650 έγιναν στάχτη σε μία μέρα. Οι Ιταλοί κατέστρεψαν ακόμη και το εξατάξιο δημοτικό σχολείο που είχε κτιστεί με δωρεά του Συγγρού το 1910. Στις 20 Απριλίου του 1943 οι τοίχοι του σχολείου κατατρυπήθηκαν από σφαίρες. Οκτώ ημέρες αργότερα, 28 Απριλίου, το κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες καθώς έφευγαν οι Ιταλοί.

1952.—Η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα για την ένωση τής Κύπρου με την Ελλάδα.

1964.—Η κυβέρνηση εξαγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου που προβλέπει την άρση τών έκτακτων μέτρων ασφαλείας του κράτους, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Εμφύλιου Πολέμου.

1984.—Απέθανεν ο πρώην μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (1968-1974) Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.

1990.—Δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

1991.—Ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι, η δημιουργία ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι αδύνατη, λόγω της ελληνοκυπριακής προσέγγισης στο Κυπριακό.

1994.—Σε λειτουργεία τίθεται ο «Μετροπόντικας», το μηχάνημα που θα ανοίξει τη σήραγγα της γραμμής 2 τού μετρό τής Αθήνας.

1995.—Πεθαίνει ο καθηγητής, ακαδημαϊκός και πρώην διοικητής τής Τράπεζας τής Ελλάδας, Άγγελος Αγγελόπουλος, σε ηλικία 91 ετών.

1996.—Επιστρέφουν στην Αθήνα οι τελευταίοι Έλληνες τραυματίες τής τρομοκρατικής επίθεσης στο Κάϊρο, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο τής αιγυπτιακής πρωτεύουσας και η οποία στοίχισε την ζωή σε 18 Έλληνες τουρίστες.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: