h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΑΠΡΙΛΟΥ

26/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

.

26 Ἀπριλίου

.

121.—Γεννιέται ο Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος  και αυτοκράτορας της Ρώμης (161-180).

1821.—Οι Υδραίοι και Ψαριανοί βυθίζουν τουρκικό πλοίο και κυριεύουν έτερον προ της Χίου.

.—Η Σάμος ολόκληρη επαναστατεί,  υπό τον ικανότατο Λ.Λογοθέτη, ο οποίος επέτυχε να την οργανώσει στρατιωτικά και πολιτικά κατά τρόπο υποδειγματικό.

1825.—(π. ημερ.) Ο Ιμβραήμδι’ 11.000 πεζών καί 800 ιππέων κυριεύει την Σφακτηρίαν, την οποίαν υπερήσπιζον μόνον 1.500 Έλληνες. Κατά την συγκροτηθείσαν σκληράν μάχην εφονεύθησαν ο Σαχίνης, ο Αναγνωσταράς,  καί ο Ιταλός φιλέλλην Σαντόρε Σανταρόζα,  όστις, προτού κατέλθη εις την Ελλάδα, είχε διατελέσει υπουργός τών Στρατιωτικών τού κράτους τού Πεδεμοντίου.

.—Μετά την πτώσιν τής Σφακτηρίας, τα ελληνικά πολεμικά «Άρης» και «Ποσειδών» εξέρχονται από τόν λιμένα τής Πύλου, κάτω από τόν συνεχή κανονιοβολισμόν τού ευρισκομένου εκεί τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Εις το πλοίον ευρίσκετο καί ο Αλ. Μαυροκορδάτος,  κρατών εις το χέρι του ένα πιστόλι διά ν’ αυτοκτονήση, αν συνελαμβάνετο από τούς Τούρκους. Το κατόρθωμα τού «Άρεως» προεκάλεσε τον θαυμασμόν ολοκλήρου τής Ευρώπης.

1826.—Η Γ’ εν Επιδαύρω Εθνική Συνέλευσις αρχίζει τας εργασίας της.

1831.—Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα και εγείρει θύελλα αντιδράσεων κατά του κυβερνήτου Ιω. Καποδιστρίου.

1833.—(π. ημερ.) Η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη λήψη μέτρων οργάνωσης της πυρασφάλειας της χώρας μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της, ανατέθηκε στους Νομάρχες. Δημιουργία πυροσβεστικής Αρχής.

1868.—Ρεθυμνιώτες επαναστάτες νικούν τους τούρκους του Μεχμέτ πασά στο χωριό Πρασές Ρεθύμνου.  

ΕΡΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ1877.—Ανακαλύπτεται εις την Ολυμπίαν από γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλους.

1886.—Αποκλείονται τα Ελληνικά παράλια από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας. Αιτία τού αποκλεισμού ήταν η άρνηση της Ελληνικής Κυβερνήσεως να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες.

1897.—Εις Καμαρίναν Ηπείρου γίνεται μάχη μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων εθελοντών και στη Θεσσαλία ο ελληνικός στρατός υποχωρεί.

.—Ο τουρκικός στρατός, μ’ όλη τη γενναία αντίσταση του Ταξιάρχη Σμολένσκη στο Βελεστίνο (16-18 Απριλίου) πέρασε στη Μαγνησία κι αφού έκαψε την πατρίδα του Ρήγα μπήκε στις 26 Απριλίου στο Βόλο, που υποτίθεται πως τον προστάτευε ο φουνταρισμένος στ’ ανοιχτά ελληνικός στόλος. Ωστόσο ο νικητής Εμβέρ Πασάς, ύστερα από διαπραγματεύσεις και μετά την αποχώρηση του στόλου, δεν πείραξε τους Βολιώτες ούτε και τους Πηλιορείτες, και μάλιστα με προκήρυξή του κάλεσε τους «καταφυγόντας αλλαχού» να επιστρέψουν χωρίς φόβο στις εστίες τους. Πάντως πολλοί Βολιώτες και Πηλιορείτες που είχαν καταφύγει στα νησιά πέρασαν μέρες μαύρες δυστυχίας στην προσφυγιά, από την οποία δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους παρά μόνο μετά την αποχώρηση (25 Μαΐου 1898) του τουρκικού στρατού από τη Θεσσαλία.

1902.—Μεγάλη επιτυχία της εμπορικής και γεωργικής εκθέσεως εις Χαλκίδα, την οποία επισκεύθησαν και οι βασιλείς.

1912.—Οι Ιταλοί ολοκληρώνουν την κατάληψη στην Ρόδο, ενώ αναμένεται η κατάληψη κι άλλων νησιών του Αιγαίου.

.—Η τουρκία ξεκινά επιστράτευση με σκοπό να κινηθεί κατά της Ελλάδος και της βουργαρίας.

1913.—Επτά Ελληνικές Μεραρχίες με δύναμη 140.000 ανδρών είναι συγκεντρωμένες στην Θεσσαλονίκη.

1919.—Πραγματοποιείται το 2ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ).

1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εξουδετερώνει τουρκικές επιθέσεις.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ησυχία.

1922.—Η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.

1926.—Με νομοθετικό διάταγμα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως/14.5.1926) αποφασίζεται η εγκατάσταση στα Παλαιά Ανάκτορα του Υπουργείου Στρατιωτικών και διατίθεται ποσό 10.000.000 δραχμών για την επισκευή τους.

.—Με Διάταγμα διαλύθηκε ο Λόχος Πυροσβεστών και σχηματίστηκε «Πυροσβεστικόν Σώμα», εντελώς ανεξάρτητο από το λοιπό Στράτευμα με ξεχωριστή Διοίκηση υπαγόμενο απευθείας στις διαταγές του Υπουργείου Στρατιωτικών.

1930.—Με πρόταση του νέου υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου, ψηφίζεται ο νόμος περί ίδρυσης Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Πρώτος σκηνοθέτης διορίζεται ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης.

1933.—Καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.

1941.—Βρεττανοί καί Έλληνες συνάπτουν σκληράν μάχην με τάς γερμανικάς εμπροσθοφυλακάς παρά τό Καλλίδρομον.

.—Οι Γερμανοί για να αποκόψουν τις υποχωρούσες βρεττανοελληνικές δυνάμεις ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στην Κόρινθον ενώ δύο Βρεττανοί αξιωματικοί ανατινάσσουν την γέφυρα της διώρυγας.

.—Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον Μαραθώνα και την Πάτρα.

.—Εξόριστοι κρατούμενοι του Άη-Στράτη επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά σκοτώνει τρεις απ’ αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι παραδίδονται στους Γερμανούς που, μετά από δυο μέρες, κατέλαβαν το νησί.

 1944.—Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί κομάντος απάγουν στην Κρήτη το διοικητή της φρουράς του νησιού, Γερμανό στρατηγό Κράϊπε, και τον μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή. Ως αντίποινα οι δικοί του, έκαψαν τα χωριά που πέρασε με τους αντάρτες.  

.—Ανασχηματίζεται η εξόριστος ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο και πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

1947.—Παραλαβή του ελληνικού Αρματαγωγού Αξιός ΙΙ στην Αγγλία.

1951.—Καταρτίζεται νομοσχέδιο για την οργάνωση των αστικών και των υπεραστικών συγκοινωνιών με λεωφορεία.

1960.—Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελιώνει το φράγμα του Νέστου.

1966.—Απορρίπτεται πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Στεφανόπουλου.

1972.—Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Αντόνιο Αλσιμπάρ, υπογράφει παρουσία του γ.γ. Αθλητισμού Κώστα Ασλανίδη στον Ολυμπιακό. Για να τηρηθούν οι ισχύουσες διατάξεις βαφτίζεται «ομογενής» με το ελληνικό όνομα Αντώνης Αλχιμάρης.

1989.—Το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 7 δις δολάρια.

1991.—Πειραιάς, έκρηξη σε ρυμουλκό πλοίο της εταιρίας Καραπιπέρη από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1993.—Η κυβέρνηση διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Χρήστου Μαυρίκη ότι πρωταγωνιστεί στην παγίδευση τηλεφώνων παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, κατόπιν εντολής του τότε συμβούλου του πρωθυπουργού στρατηγού Νικολάου Γρυλλάκη και μάλιστα εν γνώσει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

1994.—Παύει οριστικά και αμετάκλητα με βούλευμα του Αρείου Πάγου, η δίωξη κατά της οικογένειας Τσάτσου και μελών της παλιάς διοίκησης της ΑΓΕΤ για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας.

1996.—Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση τη 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: