h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

25/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

.

25 Ἀπριλίου

.

480.—Πεθαίνει ο Ιούλιος Νέπως, τελευταίος νόμιμος Αυτοκράτορας τού Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους. Δολοφονείται από τους στρατιώτες του, στις 25/4 ή 9/5 ή 22/6/480.

1821.—Ἐνοπλοι χωρικοί τής Αττικής, υπό τον εκ Χασιάς Μελέτην Βασιλείου καί με σύμπραξιν τών Αθηναίων υπό τούς Γεωργαντάν καί Παναγήν Σκουζέν, πολιορκούν τούς Τούρκους τών Αθηνών καί τούς αναγκάζουν να κλεισθούν εις την Ακρόπολιν.

.—Έξω τού Άργους παρά τον ποταμό Ξηριά γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων. Σ’ αυτήν φονεύεται ο γιός τής Μπουμπουλίνας, Γ. Γιαννούζος.

1822.—Εις τον Ταράτσον Κρήτης, οι Έλληνες επαναστάτες δίνουν μάχη εναντίον τών Τούρκων, νικούν αυτούς και φονεύουν τον αρχηγόν των.

1825.—Γίνεται μάχη αμφίρροπος μεταξύ Ελλήνων υπό τον Μαυροκορδάτον και Τούρκων, παρά το Πετροχώρι Πυλίας και στον Προφήτη Ηλία έξω του Μεσολογγίου.

1828.—Σύσκεψη τών Σφακιανών αρχηγών στο Ασκύφου Κρήτης, με την συμμετοχή τών Χατζημιχάλη, Χάλη και Τσουδερού.  

1832.—(π. ημερ.) Συνθήκη τού Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας καί Ρωσίας αφ’ ενός καί τού βασιλέως τής Βαυαρίας αφ’ ετέρου, δι’ ης ωρίσθη ότι ο Όθων θα φέρη τόν τίτλον τού «βασιλέως τής Ελλάδος» υπό τήν εγγύησιν τών τριών ως άνω Δυνάμεων .

1875.—Μετά την διάλυση τής κυβέρνησης του Βούλγαρη, νέος πρωθυπουργός θα αναλάβει ο Χαρίλαος Τρικούπης.

1897.—Συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και Τούρκων στην Θεσσαλίαν.

1909.—Ιδρύεται εις τον Πειραιά η Ανώνυμως Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων.

1914.—Πενθήμερη ανακωχή μεταξύ τού στρατού τής επαναστατικής κυβερνήσεως της Βορείου Ηπείρου με τους αλβανούς,  προκειμένου να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις.

1915.—Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στρατεύματα από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, ως απόσπασμα τών συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία τής Βρετανίας, επιτέθηκαν στα παράλια τής τουρκικής πόλης Καλλίπολης. Κατά τη διάρκεια τών συγκρούσεων που διήρκεσαν οκτώ μήνες σκοτώθηκαν περίπου 7.000 Αυστραλοί και 2.000 Νεοζηλανδοί. Μεταξύ των πεσόντων ήταν και ο Ελληνοαυστραλός  Πίτερ Ράντος.

1917.—Οι «Σύμμαχοι» και ο Βενιζέλος, αποδοκιμάζουν τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, επειδή δεν τηρεί τους «όρους» της κατοχής της χώρας μας από τους πρώτους…

1919.—Το Στρατηγείο Θεσσαλονίκης διατάσσει την I Μεραρχία να μεταφερθεί στην Μικρά Ασία προς κατάληψη της Σμύρνης και της περιοχής της.

1920.—Στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.

1921.—Η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας  συνάπτει μικροεπιχειρήσεις εναντίον Τούρκων κυρίως ατάκτων.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.

1927.—Αρχίζουν οι συλλήψεις αξιωματικών που ενέχονται σε κίνημα ανατροπής της κυβερνήσεως.

Οὐδέν πρόβλημα ἄλυτον διὰ τὸν Ἰωάννη Μεταξᾶ1940.—Διαψεύδονται οι φήμες για κυβερνητική μεταβολή, εξαιτίας ασθένειας του Ιωάννη Μεταξά.  

1941.—Αποβιβάζεται στην Κρήτη ο Βασιλεύς Γεώργιος και η πρώτη σημαντική δύναμη , που αποτελείται από όγκο της 5ης Νεοζηλανδικής Ταξιαρχίας. – Σύμφωνα με το σχέδιο Στούντετ και την απόφαση του Χίτλερ εκδίδεται η υπ’ αριθμόν 28 διαταγή γενικών κατευθύνσεων (ντερεκτίβα) για την υπό συνθηματική ονομασία MERKUR ( ΕΡΜΗΣ) επιχείρηση για την κατάληψη της Κρήτης, με σκοπό της χρησιμοποίηση της Νήσου Κρήτης σαν αεροπορική βάση εναντίον της Αγγλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

.—Ο Ελληνικός Στόλος αποτελούμενος από το Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», τα Αντιτορπιλλικά «ΟΛΓΑ», «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», «ΑΕΤΟΣ», «ΙΕΡΑΞ», «ΠΑΝΘΗΡ», τα τορπιλλοβόλα «ΑΣΠΙΣ», «ΝΙΚΗ» και «ΣΦΕΝΔΟΝΗ», τα υποβρύχια «ΝΗΡΕΥΣ», «ΤΡΙΤΩΝ», «ΓΛΑΥΚΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το πλωτό συνεργείο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», καταπλέουν στην Αλεξάνδρεια, προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα μετά την κατάληψη της χώρας από τα Γερμανοϊταλικά στρατεύματα.

.—Η Γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε το χωριό Αγία Ευθυμία (Αγιαθυμιά) Φωκίδος.  Η Αγία Ευθυμία βομβαρδίστηκε στις 25 Απριλίου 1941 και από τον βομβαρδισμό έπαθε ζημιές ο κεντρικός ναός «Το γενέθλιον της Θεοτόκου» ενώ οι Γερμανοί πυρπόλησαν και κατέστρεψαν τον ναό του πολιούχου Αγίου Ευθυμίου τον Απρίλιο τού 1944.

.—Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Χαλκίδα και εισβάλλουν στην Αττική.

.—Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν τον ισθμό τής Κορίνθου.

.—Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Θήβα.

.—Η Γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τα Μέγαρα και την Κέα.

.—Την νύχτα της 24ης προς 25ης Απριλίου, οι βρετανικές δυνάμεις επιβιβάζονται σε πλοία από διάφορα λιμάνια της Αττικής και της Πελοποννήσου, απ’ όπου και αναχωρούν, ενόψει της προέλασης των Ναζί στην Ελλάδα.

1944.—Αντάρτες ανατινάσσουν γερμανική στρατιωτική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα στρατιώτες να βρουν το θάνατο. Σε αντίποινα εκτελούνται 99 Έλληνες.

1949.—Αρχίζουν οι διαδικασίες αναστήλωσης της Στοάς του Αττάλου.

1952.—Συνέρχεται στη Λευκωσία η Εθνική Συνέλευση του κυπριακού λαού.

1975.—Πεθαίνει η λογοτέχνης, λαογράφος και ζωγράφος Αθηνά Ταρσούλη σε ηλικία 91 ετών.

1981.—Πεθαίνει ο ιατρός και ποιητής Τάκης Σινόπουλος.

1989.—Ο πρώην υπουργός Αντώνης Τρίτσης ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος.

1992.—Στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Βασιλείου, απονέμει χάρη στον Νίκο Σαμψών.

1994.—Πεθαίνει ο πολιτικός Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτικό στέλεχος του ΠαΣοΚ.

1996.—Η Ελλάδα αναγνωρίζει επίσημα την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, ως ανεξάρτητο κράτος.

.

.Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: