h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

22/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

.

22 Ἀπριλίου

.

238.—Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος θέτει εκτός νόμου τον Θράκα αυτοκράτορα Μαξιμίνο.

960.—Ο Βασίλειος Β΄σε ηλικία δύο ετών, αναγορεύεται συναυτοκράτορας του πατέρα του Ρωμανού Β᾿. Το μεθεπόμενο έτος συναυτοκράτορας ανακηρύσσεται και ο άλλος του αδελφός, ο Κωνσταντίνος Η΄.

23-4-1821 Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ-ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ1821.—Αρχίζει η μάχη της Αλαμάνας. Ο Διάκος  προστάτευε το πέρασμα προς Θερμοπύλες. Ο Πανουργιάς το πέρασμα προς Μπράλο που οδηγούσε στην Άμφισσα (Σάλωνα) και ο Δυοβουνιώτης στο Γοργοπόταμο για να εμποδίσει το πέρασμα από τις πλαγιές της Οίτης.

.—Όχλος τούρκων προβαίνει σε ανήκουστες καταστροφές στην Κωνσταντινούπολη. 13 εκκλησίες και το τυπογραφείο του Πατριαρχείου καταστρέφονται.

1822.—Στην Χίο απαγχονίζονται 70 χωρικοί εις τα κατάρτια των πλοίων του Καρά Αλή.

1825.—Οι Τούρκοι καίουν την Βιστρινίτσαν Δωρίδος.

.—Εις θέσιν Παπαδιά της Ναυπακτίας συνάπτεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Σιαφάκαν και Τούρκων με αποτέλεσμα την νίκη των Τούρκων.

1827.—Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης τραυματίζεται είς τήν μάχην τού Φαλήρου καί αποθνήσκει έπειτα από πολύωρον αγωνίαν.

1830.—Με επιστολή που συνέταξε το ‘’Κρητικόν Συμβούλιον’’ προς τους λοιπούς Έλληνες και την Κυβέρνηση, θίγεται ουσιαστικά για πρώτη φορά αυτό που ονομάστηκε «Κρητικόν Ζήτημα» και απασχόλησε την ευρωπαϊκή διπλωματία για έναν περίπου αιώνα (‘’Question Cretoise’’ στην γλώσσα της διπλωματίας της εποχής).

1837.—Βασιλικό διάταγμα προβλέπει την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Αθήνα.

1854.—Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν είς θέσιν Λειβάδι 26 προκρίτους τού Πολυγύρου, οίτινες είχον μετάσχει είς τήν υπό τόν Τσάμην Καρατάσον επανάστασιν.

.—Ο Ν. Ζέρβας και ο Σπ. Καραϊσκάκης με 400 άνδρες συγκρούονται στην Πλάκα Ιωαννίνων με τους τούρκους του Πίτσιαρη, οι οποίοι ηττώνται και συμπτύσσονται στα Πέντε Πηγάδια Πρεβέζης, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

1855.—Η Βουλή καθορίζει προϋποθέσεις για τη σύσταση ανώνυμης ναυτιλιακής εταιρείας παράλιας ναυσιπλοΐας.

1863.—Ένας μεγάλος σεισμός συμβαίνει ο οποίος αγγίζει σε ευρύτητα την Βυρηττό-Τρίπολη, Καλλίπολη, Ηράκλειο και Μερσίνα. Η σφοδρότητά του κατέστρεψε 13 χωριά στην Ρόδο όπου πιθανολογείται το επίκεντρο, ενώ έγινε έντονα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδος.

1866.—Ο Γεώργιος Σκούφος αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων. Η θητεία του έληξε στις 21 Απριλίου του 1870 όπου τον διαδέχθηκε ο Κυριάκος Παναγής.

1870.—Ο Κυριάκος Παναγής αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων. Η θητεία του έληξε στις 22 Απριλίου του 1874 όπου εξελέγη και πάλι ο ίδιος.

1867.—Μάχη τής Κράπης: 15.000 Τούρκοι υπό τούς πασσάδες Ομέρ καί Μεχμέτ επιτίθενται κατά τών είς τά στενά τού Καλλικράτη καί τής Κράπης Κρητών επαναστατών, αλλ’ αποκρούονται καί τρέπονται είς φυγήν μέ μεγάλας απωλείας.

1882.—(ή στις 18 του μήνα) Τίθεται εις λειτουργίαν η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου.

1884.—Εγκαινιάζονται οι Θεσσαλικοί σιδηρόδρομοι.

1894.—Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Κώστας Κρυστάλης.

1897.—Μάχη τών Φαρσάλων. Αί ελληνικαί δυνάμεις, παρά τάς σφοδράς επιθέσεις τού οχυρού, διατηρούν τάς θέσεις των.

1904.—Η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φώς τον τάφο του Ιδομενέα στην Κνωσό της Κρήτης.

1906.—(ν. ημερ.) Με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από την τέλεση των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσοολυμπιάδα, όπου παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 κράτη (ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες). Οι αγώνες έχουν μεγάλη επιτυχία, όμως, ως θεσμός δεν επιβιώνουν διότι η Ελλάδα δεν αντέχει οικονομικά τις δύο επόμενες διοργανώσεις τους, το 1910 και το 1914, εξαιτίας των πολέμων. Οι Μεσοολυμπιακοί Αγώνες του 1906 έγιναν από τις 22 Απριλίου έως και 2 Μαΐου.

1912.—Αλλαγή του κατοχικού καθεστώτος στα Δωδεκάνησα. (Βλ.21/4) Οι Ιταλοί αποβιβάζονται στην νήσο Ρόδο χωρίς σημαντική αντίσταση από τους τούρκους και προσαρτούν τα Δωδεκάνησα υπό τόν τύπον τής προσωρινότητος.

.—Η Τουρκία αποφασίζει το προσωρινό άνοιγμα των Δαρδανελίων, γεγονός που σχολιάζεται ως διπλωματική ήττα της Πύλης.

1913.—Ελληνοσερβική συνάντηση προς σύναψη πρωτοκόλλου, στο οποίο καταγράφονται με αδρές γραμμές τα ελληνοβουλγαρικά και σερβοβουλγαρικά σύνορα και προβλέπονται αμοιβαίες εγγυήσεις σε περίπτωση βουλγαρικής επίθεσης.

.—Η Τουρκία παραχωρεί το Σκουτάρι στο Μαυροβούνιο.

1914.—Δεκατρείς ένοπλοι τούρκοι συλλαμβάνονται σε σπίτι στην Δράμα. Είχαν στήσει ενέδρα στον πρωθυπουργό μας ο οποίος ευρίσκετο γιά διήμερο ταξίδι στην Πόλη.

1916.—Η κυβέρνηση συνήψε δάνειο με την Εθνική Τράπεζα ύψους 100.000.000 με σκοπό την εξόφληση των επιτάξεων και την βελτίωση της περίθαλψης.

1917.—Παρά τον λόφον Σεμέν Ντε Φέρ (Δογάνη) (Ν.Κιλκίς) συνάπτεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Οι ελληνικές δυνάμεις τρέπουν τους Βούλγαρους σε φυγή. Το III Τάγμα του 1ου ΣΠ, με Διοικητή τον Λγό Γ. Κονδύλη, καταλαμβάνει το ύψωμα Σεμέν ντε Φερ (νότια της Ειδομένης). Επανειλημμένες αντεπιθέσεις των βουλγάρων αποκρούονται με επιτυχία. Απώλειες τάγματος 17 νεκροί και 52 τραυματίες.

1920.—Ο ελληνικός στρατός εκδιώκει Τούρκους ατάκτους πέρα της γραμμής αμύνης του στρατού.

.—Το καθεστώς Βενιζέλου άρρει τον στρατιωτικό νόμο που έθεσε από όλη την χώρα καθώς και την λογοκρισία του τύπου. Από την αμνηστία θα εξαιρέσει τις κυβερνήσεις Σκουλούδη και Λάμπρου [ δηλαδή τους πολιτικούς του αντιπάλους…]

1921.—Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης πραγματοποιεί επίσκεψη στο μέτωπο της Μικράς Ασίας.

.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

1925.—Αρχίζουν στην Λεμεσό οι Α’ Πανελλήνιοι Αγώνες Κύπρου που θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 του μηνός.

1928.—Ισχυρόταται και αλλεπάλληλοι σεισμικαί δονήσεις μεταβάλλουν είς ερείπια τήν Κόρινθον το Λουτράκι και το Καλαμάκι Κορινθίας. Μεγάλος αριθμός θυμάτων (τουλάχιστον 20 άνθρωποι).

1931.—Εγκαινιάζεται το Μουσείο Μπενάκη στην πρωτεύουσα Αθήνα.

1932.—Μετά την κήρυξη χρεοστασίου από την Ελλάδα, παραιτείται ο υπουργός των Οικονομικών Γεώργιος Μαρής.

1941.—Ο βασιλεύς Γεώργιος Β’ καί ή κυβέρνησις εγκαταλείπουν τάς Αθήνας καί μεταβαίνουν είς Κρήτην πρός συνέχισιν τού αγώνος.  

.—Οι Γερμανοί έρχονται σε επαφή με τις Βρεττανοελληνικές δυνάμεις εις Θερμοπύλας, καταλαμβάνουν την Λαμίαν και η αεροπορία των βομβαρδίζει τον Πειραιά.

.—Τουλάχιστον 35 Γερμανικά αεροσκάφη επιτίθενται εναντίον του ‘’Βασίλισσα Όλγα’’. Πολλά θύματα, μεταξύ των και ο κυβερνήτης του σκάφους.

.—Βυθίζεται έξω από τις Λαγούσες νήσους πλησίον της Αίνινας, από Γερμανικά βομβαρδιστικά το αντιτορπιλικό Ύδρα. Φονεύεται ο Κυβερνήτης Θ. ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ και 38 Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοπο. «Ὀπως ανέφερε ο Ναυτικός Διοικητής Μήλου, ένας Γερμανός αεροπόρος από εκείνους που έλαβαν μέρος στην επίθεση του είπε κατά τη κατάληψη της νήσου, ότι του είχε κάνει εντύπωση η ηρωική στάση του πληρώματος της ΥΔΡΑΣ που κουνούσαν τα καπέλα τους και ζητωκραύγαζαν τη στιγμή που το πλοίο βομβαρδιζόταν και βυθίζονταν.»

.—Βυθίζεται στον όρμο Αντικύρων στον Κορινθιακό κόλπο από γερμανικά βομβαρδιστικά το πλωτό νοσοκομείο «Σωκράτης» με κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Κ. Αρβανίτη.

1944.—Το δεύτερο ολοκαύτωμα του χωριού Μεσόβουνο στο Νομό Κοζάνης. To Oλοκαύτωμα του Μεσόβουνου σε δύο φάσεις, 23-10-1941 / 22-4-1944. Τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής το 1941 σκότωσαν ή έκαψαν ζωντανούς 157 κατοίκους του χωριού και το 1944 άλλους 108 και έκαψαν το χωριό.

1948.—Καταστρεπτικοί σεισμοί είς Λευκάδα.

1980.—Η πρώτη γυναίκα που πέταξε στο διάστημα, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, επισκέπτεται την Αθήνα.

1985.—Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο γνωστός κομφερασιέ, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Οικονομίδης.

1990.—Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής εκλέγεται ο Αθανάσιος Τσαλδάρης, με 151 ψήφους.

1991.—Η αστυνομία ανακοινώνει ότι, ο βομβιστής της Πάτρας (βλ. 19 Απριλίου) είναι Παλαιστίνιος και αναγνωρίστηκε μεταξύ των επτά νεκρών.

1992.—Διαδεχόμενος την θέση του Αντώνη Τρίτση, ο Λεωνίδας Κουρής είναι και επίσημα ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων.

1993.—Να καταργηθεί κάθε μνεία, ακόμη και προαιρετική, του θρησκεύματος των Ελλήνων πολιτών στις νέες ταυτότητες ζήτησε από την ελληνική Κυβέρνηση με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!!….

1994.—121 κιλά ηρωίνης, τη μεγαλύτερη ποσότητα που κατασχέθηκε μέχρι τότε στη χώρα μας, ανακαλύπτουν οι τελωνειακοί των Κήπων Έβρου σε τροχόσπιτο Γερμανών.

.—Μακεδονικό, Κυπριακό και ελληνοτουρκικά συζητούν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στο Λευκό Οίκο.

1995.—Ο Ραούφ Ντενκτάς, επανεκλέγεται για τρίτη θητεία στην «προεδρία» του ψευδοκράτους στα κατεχώμενα της Κύπρου μας.

2001.—Η Skoda Ξάνθη νικά τον Ηρακλή με 1-0. Αυτός ο φαινομενικά αδιάφορος αγώνας ωστόσο περνά στην ιστορία αφού για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος η ομάδα του Ηρακλή χρησιμοποιεί 4 τερματοφύλακες σε διάφορες θέσεις της ενδεκάδας.

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: