h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

21/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

.

21 Ἀπριλίου

.

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΣΑΒΙΝΩΝ 753 π.Χ..—Κατά την παράδοση των Ιταλών, σαν σήμερα ο γιός του Άρη και της Ρέας, Ρωμύλος, ιδρύει την πρωτεύουσα της Ιταλίας Ρώμη.

1042.—(20ή21/4)Η αδελφή τής Ζωής, Θεοδώρα, ανακηρύσσεται συναυτοκράτειρα, ενώ ο Μιχαήλ  Ε’ ο Καλαφάτης , ο οποίος είχε εξορίσει τη θετή του μητέρα Ζωή, εκδιώκεται από το θρόνο έπειτα από λαϊκή εξέγερση και τυφλώνεται.

1729.—Γεννιέται η Αικατερίνη Β΄, αυτοκράτειρα της Ρωσίας.

1804.— (21 ἤ 22/4) Μετά από τρίμηνη πολιορκία και προδοσία του Γιώργου Κύργιου, ανιψιού του Ζίκου Μίχου -του είχε υποσχεθεί ο Αλή Πασάς το αρματολίκι της Λάκκας εάν τους βοηθούσε να πάρουν το μοναστήρι- μία ομάδα από 3.000 Τουρκοαλβανούς και άλλους 1.200 εφεδρικούς Αλβανούς εξουδετέρωσε την αντίσταση του Φυλακίου «Προφήτης Ηλίας» που βρισκόταν πάνω από τη Μονή Σέλτσου και εισέβαλε στο χώρο του μοναστηριού. Στη φονική και άνιση μάχη που επακολούθησε και γενικεύτηκε με την προσθήκη και άλλων Τουρκαλβανών, άλλοι Σουλιώτες σκοτώθηκαν, άλλοι αιχμαλωτίσθηκαν -όπως ο Νότης Μπότσαρης, η γυναίκα του Χριστίνα και τα παιδιά του Κίτσου Μπότσαρη, Κώστας, Δέσποινα και Αγγελική- και άλλοι, κυρίως γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών γκρεμίστηκαν σε βάραθρο 300 μέτρων, αφήνοντας τα κορμιά τους στον Ασπροπόταμο, αναδεικνύοντας έτσι το μοναστήρι του Σέλτσου σε νέο Ζάλογγο. Σ’ αυτούς που προτίμησαν να πνιγούν παρά να αιχμαλωτιστούν από τους Τούρκους ήταν και η όμορφη 19χρονη Λένη Μπότσαρη, κόρη του Κίτσου (μερικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για την 21χρονη Ελένη Μπότσαρη, κόρη του Νότη και ανιψιά του Κίτσου Μπότσαρη) για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία της οποίας γράφτηκαν πολλά δημοτικά τραγούδια.

1810.—Το φρούριο της Λευκάδας πέφτει στα χέρια των Άγγλων. Λίγο αργότερα καταλαμβάνονται και οι Παξοί.

1870.—Λήγει η θητεία του Γεωργίου Σκούφου ως δημάρχου Αθηναίων.(22/4/1866-21/4/1870)

1897.—Οι ελληνικές δυνάμεις εις τον τομέα Ηπείρου μάχονται με τους Τούρκους. Το σώμα των αστυφυλάκων προστατεύει το πλαγιοβληθέν 6ον σύνταγμα.

.—Η προέλαση των Τούρκων στη Θεσσαλία συνεχίζεται.

.—Ένεκα του πολέμου, η Ελλάς αναγκάζεται να ανακαλέσει τις δυνάμεις της από την Κρήτη. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι ηγέτες των Κρητών αποφασίζουν να δεχθούν την λύση της ‘’αυτονομίας’’ που τους πρότιναν εκβιαστικά οι Μ. Δυνάμεις.

1902.—Απόπειρα δολοφονίας του βουλευτή Γυθείου Γ. Πετροπουλάκη, επί της οδού Σταδίου, από τον συμπατριώτη του Δημ. Στεφανάκο.

1905.—Τα ανταρτικά σώματα του Ανθλγού Γ. Κατεχάκη (Ρούβα) και του Υπλγού Πέτρου Μάνου αποκρούουν σφοδρή τουρκική επίθεση στο ύψωμα Μουρίκι του όρους Σινιάτσικο Κοζάνης, υποχρεώνοντας τους εχθρούς να τραπούν εις φυγήν με μεγάλες απώλειες.

1906.—Η ρουμανική κυβέρνηση υιοθετεί το όνομα «κουτσόβλαχος» γιά τους ρουμανόφρωνες της Μακεδονίας. Συνάμα αναλαμβάνει την εκπαίδευσή τους με την ίδρυση ρουμάνικων σχολείων στην περιοχή. Τη σχετική άδεια γιά την ίδρυση αυτών των σχολείων, έδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος […..]

1907.—Ο Ελληνισμός της βουργαρίας εξαναγκάζεται σε προσφυγιά ένεκα σφοδρών διώξεων από τους εχθρούς μας.

1912.—Στα πλαίσια των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ιταλών εις τα Δωδεκάνησα, εξήλθεν εις την ξηράν (στην νήσο Ρόδο) διά λέμβου φερούσης λευκήν σημαίαν, ο κυβερνήτης του καταδρομικού «Alpino» συνοδευόμενος υπό ετέρου αξιωματικού και δύο υπαξιωματικών και προπορευομένης της λευκής σημαίας μετέβη εις το Διοικητήριον, όπου εζήτησεν από τον Βαλήν, διά  εγγράφου διακοινώσεως, να παραδώση την πόλιν, τον στρατόν και την νήσον.  

1917.—Οι εκλογές αναθέτουν την κυβέρνηση στον Αλέξανδρο Ζαΐμη, που όμως θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 14 Ιουνίου του 1917. Στη διάρκειά της, εισβάλει η «Αντάντ» και παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα τής Ελλάδας.

1920.—Ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας εκδιώκει Τούρκους ατάκτους από το έδαφος που διοικεί.

1921.—Ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας ετοιμάζεται δια νέας επιθέσεις και δρα με περιπόλους.

.—Αλβανοί κατσαπλιάδες πραγματοποιούν επίθεση εναντίον της Κορυτσάς  και του Αργυροκάστρου, με αρκετά θύματα.

1922.—Η ελληνική στρατιά δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.

1927.—Μετά από τέσσερεις μήνες στο εξωτερικό, ο Ελ. Βενιζέλος επιστρέφει στα Χανιά της Κρήτης. Αν και δηλώνει ότι δεν θα ξανασχοληθεί με την πολιτική , ελάχιστες ημέρες αργότερα εκδηλώνει τον πόθο του για την προεδρία της Δημοκρατίας.

1929.—Διεξάγονται εκλογές για την συγκρότηση της Ελληνικής Γερουσίας, κατά τις οποίες εξελέγησαν 92 γερουσιαστές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι Φιλελεύθεροι του Ελευθέριου Βενιζέλου καταλαμβάνουν τις 72 από τις 92 έδρες.

1941.—Νηοπομπή μεταφέρουσα διά βενζινοκινήτων πλοιαρίων 5.000 Γερμανούς στρατιώτας εις Κρήτην, εξολοθρεύεται τελείως υπό βρεττανικής μοίρας.

.—Οι γερμανικές προφυλακές έρχονται σε επαφή με τις Βρεττανοελληνικές δυνάμεις στις Θερμοπύλες.

.—Ο στρατηγός Τσολάκογλου και ο Επίσκοπος Ιωαννίνων κατόπιν ιδικής τους πρωτοβουλίας, υπέγραψαν πρωτόκολλον συνθηκολογήσεως μέ τούς Γερμανούς.

.—Την πρωθυπουργεία της χώρας αναλαμβάνει ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ενώ κάποια από τα κυβερνητικά στελέχη της 4ης Αυγούστου (Μανιαδάκης, Νικολούδης, Δημητράτος κλπ.) παραμένουν στις θέσεις τους.

.—Βυθίζεται στον Κορινθιακό κόλπο από γερμανικά βομβαρδιστικά το γεμάτο τραυματίες πλωτό νοσοκομείο «Ελληνίς» με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Χ. Ρεβίδη και το «Έσπερος» έξω από το Μεσολόγγι.

.—Το Β.Π. Τ/Β ΑΙΓΛΗ 60, 02 αναφέρει κατάρριψη Γερμανικού αεροσκάφους.

.—Έναρξη εισόδου βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Θράκη, μετά από έγκριση του Γερμανικού Στρατού.

.—Ο Αντιστράτηγος Αλ. Παπάγος, παρά την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο αλβανικό μέτωπο από την γερμανική εισβολή στην Μακεδονία, συνιστά με διαταγή του προς την Στρατιά Ηπείρου την συνέχιση του αγώνα μέχρι το έσχατο όριο των δυνατοτήτων της.

1947.—Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου Παύλος, ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων και στην συνέχεια απευθύνει μέσω ραδιοφώνου διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

1951.—Δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο νόμος περί Οργανώσεως και Λειτουργίας της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Ελλάδος.

1955.—Καταστρεπτικοί σεισμοί εις Βόλον καί Πήλιον.

1959.—Καθελκύεται από τα ναυπηγεία της Σύρου το πρώτο φορτηγό πλοίο.

1963.—Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινάει από τον Μαραθώνα την πρώτη Πορεία Ειρήνης κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται.

1967.—Εκδηλώνεται στην Αθήνα στρατιωτικό πραξικόπημα, γνωστό σαν η Χούντα των Συνταγματαρχών κατά παραβίαση του Συντάγματος, με αποτέλεσμα την επιβολή του δικτατορικού  καθεστώτος (1967 – 1974).

.—Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.

.—….Αναβάλλεται η 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Οι αγώνες θα ξαναρχίσουν έναν μήνα μετά, στις 21/5.

1972.—Θεμελιώνεται το νέο Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1981.—Με βάση τα στοιχεία της απογραφής, ο πληθυσμός στην Ελλάδα είναι 9.707.000 κάτοικοι και της Αθήνας 3.016.000.

1983.—Η Αθήνα είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, σύμφωνα με την ΕΟΚ.

1990.—Φήμη των πρακτόρων των Δυτικών αναφέρει πως στην Πάτρα, οι τελωνειακοί εντοπίζουν ένα τεράστιο πυρηνικό σούπερ πολυβόλο, που προοριζόταν για τον Ιρακινό Πρόεδρο, Σαντάμ Χουσεΐν.

1994.—Προσχωρούν στην ΠΟΛΑΝ, το κόμμα που δημιούργησε ο Αντ. Σαμαράς   την διαγραφή του, δύο πρώην βουλευτές της ΝΔ, ο Παναγιώτης Κλης και ο Διονύσης Μπεχράκης, καθώς και το πρώην μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού Δημοσθένης Μανίκας.

2000.—Ο Απόστολος Κακλαμάνης εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: