h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

20/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

.

20 Ἀπριλίου

.
1042.—(20ή21/4) Η αδελφή τής Ζωής, Θεοδώρα, ανακηρύσσεται συναυτοκράτειρα, ενώ ο Μιχαήλ  Ε’ ο Καλαφάτης , ο οποίος είχε εξορίσει τη θετή του μητέρα Ζωή, εκδιώκεται από το θρόνο έπειτα από λαϊκή εξέγερση και τυφλώνεται.
.
1453.—Ο βυζαντινός πλοίαρχος Φλαντανελλάς, κατόπιν λυσσώδους ολοημέρου αγώνος πρός τόν τουρκικόν στόλον, εισέρχεται μέ το πλοίον του, το οποίον ήτο κατάφορτον με σίτον και τρία άλλα ιταλικά σκάφη, πλήρη τροφίμων, εις τόν Κεράτιον κόλπον, διά ν’ ανεφοδιάση τήν πολιορκουμένην Κωνσταντινούπολιν.
.
1804.—Ο Αλή Πασάς στέλνει νέες ενισχύσεις περίπου 7 έως 8.000 Τουρκαλβανούς και παραγγέλλει οργισμένος στους στρατηγούς του να ξεπαστρέψουν μια «φούχτα κατσικοκλέφτες» όπως αποκαλούσε τους γενναίους Σουλιώτες της Μονής Σέλτσου στον νομό Άρτης. Το μέλλον πλέον είχε κριθεί.
.
1821.—Οι Έλληνες επαναστάτες του Γαλατσίου Μολδαβίας, υπό τον Χιλίαρχο Αθανάσιο Καρπενησιώτη, καταστρέφουν την γέφυρα του ποταμού Σερέτη, για να παρεμποδίσουν την κατάληψη της πόλεως από τους τούρκους.
.
1879.—Το πρώτο τροχόσπιτο, ρυμουλκούμενο από άλογα, χρησιμοποιείται σε ταξίδι από το Λονδίνο στην Κύπρο.
.
1897.—Στον τομέα τής Ηπείρου οι ελληνικές δυνάμεις διά τού 6ου συντάγματος επιτίθενται εναντίον των Τούρκων. Τούτο όμως πλευροκοπηθέν υπό τουρκικών δυνάμεων αναγκάζεται να υποχωρίση.
.
1903.—Εγκαινιάζεται το πρώτο μουσείο των Δελφών, του οποίου μέγας χορηγός ήταν ο Ανδρέας Συγγρός .
.
1904.—Πεθαίνει ο πανεπιστημιακός καθηγητής παθολογίας Γ. Καραμήτσας. Γεννήθηκε στον Μόλυβο (Μήθυμνα) της Μυτιλήνης.
.
1905.—Την Αθήνα επισκέπτεται η βασίλισσα της Αγγλίας, Αλεξάνδρα.
.
Γιῶργος Σαραντάρης1908.—Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο ποιητής, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος της Γενιάς του ’30, Γιώργος Σαραντάρης.  Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γιώργος Σαραντάρης εμφορούμενος από συναισθήματα φιλοπατρίας συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού μετώπου, όπου αρρώστησε από τύφο. Πέθανε ύστερα από την επιστροφή του στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου 1941.
.
1920.—Ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων Τούρκων.
.—Έναρξη των έβδομων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αμβέρσα του Βελγίου.
.
1921.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.
.
1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.
.—Υπογράφεται συμφωνία του Κεμάλ Ατατούρκ με τους Ιταλούς σύμφωνα, με την οποία οι Ιταλοί αποχωρούν από την κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου στη νοτιοδυτική Τουρκία, με την υποχρέωση να ασκήσουν πίεση στους Συμμάχους υπέρ της Τουρκίας.
.
1925.—Εγκαινιάζεται ο νέος ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα, με την πρώτη ιπποδρομία με στοίχημα. Το 1936 επί κυβέρνησης Μεταξά, οι αδελφοί Κωστόπουλοι, ιδρυτές τής Τράπεζας Πίστεως, στους οποίους η κυβέρνηση Γονατά    είχε παραχωρήσει το προνόμιο της διοργάνωσης ιπποδρομιών το 1923, παραχωρούν το προνόμιο αυτό στον συνεργάτη τους Άγγλο William Riges.
.
ΠΑΟΚ 1926.—Ημέρα ίδρυσης του ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών) στην Θεσσαλονίκη. Ήταν μια πρωτοβουλία προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη με πρώτο πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. Τα χρώματα της ομάδας είναι το μαύρο και το άσπρο, που συμβολίζουν τις χαμένες πατρίδες και την ελπίδα, που δεν σβήνει.
.
1927.—Ο Ελευθέριος επιστρέφει από το εξωτερικό και αποσύρεται στην πατρίδα του τα Χανιά.
.—Υποψίες για νέο κίνημα οπαδών του δικτάτορα Πάγκαλου, καθώς και ανταρσία στον στόλο. Πέντε ημέρες μετά θα αρχίσουν οι συλλήψεις αξιωματικών.
.
1930.—Ο σεισμός που σημειώνεται στην περιφέρεια της Κορίνθου, έχει ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 15 άτομα και να μείνουν άστεγες πολλές (πάνω από 500) οικογένειες.
.
1931.—Καταρτίζεται ο ελληνικός κώδικας περί απονομής συντάξεων στους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους.
.
1941.—Ο βασιλεύς της Ελλάδος Γεώργιος απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό και του γνωρίζει την στρατιωτική κατάσταση.
.—Υπογράφεται στο Βοτονόσι Ηπείρου (περιοχή Μετσόβου) το Πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως του Ελληνικού Στρατού μεταξύ του Αντιστρατήγου Γ. Τσολάκογλου και του Γερμανού Στατηγού Ντήτριχ.
.—Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Λάρισα και τα Τρίκαλα.
.—Ο αρχιστράτηγος Παπάγος συνιστά διά διαταγής του πρός τόν στρατόν τής Ηπείρου τήν άμυναν μέχρις εσχάτων.
.—Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τον Πειραιά, Καλαμάτα και Μέγαρα.
.—Βύθιση του Αντιτορπιλλικού «ΨΑΡΑ» στον κόλπο Μεγάρων από Γερμανικά βομβαρδιστικά (Κυριακή του Πάσχα). Φονεύονται 37 άνδρες του πληρώματος.
.—Το Καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Α2, βυθίζεται μετά από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές του Ρίου.
.
1943.—Στην τοποθεσία Λυκόχωρος της Βουνιχώρας Παρνασσίδος υψώνεται η Ελληνική Σημαία και γίνεται η επίσημη τελετή ορκωμοσίας των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, με Διοικητή τον Σχη Δημήτριο Ψαρρό. Τον πυρήνα του Συντάγματος απετέλεσαν αξιωματικοί και οπλίτες της αντιστασιακής οργανώσεως «Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός» (ΕΑΣ), ο οποίος είχε συσταθεί στην περιοχή αυτή από τους πρώτους μήνες της κατοχής.
.—Κανονιοφόρα πλοία των εχθρών βομβάρδισαν την Νέα Αγχίαλο στον Βόλο.
.
1946.—Ο Κύπριος δρομέας Στέλιος Κυριακίδης σε ηλικία 36 ετών κερδίζει τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, που θα παραμείνει μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60.
.
1959.—Πεθαίνει ο γλωσσολόγος καθηγητής Μανώλης Τρανταφυλλίδης.
.
1962.—Ξεσπούν σοβαρά επεισόδια κατά οπαδών της Ένωσης Κέντρου στην Αθήνα.
.
1967.—Αεροπλάνο των ελβετικών αερογραμμών συντρίβεται στη Λευκωσία της Κύπρου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 126 άτομα.
.
1992.—Η Ελλάδα συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Γεωργία.
.—Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία [……………].
.
1993.—Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο ηθοποιός Τίμος Περλέγκας.
.
1995.—Αμερικανός αξιωματούχος καταστά σαφές ότι, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν σημαίνει ότι, θα πρέπει να συνοδεύεται και με ένταξη της Τουρκίας.
.
1996.—Την τρομοκρατική ενέργεια στην Αίγυπτο που στοίχισε την ζωή σε 18 Έλληνες τουρίστες, αναλαμβάνει η ισλαμική οργάνωση Γκαμάα αλ Ισλαμίγια.
.
1997.—Σε ηλικία 89 ετών, πεθαίνει ο Σταμάτης Πολενάκης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες γελοιογράφους.
.
1999.—Πεθαίνει ο δημοφιλής ηθοποιός Νίκος Ρίζος. Είχε γεννηθεί  στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924, στο ηρωικό Πέτα της Άρτας.
.
2000.—O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στη Θεσσαλονίκη επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 73-67.
.
.

Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: