h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

.

18 Ἀπριλίου

.

716.—Ο Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Η στέψη του πραγματοποιείται στις 25 Μαρτίου του 717.

727.—Επαναστατεί ο τουρμάρχης των Ελλαδικών Αγαλλιανός, ο οποίος υποκινεί το στόλο των θεμάτων της Ελλάδας και των Κυκλάδων  σε εκστρατεία εναντίον της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας των μέτρων που έλαβε ο Λέων εναντίον των εικόνων. Οι επαναστάτες, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν ανακηρύξει αυτοκράτορα τον Κοσμά, συντρίβονται μπροστά στην Κωνσταντινούπολη από το υγρό πυρ.

1453.—Νυκτερινή επίθεσις τών Τούρκων κατά τής Κωνσταντινουπόλεως αποκρούεται με μεγάλας δι’ αυτούς απωλείας.

1821.—Οι Έλληνες υπό τόν Κοντογιάννην πυρπολούν τας τουρκικάς οικίας τής Υπάτης.

.—Εις τους Μύλους της Δαβιάς Μαντινείας οι Έλληνες υπό τον Κολοκοτρώνη νικούν τους Τούρκους.

.—Εις την Σελίμναν Μαντινείας οι Έλληνες υπό του Θ. Κολοκοτρώνην νικούν τους Τούρκους.

.—Εις τον Κάλαμον Ωροπού οι Έλληνες υπό τον Μελέτιον Βασιλείου άνευ αποτελέσματος μάχονται εναντίον των Τούρκων, και εις τον Ιωάννην Δυοβουνιώτην παραδίδεται το φρούριον της Μενδενίτσης Λοκρίδος.

.—Υψώνει ο καπετάν Κωνσταντίνος Λαχανάς στο Βαθύ τής Σάμου, τη σημαία της επανάστασης. Ο επαναστάτης Λυκούργος Λογοθέτης και ο επίσκοπος Κύριλλος κηρύττουν και επίσημα την επανάσταση κατά των Τούρκων.

.—Εκτελέστηκαν δεκαοκτώ Έλληνες υπηρέτες και σωματοφύλακες των αιχμαλώτων προυχώντων και αρχιερέων της Πελοποννήσου οι οποίοι έλαβαν μέρος στην σύναξη της Βοστίτζας, «αφού έρριψαν επάνω τους επτακοσίας βολάς τηλεβόλων, απέτεμαν τας κεφαλάς«, εκτός ενός νέου, ο οποίος δείλιασε, εξώμοσε και αφέθηκε ελεύθερος. Ήταν το πρώτο μέτρο εκφοβισμού πριν πολλοί από αυτούς καταλήξουν νεκροί μετά από φρικτά βασανιστήρια.

.—Οι τούρκοι απαγχονίζουν τον Πατριάρχη και Ιερομάρτυρα Κύριλλο τον ΣΤ’.

1822.—Οι Έλληνες πολιορκηταί τής Ακροπόλεως Αθηνών επιπίπτουν κατά των Τουρκικών χαρακωμάτων και μάχονται δια των ξιφών των εναντίον των Τούρκων υπερασπιστών. Κατά την μάχην φονεύεται ο φιλέλλην Σκαλεμβέργης.

1823.—Η Β΄ Εθνοσυνέλευση ολοκληρώνει τις εργασίες της.

1826.—Η νέα κυβέρνηση υπό τον Α. Ζαΐμη εγκαθίσταται στο Ναύπλιο.

1829.—Ύστερα από στενή πολιορκία από ξηρά και θάλασσα παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της (Ιτς-Καλέ) η Ελληνική Σημαία.

1878.—Μετά από μεσολάβηση των Άγγλων προξένων Αθηνών και Αδριανουπόλεως, υπογράφεται στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των τούρκων. Έτσι τερματίστηκαν τυπικά οι εξεγέρσεις στην Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία, ουσιαστικά όμως συνεχίστηκαν με την μορφή ανταρτοπολέμου.

1897.—Μάχη τού Βελεστίνου, καθ’ ην αι ελληνικαί δυνάμεις, μετά σφοδρόν αγώνα, απέκρουσαν τας επιθέσεις τού τουρκικού στρατού και τον ηνάγκασαν να υποχωρήση.

1901.—Στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Κρήτη, επικρατούν οι Ενωτικοί.

1903.—Πράκτορες της Βουλγαρίας έχουν τοποθετήσει βόμβες στην Θεσσαλονίκη και ανατινάξεις αμαξοστοιχιών, σε συνδυασμό με οδομαχίες με τούρκους, στοιχίζουν την ζωή σε 100 άτομα. Αρχηγός των συμμοριτών είναι ο κομιτατζής Σαράτοφ.

1904.—Βουργάρικες συμμορίες συγκρούονται με τμήματα του τουρκικού στρατού στην Μακεδονία.

1908.—Ο Αθανασάκης Αλέξιος είχε χορηγήσει ενωρίτερα τα απαιτούμενα κεφαλαία για να κτισθεί το καλλιμάρμαρο νεοκλασικό κτίριο του Αθανασακείου Μουσείου Βόλου, το οποίο σαν σήμερα θεμελιώθηκε.

1910.—Οι έμποροι και οι βιομήχανοι Αθήνας-Πειραιά, με αναφορά τους προς το βασιλιά, τονίζουν ότι η Επανάσταση πέτυχε και ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλία για την εδραίωση του καθεστώτος.

1914.—Επίθεση κατά βορειοηπειρωτικού σώματος στο Τεπελένι.

1917.—Γεννιέται η μετέπειτα βασίλισσα της Ελλάδος Φρειδερίκη.

1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων Τούρκων.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1922.—Η ελληνική στρατιά εις Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

1929.—Η οργάνωση των ΑΧΕΠΑ της Αμερικής προσφέρει 3 εκατομμύρια δρχ. για την ίδρυση στην Κόρινθο πρότυπης γεωργικής σχολής.

1931.—Με νέο οργανισμό ρυθμίζονται τα ελληνικά πανεπιστημιακά ζητήματα.

1932.—Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο.

1941.—Ο τραπεζίτης και διαδεχθείς τόν Εθνάρχη Ι. Μεταξάν εις τήν πρωθυπουργία Αλέξανδρος Κορυζής , αυτοκτονεί δια να μην ζήσει να δει την γερμανική κατοχή.

.—Οι Γερμανοί συνεχίζουν την προέλασίν τους προς Νότον, μάχονται με οπισθοφυλακές των Βρεττανοελληνικών δυνάμεων.

.—Η γερμανική αεροπορία κατέστρεψε την Λαμίαν και την Χαλκίδα.

.—Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Σέρβια Κοζάνης και την Καλαμπάκα.

.—Ο Στρατός μας εκκενώνει το Λεσκοβίκι και το Αργυρόκαστρο.

.—Το αντιτορπιλικό Λέων ΙΙ κατά την διάρκεια της συνοδείας μίας νηοπομπής συγκρούστηκε με το επιβατηγό ΑΡΤΕΝΑ. Ακολούθησε έκρηξη δυο βομβών βάθους, με αποτέλεσμα να αποκοπεί το πρυμναίο τμήμα του πλοίου και να σκοτωθούν 2 αξιωματικοί.

1943.—Στις 18 Απριλίου 1943 κανονιοφόρα πλοία στον Βόλο κατέστρεψαν τα πλοία που ήταν προσαραγμένα στο λιμάνι της Νέας Αγχιάλου. Στις 20 βομβάρδισαν και την Νέα Αγχίαλο.

1944.—Τρίτη του Πάσχα· η Καλοσκοπή (Κουκουβίστα) της Φωκίδος καίγεται από τους Γερμανούς, φονεύονται δύο άνδρες χωριανοί, ο Ευθ. Μώρης (Μαλαμούρης) και ο Αθαν. Τομαράς (Τσιαμτσιούρης).

Κατά την Γερμανική κατοχή η Καλοσκοπή (Κουκουβίστα) γνώρισε το μένος των κατακτητών με συχνές επιδρομές και βομβαρδισμούς. Τις πιο δραματικές στιγμές όμως οι κάτοικοι του τις έζησαν το Πάσχα του 1944 και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, όταν οι κατακτητές έκαψαν το χωριό δύο φορές.

1946.—Μετά την επικράτηση του Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο Κ. Τσαλδάρης σχηματίζει κυβέρνηση.

1956.—Η Μαρία Δεσσύλλα από την Κέρκυρα είναι η πρώτη Ελληνίδα που εκλέγεται δήμαρχος. Εκλέχθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, ήταν χήρα του θανόντος δημάρχου Σταματίου Δεσύλλα και δισέγγονη του κυβερνήτου Ιωάννη Καποδίστρια.

1961.—Δίωρη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι.

1991.—Πεθαίνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ  Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας από εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο υπέστη κατά τη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1994.—Στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εισάγεται επειγόντως με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ο Γιώργος Γεννηματάς.

1995.—Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφυλακίζεται ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη για το φόνο του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου και αφού είχε ήδη εκτίσει τα 2/5 της ποινής του.

1996.—Ο υπουργός εξωτερικών της «ΠΓΔΜ»Λ.Φρτσκόφσκι, σε συνέντευξη που δίνει στη Βιέννη, αναφερόμενος στις ελληνοσκοπιανές διαφορές για το θέμα της ονομασίας της χώρας του, λέει: « Οι Έλληνες μπορούν να μας αποκαλούν σε διμερές επίπεδο, όπως θέλουν. Σε διεθνές όμως επίπεδο, η σκοπιανή κυβέρνηση θέλει να κατοχυρώσει το όνομα «Μακεδονία» σε όλα τα όργανα» [ …].

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: