h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

15/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

.

15 Ἀπριλίου

.

421 π.Χ.—Ημερομηνία υπογραφής της ‘‘Νικείου Ειρήνης’’ μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης. Η διάρκεια της παύσεως των εχθροπραξιών του Πελοποννησιακού Πολέμου με βάση την συνθήκη αυτή είχε διάρκεια μόλις έξι έτη.

1415.—Πεθαίνει εις ηλικίαν 60 ετών ο λόγιος του Βυζαντίου Μανουήλ Χρυσολωράς,  εδραιωτής τής διδασκαλίας τής Ελληνικής γλώσσας στην Δύση και πρωτεργάτης της Αναγέννησης.

1453.—Ο στόλος τού Μωάμεθ Β’ εκ 420 πλοίων, υπό τον Βούλγαρον αρνησίθρησκον Μπαλτάογλου Σουλεϋμάν, καταπλέει εις τον Βόσπορον, χωρίς όμως νά κατορθώση να εισέλθη εις τόν κόλπον, λόγω τής φρασσούσης το στόμιόν του αλύσεως.

1770.—Οι Ρώσοι πολιορκούν το Ναυαρίνο (Πύλος). (Ορλωφικά).

1819 ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ Francesco_Hayez_013 1819.—4.000 Πάργιοι εγκαταλείπουν την πόλιν των παραλαβόντες μόνον τα ιερά οστά τών προγόνων των επειδή η πόλις των επωλήθη από τους Άγγλους στους Τούρκους (κατά την συναφθείσαν συμφωνία οι Πάργιοι δεν εδικαιούντο να πάρουν ουδέ φύλλον δένδρου). 

1821.—(ν. ημερ.) Η Ύδρα εισέρχεται επισήμως εις τον Αγώνα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ύδρας Γεράσιμος, μετά από επίσημη δοξολογία, υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως. Ήδη η Ύδρα επωμίζεται το βάρος ολοκλήρου σχεδόν του ναυτικού αγώνος.

.—Ο Μουσταφάμπεης διαλύει τους Έλληνας πολιορκητάς του φρουρίου Πατρών και το καταλαμβάνει.

.—Επαναλαμβάνεται συνέλευση στην Παναγία τη Θυμιανή, που γίνεται η Αγία Λαύρα της Κρήτης. Στη συνέλευση παίρνουν μέρος 1500 επαναστάτες από όλη την Κρήτη και στις αρχές Ιουνίου αρχίζει επίσημα πια ο κρητικός αγώνας. Παρ’ όλα αυτά, επικράτησε η 14η Ιουνίου 1821 ως η ημέρα που επίσημη έναρξη της επανάστασης στο νησί, που κράτησε μέχρι το 1830. Μάλλον, συνετέλεσε το γεγονός της πρώτης μεγάλης νίκης των επαναστατών στο Λούλο των Χανίων.  

1825.—Αρχίζει η δευτέρα πολιορκία τού Μεσολογγίου υπό τού Κιουταχή, όστις συνεκέντρωσε πέριξ αυτού άνω τών 30.000 πολεμιστών.

1827.—Ο Ιμπραήμ πασάς πολιορκεί το φρούριον Χλουμουτσίου Ηλίας.

1850.—Άρση του ναυτικού αποκλεισμού των ελληνικών παραλίων υπό των Άγγλων, (Παρκερικά). Ο λόγος του αποκλεισμού ήταν η υπόθεση του τυχωδιώκτη ισπανοεβραίου ή πορτογαλοεβραίου Δαυίδ, ή Νταβίντ Πατσίφικο.

1856.—Γεννιέται  ο Ελληνογάλλος ποιητής Ζαν Μορεάς, κατά κόσμον Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος.

1874.—(ν. ημερ.;) Πεθαίνει στην Αθήνα ο αγωνιστής του Εικοσιένα, ιστορικός, πολιτικός, συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος, απομνημονευματογράφος και νομικός, Γεώργιος Τερτσέτης. Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1800. Ένα χαρακτηριστικό ευτράπελο από την ζωή του Τερτσέτη είναι το εξής: «Είχε πατέρα καθολικό και μητέρα ορθόδοξη, που άρχισαν να καβγαδίζουν αν το γιο τους θα τον είχε θρησκευτικό υπήκοο ο Πάπας ή ο Πατριάρχης. Ο πατέρας του τον βάφτισε καθολικό, μα η μητέρα τον βούτηξε κρυφά στην ορθόδοξη κολυμπήθρα. Όταν το έμαθε ο πατέρας του, τον ξαναβάφτισε για τρίτη φορά καθολικό. Όταν μεγάλωσε ο Τερτσέτης προτίμησε το ορθόδοξο βάπτισμα».

1896.—Λήξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

.—Πεθαίνει ο μεγάλος ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός.

1897.—Οι τουρκικές δυνάμεις δίνουν μάχη μετά των ελληνικών εις το Βελεστίνον Θεσσαλίας. Οι ελληνικές δυνάμεις αμύνονται σθεναρώς.

1907.—Οι ρουμάνοι ιδρύουν και επίσημα,  σχολεία και εκκλησίες στην Μακεδονία. Την έγκριση σ’ αυτήν την απόφαση έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος [….]

1912.—15 πολεμικά ιταλικά περιέζωσαν τη Ρόδο και ο Ιταλός στρατηγός Giovanni Αmeglio αποβίβασε 15 χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες στο σημερινό Φαληράκι. Οι κάτοικοι της Ρόδου, χωρίς να γνωρίζουν το άθλιο μέλλον τους, έπλεαν σε πελάγη χαράς. Επιτέλους ύστερα από αιώνες θα απαλλάσσονταν από τον επαχθή τουρκικό ζυγό που βύθισε τη Ρόδο και τα άλλα Δωδεκάνησα στην αμάθεια, στην οικονομική αθλιότητα και στην πολιτιστική υποβάθμιση.

1914.—Συνεχίζουν οι αντεγκλήσεις Ηπειρωτών της Βορείου Ηπείρου με συμμορίες αλβανών.

1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δίδει συμπλοκές με ατάκτους Τούρκους.

1921.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δράση περιπόλων.

1930.—Το Πρωτοδικείο Αθηνών μεταφέρεται στο μέγαρο του Αρσακείου.

1939.—Ανασκάπτεται στην Πύλο μυκηναϊκό ανάκτορο, που πιθανότατα ήταν το ανάκτορο του Νέστορα.

1941.—Οι Γερμανοί συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον των Βρεττανοελληνικών δυνάμεων στο Λιτόχωρο και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν.

.—Αρχίζει η σύμπτυξη του ελληνικού στρατού στην Αλβανία με στόχο την ευθυγράμμιση του μετώπου. Η Βόρεια Ήπειρος, η οποία έχει για τρίτη φορά από τις αρχές του 20ού αιώνα απελευθερωθεί από ελληνικά στρατεύματα (1912, 1915, 1940), εγκαταλείπεται οριστικά.

.—Η Γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τον Πειραιά, τα Τρίκαλα, την Σπάρτη και την Κυπαρισσία.

1948.—Το Α΄ Σώμα Στρατού υπό την ηγεσία του αντιστράτηγου Θρασύβουλου Τσακαλώτου αρχίζει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του ΚΚΕ στην Ρούμελη. Η επιχείρηση έχει την κωδική ονομασία «Χαραυγή».

1950.—Ορκίζεται η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου.

1951.—Οι δημοτικές εκλογές αναδεικνύουν δεξιούς δημάρχους στα τρία μεγαλύτερα κέντρα: Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

1955.—Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αναχώρησε για το Μπαντούγκ της Ινδονησίας, όπου συγκροτήθηκε Αφρικανοασιατικό Συνέδριο με εκπροσώπηση 29 κρατών.  Εκεί, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μίλησε για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του Κυπριακού λαού.

1957.—Οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις καταδικάζουν σε θάνατο τους ήρωες της ΕΟΚΑ Νικ. Ιωάννο, Χρήστο Αποστόλου και Ανδρέα Αυξεντίου. 

1958.—Η Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών δίνει τον πρώτο της αγώνα κερδίζοντας τον Λίβανο με 68-32.

1983.—Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής απονέμει τα Βραβεία Ωνάση στον σκηνοθέτη Αντρέι Βάϊντα και στον πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν.

1986.—Η ελληνική Βουλή αποφασίζει σχεδόν ομόφωνα τη διεκδίκηση της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 στην Αθήνα.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: