h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

13/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

.

13 Ἀπριλίου

.

814.—Ο Λέων ο Ε  επιτίθεται την νύκτα αιφνιδιαστικώς παρά την Μεσημβρίαν, κατά τού στρατοπέδου τού Χάνου τών Βουλγάρων Κρούμου καί εξολοθρεύει τό μέγιστον μέρος τού στρατού του. Ο Κρούμος μόλις κατώρθωσε να σωθή με ελαχίστους στρατιώτας του. Οι Βούλγαροι απεκάλουν κατόπιν «βουνόν τού Λέοντος», τον σχηματισθέντα τεράστιον σωρόν από τούς σκελετούς τών φονευθέντων συμπατριωτών των.

1204.—Οι σταυροφόροι τής 4ης Σταυροφορίας, αποτυχόντες εις τήν προσπάθειάν των ν’ απελευθερώσουν τούς Αγίους Τόπους, στρέφονται δολίως κατά τής Κωνσταντινουπόλεως, τήν οποίαν καί κυριεύουν, ανακηρυχθέντος αυτοκράτορος τού κόμιτος Βαλδουΐνου τής Φλάνδρας. Η λατινική κυριαρχία επί τής Κωνσταντινουπόλεως διήρκεσε μέχρι τού 1261 (57 έτη).

1480.—Ο αρχηγός τών Μανιατών Κροκόδειλος Κλαδάς, εγκαταλειφθείς υπό τών Ενετών, διασχίζει ξιφήρης τάς πυκνάς γραμμάς τών Τούρκων, οίτινες τον είχον περικυκλώσει, καί σώζεται μετά 50 οπαδών του επί τριών γαλερών τού βασιλέως τής Νεαπόλεως Φερδινάνδου, όστις τον απέστειλε βραδύτερον με στρατόν καί στόλον εις Ήπειρον, διά να βοηθήση τόν αγωνιζόμενον κατά τών Τούρκων Ιωάννη Καστριώτην, υιόν τού Σκεντέρμπεη.

1770.—Εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο Ρίο (Ορλωφικά).

1821.—Το πτώμα τού πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ (τού οποίου ο απαγχονισμός είχε γίνει τήν 10/4) καταβιβάζεται από τήν αγχόνην. Μαινόμενα στίφη κατεξέσχισαν τα άμφιά του καί το εποδοπάτησαν, ακολούθως δε το έσυραν εις τούς δρόμους καί το διεπόμπευσαν κατά τρόπον απάνθρωπον καί φρικώδη.  Το σώμα ερρίφθη κατόπιν εις τήν θάλασσαν μεταξύ τού Φαναρίου καί τού Ναυστάθμου. Τρείς ημέρας βραδύτερον, το ανέσυρε από τα κύματα όπου επέπλεεν, ο εκ Κεφαλληνίας πλοίαρχος Σκλάβος καί το μετέφερεν εις τήν Οδησσόν (ιδέ καί 17 Ιουνίου).

1823.—«Νόμος της Επιδαύρου» (Σύνταγμα του Άστρους).

1827.—Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών υπό τον Γ. Καραϊσκάκη  και Τούρκων παρά το ακρωτήριο Πειραιώς. Αποτέλεσμα της μάχης υπήρξε η νίκη των Ελλήνων.

1829.—Ο οπλαρχηγός Γεώργ. Βαρνακιώτης καταλαμβάνει το Μακρυνόρος και τον Καραβανσαράν.

1897.—Οι ελληνικές δυνάμεις πιεζόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα εκκενώνουν την Λάρισαν την οποία καταλαμβάνουν οι Τούρκοι.

1900.—Ο Βρετανός αρχαιολόγος Σερ, Άρθουρ Έβανς, αποκαλύπτει στις ανασκαφές της Κνωσού τον αποκλυθέντα ως θρόνο του Μίνωα.

1904.—Επεισόδια σε Σμύρνη και Μυτιλήνη εξ αιτίας έκτακτου φόρου επιτηδεύματος από τους οθωμανούς προς Έλληνες εμπόρους.

1909.—Στρατεύματα του συντηρητικού 1ου Αλβανικού Σώματος Στρατού στην Τουρκία, περικυκλώνουν τη Βουλή και εκθρονίζουν τον Χιλμί Πασά. Ο δρόμος για τους σφαγείς Νεότουρκους ανοίγει.

1914.—Η επιμονή της τουρκίας να επιστρέψει η Ελλάδα τη Χίο και τη Μυτιλήνη, οδηγεί τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών σε ναυάγιο.

1915.—(13/26 Απρ.) Υπογράφεται στο Λονδίνο μυστική συνθήκη μεταξύ των Δυνάμεων της Τριπλής Συνεννοήσεως (Entente) και της Ιταλίας, με βάση την οποία αναγνωριζόταν η ιταλική κυριαρχία στο λιμάνι του Αυλώνα και οι αξιώσεις της Ελλάδος στην Βόρειο Ήπειρο.

1917.—Αιματηρές ταραχές στην Σμύρνη εξ αιτίας της έλλειψης τροφίμων. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 100, ενώ η πόλη στρατοκρατείται.

1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

.—Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης δηλώνει ότι, ο αγώνας της Μικράς Ασίας θα τερματισθεί πολύ σύντομα, με πλήρη θρίαμβο των ελληνικών όπλων, οπότε η κυβέρνηση θα ασχοληθεί εντονότερα και με τα εσωτερικά ζητήματα.

1922.—Η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας περιορίζεται στην δράση περιπόλων.

1924.—Υπό το βάρος του στρατιωτικού νόμου,  σε πολλούς Νομούς της χώρας πραγματοποιείται δημοψήφισμα. Από την διαδικασία απείχε το 30% περίπου του σώματος,  και φυσικά επέβη υπέρ της «δημοκρατίας». Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως καταγγέλλουν το νόθο δημοψήφισμα. Χαρακτηριστική δε είναι η δήλωση του Ι.Μεταξά: “Έστω ότι έγιναν νοθείαι εις τα ΝΑΙ. Δεν έγιναν νοθείαι εις τα ΟΧΙ.”

.—Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ).

1925.—Έπειτα από την ανταλλαγή των πληθυσμών των δυο χωρών, συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί.

1926.—Γεννιέται η μεγάλη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη.

1929.—Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης με ολική καταστροφή σε περισσότερες από 200 οικίες. Από τότε η περιοχή ονομάστηκε Κουρτουλούς.

1936.—Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ διορίζει πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά, αρχηγό του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων, ο οποίος διαθέτει στη Βουλή μόνο έξι βουλευτές.

.—Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής (1876-1936). Ήταν Καθηγητής της Νομικής, πολιτικός, αρχηγός του ‘’Ενωτικού Προοδευτικού Κόμματος’’ και πρωθυπουργός της Ελλάδας για μικρό χρονικό διάστημα κατά τα έτη 1935-1936. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1876 και απέθανε σε ηλικία 60 ετών.

1939.—Η Ρώμη κάνει ασκήσεις αεροπορικής επιδρομής.

1941.—Οι Γερμανοί επιτίθενται κατά των Βρεττανοελληνικών δυνάμεων στον Γιδά Μακεδονίας και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν νοτιότερα.

.—Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Μοσχόπολη και αρχίζει την σύμπτυξη με άξονα την κοιλάδα του Δρίνου.

1944.—Το Κωσταράζι Καστοριάς πυρπολείται και καταστρέφεται ολοκληρωτικά για δεύτερη φορά, μετά από αυτή των Οθωμανών το 1912. Αυτή τη φορά, είναι μία μονάδα των SS προερχόμενη από τη Σιάτιστα που το πραγματοποιεί,εκτελεί 5 και συλλαμβάνει 76 κατοίκους.

1949.—Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη των δραστών για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ.

1970.—Η Χούντα απελευθερώνει τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φεύγει για το Παρίσι.

.—Τελειώνει η δίκη της ελληνικής αντιστασιακής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα».

1984.—Πεθαίνει ολομόναχος στο διαμέρισμά του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο μεγάλος ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

1992.—Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι, αναλαμβάνει ο ίδιος το ΥΠΕΞ, αποπέμποντας τον Αντώνη Σαμαρά.

1994.—Η Κυβέρνηση της Αλβανίας κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι σημειώθηκε νέο επεισόδιο στο φυλάκιο της Επισκοπής, στο Αργυρόκαστρο, από κουκουλοφόρους με ελληνική στρατιωτική στολή.

.—Στην Τουρκία, άγνωστοι αποπειρώνται να βάλουν φωτιά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στο Φανάρι.

1996.—Ο υπεραθλητής και κάτοχος ρεκόρ Γκίνες Γιάννης Κούρος, κάνει ρεκόρ στον υπερμαραθώνιο των 24 ωρών διανύοντας απόσταση 293.704 χιλιομέτρων.

1999.—Πεθαίνει ο παλαίμαχος παλαιστής του κατς Γιώργος Καρπόζηλος.

2000.—Ο Κωνσταντίνος Σημίτης σχηματίζει την τρίτη κυβέρνησή του μετά τις εκλογές τής 9ης Απριλίου.

2003.—Τραγικό δυστύχημα με απολογισμό είκοσι ένα μαθητές νεκρούς και τριάντα δύο τραυματίες σημειώνεται στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στα Τέμπη. Φορτηγό-ρυμουλκό, που μετέφερε πλάκες νοβοπάν, ξεφεύγει από την πορεία του, πιθανότατα λόγω μετατόπισης βάρους και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο, θερίζοντας κυριολεκτικά τους 49 μαθητές και τους 3 καθηγητές του Α’ Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο οδηγός Δημήτρης Ντόλας και οι ιδιοκτήτες της νταλίκας.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

One comment

  1. Reblogged this on My Blog.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: