h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

12/04/2013

.

ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

.

.

12 Ἀπριλίου 

.
434.—Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μαξιμιανός. Διετέλεσε Πατριάρχης κατά τα έτη 431 – 434.

467.—Ο Ανθέμιος γίνεται αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

775.—Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών η κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ Ανθούσα. Νωρίτερα και μετά τον θάνατο του πατέρα της, η Οσία  Ανθούσα, είχε διαμοιράσει τα υπάρχοντά της σε πτωχούς και ιδρύματα και αποσύρθηκε ως μοναχή στην Ιερά Μονή Ομονοίας (ή Ευμενίας).

901.—Πεθαίνει η τρίτη σύζυγος του Λέοντα ΣΤ’ τού Σοφού , Αυτοκράτειρα Ευδοκία, στην διάρκεια του τοκετού. Τελικά παντρεύεται τη Ζωή Καρβονοψίνα (μάτια σαν μαύρα κάρβουνα).

1019.—Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Σέργιος, ανεψιός του Φωτίου.   Βρίσκονταν στον Πατριαρχικό θρόνο επί είκοσι έτη και τιμάται από την Εκκλησία μας ως Άγιος.

1034.—Δολοφονείται ο Ρωμανός Γ΄ μέσα στο λουτρό του από όργανα του ευνούχου Ιωάννη του Ορφανοτρόφου και με τη συγκατάθεση της συζύγου του Ζωής.

.—Ο Μιχαήλ Δ΄ ο Παφλαγόνας, δεύτερος σύζυγος της Ζωής της Πορφυρογέννητης, αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου και θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι το θάνατό του, στις 10 Δεκεμβρίου του 1041.

1159.—Ο αυτοκράτωρ Μανουήλ Κομνηνός  εισέρχεται εν θριάμβω εις τήν Αντιόχειαν καί καταλύει τήν υπάρχουσαν εκεί λατινικήν ηγεμονίαν.

1204.—Οι Φράγκοι εισβάλλουν  στον Κεράτιο Κόλπο. Αρχίζουν να εισχωρούν και στην Κωνσταντινούπολη.

1453.—Ο Τουρκικός στόλος αγκυροβολεί είς τό Διπλοκιόνιον, οπόθεν βάλλει διά τών πυροβόλων του κατά τών τειχών τής Κωνσταντινουπόλεως.

1820.—Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποδέχεται τήν ανωτάτην αρχηγίαν τής Φιλικής Εταιρείας.   Τό σχετικόν πρακτικόν αναφέρει τά εξής: «Κατά τήν άπαξ εγκριθείσαν γνώμην συνελθόντα τα μέλη τής Ελληνικής Εταιρείας και συσκεφθέντα μετ’ ακριβούς ερεύνης και εξετάσεων, εγνώρισαν Επίτροπον Γενικόν τής Ελληνικής Εταιρείας, τόν εκλαμπρότατον πρίγκιπα κύριον Αλέξανδρον Υψηλάντην  , ίνα εφορεύη και επιστατή εν πάσι όσα κρίνονται άξια, ωφέλιμα και πρέποντα». Τό πρακτικόν αυτό συνετάχθη εις τήν Πετρούπολιν και φέρει τάς υπογραφάς τών Αλεξάνδρου Υψηλάντου, Ιωάννου Μάνου καί Εμμανουήλ Ξάνθου, ως «εκπροσώπων τής κινητικής Αρχής».

1822.—Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι σφαγές των χριστιανών της Χίου.

1823.—Η έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που είχε ορίσει η Β’ Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους, δηλώνουν την τραγική οικονομική κατάσταση η οποία μας οδηγεί σε δανεισμό.   «Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέρχονταν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η φορολογία, οι τελωνειακοί δασμοί, οι λείες, τα λάφυρα, τα λύτρα, ο εσωτερικός δανεισμός, οι εισφορές ντόπιων και φιλελλήνων, δεν ήταν ικανές να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό. Η έκθεση της Επιτροπής κατέληγε με την προτροπή να γίνεται καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους τοπικούς άρχοντες και την ανάγκη να αναζητηθούν νέοι πόροι. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού ήταν πλέον μονόδρομος.

1824.—Ο Αρμοστής της Κρήτης, Υδραίος Εμμανουήλ Τομπάζης, εγκαταλείπει το νησί ζητώντας συγχρόνως από τους Κρητικούς να συνεχίσουν με κάθε θυσία τον αγώνα.

1827.—Η Εθνική Συνέλευσις τής Τροιζήνος εξέλεξε τριμελή Αντικυβερνητικήν Επιτροπήν εκ τών Γεωργίου Μαυρομιχάλη, Γιαννούλη Νάκου καί Ιωάννου Μακρή Μιλαϊτη, διά να ασκή τήν εξουσίαν μέχρις ελεύσεως τού Ι. Καποδιστρίου.

1828.—Η έλλειψη πολεμοφοδίων και ζωοτροφών αναγκάζει τους αγωνιστές της Κρήτης να στείλουν επιστολή στον Κυβερνήτη της Ελλάδας Καποδίστρια. Η εν λόγω επιστολή υπογράφεται από τους: Πρωτοπαπάς Σφακίων Γεώργιος, Σ. Δεληγιαννάκης, Α. Μανουσογιαννάκης, Π. Βαρδουλάκης, Α. Μωράκης, Σ. Σηφοδασκαλάκης, παπά Γεώργιος, Σ. Κουκουτσάκης, Ν. Γιαπιτζάκης, Π. Βολουδάκης, Σ. Παπαδάκης, Π. Μανουσέλης, Α. Δημάκης, Α. Βουζάκης, Μ. Δασκαλάκης, Ι. Χάλης, Α. Πιτσικούλης, Γ. Πίπος, Γ. Πολάκης, Γ. Παυλάκης, Ι. Ξυνίδης, Π. Πρινόλης, Β.Π.Θεοδωράκης και Σ. Καβρουδάκης. Είχε προηγηθεί και άλλη από τους Αναγνώστης Παναγιώτου (Παναγιωτάκης) και Ν. Μαλαντρή(Μαλανδράκης).  

1830.—Η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει την πολιτική ανεξαρτησία της χώρας μας.

1871.—Γενέθλιος ημέρα του στρατιωτικού και πολιτικού ανδρός, Ιωάννου Μεταξά.

1882.—Ημέρα έναρξης των εργασιών για την διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου.

1896.—Η Stamasia Portrisi γίνεται η πρώτη γυναίκα, που κερδίζει μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

1897.—Ο Ελληνικός Στρατός συμπτύσσεται νότια της Λάρισας και εγκαθίσταται αμυντικά στην γραμμή Φάρσαλα-Βελεστίνο. Ο Τύρναβος καταλαμβάνεται από τους τούρκους.

1903.—Σημειώνεται συμπλοκή τουρκικού αποσπάσματος και βουργάρων συμμοριτών, με διακόσιους νεκρούς και τραυματίες.

1905.—Συλλαλητήριο των βουργάρων στην πρωτεύουσα Σόφια εναντίων της Ελλάδος. Εκτεταμένες καταστροφές σε καταστήματα και οικίες ομογενών μας.

1909.—Σφαγές Ελλήνων από τούρκους στα Άδανα.

1912.— Με μία πρωτοφανή και αδικαιολόγητη κίνηση ο Ιταλικός στόλος εφορμά στο Αιγαίο, με σκοπό την κατάληψη της νήσου Λήμνου, Αστυπάλαιας  κ.α. Επίσης ο στόλος βομβάρδισε και τα στενά των Δαρδανελίων.

1914.—Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει το Τεπελένι. Έτσι κανένας Έλληνας στρατιώτης δεν απέμεινε στην Βόρειο Ήπειρο.

1920.—Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο διευθυντής της εφημερίδας «Ακρόπολις», Βλάσης Γαβριηλίδης.

.—Ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας μάχεται με περιπόλους.

1921.—Προληπτική λογοκρισία επιβάλλεται στον ελληνικό Τύπο για τις στρατιωτικού περιεχομένου ειδήσεις.

.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1922.—Η ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.

1939.—Η αλβανική Εθνοσυνέλευση προσφέρει στον ιταλικό βασιλικό οίκο το αλβανικό στέμμα, υπό τη μορφή της προσωρινής ένωσης [η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας…].

1941.—Υποχωρητική κίνησις βρετανικών δυνάμεων εκθέτει εις κίνδυνον τάς ελληνικάς μονάδας εις τήν περιοχήν τής Κοζάνης. Παρά ταύτα, ο ελληνικός στρατός αντεπιτίθεται επιτυχώς και συγκρατεί τόν εχθρόν.

.—Βυθίζεται ολοκληρωτικά το επίτακτο πλωτό νοσοκομείο Αττική από ναζιστική αεροπορική επιδρομή στο στενό του Καφηρέως. Το πλοίο ερχόταν από την ανατολική Μακεδονία, μεταφέροντας γιατρούς, νοσοκόμους και τραυματίες [βλ. προηγούμενη ημέρα].

.—Στο Αλβανικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις συμπτύσσονται δια να αποφύγουν την κύκλωσιν.

1960.—Νέο οικονομικό πενταετές πρόγραμμα στην χώρα, που καλύπτει όλους τους τομείς παραγωγής.

1991.—Ο πρώην γερουσιαστής τής Μασαχουσέτης και ομογενής Πολ Τσόγκας, ανακοινώνει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

1992.—Στην Βρετανία, ο ελληνισμός του Λονδίνου πραγματοποιεί συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

1993.—Ο Ελληνοαμερικανός τενίστας Πιτ Σάμπρας ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

1994.—Σε αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών προχωρούν Ελλάδα και Αλβανία, μετά τον ισχυρισμό των Τιράνων ότι, για την επίθεση μασκοφόρων σε στρατόπεδο του Αργυροκάστρου, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα, είχε ανάμιξη η Ελλάδα.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: