h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

09/04/2013

.

sansimera

.

.

09  Ἀπριλίου 

.
.

475.—Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Φλάβιος Βασιλίσκος εκδίδει εγκύκλιο προς τους επισκόπους της αυτοκρατορίας, με την οποία υποστηρίζει τις θέσεις του Μονοφυσιτισμού.

491.—Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Ζήνων. Ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (474-475, 476-491).

1015.—Ο Αυτοκράτωρ Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Εδέσσης, το οποίο κατείχαν οι βούλγαροι.

1463.—Ο Άγιος Ραφαήλ με καταγωγή την Ιθάκη βρίσκει φρικτό θάνατο από τους τούρκους στην Μυτιλήνη. Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος, και, μετά την Άλωση έφυγε από την Μακεδονία όπου μόναζε και πήγε ως Ηγούμενος στην Μονή της Θεοτόκου. Οι τούρκοι, τον έσφαξαν με πριόνι από το στόμα, ενώ μαζί του θανάτωσαν εξίσου φρικτά βασανιστήρια τον Νικόλαο αλλά και την δωδεκάχρονη Ειρήνη, κόρη προεστού στο νησί. Την μικρή Ειρήνη, αφού πρώτα της έκοψαν τα χέρια, την έβαλαν μέσα σε ένα πιθάρι και την έκαψαν ζωντανή μπροστά στα μάτια των γονιών της….

1770.—Μάχη στα Τρίκορφα, στα περίχωρα της Τρίπολης.

1821.—Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν είς τήν Κωνσταντινούπολιν, κατόπιν πολλών μαρτυρίων, τόν Αντώνιον Τσιράν καί τον υιόν του Στέφανον, διότι κατήγοντο από τήν Πελοπόννησον, όπου μαίνετο ή Επανάστασις. Απεκεφάλισαν ή απηγχόνησαν επίσης τούς Δημήτριον καί Ιωάννην Παπαρρηγόπουλον, Δημ. Σκαναβήν, Π. Τσιγκρήν, Μ. Χατζερήν, Γ. Μαυροκορδάτον, Χατζηβασίλην, Κομν. Κάλφαν, Χ. Πανακόν, Κ. Μάνον, Αλ. Μαυροκορδάτον, Κ. Ημερον, Εμμ. Δανέλην, Ν. Χαντζερήν, Δ. Χαντζερήν, Αλ. Ράλλην, Ταλίκην, Δημ. καί Α. Λεβίδην, Ν. Μουρούζην (αδελφόν τού αποκεφαλισθέντος ήδη Κωνσταντίνου), δύο πρωτοσυγκέλλους τών Πατριαρχείων καί πολλούς άλλους.

1825.—Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Γκούραν και Τούρκων εις Δαύλα Λεβαδείας. Επιτυγχάνεται νίκη των Ελλήνων. 

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΒΡΥΖΑΚΗΣ1826.—Μετά την απόφασιν τής Εξόδου (6—4) ό επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, μέ τόν αρχιμανδρίτην Ζαλογγίτην   καί τούς ιερείς Πλατύκαν, Βάλβην καί Αγλύκαντον κοινωνούν τούς κατοίκους Μεσολογγίου, ανερχομένους είς 10.500.   

1829.—Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ’ ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία. Ο Βούλγαρης, καταλάμβανε ξένα καράβια και κατόπιν τα έρριχνε στον Αγώνα για την Εθνεγερσία.

1836.—Η Κυβέρνηση ψηφίζει τον πρώτο πολεοδομικό νόμο.

1870.—Σφαγή στο Δήλεσι. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους, που είχε συλλάβει στο Πικέρμι (30 Μαρτίου 1870), επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Διεθνής διασυρμός της χώρας μας, επειδή οι όμηροι ήταν βρετανοί περιηγητές.

1878.—Κατά την διάρκεια εκδηλώσεων για την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, ο Παλαμάς απαγγέλει το πρώτο του αυτοτελές έργο, ‘’ Μεσολόγγι στον Τάφο των Ηρώων’’.

1897.—Τά ελληνικά στρατεύματα, μετά τετραημέρους μάχας πρός υπερτέρας τουρκικάς δυνάμεις, εγκαταλείπουν τήν Νεζερόν καί συμπτύσονται νοτιώτερον.

1906.—(π. ημερ.) Έναρξη της Μεσολυμπιάδας στην Αθήνα. Περίπου 50.000 θεατές παρακολούθησαν την έναρξη των αγώνων, ενώ, στους νικητές δόθηκαν μετάλλια που όμως δεν καταμετρώνται επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

1911.—Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωστής Παλαμάς τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε την Δημοτική.

1913.—Βαλκανικοί πόλεμοι. Κατάληψη της πόλεως Σκόδρα.

1919.—Διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια για την κατάσταση που επικρατεί στην δεινοπαθούσα Βόρειο Ήπειρο.

1920.—Ο ελληνικός στρατός Μ. Ασίας δέχεται επιθέσεις ατάκτων Τούρκων.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο των αντιμαχομένων γίνεται δράση πυροβολικού.

.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς», ζητά την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου υπέρ του διαδόχου Γεωργίου. Γι’ αυτό το άρθρο του καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση. Τελικά, παρέμεινε στην φυλακή για τέσσερις μήνες.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εδραιώνει τις θέσεις της.

1923.—Διαμαρτυρίες προς τους Συμμάχους και την Κοινωνία των Εθνών για την τραγική κατάσταση των Ελλήνων αιχμαλώτων των Τούρκων.

1928.—Η Τουρκία θέλει να γίνει ‘’λαϊκό’’ κράτος, διαχωρίζοντας την πολιτική από τη θρησκεία [τελικά έγινε αμιγώς στρατιωτικό αλλά δεν κατάφερε ποτέ να διαχωρίσει την θρησκεία].

1941.—Ελληνικαί δυνάμεις καταλαμβάνουν έπειτα από σφοδράς επιθέσεις μέ ξιφολόγχην τό ύψωμα τής Κρέστης. Οι υπερασπιταί των οχυρών Μαλιάγκα, Περιθώρι καί Λύσσε, παρά τήν ισχυροτάτην πίεσιν τού εχθρού, ενεργούν θυελλώδεις εξορμήσεις καί συλλαμβάνουν πολλούς Γερμανούς αιχμαλώτους. Μετά τήν διάσπασιν τής γιουγκοσλαβικής αμύνης, όμως, οι Γερμανοί εισέρχονται εις τήν Θεσσαλονίκην. Κατόπιν τούτου διατάσσεται η κατάπαυσις τού αγώνος εις Ανατολικήν Μακεδονίαν.

.—Εις το Αλβανικό μέτωπο μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών συνάπτεται αγώνας πυροβολικού και περιπόλων.

.—Γερμανικές μηχανοκίνητες μονάδες, ακολουθώντας τον ρου του ποταμού Αξιού, καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στις 2 το μεσημέρι, συνθηκολογεί στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (διοικητής αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπακόπουλος).

.—Αυτοκτονεί στα Ύφαλα της Ανατολικής Θράκης ο υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης, διοικητής της Ταξιαρχίας Έβρου, η οποία για να αποφύγει την αιχμαλωσία από τους Γερμανούς κατέφυγε στην Τουρκία, όπου και αφοπλίστηκε (7 Απριλίου).

1943.—Το ολοκαύτωμα του χωριού Αγία Ευθυμία (Αγιαθυμιά) Φωκίδος. Η αντίσταση κατά των κατακτητών που άνθισε στην περιοχή στάθηκε η αιτία για να καεί δύο φορές το χωριό. Η πρώτη φορά ήταν στις 9 Απριλίου 1943 οπότε και κατέκαψαν την Αγιαθυμιά οι Ιταλοί και ό,τι απέμεινε το έκαψαν οι Γερμανοί τον Αύγουστο του 1944. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τα 423 σπίτια του χωριού 365 κατεστράφησαν ολοσχερώς και τα 20 μερικώς.

1944.—Στην τοποθεσία Μαύρα Ληθάρια, ημέρα Κυριακή των Βαϊων, και οι κομμουνιστές επιτίθενται σε αμαξοστοιχία που κατευθύνονταν στην Πάτρα. Στον συρμό επέβαιναν 42 Αστυφύλακες και δυστυχώς συνελήφθησαν υπό των κομμουνιστών.

1945.—Πεθαίνει ο Γουλιέλμος Κανάρις Γερμανός ναύαρχος απόγονος της γνωστής Ελληνικής οικογένειας.

.—Επανέρχονται οι διπλωματικές σχέσεις μας με την Αργεντινή.

1947.—Αί εθνικαί δυνάμεις, υπό τήν ηγεσίαν τού αντιστρατήγου Βεντήρη, αρχίζουν ευρείας εκκαθαριστικάς επιχειρήσεις είς τήν βόρειον Ελλάδα εναντίον τών συμμοριτών.

1951.—Ο Βασιλεύς των Ελλήνων Παύλος Α΄ εγκαινιάζει τον επί ενοικίω ραδιοφωνικό πομπό των 50 kW που τοποθετήθηκε στα Νέα Λιόσια.

1953.—Ο Σ. Μαρκεζίνης, υπουργός Συντονισμού, ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η ισοτιμία καθορίζεται ως εξής: 1$=30.000 δρχ.

.—Αναγγελία των γάμων του εφευρέτη της πενικιλίνης Αλεξάντερ Φλέμινγκ με την Ελληνίδα συνεργάτιδά του Αμαλία Κατσούρη.

1968.—Εγκαίνια του θερμοηλεκτρικού Σταθμού Μεγαπόλεως.

1969.—Στον Υμηττό, εγκαινιάζεται ο νέος πομπός τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

1970.—Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τον Κορινθιακό προκαλεί ζημιές σε οικήματα.

1980.—Βαλίτσα με βόμβα εκρήγνυται λίγο πριν φορτωθεί σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

1981.—Εκατοντάδες άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Πρωτεύουσας λόγω του νέφους, το οποίο έχει κατέβει στα 80 μέτρα.

1989.—Στην εν λόγω δίκη, δημοσιοποιείται νέα κασέτα του Γιώργου Κοσκωτά που αναφέρεται στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα.

1991.—Ρατσιστικό τρομοκρατικό κτύπημα σε ελληνικό τουριστικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη, προκαλεί τον θάνατο 36 Ελλήνων.

1996.—Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ. Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών, που έχει ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

2000.—Οι εκλογές στην χώρα αναδεικνύουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως πρώτο κόμμα.

 .

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

 .

.

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: