h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

07/04/2013

.

san_simera

.

.

07 Ἀπριλίου

.

529.—Ετέθη εν ισχύϊ ο καταρτισθείς υπό επιτροπής νομομαθών Ιουστινιάνειος κώδιξ (θεμελιώδες έργο της Νομικής επιστήμης).

795.—Κατά την νύκταν γέγονε σεισμός εν τη Κρήτη φοβερώτατος.

1614.—Πεθαίνει ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, μεγάλος Έλληνας ζωγράφος γνωστότερος ως Ελ Γκρέκο.

1770.—4.000 Μανιάται και 2.000 Μανιάτισσαι, ωπλισμέναι με δρέπανα καί αξίνας, περικυκλώνουν τήν νύχτα τούς παρά τον Αλμυρόν Τουρκαλβανούς τού Χατζή Οσμάν πασσά, ανερχομένους είς 8.000 καί φονεύουν άνω τών 1.000. Οι υπόλοιποι κατεκόπησαν μετά τινας ημέρας, εμπεσόντες είς ενέδραν παρά τήν θέσιν Τρικεφάλι, μόλις δέ περί τάς 2.000 κατώρθωσαν νά σωθούν είς Μυστράν.

1821.—Παρά την Μεθώνην γίνεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων και φονεύεται ο Έλλην αρχηγός Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και 10 σύντροφοί του.

.—Οι δημογέροντες και οι καπετάνιοι των Σφακιών κάνουν μια σύναξη την Μεγάλη Πέμπτη στα Γλυκά Νερά Σφακίων (Κρήτη) να συζητήσουν για τον σηκωμό. Η απόφαση της μυστικής σύναξης, ήταν ναι στο νέο σηκωμό αλλά για να υπάρξουν ελπίδες λευτεριάς, θα πρέπει να συμμετέχει όλο το νησί.

1822.—Οι οπλαρχηγοί της Ναούσης καταφεύγουν εις τον Πύργον Χ. Ζαφειράκη όπου και γίνεται σφοδρή μάχη με τους Τούρκους.

1824.—(π.ημερ.) Ο λόρδος Βύρων αποθνήσκει είς Μεσολόγγι εκ πνευμονίας. Ο θάνατός του εβύθισε είς γενικόν πένθος ολόκληρον τήν Ελλάδα. Ή προσωρινή Διοίκησις τής Δυτικής Ελλάδος διέταξε νά ριφθούν 37 κανονιοβολισμοί, όσα ήσαν τά έτη τής ζωής του, νά κλείσουν όλα τά καταστήματα πλήν τών φαρμακείων καί νά γίνη γενική πενθηφορία επί 21 ημέρας.

1825.—Ο Ιωάννης Γκούρας αποκρούει τούς Τούρκους παρά τήν Δαύλειαν καί προξενεί είς αυτούς βαρείας απωλείας.

.—Εις το Κρεμμύδι Πυλίας γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Σκούρτην και Αιγυπτίων εις την οποίαν νικούν οι Αιγύπτιοι.

.—Φυλακίζεται από τους κυβερνητικούς στην Ακρόπολη ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

1833.—Παράδοση της Χαλκίδος στο νεοϊδρυθέν Ελληνικό κράτος από τους Τούρκους.

1867.—Ο Π. Κορωναίος ηγούμενος τών Κρητών επαναστατών καί ο Λ. Πετροπουλάκης επικεφαλής 500 Μανιατών εθελοντών, έπειτα από ηρωϊκήν άμυναν παρά τά στενά τού Τυλισσού (επαρχίας Μυλοποτάμου), εξέρχονται ξιφήρεις καί κατατροπώνουν τόν στρατόν τού Ρεσίτ πασσά. Μετά τών Ελλήνων συνεπολέμησε ο Ούγγρος συνταγματάρχης Σίγγφριδ και σώμα Ιταλών εθελοντών τών οποίων ο ηρωϊκός αρχηγός Καίσαρ εφονεύθη.

1885.—Στις εκλογές της χώρας, πρώτο έρχεται το κόμμα του Θεόδωρου Δηληγιάννη.

1896.—Ο Λεωνίδας Πύργος ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΥΡΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛ.ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ανακηρύσσεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Νικά στο ξίφος ασκήσεων διδασκάλων το Γάλλο Peronet στο ειδικά διαμορφωμένο Ζάππειο. Τρεις μέρες μετά, ο Σπύρος Λούης θα στεφθεί και αυτός Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Μαραθώνιο.

1897.—Ο ελληνικός στρατός διέρχεται τόν Άραχθον, καταλαμβάνει τούς Κουμτζάδες καί τήν Φιλιππιάδα καί αναγκάζει τούς Τούρκους να υποχωρήσουν πρός τόν Λούρον.

1914.—Απονέμεται εις τον βασιλέα Κωνσταντίνον  ή στραταρχική ράβδος διά τήν νικηφόρον διεξαγωγήν τών δύο βαλκανικών πολέμων, κατά τούς οποίους ήτο αρχιστράτηγος.

1917.—Ιταλικό απόσπασμα από 150 άνδρες καταλαμβάνει τις Φιλιάτες Θεσπρωτίας.

1919.—Κυριακή του Πάσχα εκτελείται από Ιταλούς ο ιερέας Παπα-Σάββας, επειδή εζήτησε Ένωση των Δωδεκανήσων με την μητέρα Ελλάδα. Οι ιταλικές αρχές επιχειρούν να παρεμποδίσουν τη διενέργεια πανδωδεκανησιακού συλλαλητηρίου για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα και στην ειρηνική εκδήλωση των κατοίκων, αντέταξαν ένοπλη βία με αποτέλεσμα να φονευθούν στο χωριό Παραδείσι ο ιερέας Παπαλουκάς και η Ανθούλα Ζερβού. Τα γεγονότα, που έμειναν στην ιστορία ως «Αιματηρόν Πάσχα», πήραν μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που άρχισε να βλέπει πλέον με συμπάθεια τον δωδεκανησιακό αγώνα.

1920.—Ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας δέχεται επιθέσεις εκ μέρους των Τούρκων.

1921.—Σε ολόκληρον το μέτωπο Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εκκαθαρίζει την περιοχή από ληστάς Τούρκους.

1929.—Διεξάγεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής Ομάδος ποδοσφαίρου της Ελλάδας απέναντι στην δεύτερη ομάδα της Ιταλίας (αποτέλεσμα, 1-4).

Ελλάδα – Β’ Ιταλίας 1-4: ο Ναχμίας του Ηρακλή γίνεται ο πρώτος επίσημος σκόρερ της εθνικής ομάδας στο ποδόσφαιρο, με το γκολ της τιμής στο 60′.

1939.—Ιταλικές δυνάμεις αποβιβάζονται στα λιμάνια του Αγ. Ιωάννη Μεδούης, Δυρραχίου, Αυλώνα και Αγ. Σαράντα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταλαμβάνουν την Αλβανία και την μετατρέπουν σε ιταλικό προτεκτοράτο. Η αλβανική βασιλική οικογένεια του Αχμέτ Ζώγου εγκαταλείπει τη χώρα.

1941.—Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ. ΙΣΤΙΜΠΕΗ  ΝΥΜΦΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΣΣΕ.Προκεχωρημένα ελληνικά τμήματα καταλαμβάνουν κατόπιν σκληρού αγώνος τά υψώματα 1016 καί 1031 καί αιχμαλωτίζουν ολόκληρον γερμανικόν τάγμα 550 ανδρών. Τό οχυρόν Ιστίμπεη, έπειτα από λυσσώδη αντίστασιν, προκαλέσασαν τόν θαυμασμόν τών Γερμανών, πίπτει.

.—Την νύκτα της 7ης Απριλίου 1941, στις 23.30, ο διοικητής του Οχυρού ταγµατάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος εθεώρησε ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί και αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού. Τα µεσάνυκτα της 7ης προς την 8η Απριλίου 1941, το Οχυρό παραδόθηκε. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν νεκροί 7, τραυµατίες 23 και των Γερµανών νεκροί 200, τραυµατίες 1.500.

Το πρωινό της 8ης Απριλίου , η Ελληνική σηµαία, η οποία πέρα από κάθε λογική κυµάτιζε ακόµη, κατέβηκε..

.—Στις 11.00 τις 6ης Απριλίου οι Γερµανοί φτάνουν µπροστά από τα οχυρά ΛΙΣΣΕ και ΠΥΡΑΜΙ∆ΟΕΙ∆ΕΣ για να παραβιάσουν τη στενωπό Γρανίτου, βάλλονται αποτελεσµατικά και καθηλώνονται µε σοβαρές απώλειες. Στις 7,8 και 9 Απριλίου οι Γερµανοί συνεχίζουν τις επιθέσεις καταλήψεως των οχυρών χωρίς κανένα αποτέλεσµα.

.—Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τον Πειραιά

1943.—Ο Ιωάννης Ράλλης ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδος.

.—Ο συνταγματάρχης Στέφανος Σαράφης (απότακτος του κινήματος της 1ης Μαρτίου 1935) αναλαμβάνει την ηγεσία του ΕΛΑΣ.

1949.—Ημερομηνία ιδρύσεως του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος στο λιμάνι του Πειραιά.

1958.—Ανακοινώνεται ότι, στις προσεχείς εκλογές θα διοριστούν για πρώτη φορά και γυναίκες δικαστικοί αντιπρόσωποι.

1970.—Η δριμεία επίθεση του Διγενή Γρίβα, σε ομιλία του στην Αθήνα, προκαλεί τις αντιδράσεις του Μακαρίου.

1991.—Στα Τίρανα, 3.000 Αλβανοί προσέρχονται στην ορθόδοξη εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση, κάτι που είχε να συμβεί από το 1967, όταν απαγορεύθηκε η άσκηση κάθε θρησκευτικής πρακτικής.

1992.—Πεθαίνει ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρώην υπουργός Αντώνης Τρίτσης, από βαρύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπήρξε αθλητής στίβου του Παναθηναϊκού στο ύψος και στο δέκαθλο.

1993.—Το Συμβούλιο Ασφαλείας τάσσεται υπέρ της ένταξης της Δημοκρατίας των Σκοπίων στα Ηνωμένα Έθνη, με την προσωρινή ονομασία της ”Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

1995.—Ανακοινώνονται τα διεθνή βραβεία Ωνάση, τα οποία απονέμονται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, στη Γαλλίδα καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, Ζακλίν Ντε Ρομιγί, στον καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Βαρώτσο, και στον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, Γιορκ Ιμπέργκερ.

1998.—Κυψέλη, ρουκέτα στο υποκατάστημα της Citibank από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1999.—Η ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΚ δίνει φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι φορώντας φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους σε ένδειξη συμπαράστασης στον βομβαρδισμένο από το ΝΑΤΟ σερβικό λαό.

2005.—Πεθαίνει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδοποιούς και ερμηνευτές.

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: