h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

05/04/2013

.

san_simera

.

05 Ἀπριλίου 

.

582.—Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ευτύχιος.

623.—Ο αυτοκράτωρ Ηράκλειος κατατροπώνει τούς Πέρσας παρά τήν Ατροπατηνήν καί τούς αναγκάζει νά εκκενώσουν τήν Μικράν Ασίαν.

1081.—Ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός στέφεται αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη, ξεκινώντας τη Δυναστείατων Κομνηνών.

1192.—Επανάσταση της Κύπρου κατά των λατίνων.

1654.—Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιος Γ΄ Πατελάρος.

1688.—Οι έρημοι κάτοικοι της Αθήνας, για να γλυτώσουν την οργή του σερασκέρη Ισμαήλ πασά, πού βρισκόταν στην Θήβα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να σκορπίσουν άλλοι στα Ιόνια νησιά, άλλοι στις Κυκλάδες και άλλοι στην Σαλαμίνα (Κούλουρη) και την Αίγινα. Είχε προηγηθεί ο λοιμός που ξεκίνησε και αποδεκάτισε τον στρατό του Ενετού αρχιστράτηγου Μοροζίνη αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει από την Αττική.

1721.—Κατόπιν ψευδομαρτυρίας ενός τούρκου, η Νεομάρτυρας Αργυρή από την Προύσα, ρίπτεται στις φυλακές της Κωνσταντινουπόλεως. Παρέδωσε την ψυχή της μετά από μακροχρόνια βασανιστήρια.

1801.—Οι τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Έφεσο.

1820.—Ο Νεομάρτυρας Παναγιώτης από την Πελοπόννησο, βρίσκει μαρτυρικό θάνατο  στην Ιερουσαλήμ.

1821.—Συνεχίζονται οι σφαγές Ελλήνων υπό των Τούρκων ιδίως στην Κωνσταντινούπολη (απεκεφαλίσθησαν οι Μαυροκορδάτος, Τσίγκρας, Σκαναβής, Χοντζεράς).

.—Αρχίζει ο θαλάσσιος αποκλεισμός του Ναυπλίου από την Μπουμπουλίνα.

1824.—Σφαγές Σφακιανών στην Κρήτη. Ο παπά Ανδρουλής Σκορδύλης, ο παπά Γεώργιος Χαρούπης, οι υπερήλικοι Αντώνιος Λυκάκης, Θεόδωρος Κούργελης και ο Γεώργιος Πωλάκης  με τις οικογένειες τους και φίλων τους ένα σύνολο 73 ανθρώπων πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Όταν με το πλοιάριο τους περνούσαν από το Κάβο Σφηνάρι τους εντόπισαν τα Τούρκικα πλοία και αναγκάσθηκαν να αποβιβασθούν. Ψάχνοντας δρόμο επιστροφής για τα Σφακιά ένας ντόπιος τους υπέδειξε τόπο να κοιμηθούν, ο ίδιος το βράδυ τους πρόδωσε στους Τούρκους. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής 5 Απριλίου οι Τούρκοι τους έσφαξαν όλους, μόνο η σύζυγος του παπά Σκορδύλη διέφυγε και μετά από τρεις μέρες την μάζεψε παραπλέον Σφακιανό πλοίο.

.—Οι οπαδοί του Κουντουριώτη καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά.

1841.—Μετά την αποτυχημένη επανάσταση (Χαιρέτη και Βασιλογεώργη) τον παρελθόντα Φεβρουάριο,  οι επαναστάτες στέλνουν υπόμνημα στους προξένους των τριών Μεγάλων Δυνάμεων ζητώντας την προστασία των δικαιωμάτων του κρητικού λαού καθώς και την εθνική τους αποκατάσταση.

1897.—Η Τουρκία κηρύσσει τόν πόλεμον κατά τής Ελλάδος. Οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ελληνικών οι οποίες κατείχον το όρος Ανάληψης. Τα τουρκικά φρούρια της Πρέβεζας ανοίγουν πυρ εναντίον των Ελληνικών θέσεων και βυθίζουν ταυτόχρονα το ελληνικό πλοίο «Μακεδονία» την στιγμή που έβγαινε από τον Αμβρακικό κόλπο.

1901.—Κατόπιν πιέσεων της τουρκίας στην βουργαρία, λαμβάνουν χώρα συλλήψεις και παράδοση πολλών πρακτόρων της δεύτερης.

1902.—Οι αρχές της χώρας μελετούν την εκποίηση 300 τηλεβόλων του Ιερού Αγώνος. Έκαστο ζυγίζει περισσότερο από 2.000 οκάδες.

1906.—Καταφθάνουν στην Αθήνα ο βασιλιάς της Μ. Βρετανίας Εδουάρδος Ζ΄ και η σύζυγός του βασίλισσα Αλεξάνδρα, για να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα της Μεσολυμπιάδας.

.—Εμπλοκή της Αγγλίας στο Μακεδονικό ζήτημα μετά από Κρατικό τηλεγράφημα, που ενημερώνει γιά πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική γή.

1908.—Ημερομηνία γέννησης του ελληνικής καταγωγής (Σιατιστινού) Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διευθυντές ορχήστρας.

1912.—Στις εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία, πολλοί Έλληνες δεν μπορούν να ψηφίσουν λόγω της εκτεταμένης νοθείας. Οι Νεότουρκοι έκαψαν τα ψηφοδέλτια ή έσκισαν του εκλογικούς καταλόγους.

1917.—Η κυβέρνησις Σπ. Λάμπρου, δηλώνει την παραίτησή της και παραμένει έως ότου ορκισθεί η νέα στις 14 του μήνα υπό τον Αλ. Ζαΐμη.

1918.—Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, όλοι οι μοναχοί θα προσέρχονται στον στρατό για βοηθητικές υπηρεσίες.

1919.—Το ελληνικόν εκστρατευτικό σώμα συνεχίζει την μάχην του εις την Ουκρανίαν εναντίον των Μπολσεβίκων.

1920.—Ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας εδραιώνει τις θέσεις του.

1921.—Ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας συνεχίζει με περιπόλους την δράση του.

1922.—Η στρατιά των Ελλήνων στη Μ. Ασία συνάπτει μάχες πυροβολικού και περιπόλων.

1923.—Συνεχίζεται η άφιξη αιχμαλώτων και προσφύγων από την Σμύρνη. Όλοι τους διεκτραγωδούν με τα μελανότερα χρώματα,  τα φρικιαστικά εγκλήματα των τούρκων.

1931.—Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση νέων διδακτηρίων ανά τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου έχει θεμελιώσει διδακτήρια σε συνοικίες της πρωτεύουσας.

1941.—Στο Αλβανικό μέτωπο μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών ο αγών συνεχίζεται με δράσι πυροβολικού και περιπόλων.

.—Η σύμμαχος της Ιταλίας Γερμανία κυρήσσει τον πόλεμον εναντίον της Ελλάδος και επιτίθεται μ’ όλα τα μέσα της προσβάλλουσα την γραμμήν Μεταξά.

.—Η αεροπορία των εχθρών της Ελλάδος βομβαρδίζει πολλά μέρη της και στον Πειραιά ανατινάσσει πλοίον με πυρομαχικά και προκαλεί τρομερές καταστροφές στο λιμάνι και στην πόλη.

1943.—Το Ελληνικό υποβρύχιο «Κατσώνης» με κυβερνήτη τον Βασίλειο Λάσκο βυθίζει εχθρικό πλοίο ανοικτά της Kύθνου.

1944.—Στην Κλεισούρα του νομού Καστοριάς εκτελούνται από τους Ναζί 280 Έλληνες.

.—Το Αντιτορπιλικό πλοίο Ναυαρίνο μάς δώθηκε επί δανεισμού από το Αγγλικό Ναυτικό στην Μάλτα και παρελήφθη από τον Αντιπλοίαρχο Χ. Νεόφυτο.

.—Οι κομμουνιστές προβαίνουν σε μια ακόμη κτηνώδη πράξη. Καταλαμβάνουν την Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου στην Φενεό Κορινθίας και δολοφονούν τους εκεί μοναχούς πλην δύο που τους κρατούν για θελήματα. Η μονή, θα χρησιμοποιηθεί ως στρατόπαιδο συγκέντρωσης εθνικοφρόνων πολιτών, χώρος βασανιστηρίων και κατόπιν δολοφονίας των φυλακισμένων από τους κομμουνιστές.

1949.—Ανασχηματίζεται η (κομμουνιστική) κυβέρνηση του βουνού, με πρόεδρο τον Παρτσαλίδη.

1955.—Ορίζεται διά νόμου ότι οι γυναίκες δύνανται νά ασκούν όλα τά λειτουργήματα πλήν τών εκκλησιαστικών.

1959.—Στις ελληνικές δημοτικές εκλογές, δήμαρχοι σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη εκλέγονται οι υποψήφιοι της ΕΔΑ.

1962.—Ο καθαιρεθείς αρχηγός του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή.

1970.—Η απογευματινή εφημερίδα «Έθνος» αναστέλλει την έκδοσή της εξαιτίας της δικτατορίας.

1981.—Η «Επαναστατική Αριστερά» χτυπά στην Αθήνα με έξι βόμβες.

1990.—Έλλειμμα ρεκόρ σημειώνεται στις ελληνικές εξωτερικές συναλλαγές.

1995.—Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, υπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών.

1996.—Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της νήσου και μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης του Κυπριακού.

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: