h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

04/04/2013

.

.ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

04 Ἀπριλίου

..

397.—Πεθαίνει ο Άγιος Αμβρόσιος, επίσκοπος Μεδιολάνων. Ήταν ένας από τους πιο διαπρεπείς επισκόπους του 4ου αιώνα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Πατέρες της Εκκλησίας και μαζί με τον Αυγουστίνο, τον Ιερώνυμο και τον Γρηγόριο Α’, ανάμεσα στους Διδασκάλους της Εκκλησίας.

971.—Στην Κάτων Μοισία, τα στρατεύματα του Αυτοκράτορα Ιωάννη κατανικούν τον στρατό του Σβιατοσλάβ.

1770.—Μετά την έναρξη της επανάστασης στην Κρήτη από τις 25 του Μάρτη, οι Σφακιανοί με δύο χιλιάδες άνδρες και καλή προετοιμασία βρίσκονται στο οροπέδιο της Κράπης. Είκοσι παπάδες, τους συνοδεύουν στον αγώνα με πρώτο τον Παπά Σήφη ή Δασκαλόπαπα αδελφό του Γεωργάκη Δασκαλάκη(Δασκαλιανού). Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης (Σκυλόγιαννης) μετά τού υιού του καί 24 συντρόφων του ευρίσκουν ηρωϊκόν θάνατον είς τόν παρά τήν Μεσσήνην Μελίπυργον, αφού επί διήμερον αντιμετώπισαν τάς λυσσώδεις επιθέσεις τού Χατζή Οσμάν πασσά.

1808.—Ο αγιορείτης νεομάρτυρας Νικήτας απαγχονίζεται στις Σέρρες από τους τούρκους.

1821.— Άρση τού Αφορισμού της Επαναστάσεως. Μέ ειδική νυκτερινή μυσταγωγία στό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Μ. Δευτέρα 4 Απριλίου 1821 μέ ειδικές προσευχές-ευχές απ’ τίς όποιες καί παραθέτω αποσπάσματα: «... Θεέ Παντοκράτωρ, συγχώρησον πρώτον ημίν τοίς ημαρτηκόσι διά τής παραβάσεως τής εντολής τού μονογενούς σου υιού, τού εντειλαμένου ημίν “εύχεσθε και μη καταράσθε”, καθά δέδωκας ημίν εντολήν τού δεσμείν καί λύειν, καταλύομε τόν αφορισμόν τούτον (σ. ΔΗ: 23 Μαρτ. 1821), ον ακουσίως απευθύναμε κατά τού Χριστεπωνύμου ποιμνίου σου … επάκουσον ημών καί ενίσχυσον καί σώσον αυτό τώ βραχίονι σου τώ υψηλώ» καί μετά μέ τήν λαμπάδα τής αγίας Τραπέζης ενέπρησε τόν αφορισμόν, όστις κατέπεσεν εις σπονδόν προ των ποδών αυτού, εννοείται τόν αφορισμόν τής Επαναστάσεως (23.3.1821), ο όποιος ευρίσκετο επί ενός τρίποδος παρά τή αγία Τραπέζη.

.—Οι Έλληνες υπό τους Στάϊκον Σταϊκόπουλον, Αρχιμανδρίτη Αρσεν. Κρέστα, Σταμ. Μήτσα και άλλους οπλαρχηγούς, πολιορκούν τό Ναύπλιον από ξηράς, ενώ ή Μπουμπουλίνα και ο Μανώλης Ορλώφ το αποκλείουν από θαλάσσης.

.—Ο σουλτάνος Μαχμούτ, μετά τήν έκρηξιν τής επαναστάσεως είς Μολδοβλαχίαν, διατάσσει τόν αποκεφαλισμόν τού μεγάλου διερμηνέως τής Πύλης Κωνσταντίνου Μουρούζη, εκτελεσθέντα ενώπιόν του. Τελευταίες λέξεις του Μουρούζη ήταν «αιμοβόρε Σουλτάνε η τελευταία ώρα της βασιλείας σου εσήμανε».

1826.—Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Αγγλία, το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, ενώ αποφασίζεται η μεσολάβηση ανάμεσα στους Έλληνες και την Πύλη για τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κράτους που θα είναι φόρου υποτελές στο σουλτάνο.

1835.—Ο δαμαλισμός* καθίσταται υποχρεωτικός έν Ελλάδι. (*Είναι ο εμβολιασμός με δαμαλίδα, κοινά μπόλιασμα. Γίνεται για να φέρει ανοσία στο σώμα, ώστε να μην κολλάει την ευλογιά, αρρώστια που στο παρελθόν προκάλεσε το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους.)

1848.—Με κυβερνητική απόφαση αναστέλλεται η μετατρεψιμότητα των ελληνικών τραπεζογραμματίων και επιβάλλεται, λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης που επικρατεί, η αναγκαστική κυκλοφορία. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 1848.

1897.—Συνάπτεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων παρά τον συνοριακόν σταθμόν Μπαϊρακτάρη.

.—Οι Έλληνες καταλαμβάνουν το όρος Ανάληψης.

1904.—Επίσημα εγκαίνια της σύραγγας του Μπράλου (Φθιώτιδα).

1907.—Δολοφονείται στο Κρούσοβο ο Μακεδονομάχος Λάκης Μάρκου.

.—Εξήντα ναύτες και επιβάτες του ατμόπλοιου «Νέδα» πνίγονται στα ανοικτά της Εύβοιας.

1913.—Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, μετά τού οπλαρχηγού Κωνσταντίνου Μάνου, ιπτάμενοι με αεροπλάνον υπεράνω τού Λαγκαδά, δι‘ ενέργειαν κατοπτεύσεων επί τών κινήσεων τού εχθρού, κατέπεσαν καί εφονεύθησαν αμφότεροι. Συγκαταλέγονται μεταξύ τών πρώτων θυμάτων τής στρατιωτικής αεροπορίας είς όλον τόν κόσμον.

1914.—Τρείς μήνες μετά την δημιουργία της ως κράτος,  η αλβανία απειλεί να μας κηρύξει τον πόλεμο […].

1915.—Οι συμμαχικές δυνάμεις συγκεντρώνουν νέο στρατό στην Λήμνο.

1918.—Ο στρατός μας απελευθερώνει πολλά χωριά, στην περιοχή του Στρυμόνα τα οποία βρίσκοντας υπό βουργαρική κατοχή.

1919.—Το θωρηκτό Αβέρωφ μπαίνει στο λιμάνι της Σμύρνης θριαμβευτικά, με 50 χιλιάδες Έλληνες να πανηγυρίζουν στην προκυμαία – μην γνωρίζοντας φυσικά το μέλλον.

1920.—Ο σφαγέας Κεμάλ ανακηρύσσει τον εαυτό του Μέγα Βεζίρη και υπουργό των Στρατιωτικών.

.—Ο Διοικητὴς τού εις Αδριανούπολιν εδρεύοντος Α’ τουρκ. Σ.Σ.,γιὰ να προλάβη την κατάληψη τής Ανατολικής Θράκης απὸ τον Ελληνικό Στρατὸ, «επανεστάτησε» κατὰ τής Σουλτανικής Κυβερνήσεως καὶ σύμφωνα με τις οδηγίες τού επανιδρυθέντος τουρκικού θρακικού Κομιτάτου, ανεκήρυξε την «αυτονομία» τής Θράκης.

Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράσις περιπόλων.

1921.—Σ’ ολόκληρον το μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται ελάχιστες δράσεις περιπόλων.

1922.—Η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας μάχεται με πυροβολικό και αποσπάσματα περιπόλων.

1926.—Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος αναδεικνύεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1938.—Η Τράπεζα της Ελλάδος εγκαινιάζει το κεντρικό της κτίριο στην πρωτεύουσα Αθήνα.

1941.—Γερμανικά αεροπλάνα βυθίζουν το ελληνικό τορπιλοβόλο Προύσσα του πλωτάρχη Ν. Κοτσιλύρη στην Κέρκυρα.

1942.—Τό υποβρύχιον «Γλαύκος (ΙΙ)» βυθίζεται βληθέν υπό εχθρικών Γερμανικών αεροπλάνων ενώ ελλιμενιζόταν στο λιμάνι Βαλέτα της Μάλτας. Το πλήρωμα του υποβρυχείου θα μεταφερθεί στην έδρα της Κυβέρνησης την Αλεξάνδρεια.

1943.—Τό υποβρύχιον «Κατσώνης» βυθίζει γερμανικόν πλοίον παρά τήν Κύθνον.

1944.—Στάση της 1ης Ταξιαρχίας Πεζικού του εξόριστου Ελληνικού Στρατού στην Αίγυπτο. Οι Βρετανοί συλλαμβάνουν τους έλληνες στασιαστές στρατιώτες και τους αφοπλίζουν στις 24 Απριλίου.

.—Οι Γερμανοί κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την μαρτυρική Δροσοπηγή (παλαιά Μπελκαμένη) του Νομού Φλωρίνης.  Το χωριό ξανακτίζεται με κόπους τρία χρόνια αργότερα (1947)  αλλά δοκίμασε  και πάλι την πυρπόληση και αναγκαστική  μετεγκατάσταση στην Σκοπιά για τρία χρόνια  και εν συνεχεία στην Κάτω Υδρούσα. Το 1952 μπαίνουν τα θεμέλια του νέου χωριού στην τοποθεσία  όπου βρίσκεται σήμερα και αποτελεί συνέχεια του Παλιού ως προς την ωραιότητα. Το χωριό σήμερα έχει 300 περ. κατοίκους.

.—Ο Ιερεύς Κωνσταντίνος Πανταζής του Ιωάννου, ετών 80, γίνεται σφάγειο των Γερμανών.

Εφημέριος Ιερού Ναού  Αγ. Νικολάου Κερασιάς [Μαγνησία] απ’ όπου και καταγόταν. Σε όλο το διάστημα της Κατοχής προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Αγώνα. Κάηκε  από τους Γερμανούς ζωντανός μέσα σε μιά καλύβα κοντά στο χωριό του.

1946.—Ο δικαστικός Παναγιώτης Πουλίτσας ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδος.

1947.—Μ. Παρασκευή και ο ιερέας Γιώργος Σκρέκας, εφημέριος του χωριού Μεγάρχης Τρικάλων, σταυρώνεται από συμμορίτες αντάρτες. Τον σταύρωσαν επάνω σε ένα έλατο που είχε το σχήμα σταυρού. Του τρύπησαν τη δεξιά πλευρά με ξιφολόγχη και άνοιξαν πληγές στο μέτωπο του με περόνια.

Όταν απελευθερώθηκε το Νεραϊδοχώρι από τον Ελληνικό στρατό, ο αξιωματικός Νικόλαος Χόνδρος αναζήτησε και βρήκε το λείψανο του Μάρτυρα. Το μετέφερε στα Τρίκαλα, όπου έγινε πάνδημη κηδεία. Το φέρετρο του συνόδευαν 60 ιερείς, ψάλλοντας «Εγώ γαρ τα στίγματα του Κυρίου εν τω σώματι μου βαστάζω». Ο ιερέας Γεώργιος Σκρέκας, στα πλαίσια της «συμφιλίωσης» δεν ανακηρύχθηκε Άγιος από την Εκκλησία, μέχρι σήμερα.

1962.—Κηδεία του μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη.

1964.—Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος καταργεί την συμφωνία του 1960 μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας και Κύπρου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις στα βορειοδυτικά του νησιού.

1968.—Η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που παίρνει Ευρωπαϊκό τίτλο στην καλαθοσφαίρηση κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με 89-82. Βασικοί συντελεστές οι Γ. Αμερικάνος (29), Χρ. Ζούπας (12), Γ. Τρόντζος (24), Στ. Βασιλειάδης (11), Α. Λαρετζάκης (6), Α. Χρηστέας (4) και Λ. Τσάβας (3). Στη ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα ο Βασίλης Γεωργίου παραληρεί, ενώ μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, που γίνεται ο αγώνας βρίσκονται 80.000 θεατές, ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

1993.—Στην Βουλγαρία, το 9,7% του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής και το 3,4% τσιγγάνοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα απογραφής. Ο Ελληνισμός της περιοχής δεν προσμετράται…

1995.—Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης δηλώνει ότι, οποιαδήποτε περαιτέρω επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο συνιστά αιτία πολέμου για την Ελλάδα […].

1997.—Την απόσυρση του νόμου περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Συνθήκη Σένγκεν), ζητά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

2002.—Τα ‘’αιώνια παιδιά’’, ο Φοίβος και η Αθηνά επιλέγονται ως οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δύο κούκλες, ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων, φέρνουν το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον, και υπενθυμίζουν ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στο πνεύμα της χώρας που τους γέννησε.

..

..

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγῆ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

.

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: