h1

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

02/04/2013

san_simera

.

2 Ἀπριλίου

.

.

1348.—Γεννιέται ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Δ’ Παλαιολόγος.

1453.—Ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής ξεκινά την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως.

1770.—Ενώ η Πάτρα πολιορκείται από Επτανησίους, οι Αλβανοί και Τούρκοι προβαίνουν σε καταστροφές άνευ προηγουμένου κατά της πόλης.

1780.—Κατάληψη του φρουρίου του Πασσαβά και σφαγή των τουρκαλβανών από τον ηγεμόνα της Μάνης Τζαννέτο Γρηγοράκη.

1816.—Κουρσάρικο με Μανιάτες πειρατές σε επιδρομή του στη Σκινούσα αιχμαλωτίζει μια βάρκα με το πλήρωμά της και την οικογένεια του Γιωργάκη Μπαρδάκα, σούδιτου Ρώσου, σαν ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Νάξο. Ξεγυμνώνουν τον Μπαρδάκα με τη συντροφιά που έρχεται στη Χώρα της Νάξου.

1821.—Ο άλλοτε ηγεμών τής Μάνης Αντώνιος Γρηγοράκης, ακμαιότατος παρά τά 80 χρόνια του, καταστρέφει διά θυελλώδους επιθέσεως τούς τουρκικούς πύργους από Τρινάσου μέχρι Βαρδούνιας.

.—Η νήσος Σπέτσαι εισέρχεται επισήμως στην επανάσταση. Ακολούθησαν ο Πόρος, η Σαλαμίνα και η Αίγινα.

1822.—Οι Έλληνες υπό τούς Ανδρούτσο, Νικηταρά και Υψηλάντη αποβιβάζονται στον Αχινό Φθιώτιδος και προσβάλλουν 18.000 τούρκους στην περιοχή Στυλίδος – Αγίας Μαρίνας, τους οποίους και καθηλώνουν για 15 ημέρες. Σαφάκας, Κοντογιάννης, Σκαλτσοδήμος και Δυοβουνιώτης πετυχαίνουν μεγάλη νίκη στην Υπάτη Φθιώτιδος κατά του Δράμαλη.

.—Οι σφαγαί των Τούρκων εις την νήσον Χίον είναι πρωτοφανούς αγριότητος ιδίως στα χωριά Θυμιανά, Ερυθρά Καλημασιά και στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά.

.—Οι ηρωϊκοί υπερασπισταί της Ναούσης συνεχίζουν την απόκρουσιν των τουρκικών επιθέσεων.

.—Εις την Μηλιά του Ολύμπου γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Πανουργιάν και τρέπουν τους Τούρκους σε φυγή.

.—Εις τον Ταράτσον και Παλεκαπίναν Κρήτης οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους.

1833.—Πρώτη επίσκεψη του Όθωνα στην Αθήνα. Τον συνοδεύουν ο αδελφός του και διάδοχος της Βαυαρίας, Μαξιμιλιανός, και τα μέλη της Αντιβασιλείας.

1838.—Γεννιέται ο Λέων Γαμβέτας, Γάλλο-ιταλός πολιτικός & φιλέλληνας.

1839.—Οι τούρκοι δολοφονούν στα Ιεροσόλυμα τον νεομάρτυρα Παναγιώτη.

1901.—Παραιτείται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τη θέση του οποίου θεωρείτο βέβαιο ότι, θα έπαιρνε ο Ιωακείμ Γ’. Τοποτηρητής για μικρό διάστημα τέθηκε ο Προύσης.

1902.—Πεντακόσιοι Έλληνες μετανάστες με προορισμό την Αμερική, στασιατούν στην Χάβρη της Γαλλίας διότι φοβήθηκαν ότι θα τους μεταφέρουν στο Τράνσβααλ.

1905.—Οι επίσημες αρχές της Κρήτης ξεκινούν τις συλλήψεις αλλά και την τρομοκρατία σε όλο το νησί. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η επανάσταση στον Θέρισο.

1911.—Με προκηρύξεις του το Νεοτουρκικό Κομιτάτο, καλεί τον τουρκικό λαό να συνεχίσει τον αμείλικτο διωγμό κατά του Ελληνικού στοιχείου την Ανατολία. Ως αφορμή οι τούρκοι επικαλούνται το Κρητικό ζήτημα.

1919.—Το ελληνικόν εκστρατευτικό σώμα εις Ουκρανία συνάπτει μάχην και εναντίον των Ρώσων Μπολσεβίκων παρά το Μπουγιαλίκ (Σεβαστούπολη-Κριμαίας;).

1920.—Την διενέργεια άμεσων εκλογών ζητά με προκήρυξή της προς τον ελληνικό λαό η Ενωμένη Αντιπολίτευση, μετά τη δημοσίευση του διατάγματος της παράτασης του βίου της ελληνικής Βουλής.

.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες περιπόλων.

1921.—Η στρατιά Μ. Ασίας εκκαθαρίζει το έδαφός της από Τούρκους ατάκτους.

1922.—Η στρατιά Μ. Ασίας μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.

1925.—Αποφασίζεται η εφαρμογή του 8ώρου τμηματικά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των διαφόρων εταιριών.

1926.—Ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνει ότι για «τεχνικούς λόγους» οι εκλογές της 4ης Απριλίου θα διεξαχθούν «κατά δόσεις». Στις 4 του μηνός θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε δώδεκα Νομούς, και στις 11 του μηνός στους υπολοίπους 23. Αποσύρεται η υποψηφιότητα του Κ.Δεμερτζή.

1933.—Στην χώρα μας, σχεδιάζεται η κατάργηση του σώματος της Γερουσίας.

1935.—Καθαίρεση των καταδικασθέντων αξιωματικών-κινηματιών, που συμμετείχαν στο κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, μετά την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Στρατοδικείο με πρόεδρο τον υποστράτηγο Κων. Μπακόπουλο την 1η Απριλίου 1935.

1941.—Στο Αλβανικό μέτωπο οι δυνάμεις των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών περιορίζονται σε δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1942 ή ‘43.—Το Ελληνικό υποβρύχιο «Κατσώνης» με κυβερνήτη τον Βασίλειο Λάσκο, με παράτολμη εισχώρηση στον όρμο του Γυθείου, τορπιλίζει και βυθίζει γερμανική ναρκοθέτιδα και 2 πλοιάρια μεταφοράς πυρομαχικών.

1956.—Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολλεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα «Ένωσις», έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρές αγγλικές δυνάμεις στο Κτήμα.

1959.—Εις την Κύπρον σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνησις υπό τόν Αρχιεπίσκοπον Μακάριον.

1971.—Εγκαινιάζεται η ζυθοποιία «Χένιγκερ Ελλάς» στο Ηράκλειο.

1980.—Στα ναυπηγεία της Σύρου και της Χαλκίδας επισκευάζονται ρωσικά σκάφη. Το γεγονός, προκαλεί την αντίδραση Δυτικών.

1985.—Η τρομοκρατική οργάνωση «Αντικρατική Πάλη» αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εισαγγελέα Γιώργου Θεφανόπουλου.

1986.—Έκρηξη βόμβας σε αεροσκάφος της TWA ενώ πετά πάνω από το Ιόνιο έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ατόμων. Τη βόμβα είχε τοποθετήσει αραβική τρομοκρατική οργάνωση.

1989.—Στον Βόλο σημειώνονται προεκλογικά επεισόδια, ενώ γίνεται και επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Σούρλα.

.—Πεθαίνει ο μεγάλος λαϊκός βάρδος Μανώλης Αγγελόπουλος.

1990.—Η ΕΥΔΑΠ αποφασίζει να προχωρήσει σε διπλασιασμό της τιμής του νερού προκειμένου να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση, καθώς υπάρχουν προβλήματα λειψυδρίας.

1993.—Πεθαίνει σε ηλικία 63 χρόνων ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, βασικός κατηγορούμενος στην δολοφονία του Γ. Λαμπράκη, τον Μάιο του 1963.

.—Τίθεται υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκιάθο, η οποία μέχρι εκείνη την στιγμή είχε κάψει 4.000 στρέμματα δάσους.

.—Μπαράζ εκρήξεων σε αυτοκίνητα πολιτών από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1994.—Με νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου δημοσιεύουν εφημερίδες των Αθηνών, δημεύεται το σύνολο της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας». Αργότερα, το νομοσχέδιο αυτό θα θεωρηθεί παράνομο και η βασιλική οικογένεια θα δικαιωθεί.

.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.

 .

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: