h1

ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ – ΟΙ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΕΣ

03/11/2012

.

.

Οι Κεχηναίοι

 .

Πρόσωπα και Χαρακτήρες τής Κεχήνης

 .

Η Κεχήνη είναι μία χώρα πολύ μακρινή. Βρίσκεται κυριολεκτικά σε άλλον πλανήτη. Εκεί κατοικεί το περήφανο κεχηναϊκό έθνος, οι Κεχηναίοι, και στα κείμενα που ακολουθούν θα επιχειρήσουμε να τους γνωρίσουμε. Κάποτε διάβασα σε ένα λεξικό ότι «κεχηναίος», στην αρχαία ελληνική, σημαίνει «χαχόλος», «χάνος», «αποβλακωμένος», αλλά νομίζω ότι πρόκειται γιά απλή σύμπτωση, αφού οι αρχαίοι Έλληνες δεν ταξίδεψαν ποτέ σε άλλους πλανήτες…

 .

Αθανάσιος Τσακνάκης

 .

 .

Οι πατσαβούρες

 .

Στην μαγευτική Κεχήνη δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Σοβαρά! Δεν υπάρχουν ούτε εισαγγελείς, ούτε ανακριτές, ούτε δικαστές, ούτε δικαστήρια. Ναι, σας λέω! Τίποτε απ’ όλ’ αυτά. Απολύτως τίποτε. Και δεν υπάρχουν, ακριβώς γιατί οι Κεχηναίοι δεν τα χρειάζονται. Όπως το διαβάσατε: δεν τα χρειάζονται. Και δεν τα χρειάζονται, γιατί η αδικία έχει εξαλειφθεί (σχεδόν) παντελώς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο τους. Αμ, τι νομίζατε; Σαν κ’ εμάς; Που κάθε τρεις και λίγο τρέχουμε στα δικαστήρια; Και ταλαιπωρούμε και τους δικηγόρους…

Δείτε, λοιπόν, πρωτοτυπία. Οι ανάξιες λόγου μικροδιαφορές, οι οποίες ακουσίως και τυχαίως εμφανίζονται μεταξύ των Κεχηναίων, επιλύονται από ένα περίλαμπρο σώμα κρατικοδίαιτων σοφών, ανδρών και γυναικών: το σώμα των «Ένορκων Εμπόρων», γνωστό και ως «Μεγάλες Τσέπες» ή «Μακροχέρηδες» ή «Αρπαχτάκηδες» ή «Βαμπιρόνια». Αυτό, λοιπόν, είναι το σώμα που μελετά επισταμένως τις ασήμαντες και τιποτένιες μικροδιαφορούλες των Κεχηναίων. Αυτό είναι το ένδοξο σώμα που «κόβει κίνηση», που «λογαριάζει», που «υπολογίζει», που «μετρά» και που προκαθορίζει την τιμή – το αντίτιμο, δηλαδή – τής κάθε έγκυρης απόφασης (όσες αποφάσεις, εκτός από έγκυρες, είναι και έγκαιρες, κοστίζουν κάτι παραπάνω). Μετά, λοιπόν, όποιος σκάει το παραδάκι, παίρνει την απόφαση που επιθυμεί. Δεν το σκάει; Παίρνει… άντε να μην πω τι παίρνει!

Υπάρχουν, βέβαια, και τα απαραίτητα «ιερά βιβλία». Οι περίφημοι «Κώδικες». Τα «ιερά βιβλία», λοιπόν, στα οποία στηρίζονται οι πάνσοφες και βαθυστόχαστες αποφάσεις των «Ένορκων Εμπόρων», είναι γεμάτα από δεκάδες χιλιάδες αμφίσημες και αμφίρροπες και αμφίβολες και αμφίκυρτες και αμφιταλαντευόμενες και αμφισβητούμενες «σοφίες», οι οποίες προσαρμόζονται τάχιστα και πανεύκολα στην κάθε διαμάχη, μπορούν να στηρίξουν οποιαδήποτε στιγμή την οποιαδήποτε απόφαση, καθώς και να εμφανίσουν «τα σκατό μας παξιμάδι, και το κάτουρό μας λάδι». Τέτοια βιβλία είναι ο «Πανικός Κώδικας», ο «Διχαστικός Κώδικας», ο «Κώδικας Ωδικής Νεκροφορίας» και άλλοι πολλοί.

Οι Κεχηναίοι, τώρα, είναι υπερήφανοι γιά τούτο το πολιτιστικό επίτευγμά τους. Και με το δίκιο τους, βέβαια. Αφού κατάφεραν και απλοποίησαν τόσο πολύ την ζωή τους! Σέβονται, λοιπόν, απεριόριστα το σώμα των «Ένορκων Εμπόρων», το τιμούν, το υπολήπτονται και το αγαπούν. Και πολύ καλά κάνουν. Μάλιστα, έχουν κάνει και ένα ίδρυμα, στόχος τού οποίου είναι η ανάπαυση και η ψυχαγωγία των συνταξιούχων «Ένορκων Εμπόρων». Το ίδρυμα ονομάζεται ΧΑΡ.Ο.Σ., δηλαδή Χαρούμενο Ορμητήριο Συνταξιούχων, και κάποια μέρα οι Κεχηναίοι ευελπιστούν να στείλουν εκεί όλους τους «Ένορκους Εμπόρους». Τι να πούμε; Μακάρι, βρε παιδιά! Μακάρι!

 .

 .

.

Advertisements

One comment

  1. Ωραίο το αρκτικόλεξο του ιδρύματος !!
    Υπάρχουν άλλα ευαγή ιδρύματα, παρομοίου προσανατολισμού ;
    Διότι η Κεχήνη διαθέτει μεγάλη ποικιλία προσώπων και χαρακτήρων με αντίστοιχες ανάγκες.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: