h1

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΟΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ – ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ

23/06/2012

.

Χάρτης Πτολεμαίου

.

.

Από τον Όμηρο στον Πτολεμαίο. Αναδρομή

στα όργανα και στις μεθόδους της πρώτης γεωμετρίας

.

γράφει ο Δ. Ρωσσικόπουλος

.

Περίληψη

Γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα όργανα και στις μεθόδους της τοπογραφίας, της πρώτης γεωμετρίας κατά τον Ηρόδοτο ή της γεωδαισίας κατά τον Αριστοτέλη., μέσα από τα αρχαία ελληνικά κείμενα, από τα αρχαϊκά χρόνια ως το τέλος της ελληνιστικής περιόδου. Το έργο αυτό των ελλήνων γεωδαιτών αγνοείται στο μεγαλύτερο μέρος του σήμερα στη διεθνή βιβλιογραφία και αποδίδεται στους Ρωμαίους, οι οποίοι δεν προσέθεσαν καμία γνώση ούτε επινόησαν νέα όργανα, αλλά τα εφάρμοσαν όλα αυτά και τα ενέταξαν στο σύστημα διοίκησης της μεγάλης αυτοκρατορίας. Ίσως το εφαρμοσμένο αυτό κομμάτι της ελληνικής επιστήμης περνά απαρατήρητο εξαιτίας της λαμπρότητας και του μεγέθους των ελληνικών μαθηματικών κυρίως των ελληνιστικών χρόνων.

Εισαγωγή

H πρώτη επίσημη μαρτυρία είναι αυτή του Ηρόδοτου στο βιβλίο Ευτέρπη των Ιστοριών του. Η Γεωμετρία επινοήθηκε στην Αίγυπτο ως ένα σύνολο εμπειρικών κανόνων μέτρησης της γης, που τους γνώριζαν και τους ασκούσαν οι ιερείς τους.

Λένε ότι αυτός ο Βασιλιάς μοίρασε τη χώρα σε όλους τους Αιγυπτίους δίνοντας στον καθένα έναν ίσο τετράγωνο κλήρο για τον οποίο θα πληρώνει ετήσιο φόρο και με αυτό τον τρόπο δημιούργησε εισοδήματα. Και όποιος έχανε από πλημμύρα μέρος της γης του, πήγαινε στον Βασιλιά και έλεγε τι είχε συμβεί.

Τότε ο Βασιλιάς έστελνε ανθρώπους που εξέταζαν και μετρούσαν το τμήμα κατά το οποίο μειώθηκε η γη, ώστε να πληρώνει αναλογικά μικρότερο φόρο από εκείνον που αρχικά του είχε επιβληθεί. Έτσι νομίζω βρέθηκε η γεωμετρία και ήλθε στην Ελλάδα.

(Ηρόδοτος, ΙΣΤΟΡΙΑΙ, ΙΙ-109)

Το κείμενο αυτό του Ηροδότου το επανέλαβε στη συνέχεια ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς, ο Πρόκλος, ο Στράβων και πολλοί άλλοι κυρίως βυζαντινοί συγγραφείς, προκάλεσε όμως και πολλές αντιδράσεις και στον αρχαίο κόσμο σχετικά με την ορθότητά του….

.

.

Η συνέχεια του κειμένου ΕΔΩ

.

.

.

Advertisements

One comment

  1. Εντυπωσιακό και χρήσιμο.!! Μέσα σε λίγες σελίδες περιγράφεται η προσφορά της Ελληνικής επιστημονικής σκέψης στην ανθρωπότητα. Η ικανότητα όμως και οι γνώσεις των Ελλήνων γιά την αστρονομία , γεωγραφία , μαθηματικά, γεωμετρία ξεκινάει (με βάση τα ορφικά κείμενα) από το 1.800 π.Χ. Ο Ορφέας κάνει αναφορά γιά την μετάπτωση των ισημεριών, φαινόμενο το οποίο περιγράφει με λεπτομέρεια ο Ίππαρχος 16 σχεδόν αιώνες μετά. Ο Ορφέας ορίζει τους 12 αστερισμούς, (γεγονός που προϋποθέτει επιστημονική γνώση) τα ονόματα των οποίων παραμένουν μέχρι σήμερα. Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη έκλειψη ηλίου δεν ήταν αυτή που υπολόγισε ο Θαλής ο Μιλήσιος γιά τις 28/5/585 πΧ΄, αλλά η ολική ηλιακή έκλειψη της 12ης /3ου/1.902 πΧ. Και γιά να φτάσουν οι πρόγονοί μας σε τέτοιας ακρίβειας επιστημονική πρόβλεψη ,σημαίνει αιώνες προηγούμενης παρατήρησης και καταγραφής .Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: