h1

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΜΕΓΙΣΤΗ, ΩΕΩ;

14/06/2012

.

.

Πού βρίσκεται η Μεγίστη, ωέω;

 .

.

του Αθανάσιου Τσακνάκη

.

Επιχειρώντας να εντοπίσουμε μία περιοχή τής Υδρογείου, κάνουμε χρήση τής επιστήμης τής Γεωγραφίας. Εάν θέλουμε να ερευνήσουμε διεξοδικότερα την εν λόγω περιοχή, καταφεύγουμε και στην Ιστορία, που ασφαλώς έχει πολλά και άκρως ενδιαφέροντα να μας διδάξει. Προκειμένου, όμως, να αποκτήσουμε μία συνολική γνώση, απαιτείται να μελετήσουμε και την πολιτική υπόσταση τής περιοχής, ώστε να διαπιστώσουμε σε ποιό κράτος ανήκει, και τα συναφή. Εδώ μας βοηθούν σημαντικά το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες. Διαθέτοντας, πλέον, ασφαλείς και τεκμηριωμένες πληροφορίες από τις ανωτέρω τρεις πηγές, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να κρίνουμε με αυξημένη αντικειμενικότητα. Εάν εσκεμμένα παραλείψουμε κάποια πηγή, τότε μάλλον κινούμαστε «ύποπτα», ενώ αν την παραλείψουμε γιά άλλον λόγο, τότε ίσως να απαλλαγούμε είτε «λόγω αγνοίας» είτε «λόγω βλακείας».

Αναζητώντας, λοιπόν, την πανέμορφη και κατεξοχήν ελκυστική νήσο Μεγίστη, γνωστή και ως Καστελόριζο, παρατηρούμε ότι γεωγραφικά τοποθετείται εντός τού Αιγαίου Πελάγους, σε απόσταση 72 ναυτικών μιλίων ανατολικά τής Ρόδου. Η Ιστορία, εξάλλου, μάς υπενθυμίζει ότι η Μεγίστη κατοικήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, από Δωριείς, οι οποίοι μάλιστα έλαβαν μέρος και στον Τρωικό Πόλεμο, άρα αναφερόμαστε σε μία εποχή κατά την οποία το νησί βρισκόταν σχεδόν στην Κεντρική Ελλάδα. Βέβαια, κατά καιρούς, η Μεγίστη κατακτήθηκε από διάφορους πειναλέους τυχοδιώκτες («ιππότες» τους έλεγαν τότε) και βασανίστηκε από ποικίλες ορδές ανθρωποφάγων βαρβάρων, αλλά τελικά κατάφερε να τους διδάξει «ταχεία κολύμβηση», γεγονός που τιμά ιδιαιτέρως την δωρική ρίζα των κατοίκων της. Πολιτικά, τώρα, η Μεγίστη είναι τμήμα τής ελληνικής επικράτειας, δηλαδή κομμάτι τού ελληνικού κράτους, τής Ελλάδας μας, ενώ οι κάτοικοί της είναι Έλληνες και ευχαρίστως θα «αυτοπροσδιορίζονταν» (γιά να μην χαλάσουμε και την «αφράτη» διάθεση των «ευαίσθητων» οπαδών τής «παγκοσμιοποίησης», τού «πολυπολιτισμού» και των γνωστών «εννιάμερων») ως αυτοί που ανέκαθεν ήταν και εξακολουθούν να είναι: Έλληνες, δηλαδή αναπόσπαστο τμήμα τού Ελληνικού Έθνους. Όσοι εκ των αναγνωστών επιθυμούν μία πλήρη και σαφή παρουσίαση τής θελκτικότατης Μεγίστης, μπορούν να επισκεφθούν άμεσα την ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση, www.24grammata.com, όπου τους περιμένουν υπέροχες εκπλήξεις.

Επειδή, λοιπόν, αυτές τις μέρες περιμένουμε επισκέψεις διακεκριμένων «Αιγαιολόγων» στην Θράκη μας (μήπως να περιμένουμε και επισκέψεις «Θρακολόγων» στο Αιγαίο;), και επειδή οι σεβαστοί φιλοξενούμενοί μας παρουσιάζουν «κενά» στα γνωστικά αντικείμενα τής Γεωγραφίας, τής Ιστορίας και τού Διεθνούς Δικαίου, τους υπενθυμίζουμε, με εξαιρετικά φιλική διάθεση, όπως πάντα άλλωστε, ότι η Μεγίστη βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην Θράκη μας, τόσο κοντά, που η Ίμβρος και η Τένεδος μοιάζουν να είναι μέσα στην αυλή μας. Α, ναι! Και κάτι άλλο: «καφέ» κερνάμε και εμείς! Εμείς, μάλιστα, τον κερνάμε χωρίς «νταηλίκια»!

 .

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: