h1

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ’21 – ΔΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

11/03/2012

Διάκος Ἀθανάσιος  1786 – Λαμία 24-4-1821)

.,

.

 Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ

,

Οι ιστορικοί διαφωνούν ως προς τον χρόνο και τον τόπο γεννήσεως του Αθανασίου Διάκου. Τοποθετούν την γέννησή του περί το 1788 ή το 1791 στην Άνω Μουσουνίτσα Παρνασσίδος ή στην Αρτοτίνα Δωρίδος. Πιθανότατα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρτοτίνα, όπως και όλα του τα αδέλφια. Είχε δύο αδελφές, την Καλομοίρα και την Σοφία, που παντρεύτηκαν με τους Αρτοτινούς Κώστα Σταμάτη, και Κώστα Κούστα αντίστοιχα, και δύο αδελφούς, τον Απόστολο και τον Κωνσταντίνο, ο οποίος σκοτώθηκε στην μάχη της Αλαμάνας.

Ο Κωνσταντίνος επανομάζετο και Μασσαβέτας, ενώ εσφαλμένα αναφέρεται μερικές φορές ως «Δήμος» ή «Μήτρος». Γεννήθηκε κι αυτός στην Ατροτίνα, αλλά σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Άνω Μουσουνίτσα, όταν υιοθετήθηκε από την άτεκνη θεία του Στάμω, σύζυγο του Γιάννη Μασσαβέτα.

Ο πατέρας του Διάκου ονομαζόταν Γεώργιος. Το όνομα αυτό και το επώνυμο «Ψυχογιός», καταγράφηκε από τον Κρέμο κατά την επίσκεψή του στην Ατροτίνα, την δεκαετία του 1870, όπου ζούσαν παιδιά και εγγόνια των αδελφών τού Διάκου.

Όλοι οι απόγονοι φέρονται ως κάτοικοι Αρτοτίνας, με εξαίρεση εκείνους του Κωνσταντίνου Μασσαβέτα, που φέρονται ως κάτοικοι Άνω Μουσουνίτσας, όπου προφανώς γεννήθηκαν.

Η πλευρά της Άνω Μουσουνίτσας προβάλλει*** την άποψη, με το μοναδικό επιχείρημα που ουσιαστικά προκύπτει, ότι ο Διάκος γεννήθηκε στην Άνω Μουσουνίτσα και είχε το επώνυμο Μασσαβέτας, αφού από εκεί καταγόταν ο αδελφός του Κωνσταντίνος Μασσαβέτας.

Η πλευρά της Αρτοτίνας παραθέτει στην κατηγορία των επίσημων στοιχείων και κατά χρονολογική σειρά, την επίσημη αναφορά προς το Υπουργείο Παιδείας του Ηπειρώτη δασκάλου, Φ.Παπαδόπουλου το 1858, το Πιστοποιητικό του Δημάρχου Κροκυλίου, τις μαρτυρίες της αδελφής του ήρωα, Σοφίας.

Ο νεαρός Κούστας αναζητήθηκε και βρέθηκε. Ως απόγονος του Αθανασίου Διάκου, προσκλήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε με δαπάνη του κράτους. Μάλιστα του άλλαξαν το επώνυμο σε Διάκος προς διάσωσή του. Ο γιατρός Κώστας Διάκος, έζησε στην Αρτοτίνα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Όλα τα επίσημα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Αρτοτίνα είναι ο τόπος όπου είδε το φώς της ζωής και μεγάλωσε ο μεγάλος ήρωας της Ελληνικής Επαναστάσεως, Αθανάσιος Διάκος.

Βέβαια ο μεγάλος άνδρας ανήκει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει ο Παπαρρηγόπουλος, «…ανήκει εις την παράδοσιν άμα και την ιστορίαν και είναι κτήμα του λαού μάλλον ή της επιστήμης».

,

,

,

Πηγή βιογραφικού : www.e-istoria.com
Μεταφορά του κειμένου σε ηλεκτρονική μορφή : Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο
,

,

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΑΣ

***Ἡ ἡρωική του ἀντίσταση στὴν Ἀλαμάνα καὶ ὁ μαρτυρικός του θάνατος στὴ Λαμία ἔγιναν θρύλος στὴ συνείδηση τοῦ λαοῦ μας. Γιὸς τοῦ Νίκου Μασαβέτα, σὲ νεαρὴ ἡλικία μόνασε ὡς δόκιμος καὶ μετὰ διάκος στὴ Μονὴ τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη τοῦ Προδρόμου τῆς Ἀρτοτίνας. Μερικὰ χρόνια πρὶν τὴν Ἐπανάσταση ὑπηρέτησε στὸ σῶμα τῶν «Τσοχανταρέων» (σωματοφυλάκων) τοῦ Ἀλῆ Πασᾶ. Μετὰ τὸ 1820 ἐκλέχθηκε ἀρχηγὸς στὸ ἁρματολίκι τῆς Ρούμελης, στὴ θέση τοῦ καταδιωκόμενου Ἀνδρούτσου, μὲ τὸν ὁποῖο εἶχε στενὸ σύνδεσμο. Τὴν ἐποχὴ αὐτὴ μυεῖται στὴ Φιλικὴ Ἑταιρεία. Τὸ 1821 ὕψωσε τὴ σημαία τῆς Ἐπανάστασης στὴ Λιβαδειὰ (30 Μαρτίου -1 Ἀπριλίου) καὶ ἐκκένωσε μαζὶ μὲ τοὺς Δουβουνιώτη καὶ Πανουργιὰ τὴν Ἀνατολικὴ Στερεὰ ἀπὸ τοὺς Τούρκους. Στὴ γέφυρα τῆς Ἀλαμάνας στὶς 22 Ἀπριλίου 1821 προσπάθησε νὰ ἀνακόψει τὴν πορεία τοῦ Ὀμὲρ Βρυώνη καὶ τοῦ Κιοσὲ Μεχμὲτ πρὸς τὴν Πελοπόννησο. Τὸ βάρος τῆς σύγκρουσης ἔπεσε στὸν Ἀθανάσιο Διάκο ποὺ ἔλεγχε τὸ δρόμο ἀπὸ τὴ Δαμάστα. Μετὰ ἀπὸ πολύωρη μάχη, τραυματισμένος στὸ δεξὶ χέρι αἰχμαλωτίστηκε ἀπὸ τοὺς Τούρκους, μεταφέρθηκε στὴ Λαμία ὅπου θανατώθηκε μὲ ἀνασκολοπισμό. Ἡ θυσία του ἐνίσχυσε τὸ φρόνημα τῶν ἀγωνιζομένων καὶ ἡ δράση του ἐνέπνευσε πολλούς.

,

,

[ shortlink ]  :  http://wp.me/p12k4g-1C4

,

,

 .

.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: